WordPress lokaal installeren

WordPress lokaal installeren is zeer handig als je dingen wilt testen, zonder dat het gelijk online komt. Of misschien wil je eerst wel offline een WordPress website bouwen en later online zetten. In dit artikel zul je merken dat het helemaal niet lastig is om WordPress lokaal te installeren. Lees lekker verder en doe mee!

Ja, ik wil ook het beste WordPress thema hebben, net zoals ProgrammeerPlaats!

Op ProgrammeerPlaats staan al artikelen over hoe je CSS, JavaScript en PHP kan toevoegen aan je WordPress website. Als jij daarmee wilt gaan rommelen, is het handig om dat eerst lokaal te doen. Op deze manier hebben je bezoekers op je online website geen last van de aanpassingen en/of uitbreidingen die je maakt, als je daarmee aan het testen bent.

Wil je weten hoe je eenvoudig een WordPress website online installeert en maakt? Lees dan het artikel “WordPress website maken”.

XAMPP installeren (Lokale webserver) op je localhost

Eerst is het nodig om een lokale webserver op je localhost te installeren. Localhost betekent letterlijk “Deze computer”. Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Er is gelukkig allerlei software voor, waardoor het makkelijk is.

MAMP en XAMPP zijn voorbeelden van programma’s waarmee je een lokale webserver op kan zetten. In dit artikel gebruiken we XAMPP. Op de website van “Apache Friends” kan je XAMPP downloaden.

Door een antivirusprogramma en/of het gebruikersaccountbeheer kan de installatie niet helemaal lekker lopen. Als je tegen problemen aanloopt, is het verstandig om beiden (tijdelijk) te deactiveren. Kijk op Google als je niet helemaal weet hoe dat werkt.

In het downloadproces zal je op een gegeven moment componenten tegenkomen. Deze componenten kan je aanvinken. Aan te raden is om alle componenten te installeren.

XAMPP is geschikt voor Windows, Linux en OS X. Het programma wordt vaak gebruikt om lokaal WordPress websites te maken. Om lokaal een WordPress website te installeren, heb je ook een database nodig. Er zit een MySQL databasemanagementsysteem bij XAMPP.

XAMPP testen

Als het goed is heb je nu XAMPP geïnstalleerd op je computer. Open de “XAMPP Control Panel”. Dit ziet er zo uit:

XAMPP control panel

Start de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem:

XAMPP control panel Apache en MySQL starten

Als je problemen hebt met het starten van Apache en/of MySQL, is het handig om de foutmelding(en) te Googelen. Op die manier kan je het zelf oplossen.

Kan je Apache en MySQL gewoon starten en werkt het prima? Dan heb je geen admin-rechten nodig. Op sommige computers heb je dit wel nodig.

In dat geval start je XAMPP (opnieuw) door eerst met je rechtermuisknop op het starticoontje te klikken en daarna klik je op “Run as administrator”. Start daarna opnieuw Apache en MySQL en kijk of het werkt.

Kijk eerst eens of je localhost werkt in de browser: http://localhost/. Ga daarna eens naar http://localhost/phpmyadmin/ en kijk of je in phpMyAdmin komt, de plek waar je databases beheert.

Net zoals bij het starten van Apache en MySQL in de “XAMPP Control Panel”, is het handig om Google te raadplegen als localhost niet goed werkt. Kijk wat de foutmelding is en zoek op hoe je dat kan fixen.

Vergeet niet dat elke keer als je lokaal aan je WordPress website wilt werken, dan moet je de “XAMPP Control Panel” openen en Apache en MySQL starten.

WordPress downloaden en in htdocs zetten

Als de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem allemaal goed werken, is het tijd om WordPress te downloaden. Op de officiële website van WordPress download je helemaal gratis de laatste versie van WordPress.

Het gedownloade zip bestandje staat waarschijnlijk in je “Downloads” map, of een andere map waar je downloads heengaan. Pak het zip bestandje uit. Het uitgepakte bestand heb je zo weer nodig.

