WordPress website maken binnen een uur in 2019

Heb je altijd al een (WordPress) website willen maken? Misschien ben je wel een zelfstandig ondernemer en wil je een eigen website om jezelf te promoten. Of misschien ben je wel een student en wil je met een eigen website geld verdienen op het internet. Het kan allemaal. Van huismoeder tot chirurg, iedereen kan via dit artikel eenvoudig binnen een uur een WordPress website maken. Zelf een website bouwen is tegenwoordig eenvoudig met WordPress te doen.

Ja, ik wil de beste en snelste WordPress hosting!

Wat is WordPress?

Met WordPress is het eenvoudig om een website te maken. Meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress! Dit geeft aan dat WordPress erg populair en stabiel is.

WordPress is een open source content management systeem. Dit betekent dat iedereen gratis de WordPress software kan aanpassen. Door middel van een content management systeem zoals WordPress, kan je eenvoudig een website maken zonder te hoeven programmeren. Er zijn ook genoeg programmeermogelijkheden binnen WordPress, maar in dit artikel houden we het heel simpel.

Door middel van plugins kan je allerlei handige elementen op je website plaatsen, zoals een contact formulier, een slider, een forum enz. Deze plugins zijn veelal gratis te downloaden. Als je de uitgebreidere versie van een plugin wilt, kan je meestal de pro versie krijgen door een bepaald bedrag te betalen. Dit verschilt per plugin. Als je deze elementen zelf zou moeten programmeren, zou je hier heel veel tijd aan kwijt zijn. Of als je het zou uitbesteden aan een webbureau, zullen de kosten hoog uitvallen.

Het komt erop neer dat zelf een website bouwen met WordPress heel eenvoudig is. In dit artikel gaan we WordPress installeren op SiteGround en een basisopzetje van een website maken. Je gaat nu echt zelf een website maken en online gooien! Spannend? Laten we niet langer wachten en gelijk gaan beginnen.

Stap 1: Domeinnaam bedenken

Als je hier nog nooit over na hebt gedacht, zal je waarschijnlijk binnen het uur geen nieuwe WordPress website online kunnen zetten. Dit hoeft ook niet perse. Waarschijnlijk heb je er wel al over nagedacht. Je bent namelijk niet voor niks op dit artikel terechtgekomen. Je domeinnaam is namelijk erg belangrijk en vergt wat onderzoek en denkwerk. Hier een aantal tips om een geschikte domeinnaam te kiezen:

 • Zorg dat je domeinnaam uniek is. Laat het niet voor verwarring zorgen met andere websites of concurrenten.
 • Makkelijk te onthouden. Hierdoor is de kans groter dat bezoekers je domeinnaam onthouden en terugkomen.
 • Zorg voor een goede extensie. Als je doelgroep zich in Nederland bevindt is het bijvoorbeeld beter om .nl te gebruiken. Internationaal kan je beter .com gebruiken.
 • Vermijd het koppelteken (-). Je mag een koppelteken gebruiken in een domeinnaam, maar dit is niet gebruiksvriendelijk voor je bezoekers. Bezoekers vergeten vaak dat er een koppelteken in een domeinnaam zit.
 • Houd rekening met het doel en de doelgroep van je website. Probeer dit terug te laten komen in je domeinnaam. 

Op de website van SiteGround kan je controleren of een domeinnaam nog vrij is. Op deze handige domeinnaam tool kan je inspiratie opdoen om een domeinnaam te bedenken. 

Stap 2: Registreer jezelf op SiteGround

Om een WordPress website online te gooien heb je een hosting provider nodig. SiteGround is één van de beste hosting providers voor WordPress websites.

Waarom SiteGround?

 • SiteGround wordt officieel aanbevolen door WordPress zelf.
 • Lage kosten voor starters. 
 • Klantenservice is 24/7 online.
 • Snelle en goede servers. Je WordPress website zal zeer snel zijn en Siteground heeft een uptime van 99,9%! Hierdoor zal je website vrijwel nooit offline zijn.

Via deze link krijg je 60% korting op de maandelijkse kosten in het eerste jaar! Het is aan te raden om eerst het “StartUp” pakket te nemen. Dit kost maar €3,95 per maand. Als je website gaat groeien kan je altijd nog naar een uitgebreider pakket gaan. Je zit nergens aan vast. Je kan na afloop van het gekochte aantal maanden zelf beslissen of je door wilt gaan bij SiteGround.

