WordPress website maken binnen een uur in 2020

Heb je altijd al een (WordPress) website willen maken? Misschien ben je wel een zelfstandig ondernemer en wil je een eigen website om jezelf te promoten. Of misschien ben je wel een student en wil je met een eigen website geld verdienen op het internet. Het kan allemaal. Van huismoeder tot chirurg, iedereen kan via dit artikel eenvoudig binnen een uur een WordPress website maken. Zelf een website bouwen is tegenwoordig eenvoudig met WordPress te doen. Deze uitleg is helemaal up-to-date met de laatste interface van SiteGround, in 2020.

Ja, ik wil grote korting op de beste en snelste WordPress hosting!

Wat is WordPress?

Met WordPress is het eenvoudig om een website te maken. Meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress! Dit geeft aan dat WordPress erg populair en stabiel is.

WordPress is een open source content management systeem (CMS). Dit betekent dat iedereen gratis de WordPress software kan aanpassen. Door middel van een content management systeem zoals WordPress, kan je eenvoudig een website maken zonder te hoeven programmeren. Ook is het eenvoudig om de website te beheren. Er zijn ook genoeg programmeermogelijkheden binnen WordPress, maar in dit artikel houden we het heel simpel.

Door middel van plugins kan je allerlei handige elementen op je website plaatsen, zoals een contact formulier, een slider, een forum enz. Deze plugins zijn veelal gratis te downloaden. Als je de uitgebreidere versie van een plugin wilt, kan je meestal de pro versie krijgen door een bepaald bedrag te betalen. Dit verschilt per plugin. Als je deze elementen zelf zou moeten programmeren, zou je hier heel veel tijd aan kwijt zijn. Of als je het zou uitbesteden aan een webbureau, zullen de kosten hoog uitvallen.

Het komt erop neer dat zelf een website bouwen met WordPress en beheren heel eenvoudig is. In dit artikel gaan we WordPress installeren op SiteGround en een basisopzetje van een website maken. Je gaat nu echt zelf een website maken en online gooien! Spannend? Laten we niet langer wachten en gelijk gaan beginnen.

Stap 1: Domeinnaam bedenken

Het is belangrijk om hier wel even over na te denken. Een domeinnaam is toch een beetje het visitekaartje van je website. Waarschijnlijk heb je er wel al over nagedacht. Je bent namelijk niet voor niets op dit artikel terechtgekomen. Je domeinnaam is erg belangrijk en vergt wat onderzoek en denkwerk. Hier een aantal tips om een geschikte domeinnaam te kiezen:

 • Zorg dat je domeinnaam uniek is. Laat het niet voor verwarring zorgen met andere websites of concurrenten.
 • Makkelijk te onthouden. Hierdoor is de kans groter dat bezoekers je domeinnaam onthouden en terugkomen.
 • Zorg voor een goede extensie. Als je doelgroep zich in Nederland bevindt is het bijvoorbeeld beter om .nl te gebruiken. Internationaal kan je beter .com gebruiken.
 • Vermijd het koppelteken (-). Je mag een koppelteken gebruiken in een domeinnaam, maar dit is niet gebruiksvriendelijk voor je bezoekers. Bezoekers vergeten vaak dat er een koppelteken in een domeinnaam zit.
 • Houd rekening met het doel en de doelgroep van je website. Probeer dit terug te laten komen in je domeinnaam, als dat mogelijk is.

Op de website van SiteGround kan je controleren of een domeinnaam nog vrij is. Bij deze handige domeinnaam tool kan je inspiratie opdoen om een domeinnaam te bedenken. 

Stap 2: Registreer jezelf op SiteGround

Om een WordPress website online te gooien heb je een hosting provider nodig. SiteGround is één van de beste hosting providers voor WordPress websites.

Waarom SiteGround?

 • SiteGround wordt officieel aanbevolen door WordPress zelf.
 • Lage kosten voor starters. 
 • Klantenservice is 24/7 online.
 • Snelle en goede servers. Je WordPress website zal zeer snel zijn en SiteGround heeft een uptime van 99,9%! Hierdoor zal je website vrijwel nooit offline zijn.