Ga daarna naar de XAMPP map en daarin staat “htdocs” (xampp/htdocs/). In deze map maak je een nieuwe map aan, wij noemen deze map even “test”. Als je later meerdere WordPress websites lokaal wilt installeren en maken, maak je allemaal aparte mappen aan voor de verschillende websites in “htdocs” en daar zet je de WordPress bestanden in.

Kopieer alle bestanden uit de gedownloade WordPress map (Uitgepakt bestand) naar de “test” map, die in “htdocs” staat. Dat zijn dus deze bestanden:

WordPress bestanden gekopieerd
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Hierboven zijn de WordPress bestanden gekopieerd naar de “test” map. Waarschijnlijk heb je Apache en MySQL al gestart, zo niet, dan kan je dat nu doen om verder te gaan.

Ga in de browser naar localhost/test. Als je de map een andere naam hebt gegeven in “htdocs”, zet je deze naam neer in plaats van test.

Je ziet nu een welkomstscherm:

Welkomstscherm WordPress
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Lees alles even door. Zoals je ziet, heb je een database nodig. In het volgende hoofdstuk gaan we een database aanmaken. Je kan bijna een offline WordPress website gaan bouwen!

Ja, ik wil ook het beste WordPress thema hebben, net zoals ProgrammeerPlaats!

WordPress lokaal installeren op XAMPP webserver

Voordat we op “Laten we starten” klikken, gaan we eerst een database aanmaken in een ander tabblad. Ga naar http://localhost/phpmyadmin/. Klik links in het scherm op “Nieuw” om een nieuwe database aan te maken:

Nieuwe database phpmyadmin

Geef de database een naam, wij noemen de database “test”, en klik op “Aanmaken”:

Database aanmaken phpMyAdmin

Nu heb je een database aangemaakt. Zo simpel is dat! De database heeft “root” automatisch als gebruikersnaam en we hebben geen wachtwoord ingesteld. Ga weer terug naar localhost/test, of de url met de naam die jij hebt aangemaakt, dan ben je weer op het welkomstscherm.

Klik nu op “Laten we starten” om door te gaan. Je komt hier terecht:

Database verbindingsgegevens WordPress
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Zoals je ziet is de databasenaam “test”. De gebruikersnaam is “root” en we hebben geen wachtwoord. Hostnaam kan je “localhost” laten en Tabelprefix hoef je ook niet te veranderen, omdat dit de eerste WordPress installatie is in de database.

Klik op “Verzenden” om verder te gaan. Het installatieproces kan beginnen. Vul eerst nog wat benodigde informatie in. Vooral belangrijk is om je gebruikersnaam en wachtwoord goed te onthouden. Hiermee kan je namelijk in je WordPress website inloggen.

Om verder te gaan, klik je op “WordPress installeren”. Als de installatie is voltooid, krijg je dit te zien:

Installatie WordPress voltooid

Log in om naar je WordPress website te gaan en kijk of alles werkt. Na het inloggen kom je in het Dashboard terecht. Dit is de achterkant van je WordPress website. Hier kan je alle bewerkingen doen aan je website.

Linksboven in het Dashboard staat een huisje met de naam van de website: Huisje test website WordPress

Klik op het huisje en je bent op de website zelf! Door weer op het huisje te klikken, kom je weer in het Dashboard. Of je kan ook wp-admin in de url zetten: http://localhost/test/wp-admin/.

Installeer een mooi en goed thema en ga lekker aan de slag. Wij gebruiken één van de beste WordPress thema’s, namelijk GeneratePress. Lees in “GeneratePress review en ervaringen” meer over dit geweldige WordPress thema.

“De beste WordPress boeken voor beginners + andere beginnerstips” is ook interessant om door te lezen, mocht je meer over WordPress willen leren.

