Een WordPress plugin maken is geen raketwetenschap, helemaal niet met dit artikel. Door een klein beetje PHP code te schrijven, kan je al een WordPress plugin maken. Je zou ook een WordPress plugin kunnen laten maken door een (andere) developer. Probeer het eerst eens zelf via dit artikel. Lees lekker verder!
Lokale omgeving opzetten om te testen
Het beste is om een lokale omgeving op te zetten om de plugin te testen. Misschien heb je al een WordPress website online staan, maar daar wil je neem ik aan het risico niet nemen om het stuk te maken.
In het artikel “WordPress lokaal installeren” kan je eenvoudig WordPress op je eigen computer installeren. Dan heb je een lokale omgeving om te testen.
Map voor de plugin aanmaken
Is het gelukt om een lokale omgeving op te zetten? Dan gaan we een map voor de plugin aanmaken.
Ga naar de bestanden van de WordPress website die je lokaal hebt geïnstalleerd. Dan ga je naar de “wp-content” map. Daarin staat de “plugins” map en die moet je hebben (wp-content/plugins/).
In de “plugins” map maak je de “verwijder-wordpress-versie” map aan. In de “verwijder-wordpress-versie” map komt straks het plugin bestand te staan dat we gaan aanmaken.
Plugin bestand aanmaken en informatie erin zetten
Voor nu is het goed genoeg om “Kladblok/Notepad” te gebruiken, maar ga je een meer ingewikkelde WordPress plugin maken, dan is een code editor aan te raden, zoals Visual Studio Code.
Open “Kladblok” of je favoriete code editor en zet daarin de volgende informatie:
<?php /** * Plugin Name: Verwijder WordPress versie * Description: Deze plugin verwijdert de WordPress versie uit de header en RSS feeds * Version: 1.0 * Author: Bas Dingemans * Author URI: https://programmeerplaats.nl/ */
Alleen “Plugin Name” is verplicht. Je kan nog meer informatie invullen, maar voor deze plugin is dit meer dan voldoende. Op de website van WordPress lees je welke informatie er allemaal mogelijk is.
Sla het bestand op als “verwijder-wordpress-versie.php”. Het gebruik van de “.php” extensie is belangrijk. Zonder “.php” extensie is het geen PHP bestand en werkt de plugin niet.
PHP code schrijven in de plugin
Onder de informatie schrijven we de PHP code voor de plugin, in zijn totaliteit ziet dat er zo uit:
<?php /** * Plugin Name: Verwijder WordPress versie * Description: Deze plugin verwijdert de WordPress versie uit de header en RSS feeds * Version: 1.0 * Author: Bas Dingemans * Author URI: https://programmeerplaats.nl/ */ add_filter('the_generator', 'verwijder_wordpress_versie'); function verwijder_wordpress_versie() { return ''; }
Sla het bestand weer op, zodat de plugin straks echt werkt waar het voor bedoeld is.
Deze PHP code zorgt ervoor dat de WordPress versie niet meer in de header van de source code is te zien en ook niet meer in de RSS feeds.
Waarom is dat zo handig? Je maakt het op deze manier iets moeilijker voor hackers. Als hackers eenvoudig je WordPress versie kunnen zien, dan is het makkelijker om toe te slaan.
Stel dat je nog een kwetsbare WordPress versie hebt en hackers zien dat, dan kan je zomaar de sjaak zijn.
Plugin activeren en testen
Het is nu tijd om de plugin te activeren en te testen. Log in op de WordPress website die je lokaal hebt geïnstalleerd.
Klik in het dashboard in het linkermenu op “Plugins”. Daar zie je de plugin staan die we hebben gemaakt.
Klik op “Activeren”:
Na activatie is de WordPress versie uit de header en RSS feeds verwijderd. Je kan voor de zekerheid even testen of het uit de header is verwijderd.
Ga naar de homepage van de WordPress website die je lokaal hebt geïnstalleerd. Open de source code van de website (Ctrl + U).
Normaal zou dit in de source code moeten staan:
<meta name="generator" content="WordPress 6.0" />
Als je zoekt in de source code (Ctrl + F), is dat nergens meer terug te vinden. Vind je het wel terug, dan is er iets misgegaan. Volg dan de stappen opnieuw.
We hebben door het activeren van deze plugin het hackers iets moeilijker gemaakt!
Plugin toevoegen aan WordPress plugin directory
Heb je echt een plugin gemaakt waarvan je denkt dat WordPress gebruikers er iets aan hebben. Dan kan je het toevoegen aan de WordPress plugin directory.
Op deze manier kunnen alle WordPress gebruikers eenvoudig jouw plugin downloaden en sta je tussen vele andere plugins.
Op de website van WordPress lees je hoe de jouw plugin aan de WordPress plugin directory kan toevoegen en wat de eisen zijn.
WordPress plugin laten maken
Misschien lijkt het je toch beter om je WordPress plugin door een (andere) developer te laten maken? Gelukkig kan dat zeker!
Op Fiverr kan je veel goede developers vinden die een WordPress plugin voor je kunnen maken.
Vaak vallen de kosten ook veel goedkoper uit dan als je het bijvoorbeeld laat doen door een internetbureau in Nederland of België.
Goedkoop is natuurlijk niet alles, kwaliteit is heel belangrijk. Aan de reviews kan je zien of de developers ook daadwerkelijk kwaliteit leveren.
WordPress plugin zelf maken
Je hebt kunnen zien dat een WordPress plugin maken helemaal niet lastig is. Met een klein beetje PHP code is het al mogelijk om een WordPress plugin te maken.
Echter als je plugin meer functionaliteiten heeft, dan wordt het natuurlijk lastiger.
Op de website van WordPress staat het “Plugin Handbook”, waardoor je dieper in de wereld van WordPress plugins kan duiken.
Heb je nog helemaal geen programmeerervaring? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” een aanrader om eerst basiskennis van programmeren op te doen.
Met basiskennis van programmeren op zak begrijp je veel beter wat je aan het doen bent en van daaruit kan je jezelf verder ontwikkelen.
Succes met je WordPress plugin!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.