Via deze link krijg je 60% korting op de maandelijkse kosten in het eerste jaar! Het is aan te raden om eerst het “StartUp” pakket te nemen. Dit kost maar €3,95 per maand. Als je website gaat groeien, kan je altijd nog naar een uitgebreider pakket gaan. Je zit nergens aan vast. Je kan na afloop van het gekochte aantal maanden zelf beslissen of je door wilt gaan bij SiteGround.

Om jezelf te registeren kan je hiernaartoe (Ook 60% korting!) gaan. Als je iets naar beneden scrollt, zie je dit op je scherm:

Klik bij WordPress Hosting op GET STARTED. Daarna kom je hier terecht:

Aan te raden is om eerst het “StartUp” plan te kiezen. Echter is de keuze vrij om een uitgebreider plan te kiezen, als je dat liever wilt. Klik op een plan. Daarna kom je op dit scherm:

Registreer domeinnaam

Als het goed is heb je al een domeinnaam bedacht. In dit geval gaan we er even vanuit dat je een nieuwe domeinnaam in je hoofd hebt. Deze kan je registreren. Let goed op de juiste extensie. Als je klaar bent klik je op PROCEED. Het volgende scherm is: 

Persoonlijke gegevens

Bovenin dit scherm vul je wat persoonlijke gegevens in. Het mooie is dat je ook met IDEAL kan betalen! Je hebt dus geen creditcard nodig. Als je naar beneden scrollt kom je terecht op het bovenstaande scherm. Je kan er ook voor kiezen om een periode van 24 of 36 maanden te kiezen. Hiermee bespaar je aanzienlijke kosten. Ook optioneel is om een “SG Site Scanner” erbij te nemen om je website te beschermen tegen virussen en hackers. Als je alles correct hebt ingevuld en akkoord gaat met de voorwaarden van SiteGround, dan kan je de betaling afhandelen. Gefeliciteerd! De eerste stap is gezet!

Stap 3: Domeinnaam verificatie

Als het goed is heb je een aantal e-mails gehad van SiteGround. Ook zit daar een mail bij voor de verificatie van je domeinnaam. Aan te raden is om dit gelijk na je registratie bij SiteGround te regelen. Als je dit niet op tijd doet, verloopt je domeinnaam binnenkort.

Ja, ik wil grote korting op de beste en snelste WordPress hosting!

Stap 4: WordPress installeren

Als je nu naar je website gaat, zal je zoiets te zien krijgen:

Standaard SiteGround website

Je ziet dat je domeinnaam inmiddels is gereserveerd door jou. Echter heb je nog geen website gemaakt en plaatst SiteGround deze standaard tekst. Nu gaan we WordPress installeren. Klik op PROCEED TO CUSTOMER AREA, om naar de “Customer Area” te gaan. Als je deze knop niet ziet, log je gewoon in op SiteGround.

Er zijn verschillende manieren om WordPress te installeren, maar wij gaan het op de makkelijkste manier doen. Als je bent ingelogd, kom je in de gebruikersomgeving (Customer Area) terecht. Hier zie je staan: “Create Or Migrate Your Website…”. Daaronder zie je een grote knop met SET UP SITE erop. Klik op deze knop om verder te gaan. Daarna zie je dit in de gebruikersomgeving:

Eerst klik je bij “Start New Website” op SELECT. Als dit is geselecteerd, klik je bij “WordPress” op SELECT. Daarna komen de “Installation Details” tevoorschijn:

Dit is belangrijk! Deze gegevens zijn namelijk nodig om in je WordPress website in te loggen. Vul ze in en onthoud ze goed. Schrijf het desnoods ergens op. Zorg wel dat niemand zomaar je inloggegevens kan zien, anders kan iedereen je website aanpassen. Klik op CONTINUE als je alles hebt ingevuld. Daarna kom je hier terecht:

Zelf zou ik deze scanner niet toevoegen en gewoon op FINISH klikken, maar die keus is natuurlijk aan jou. Nu word je website aangemaakt. Dit kan een paar minuutjes duren. Als het is afgerond, kan je nu naar je website gaan en als het goed is zie je zoiets als dit, het ligt eraan welk standaard theme is geïnstalleerd:

Zo zie je maar! Zelf een website bouwen hoeft niet veel tijd te kosten. Er staat nu al een website! Je website ziet er nog steeds kaal uit, maar we zijn al een stapje verder! Om in te loggen in je WordPress website vul je /wp-admin in achter de url van je website. In mijn geval komt dat er zo uit te zien: https://hellowpress.com/wp-admin.