Zie je wel, WordPress lokaal installeren is helemaal niet zo moeilijk. Succes met het verder offline bouwen van je WordPress website!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

25 gedachten over “WordPress lokaal installeren”

 1. Dank voor de duidelijke uitleg. Ik ben één keer moeten herbeginnen omdat ik iets verkeerd begrepen had door mijn eigen verstrooidheid. Echt heel goed…

  Beantwoorden
 2. Hallo Bas,
  Prima uitleg alleen na het indrukken van verzenden, krijg ik de mededeling:

  Fout bij het maken van de databaseconnectie
  Dit betekent dat de gebruikersnaam- en wachtwoordinformatie in het bestand wp-config.php onjuist is of er kan geen verbinding gemaakt worden met de databaseserver op localhost. Wellicht is de databaseserver van de hostingprovider offline.

  Weet je zeker dat je gebruikersnaam en wachtwoord juist hebt ingevoerd?
  Weet je zeker dat je de juiste hostnaam hebt opgegeven?
  Weet je zeker dat de databaseserver draait?

  Alles precies gedaan zoals in je uitleg echter het lukt me niet! Ik ben bijna de wanhoop nabij want op internet kan ik ook niks vinden hierover.
  Graag je hulp hierbij.
  Groeten Rob

  Beantwoorden
  • Hoi Rob,

   Kijk nog eens goed of je echt alle database verbindingsgegevens goed hebt ingevuld. Probeer het eventueel helemaal opnieuw.

   Misschien kan het helpen om ook bij “Gebruikersaccounts” te kijken in phpMyAdmin. Kijk of daar inderdaad een gebruikersaccount staat met “root” als gebruikersnaam en zonder wachtwoord.

   Is dat niet het geval? Gebruik dan een gebruikersaccount die er al staat of voeg eventueel een nieuwe toe en gebruik die.

   Gr. Bas

   Beantwoorden
   • Hallo Bas,
    Alles opnieuw geïnstalleerd en het is gelukt!
    Bij gebruikersaccounts stonden meerdere root accounts met verschillende wachtwoorden. Alle, behalve 1 verwijderd en toen lukte het wel. Misschien was dit het probleem wel.

    Dank voor je hulp,
    Hartelijke groet,
    Rob

    Beantwoorden
    • Oke mooi, geen dank!

     Normaal gesproken zou je gewoon alle root accounts kunnen laten staan, maar goed dat het voor jou nu werkt.

     Je zou ook een eigen account aan kunnen maken en deze gebruiken.

     Beantwoorden
  • Hoi Jeroen,

   Probeer dit eens. Ga in phpMyAdmin naar “Gebruikersaccounts” en bewerk de rechten van de root gebruikers.

   Check of alle globale rechten aangevinkt zijn. Zo niet, selecteer dan alle globale rechten en klik op “Starten” om het op te slaan.

   Zijn alle globale rechten aangevinkt en ligt daar het probleem niet? Ga dan naar de XAMPP map op je computer. Klik daarna op de phpMyAdmin map en bewerk het config.inc bestand.

   Pas deze regel aan: $cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘config’;

   In plaats van ‘config’ zet je ‘cookie’ neer. Op deze manier kan je opnieuw inloggen in phpMyAdmin met gebruikersnaam root en zonder wachtwoord. Probeer na het inloggen een database aan te maken.

   Hopelijk kan je er wat mee.

   Gr. Bas

   Beantwoorden
 3. Hoi Bas.

  Bedankt voor de duidelijke uitleg.
  Is in 1 keer goed gelukt en ik heb mijn website offline gebouwd.

  Over een tijdje wil ik de site online zetten, Heb je daar ook een goede en duidelijke (voor een dummie) uitleg over?

  Beantwoorden
  • Hoi John,

   Top dat het is gelukt!

   Momenteel heb ik geen duidelijke uitleg daarover om WordPress van lokaal naar online te zetten.

   Als je de website online gaat zetten over een tijdje, dan kan je mij een bericht sturen en wil ik je daarbij helpen.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie