Heb je altijd al een (WordPress) website willen maken? Misschien ben je wel een zelfstandig ondernemer en wil je een eigen website om jezelf te promoten. Of misschien ben je wel een student en wil je met een eigen website geld verdienen op het internet. Het kan allemaal. Van huismoeder tot chirurg, iedereen kan via dit eenvoudige stappenplan een WordPress website maken. Zelf een website bouwen is tegenwoordig binnen korte tijd en eenvoudig met WordPress te doen. Lees lekker verder!
Wat is WordPress?
Met WordPress is het eenvoudig om een website te maken. Meer dan 40% van alle websites wereldwijd draait op WordPress! Dit geeft aan dat WordPress erg populair en stabiel is.
WordPress is een open source content management systeem (CMS). Dit betekent dat iedereen gratis de WordPress software kan aanpassen. Door middel van een content management systeem zoals WordPress kan je eenvoudig een website maken zonder te hoeven programmeren. Ook is het eenvoudig om de website te beheren. Er zijn ook genoeg programmeermogelijkheden binnen WordPress, maar in dit artikel houden we het heel simpel.
Door middel van plugins kan je allerlei handige elementen op je website plaatsen, zoals een contact formulier, een slider, een forum enz. Deze plugins zijn veelal gratis te downloaden. Als je de uitgebreidere versie van een plugin wil, kan je meestal de pro versie krijgen door een bepaald bedrag te betalen. Dit verschilt per plugin. Als je deze elementen zelf zou moeten programmeren, zou je hier heel veel tijd aan kwijt zijn. Of als je het zou uitbesteden aan een webbureau, zullen de kosten hoog uitvallen.
Het komt erop neer dat zelf een website bouwen met WordPress en beheren heel eenvoudig is. In dit artikel gaan we WordPress installeren op Cloud86 en een basisopzetje van een website maken. Je gaat nu echt zelf een website maken en online gooien! Spannend? Laten we niet langer wachten en gelijk gaan beginnen.
Stap 1: Domeinnaam bedenken
Het is belangrijk om hier wel even over na te denken. Een domeinnaam is toch het visitekaartje van je website. Waarschijnlijk heb je er wel al over nagedacht. Je bent namelijk niet voor niets op dit artikel terechtgekomen. Je domeinnaam is erg belangrijk en vergt wat onderzoek en denkwerk. Hier een aantal tips om een geschikte domeinnaam te kiezen:
- Zorg dat je domeinnaam uniek is. Laat het niet voor verwarring zorgen met andere websites of concurrenten.
- Makkelijk te onthouden. Hierdoor is de kans groter dat bezoekers je domeinnaam onthouden en terugkomen.
- Zorg voor een goede extensie. Als je doelgroep zich in Nederland bevindt, is het bijvoorbeeld beter om .nl te gebruiken. Internationaal kan je beter .com gebruiken.
- Vermijd het koppelteken (-). Je mag een koppelteken gebruiken in een domeinnaam, maar dit is niet gebruiksvriendelijk voor je bezoekers. Bezoekers vergeten vaak dat er een koppelteken in een domeinnaam zit.
- Houd rekening met het doel en de doelgroep van je website. Probeer dit terug te laten komen in je domeinnaam, als dat mogelijk is.
Op de website van Cloud86 kan je controleren of een domeinnaam nog vrij is. Bij deze handige domeinnaam tool kan je inspiratie opdoen om een domeinnaam te bedenken.
Stap 2: Webhostingpakket nemen bij Cloud86 (Hosting provider)
Om een WordPress website online te gooien heb je een hosting provider nodig. Cloud86 is één van de beste hosting providers voor WordPress websites in Nederland en België.
Waarom Cloud86?
- Snelste hosting provider van Nederland
- Cloud86 werkt met de nieuwste technologieën
- Zeer behulpzame, snelle en deskundige klantenservice
- Goedkoop vergeleken met andere hosting providers
- Meerdere goede pakketten beschikbaar, ruime keuze
- Elke dag wordt automatisch een back-up gemaakt van al je data en opgeslagen in een extern datacentrum, veiligheid staat boven alles bij Cloud86
- 99,98% gemiddelde uptime
- Plesk Control Panel is erg overzichtelijk
Het is aan te raden om het Start webhostingpakket te nemen. Als je website gaat groeien, kan je altijd nog naar een uitgebreider pakket gaan. Je zit nergens aan vast. Je kan na afloop van de contractperiode zelf beslissen of je door wil gaan bij Cloud86.
Start webhostingpakket aanschaffen
Een Start webhostingpakket aanschaffen bij Cloud86 is heel eenvoudig. Op de homepage van Cloud86 klik je in het menu op “Hosting” en daarna op “Webhosting”:
Bij het Start webhostingpakket zie je wat er allemaal bij het pakket is inbegrepen. Loop eenvoudig door de stappen en schaf het pakket aan.