Om jezelf te registeren kan je hiernaartoe gaan. Dan zie je dit op je scherm: 

Kies WordPress software

Klik bij WordPress Hosting op GET STARTED. Daarna kom je hier terecht: 

Kies plan

Aan te raden is om eerst het “StartUp” plan te kiezen. Echter is de keuze vrij om ook een uitgebreider plan te kiezen, als je dat liever wilt. Daarna kom je op dit scherm:

Registreer domeinnaam

Als het goed is heb je al een domeinnaam gekozen. In dit geval gaan we er even vanuit dat je een nieuwe domeinnaam hebt. Deze kan je registreren. Let goed op de juiste extensie. Als je klaar bent klik je op PROCEED. Het volgende scherm is: 

Persoonlijke gegevens

Bovenin dit scherm vul je wat persoonlijke gegevens in. Het mooie is dat je ook met IDEAL kan betalen! Je hebt dus geen creditcard nodig. Als je naar beneden scrollt kom je terecht op het bovenstaande scherm. Je kan er ook voor kiezen om een periode van 24 of 36 maanden te kiezen. Hiermee bespaar je aanzienlijke kosten. Ook optioneel is om een “SG Site Scanner” erbij te nemen om je website te beschermen tegen virussen en hackers. Als je alles correct hebt ingevuld en akkoord gaat met de voorwaarden van SiteGround, dan kan je de betaling afhandelen. Gefeliciteerd! De eerste stap is gezet!

Stap 3: Domeinnaam verificatie

Als het goed is heb je een aantal e-mails gehad van SiteGround. Eén daarvan is VERIFICATION REQUIRED – Please verify your domain name(s) as soon as possible. Deze kan je aanklikken in je mailbox. In de mail staat een verificatie link die je kan aanklikken. Je wordt doorverwezen naar een pagina waarop je kan controleren of je voor-, achternaam en e-mail klopt. Als dit juist is kan je het verificatie proces voltooien. Aan te raden is om dit gelijk na je registratie bij SiteGround te doen. Als je het binnen 15 dagen niet hebt gedaan, kan je domeinnaam verlopen.

Ja, ik wil de beste en snelste WordPress hosting!

Stap 4: WordPress installeren

Als je nu naar je website gaat zal je dit zien:

Standaard SiteGround website

Je ziet dat je domeinnaam inmiddels is gereserveerd door jou. Echter heb je nog geen website gemaakt en plaatst SiteGround deze standaard tekst. Nu gaan we WordPress installeren. Log eerst in op SiteGround. Als je bent ingelogd, kom je hier terecht:

Launch Setup Wizard

Bij de domeinnaam die je hebt geregistreerd, klik je op Launch Setup Wizard. Daarna kom je op dit scherm terecht:

Kies WordPress software

Selecteer Start a new website. Kies bij het installeren van software voor WordPress. Daarna moet je de WordPress login gegevens invullen. Belangrijk is om deze gegevens te onthouden. Schrijf ze eventueel op een papiertje. Je hebt namelijk je username en password nodig om in te kunnen loggen op je WordPress website. Als je ingelogd bent kan je de website aanpassen. Hier komen we zo meteen op terug. Klik op “Confirm” als je klaar bent. Ook kan je nog eventueel “Domain Privacy” en/of “SG Site Scanner” aanschaffen. Als je alle login gegevens hebt ingevuld en op “Confirm” heb geklikt, gaat SiteGround WordPress voor je installeren. Wacht tot het installatieproces is afgerond.

Je kan nu naar je website gaan en als het goed is zie je dit:

Standaard WordPress theme

Zo zie je maar! Zelf een website bouwen hoeft niet veel tijd te kosten. Er staat nu al een website. Je website ziet er nog steeds kaal uit, maar we zijn al een stapje verder! Om de WordPress installatie verder te voltooien vul je /wp-login.php in achter de domeinnaam van je website. In mijn geval komt dat er zo uit te zien: https://hellowpress.com/wp-login.php. De login gegevens van WordPress die je eerder hebt ingevuld, heb je nu weer nodig. Vul deze in en log in. Daarna kom je op een “WordPress Starter” pagina of je komt gelijk in het Dashboard. Het Dashboard is de achterkant van je website. Hier kan je alle aanpassingen doen. Indien je op de “WordPress Starter” komt, kan je onderaan op “Exit” klikken. We willen namelijk een Theme gaan installeren en het is handig als je weet hoe dat binnen WordPress werkt in plaats van een “WordPress Starter” tool van SiteGround. Dit komt aan bod in de volgende stap.

Stap 5: Dashboard naar Nederlands en site identiteit

Persoonlijk vind ik het niet erg om het Dashboard in het Engels te laten, maar misschien heb je een voorkeur voor Nederlands. Indien je naar Nederlands wilt, kan je dat doen door links in het Dasboard menu naar Settings te gaan. Daarna klik je op General. Ongeveer in het midden van deze pagina staat Site Language. Hier kan je de taal aanpassen naar Nederlands. Als je de taal hebt aangepast, klik je onderaan op Save changes. Dit ziet er dan zo uit:

Taal veranderen

Natuurlijk wil je ook je website een identiteit geven. In dit geval is dat een titel en een ondertitel. Dit kan je op de volgende manier doen. Ga in het zwarte dashboard menu naar Appearance/Weergave -> Customize -> Site Identity/Site-identiteit. Daar kan je de Site Title/Sitetitel en Tagline/Ondertitel aanpassen. Nadat je de aanpassing hebt gedaan, naar de goede identiteit van je website, klik je op Publish/Publiceren. Je ziet gelijk de veranderingen op je website!

Stap 6: Theme installeren

Nu ziet je website er nog kaal uit. Standaard installeert WordPress het “Twenty Nineteen” theme. Dit willen we veranderen. We willen een mooi uitstraling voor de website en daarom zullen we een ander theme moeten gebruiken.

Een theme (Thema in het Nederlands) zorgt voor het uiterlijk van je website, ook wel de front-end genoemd. Front-end is datgene wat de bezoeker van je website ziet. Het Dashboard is de achterkant van je website, ook wel de back-end genoemd. Om het Dashboard te kunnen draaien is er code nodig en eigenlijk is dit de back-end. Maar laten we het nu simpel houden. 

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel themes met ieder zijn eigen uitstraling. Op Google kan je eenvoudig zoeken naar WordPress themes. Ook in het Dashboard kan je zoeken naar themes, daar komen we zo op. Er zijn zowel gratis als betaalde themes. De betaalde themes hebben meer functionaliteiten. 

De (ervaren) programmeurs/developers kunnen zelf ook een theme maken of een theme aanpassen naar hun eigen stijl. Hierover gaan nog artikelen komen op ProgrammeerPlaats, als je daar interesse in hebt. Laten we eerst een theme gaan installeren. In het zwarte menu in het Dashboard ga je naar Appearance/Weergave -> Themes/Thema’s. Je ziet dat momenteel Twenty Nineteen is geïnstalleerd. Klik bovenaan op Add New/Nieuwe toevoegen. Daarna kom je op dit scherm terecht:

Theme installeren

In dit artikel gaan we het Hestia theme installeren. Je bent natuurlijk vrij om een ander theme te installeren, maar dit is echt een uitstekende theme, geschikt voor vele mensen, onder andere voor:

 • Freelancers
 • Start-ups
 • Restaurants
 • Sportwinkels
 • Kleine en grote bedrijven
 • Online bureau

Rechtsboven in de zoekbalk typ je Hestia in en installeer je het theme (Met pijl aangewezen). Als het is geïnstalleerd, activeer je het theme, zodat het theme vanaf nu op je website is te zien. Vanuit het Dashboard klik je op het huisje met de titel van je website, linksboven in het dashboard om weer op je website te komen. Dit kan ook door gewoon de domeinnaam van je website in de browser in te tikken. Nu zie je dat het theme is geïnstalleerd! Het ziet er gelijk al een stuk minder kaal uit, niet waar? Handig is om ook een child theme te maken. In de volgende stappen gaan we een basisopzetje maken van je website en van daaruit kan je verder werken.

Ja, ik wil de beste en snelste WordPress hosting!

Stap 7: Pagina’s en menu maken

We gaan drie eenvoudige pagina’s maken, namelijk een home- blog en contactpagina. Daarna gaan we deze pagina’s in een menu zetten. Nieuwe pagina’s kan je maken door in het zwarte Dashboard menu te gaan naar: Pages/Pagina’s -> Add New/Nieuwe pagina. Hier kan je de titel van de pagina opstellen en inhoud aan de pagina geven. Ik heb het kort gehouden, zoals je hier ziet:

Pagina's aanmaken

Als je een titel hebt gemaakt en (een klein beetje) inhoud hebt gegeven aan de pagina, klik je op blauwe knop Publish/Publiceren rechtsboven in het scherm. Bij de blog pagina hoef je alleen een titel op te stellen, omdat de inhoud al bestaat uit blogposts. Bij de contact pagina kan je hetzelfde doen als de home pagina. Een titel met een korte beschrijving in een klein beetje inhoud als test. Als je dit gedaan gedaan hebt, zie je in Pages/Pagina’s -> All Pages/Alle pagina’s de pagina’s staan die je zojuist hebt gemaakt.