De login gegevens van je WordPress website die je eerder hebt ingevuld, heb je nu weer nodig. Vul deze in en log in. Daarna kom je op een “WordPress Starter” pagina of je komt gelijk in het Dashboard. Het Dashboard is de achterkant van je website (Back-end). Hier kan je alle aanpassingen doen. Indien je op de “WordPress Starter” komt, kan je onderaan op “Exit” klikken. We willen namelijk een Theme gaan installeren en het is handig als je weet hoe dat binnen WordPress werkt in plaats van een “WordPress Starter” tool van SiteGround. Dit komt aan bod in de volgende stap.

Stap 5: Dashboard naar Nederlands en site identiteit

Persoonlijk vind ik het niet erg om het Dashboard in het Engels te laten, maar misschien heb je een voorkeur voor Nederlands. Indien je naar Nederlands wilt, kan je dat doen door links in het Dashboard menu naar Settings te gaan. Daarna klik je op General. Ongeveer in het midden van deze pagina staat Site Language. Hier kan je de taal aanpassen naar Nederlands. Als je de taal hebt aangepast, klik je onderaan op Save changes. Dit ziet er dan zo uit:

Taal veranderen
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Natuurlijk wil je ook je website een identiteit geven. In dit geval is dat een titel en een ondertitel. Dit kan je op de volgende manier doen. Ga in het zwarte Dashboard menu naar Appearance/Weergave > Customize > Site Identity/Site-identiteit. Daar kan je de Site Title/Sitetitel en Tagline/Ondertitel aanpassen. Nadat je de aanpassing hebt gedaan, met een goede identiteit van je website, klik je op Publish/Publiceren. Je ziet gelijk de veranderingen op je website! Je kan uit het Dashboard (Back-end) gaan en de website bekijken (Front-end) door linksboven in het Dashboard op het huisje te klikken. Als je met je muis over het huisje beweegt, zie je ook Site bekijken/Visit Site. Hier kan je eventueel ook op klikken om de website te bekijken.

Stap 6: Theme installeren

Nu ziet je website er nog kaal uit. Standaard installeert WordPress meestal het “Twenty Twenty” theme. Dit willen we veranderen. We willen een mooie uitstraling voor de website en daarom zullen we een ander theme moeten gebruiken.

Een theme (Thema in het Nederlands) zorgt voor het uiterlijk van je website, ook wel de front-end genoemd. Front-end is datgene wat de bezoeker van je website ziet. Het Dashboard is de achterkant van je website, ook wel de back-end genoemd. Hier doe je alle toevoegingen en aanpassingen aan je website. 

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel themes met ieder zijn eigen uitstraling. GeneratePress is momenteel in 2020 één van de beste WordPress themes. Het is simpel, maar veelzijdig en ook razendsnel. ProgrammeerPlaats draait ook op GeneratePress en we zijn er erg tevreden over. Lees in “GeneratePress review en ervaringen 2020: Beste WordPress theme?” meer over het thema.

Je kan zelf ook heel veel aanpassingen aan het theme doen, zowel in code als handmatig zonder code. Je kan het helemaal naar je eigen smaak inrichten. De code van het theme zit heel goed in elkaar. Het mooie is dat er ook een grote GeneratePress community is. Als je bijvoorbeeld iets nieuws wilt toevoegen aan de website of je hebt problemen, is daar vrijwel altijd wel iets over te vinden op internet.

De (ervaren) programmeurs/developers kunnen zelf ook een theme maken of een theme aanpassen naar hun eigen stijl. Hierover gaan nog artikelen komen op ProgrammeerPlaats, als je daar interesse in hebt. Laten we eerst GeneratePress gaan installeren.