E-mails van Cloud86
Cloud86 stuurt je een aantal e-mails. Bevestig als eerste je e-mailadres. Je hebt ook een nette factuur via de mail gekregen met daarin de gemaakte kosten. Op je Cloud86 account vind je de factuur ook terug.
Lees de mail met belangrijke inloggegevens goed door. Hierin staat ook (op het moment van schrijven) dat het 1 tot 24 uur kan duren voordat je website te bereiken is via het internet. Je moet nog even geduld hebben voordat je een WordPress website gaat maken.
Wacht even tot je website bereikbaar is via het internet en ga dan naar stap 3. Je gaat bijna echt een WordPress website maken en je zal zien hoe eenvoudig dat is!
Stap 3: WordPress installeren
Is je website (inmiddels) bereikbaar via het internet? Dan is het tijd om WordPress te installeren. Hier gaan we niet al te veel woorden aan vuil maken, want op Cloud86 staat een hele duidelijke uitleg over hoe je WordPress op een makkelijke manier installeert.
We raden dit aan bij de installatieopties:
- Zoekpad van installatie laat je leeg
- Bij “Plugin- of themaset” selecteer je “Geen”
- Het beste is om de laatste WordPress versie (huidig) te selecteren
- Bij “Instellingen automatische updates” selecteer je “Ja, maar alleen kleine (beveiligings)updates”
De titel en de taal is natuurlijk volledig aan jou. Heel belangrijk is om je gebruikersnaam en wachtwoord goed te bewaren. Deze heb je nodig om aan de WordPress website te werken.
Het kan ook handig zijn om je databasegegevens te bewaren. Bewaar deze gegevens echt op een veilige plek, net zoals je gebruikersnaam en wachtwoord van de WordPress website, anders maak je het hackers wel heel makkelijk.
Voor nu hoef je nog niet per se plugins te installeren als het systeem ernaar vraagt. De keus is echter aan jou of je het wil doen of niet. Later kan je zelf eenvoudig plugins installeren.
Als je na de installatie van WordPress naar je website gaat, dan zie je dat er een standaard WordPress theme is geïnstalleerd. Dit is een voorbeeld van een standaard WordPress theme:
Zo zie je maar! Zelf een (WordPress) website bouwen hoeft niet veel tijd te kosten. Er staat nu al een website! Je website ziet er nog steeds kaal uit, maar we zijn al een stapje verder! Om in te loggen in je WordPress website vul je /wp-admin in achter de url van je website. Dat komt er zo uit te zien: https://mijndomeinnaam.nl/wp-admin.
De login gegevens van je WordPress website die je eerder hebt ingevuld, heb je nu weer nodig. Vul deze in en log in. Daarna kom je gelijk in het Dashboard, als het goed is. Het Dashboard is de achterkant van je website (Back-end). Hier kan je alle aanpassingen doen.
Laten we verder gaan met het maken van de WordPress website, op naar de volgende stap.
Stap 4: Dashboard naar Nederlands of een andere taal en site identiteit
Wil je later toch switchen in het Dashboard naar een andere taal? Dan is dat zeker mogelijk! Indien je naar Nederlands of een andere taal wil switchen, kan je dat doen door links in het Dashboard menu naar Settings te gaan. Daarna klik je op General. Ongeveer in het midden van deze pagina staat Site Language. Hier kan je de taal aanpassen naar Nederlands of een andere taal. Als je de taal hebt aangepast, klik je onderaan op Save changes. Dit ziet er dan zo uit:
Je website heeft misschien al een identiteit, maar dit kan je ook veranderen. We praten in dit geval over een titel en een ondertitel. Dit kan je op de volgende manier doen. Ga in het zwarte Dashboard menu naar Appearance/Weergave > Customize > Site Identity/Site-identiteit. Daar kan je de Site Title/Sitetitel en Tagline/Ondertitel aanpassen. Nadat je de aanpassing hebt gedaan, met een goede identiteit voor je website, klik je op Publish/Publiceren. Je ziet gelijk de veranderingen op je website! Je kan uit het Dashboard (Back-end) gaan en de website bekijken (Front-end) door linksboven in het Dashboard op het huisje te klikken. Als je met je muis over het huisje beweegt, zie je ook Site bekijken/Visit Site. Hier kan je eventueel ook op klikken om de website te bekijken.
Stap 5: Theme installeren
Nu ziet je website er nog kaal uit. WordPress installeert een standaard theme. Dit willen we veranderen. We willen een mooie uitstraling voor de website en daarom zullen we een ander theme moeten gebruiken.
Een theme (Thema in het Nederlands) zorgt voor het uiterlijk van je website, ook wel de front-end genoemd. Front-end is datgene wat de bezoeker van je website ziet. Het Dashboard is de achterkant van je website, ook wel de back-end genoemd. Hier doe je alle toevoegingen en aanpassingen aan je website.
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel themes met ieder zijn eigen uitstraling. GeneratePress is momenteel één van de beste WordPress themes. Het is simpel, maar veelzijdig en ook razendsnel. ProgrammeerPlaats draait ook op GeneratePress en we zijn er erg tevreden over. Lees in “GeneratePress review en ervaringen” meer over het theme.
Je kan zelf ook heel veel aanpassingen aan het theme doen, zowel in code als handmatig zonder code. Je kan het helemaal naar je eigen smaak inrichten. De code van het theme zit heel goed in elkaar. Het mooie is dat er ook een grote GeneratePress community is. Als je bijvoorbeeld iets nieuws wil toevoegen aan de website of je hebt problemen, is daar vrijwel altijd wel iets over te vinden op internet.
De (ervaren) programmeurs/developers kunnen zelf ook een theme maken of een theme aanpassen naar hun eigen stijl. Voor nu houden we het simpel. Laten we eerst GeneratePress gaan installeren.
Als je nog niet in het Dashboard bent, plaats dan weer /wp-admin achter de url van je website. Waarschijnlijk ben je nog ingelogd en kom je gelijk in het Dashboard. Nog makkelijker is om linksboven met je muis over de naam van de website te bewegen. Er verschijnt dan een drop-down menu en hierin kan je ook op “Dashboard” klikken. Zo kom je ook gelijk in het Dashboard. Dit zijn simpele handelingen, maar je moet het eerst even weten als beginner.
In het zwarte menu in het Dashboard ga je naar Appearance/Weergave > Themes/Thema’s. Je ziet dat momenteel een standaard theme is geïnstalleerd. Klik bovenaan op Add New/Nieuwe toevoegen. Daarna kom je op dit scherm terecht:
In dit artikel gaan we het GeneratePress theme installeren. We hebben het er al even over gehad, maar dit is echt een uitstekend theme. Neem eens een kijkje bij de reviews op de originele website van WordPress, dan zie je hoe goed het is en hoe tevreden mensen er over zijn.
Rechtsboven in de zoekbalk typ je GeneratePress in en installeer je het theme. Als het is geïnstalleerd, activeer je het theme, zodat het theme vanaf nu op je website is te zien. Vanuit het Dashboard klik je op het huisje met de titel van je website, linksboven in het Dashboard om weer op je website te komen. Dit kan ook door gewoon de domeinnaam van je website in de browser in te tikken. Nu zie je dat het theme is geïnstalleerd! Handig is om ook een child theme te maken.
Nog een extra tip. Het is zeker een aanrader om de premium versie van GeneratePress aan te schaffen, zoals we ook hebben gedaan voor ProgrammeerPlaats! Lees in “Wat zijn de voordelen van de premium versie (GP Premium)?” meer erover. Lees hier op de website van GeneratePress hoe je de premium versie installeert. Dit is een fluitje van een cent.
In de volgende stappen gaan we een basisopzetje maken voor je website en van daaruit kan je verder werken.
We gaan drie eenvoudige pagina’s maken, namelijk een “Home”, “Blog” en “Contact” pagina. Daarna gaan we deze pagina’s in een menu zetten. Nieuwe pagina’s kan je maken door in het zwarte Dashboard menu te gaan naar: Pages/Pagina’s > Add New/Nieuwe pagina. Hier kan je de titel van de pagina opstellen en inhoud aan de pagina geven. Wij hebben het kort gehouden, zoals je hier ziet (Klassieke editor):
In de Gutenberg editor ziet dat er zo uit:
Als je een titel hebt gemaakt en (een klein beetje) inhoud hebt gegeven aan de pagina, klik je op blauwe knop Publish/Publiceren rechts in het scherm. Bij de “Blog” pagina hoef je alleen een titel op te stellen, omdat de inhoud al bestaat uit blogposts, later als we het gaan koppelen. Bij de “Contact” pagina kan je hetzelfde doen als de “Home” pagina. Een titel en een klein beetje inhoud als test. Als je dit gedaan gedaan hebt, zie je in Pages/Pagina’s > All Pages/Alle pagina’s de pagina’s staan die je zojuist hebt gemaakt. Hier staan ook waarschijnlijk nog pagina’s die al automatisch zijn aangemaakt. Deze zou je eventueel kunnen verwijderen als je wil.
Laten we nu een menu gaan maken. In het zwarte Dashboard menu ga je naar Appearance/Weergave > Menus/Menu’s. Een menu maak je aan door het menu een naam te geven en daarna op Create Menu/Menu aanmaken te klikken. Voordat je een menu aanmaakt, is het handig om alvast de pagina’s die je in het menu wil zetten, aan het menu toe te voegen. Deze pagina’s vink je aan en daarna klik je op Add to Menu/Aan menu toevoegen. In dit geval zijn de “Home”, “Blog” en “Contact” pagina aan het menu toegevoegd. De overbodige pagina’s zou je kunnen verwijderen.
Nu staan ze in menu 1, of de andere desbetreffende naam die je zelf aan het menu hebt gegeven. De balkjes met daarop de namen van de pagina’s die in het menu staan, kan je verslepen. Het menu in de onderstaande afbeelding begint met “Home” en eindigt met “Contact”, dus op die volgorde hebben we ze neergezet. Let er wel op dat de balkjes precies onder elkaar staan, anders komen ze ook niet netjes achter elkaar te staan in het menu. Dit ziet er zo uit:
Als je het menu hebt aangemaakt, vink je bij “Menu Settings” nog even “Primary Menu” aan. Sla alles netjes op, door op Save Menu/Menu opslaan te klikken. Ga nu eens terug naar de website, dan zie je het menu staan. Als je in het menu op de namen klikt, ga je netjes naar de desbetreffende pagina’s. Echter klopt het nu nog niet helemaal. De “Home” pagina is nog niet ingesteld als homepage en de “Blog” pagina is nog niet gekoppeld aan (toekomstige) blogposts. Dit gaan we in de volgende stap rechtzetten. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je “Home” pagina te verwijderen en je blogposts te gebruiken als homepage. Dit ligt er aan wat voor website je wil maken. Echter gaan we hier een “normale” homepage maken en een aparte “Blog” pagina, die is te benaderen via het menu dat we hebben aangemaakt.
Stap 7: Homepage instellen en blog pagina koppelen
Het is vrij eenvoudig om je zelf gemaakte “Home” pagina in te stellen als officiële homepage van je website. Ook het koppelen van je zelf gemaakte “Blog” pagina aan de (toekomstige) blogposts is niet lastig. Hiervoor ga je naar Settings/Instellingen > Reading/Lezen. Bovenaan kies je voor A static page/Een statische pagina. Daaronder kan je de pagina’s selecteren voor de Homepage/Homepagina en Posts page/Berichtpagina. Dat komt er zo uit te zien:
Daarna klik je onderaan op Save Changes/Wijzigingen opslaan. Als je weer terug naar de website gaat, zie je dat je zelf gemaakte “Home” pagina nu de officiële homepage van de website is. Ook de blogposts zijn gekoppeld aan de zelf gemaakte “Blog” pagina. Gefeliciteerd! Je hebt nu al een basisopzetje staan van je eigen website! Hoe gaaf is dat!
Stap 8: Een WordPress website maken is niet zo lastig, nu zelf verder aan de slag
Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt na het maken van je eigen WordPress website. Je ziet nu dat zelf een website bouwen binnen een korte tijd mogelijk is. Dit zal veel motivatie hebben gegeven om verder aan de slag te gaan! Met WordPress zijn er vele mogelijkheden. Het is de taak aan jou om vooral veel zelf te gaan ontdekken en zelf veel te gaan doen, daar leer je het meeste van. Een WordPress website hoef je niet per se door een professional te laten opzetten, dit kan je goed zelf maken en beheren.
Probeer eens meer inhoud te geven aan je pagina’s, plaatjes toe te voegen, plugins te installeren en te gebruiken enz. Andere dingen die je bijvoorbeeld kan gaan doen om je website uit te breiden:
- Meer pagina’s maken
- Blogposts maken
- Video’s plaatsen
- Contact formulier opzetten (Door middel van een plugin)
- Doorverwijzingen naar je social media
Dit is pas het begin, er zijn nog zoveel meer mogelijkheden! Neem eens een kijkje bij deze interessante WordPress artikelen op ProgrammeerPlaats:
- Hoe werkt WordPress? Simpele WordPress uitleg / WordPress handleiding
- De beste WordPress boeken voor beginners
- WordPress lokaal installeren
Kijk op de WordPress categorie pagina voor nog meer WordPress artikelen op ProgrammeerPlaats. Veel succes met het verder uitbreiden van je gave website!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.
Hoe werkt het wanneer je een lokaal gemaakte website online wil hebben?
Hoi Coos,
Daar zijn een aantal stappen voor nodig en ik ga daar nog een speciaal artikel voor maken op ProgrammeerPlaats.
Voor nu kan je daar veel informatie over vinden door bijvoorbeeld te zoeken naar “Move WordPress website”, “Migrate WordPress website” of “WordPress website verhuizen” op Google.
Hopelijk kan je hier iets mee.
Gr. Bas
Heldere uitleg, goed te volgen en geen moeilijke, technische termen; kortom, een top-artikel!