Laten we nu een menu gaan maken. In het zwarte Dashboard menu ga je naar Appearance/Weergave -> Menus/Menu’s. Een menu maak je aan door het menu een naam te geven en daarna op Create Menu/Menu aanmaken te klikken, zoals je hier ziet:

Menu aanmaken

Nadat je het menu hebt aangemaakt, kan je de pagina’s aanvinken die je aan het menu wil toevoegen. Dat zijn de home, blog en contact pagina. Als je de pagina’s hebt aangevinkt, klik je op Add to Menu/Aan menu toevoegen. Nu staan ze in je hoofdmenu of de andere desbetreffende naam die je zelf aan het menu hebt gegeven. De balkjes met daarop de namen van de pagina’s die in het menu staan, kan je verslepen. Mijn menu begint met home en eindigt met contact, dus op die volgorde heb ik ze gezet. Let er wel op dat de balkjes precies onder elkaar staan, anders komen ze ook niet netjes achter elkaar te staan in het menu. Bij Menu Settings/Menu instellingen vink ik Primary menu/Kop menu aan. Daarna klik je op Save Menu/Menu opslaan om alle wijzigingen in je menu op te slaan. Dat komt er zo uit te zien:

Menu creëren

Als je nu terug naar je website gaat, zie je rechtsboven het menu staan. Als je in het menu op de namen klikt, ga je netjes naar de desbetreffende pagina’s. Echter klopt het nu nog niet helemaal. De homepage is nog steeds je blog pagina en op je blog pagina is nog niet gekoppeld aan (toekomstige) blogposts. Dit gaan we in de volgende stap recht zetten. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je home pagina te verwijderen en je blogposts te gebruiken als home pagina. Dit ligt er aan wat voor website je wilt maken. Echter gaan we hier een “normale” home pagina maken en een aparte blog pagina die is te benaderen via het menu wat we hebben aangemaakt.

Stap 8: Homepage veranderen en blog pagina koppelen

Het is vrij eenvoudig om je zelf gemaakte home pagina in te stellen als officiële home pagina van je website. Ook het koppelen van je zelf gemaakte blog pagina aan de (toekomstige) blogposts is niet lastig. Hiervoor ga je naar Settings/Instellingen -> Reading/Lezen. Bovenaan kies je voor A static page/Een statische pagina. Daaronder kan je de pagina’s selecteren voor de Homepage/Homepagina en Posts page/Berichtpagina. Dat komt er zo uit te zien:

Home en blog pagina koppelen

Daarna klik je onderaan op Save Changes/Wijzigingen opslaan. Als je weer terug naar de website gaat, zie je dat je zelf aangemaakte home pagina nu de officiële homepage van de website is. Ook de blogposts zijn gekoppeld aan de zelf aangemaakte blog pagina. Gefeliciteerd! Je hebt nu al een basisopzetje staan van je eigen website! Hoe gaaf is dat! 

Stap 9: Zelf verder aan de slag

Hopelijk ben je geïnspireerd geraakt na het maken van je eigen WordPress website. Je ziet nu dat zelf een website bouwen binnen een korte tijd mogelijk is. Dit zal veel motivatie hebben gegeven om verder aan de slag te gaan! Met WordPress zijn er vele mogelijkheden. Taak is aan jouw om vooral veel zelf te gaan ontdekken en vooral zelf gaan doen, daar leer je het meeste van. Een WordPress website hoef je niet perse door een professional te laten opzetten, dit kan je goed zelf maken. 

Probeer eens meer inhoud te geven aan je pagina’s, plaatjes toe te voegen, plugins te installeren en te gebruiken enz. Andere dingen die je kan gaan doen om je website uit te breiden:

 • Meer pagina’s maken
 • Blogposts maken
 • Video’s plaatsen
 • Contact formulier opzetten (Door middel van een plugin)
 • Doorverwijzingen naar je social media 

Dit is pas het begin, er zijn nog zoveel meer mogelijkheden! Mocht je vragen hebben kan je hieronder een bericht achterlaten of contact opnemen. Wil je niks missen over andere WordPress artikelen? Registreer je dan. Ook is er een nieuwe Facebook groep aangemaakt, waar je mee kan praten en/of vragen kan stellen. Op het Youtube kanaal van ProgrammeerPlaats vind je veel leerzame video’s over programmeren en ook gaan er meer video’s over WordPress komen. 

Ja, ik wil de beste en snelste WordPress hosting!

Beoordeel hier het artikel (Alleen voor leden)

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Plaats een reactie