Als je nog niet in het Dashboard bent, plaats dan weer /wp-admin achter de url van je website. Waarschijnlijk ben je nog ingelogd en kom je gelijk in het Dashboard. Nog makkelijker is om linksboven met je muis over de naam van de website te bewegen. Er verschijnt dan een drop-down menu en hierin kan je ook op “Dashboard” klikken. Zo kom je ook gelijk in het Dashboard. Dit zijn simpele handelingen, maar je moet het eerst even weten als beginner.

In het zwarte menu in het Dashboard ga je naar Appearance/Weergave > Themes/Thema’s. Je ziet dat momenteel Twenty Twenty is geïnstalleerd. Klik bovenaan op Add New/Nieuwe toevoegen. Daarna kom je op dit scherm terecht:

Klik op de afbeelding om het te vergroten

In dit artikel gaan we het GeneratePress theme installeren. We hebben het er al even over gehad, maar dit is echt een uitstekend theme. Neem eens een kijkje bij de reviews op de originele website van WordPress, dan zie je hoe goed het is en hoe tevreden mensen er over zijn.

Rechtsboven in de zoekbalk typ je GeneratePress in en installeer je het theme. Als het is geïnstalleerd, activeer je het theme, zodat het theme vanaf nu op je website is te zien. Vanuit het Dashboard klik je op het huisje met de titel van je website, linksboven in het Dashboard om weer op je website te komen. Dit kan ook door gewoon de domeinnaam van je website in de browser in te tikken. Nu zie je dat het theme is geïnstalleerd! Handig is om ook een child theme te maken.

Nog een extra tip. Het is zeker een aanrader om de premium versie van GeneratePress aan te schaffen, zoals we ook hebben gedaan voor ProgrammeerPlaats! Lees in “Wat zijn de voordelen van de premium versie (GP Premium)?” meer erover. Lees hier op de website van GeneratePress hoe je de premium versie installeert. Dit is een fluitje van een cent.

In de volgende stappen gaan we een basisopzetje maken voor je website en van daaruit kan je verder werken.

Ja, ik wil grote korting op de beste en snelste WordPress hosting!

Stap 7: Pagina’s en menu maken

We gaan drie eenvoudige pagina’s maken, namelijk een “Home”, “Blog” en “Contact” pagina. Daarna gaan we deze pagina’s in een menu zetten. Nieuwe pagina’s kan je maken door in het zwarte Dashboard menu te gaan naar: Pages/Pagina’s > Add New/Nieuwe pagina. Hier kan je de titel van de pagina opstellen en inhoud aan de pagina geven. Ik heb het kort gehouden, zoals je hier ziet:

Klik op de afbeelding om het te vergroten

Als je een titel hebt gemaakt en (een klein beetje) inhoud hebt gegeven aan de pagina, klik je op blauwe knop Publish/Publiceren rechts in het scherm. Bij de “Blog” pagina hoef je alleen een titel op te stellen, omdat de inhoud al bestaat uit blogposts, later als we het gaan koppelen. Bij de “Contact” pagina kan je hetzelfde doen als de “Home” pagina. Een titel met een korte beschrijving en een klein beetje inhoud als test. Als je dit gedaan gedaan hebt, zie je in Pages/Pagina’s > All Pages/Alle pagina’s de pagina’s staan die je zojuist hebt gemaakt. Hier staan ook waarschijnlijk nog pagina’s die al automatisch zijn aangemaakt. Deze zou je eventueel kunnen verwijderen als je wilt.

Laten we nu een menu gaan maken. In het zwarte Dashboard menu ga je naar Appearance/Weergave > Menus/Menu’s. Een menu maak je aan door het menu een naam te geven en daarna op Create Menu/Menu aanmaken te klikken. Voordat je een menu aanmaakt, is het handig om alvast de pagina’s die je in het menu wilt zetten, aan het menu toe te voegen. Deze pagina’s vink je aan en daarna klik je op Add to Menu/Aan menu toevoegen. In dit geval zijn de “Home”, “Blog” en “Contact” pagina aan het menu toegevoegd. De overbodige pagina’s zou je kunnen verwijderen, zoals ik ook heb gedaan. 

Nu staan ze in menu 1, of de andere desbetreffende naam die je zelf aan het menu hebt gegeven. De balkjes met daarop de namen van de pagina’s die in het menu staan, kan je verslepen. Mijn menu begint met “Home” en eindigt met “Contact”, dus op die volgorde heb ik ze gezet. Let er wel op dat de balkjes precies onder elkaar staan, anders komen ze ook niet netjes achter elkaar te staan in het menu. Dit ziet er zo uit:

Klik op de afbeelding om het te vergroten

Als je het menu hebt aangemaakt, vink je bij “Menu Settings” nog even “Primary Menu” aan. Sla alles netjes op, door op Save Menu/Menu opslaan te klikken. Ga nu eens terug naar de website, dan zie je het menu staan. Als je in het menu op de namen klikt, ga je netjes naar de desbetreffende pagina’s. Echter klopt het nu nog niet helemaal. De “Home” pagina is nog niet ingesteld als homepage en de “Blog” pagina is nog niet gekoppeld aan (toekomstige) blogposts. Dit gaan we in de volgende stap rechtzetten. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je “Home” pagina te verwijderen en je blogposts te gebruiken als homepage. Dit ligt er aan wat voor website je wilt maken. Echter gaan we hier een “normale” homepage maken en een aparte “Blog” pagina, die is te benaderen via het menu die we hebben aangemaakt.

Stap 8: Homepage instellen en blog pagina koppelen

Het is vrij eenvoudig om je zelf gemaakte “Home” pagina in te stellen als officiële homepage van je website. Ook het koppelen van je zelf gemaakte “Blog” pagina aan de (toekomstige) blogposts is niet lastig. Hiervoor ga je naar Settings/Instellingen > Reading/Lezen. Bovenaan kies je voor A static page/Een statische pagina. Daaronder kan je de pagina’s selecteren voor de Homepage/Homepagina en Posts page/Berichtpagina. Dat komt er zo uit te zien:

Home en blog pagina koppelen
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Daarna klik je onderaan op Save Changes/Wijzigingen opslaan. Als je weer terug naar de website gaat, zie je dat je zelf gemaakte “Home” pagina nu de officiële homepage van de website is. Ook de blogposts zijn gekoppeld aan de zelf gemaakte “Blog” pagina. Gefeliciteerd! Je hebt nu al een basisopzetje staan van je eigen website! Hoe gaaf is dat! 

Stap 9: Zelf verder aan de slag

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt na het maken van je eigen WordPress website. Je ziet nu dat zelf een website bouwen binnen een korte tijd mogelijk is. Dit zal veel motivatie hebben gegeven om verder aan de slag te gaan! Met WordPress zijn er vele mogelijkheden. Het is de taak aan jouw om vooral veel zelf te gaan ontdekken en vooral zelf veel te gaan doen, daar leer je het meeste van. Een WordPress website hoef je niet perse door een professional te laten opzetten, dit kan je goed zelf maken en beheren. 

Probeer eens meer inhoud te geven aan je pagina’s, plaatjes toe te voegen, plugins te installeren en te gebruiken enz. Andere dingen die je bijvoorbeeld kan gaan doen om je website uit te breiden:

 • Meer pagina’s maken
 • Blogposts maken
 • Video’s plaatsen
 • Contact formulier opzetten (Door middel van een plugin)
 • Doorverwijzingen naar je social media 

Dit is pas het begin, er zijn nog zoveel meer mogelijkheden! Mocht je vragen hebben, laat dan hieronder een bericht achter of neem contact op. Wil je niks missen over andere WordPress- en programmeerartikelen? Like dan de Facebook pagina van ProgrammeerPlaats. Ook is er een Facebook groep aangemaakt, waar je met andere leden kan praten en/of vragen kan stellen. Je krijgt een snelle reactie.

Veel succes met het verder uitbreiden van je gave website!

Ja, ik wil grote korting op de beste en snelste WordPress hosting!

Plaats een reactie