WordPress lokaal installeren is zeer handig als je dingen wil testen, zonder dat het gelijk online komt. Of misschien wil je eerst wel offline een WordPress website bouwen en later online zetten. In dit artikel zal je merken dat het helemaal niet lastig is om WordPress lokaal te installeren. Lees lekker verder en doe mee!
Ja, ik wil ook het beste WordPress thema hebben, net zoals ProgrammeerPlaats!
Update 11-01-2022: Op het moment van schrijven is er een bug in de nieuwste versie van XAMPP, waardoor je tegen problemen aan kan lopen bij het lokaal installeren van WordPress. Met onder andere versie 7.3.2 en 7.4.27 van XAMPP werkt het wel. Houd daar rekening mee als je verder leest en aan de slag gaat.
Op ProgrammeerPlaats staan al artikelen over hoe je CSS, JavaScript en PHP kan toevoegen aan je WordPress website. Als jij daarmee wil gaan rommelen, is het handig om dat eerst lokaal te doen. Op deze manier hebben je bezoekers op je online website geen last van de aanpassingen en/of uitbreidingen die je maakt, als je daarmee aan het testen bent.
Wil je weten hoe je eenvoudig een WordPress website online installeert en maakt? Lees dan het artikel “WordPress website maken”.
XAMPP installeren (Lokale webserver) op je localhost
Eerst is het nodig om een lokale webserver op je localhost te installeren. Localhost betekent letterlijk “Deze computer”. Dit klinkt moeilijker dan dat het is. Er is gelukkig allerlei software voor, waardoor het makkelijk is.
MAMP en XAMPP zijn voorbeelden van programma’s waarmee je een lokale webserver op kan zetten. In dit artikel gebruiken we XAMPP. Op de website van “Apache Friends” kan je XAMPP downloaden.
Door een antivirusprogramma en/of het gebruikersaccountbeheer kan de installatie niet helemaal lekker lopen. Als je tegen problemen aanloopt, is het verstandig om beiden (tijdelijk) te deactiveren. Kijk op Google als je niet helemaal weet hoe dat werkt.
In het downloadproces zal je op een gegeven moment componenten tegenkomen. Deze componenten kan je aanvinken. Aan te raden is om alle componenten te installeren.
XAMPP is geschikt voor Windows, Linux en OS X. Het programma wordt vaak gebruikt om lokaal WordPress websites te maken. Om lokaal een WordPress website te installeren, heb je ook een database nodig. Er zit een MySQL databasemanagementsysteem bij XAMPP.
XAMPP testen
Als het goed is heb je nu XAMPP geïnstalleerd op je computer. Open de “XAMPP Control Panel”. Dit ziet er zo uit:
Start de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem:
Als je problemen hebt met het starten van Apache en/of MySQL, is het handig om de foutmelding(en) te Googelen. Op die manier kan je het zelf oplossen.
Kan je Apache en MySQL gewoon starten en werkt het prima? Dan heb je geen admin-rechten nodig. Op sommige computers heb je dit wel nodig.
In dat geval start je XAMPP (opnieuw) door eerst met je rechtermuisknop op het starticoontje te klikken en daarna klik je op “Run as administrator”. Start daarna opnieuw Apache en MySQL en kijk of het werkt.
Kijk eerst eens of je localhost werkt in de browser: http://localhost/. Ga daarna eens naar http://localhost/phpmyadmin/ en kijk of je in phpMyAdmin komt, de plek waar je databases beheert.
Net zoals bij het starten van Apache en MySQL in de “XAMPP Control Panel”, is het handig om Google te raadplegen als localhost niet goed werkt. Kijk wat de foutmelding is en zoek op hoe je dat kan fixen.
Vergeet niet dat elke keer als je lokaal aan je WordPress website wil werken, dan moet je de “XAMPP Control Panel” openen en Apache en MySQL starten.
WordPress downloaden en in htdocs zetten
Als de Apache webserver en het MySQL databasemanagementsysteem allemaal goed werken, is het tijd om WordPress te downloaden. Op de officiële website van WordPress download je helemaal gratis de laatste versie van WordPress.
Het gedownloade zip bestandje staat waarschijnlijk in je “Downloads” map, of een andere map waar je downloads heengaan. Pak het zip bestandje uit. Het uitgepakte bestand heb je zo weer nodig.
Ga daarna naar de XAMPP map en daarin staat “htdocs” (xampp/htdocs/). In deze map maak je een nieuwe map aan, wij noemen deze map even “test”. Als je later meerdere WordPress websites lokaal wil installeren en maken, maak je allemaal aparte mappen aan voor de verschillende websites in “htdocs” en daar zet je de WordPress bestanden in.
Kopieer alle bestanden uit de gedownloade WordPress map (Uitgepakt bestand) naar de “test” map, die in “htdocs” staat. Dat zijn dus deze bestanden:
Hierboven zijn de WordPress bestanden gekopieerd naar de “test” map. Waarschijnlijk heb je Apache en MySQL al gestart, zo niet, dan kan je dat nu doen om verder te gaan.
Ga in de browser naar localhost/test. Als je de map een andere naam hebt gegeven in “htdocs”, zet je deze naam neer in plaats van test.
Je ziet nu een welkomstscherm:
Lees alles even door. Zoals je ziet, heb je een database nodig. In het volgende hoofdstuk gaan we een database aanmaken. Je kan bijna een offline WordPress website gaan bouwen!
Ja, ik wil ook het beste WordPress thema hebben, net zoals ProgrammeerPlaats!
WordPress lokaal installeren op XAMPP webserver
Voordat we op “Laten we starten” klikken, gaan we eerst een database aanmaken in een ander tabblad. Ga naar http://localhost/phpmyadmin/. Klik links in het scherm op “Nieuw” om een nieuwe database aan te maken:
Geef de database een naam, wij noemen de database “test”, en klik op “Aanmaken”:
Nu heb je een database aangemaakt. Zo simpel is dat! De database heeft “root” automatisch als gebruikersnaam en we hebben geen wachtwoord ingesteld. Ga weer terug naar localhost/test, of de url met de naam die jij hebt aangemaakt, dan ben je weer op het welkomstscherm.
Klik nu op “Laten we starten” om door te gaan. Je komt hier terecht:
Zoals je ziet is de databasenaam “test”. De gebruikersnaam is “root” en we hebben geen wachtwoord. Hostnaam kan je “localhost” laten en Tabelprefix hoef je ook niet te veranderen, omdat dit de eerste WordPress installatie is in de database.
Klik op “Verzenden” om verder te gaan. Het installatieproces kan beginnen. Vul eerst nog wat benodigde informatie in. Vooral belangrijk is om je gebruikersnaam en wachtwoord goed te onthouden. Hiermee kan je namelijk in je WordPress website inloggen.
Om verder te gaan, klik je op “WordPress installeren”. Als de installatie is voltooid, krijg je dit te zien:
Log in om naar je WordPress website te gaan en kijk of alles werkt. Na het inloggen kom je in het Dashboard terecht. Dit is de achterkant van je WordPress website. Hier kan je alle bewerkingen doen aan je website.
Linksboven in het Dashboard staat een huisje met de naam van de website:
Klik op het huisje en je bent op de website zelf! Door weer op het huisje te klikken, kom je weer in het Dashboard. Of je kan ook wp-admin in de url zetten: http://localhost/test/wp-admin/.
Installeer een mooi en goed thema en ga lekker aan de slag. Wij gebruiken één van de beste WordPress thema’s, namelijk GeneratePress. Lees in “GeneratePress review en ervaringen” meer over dit geweldige WordPress thema.
“De beste WordPress boeken voor beginners” is ook interessant om door te lezen, mocht je meer over WordPress willen leren.
Zie je wel, WordPress lokaal installeren is helemaal niet zo moeilijk. Succes met het verder offline bouwen van je WordPress website!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.
Een dikke plus. Werkte in één keer. Dank!
Hoi Marcel,
Dat is mooi! Geen dank hoor 🙂
Bedankt voor het publiceren van deze handleiding, en wat mijn voorganger al aangaf het werkt in één keer.
Top! Daar doen we het voor 🙂
Bestaat er ook zoiets in de cloud?
Hoi Vincent,
WordPress implementeren op Google Cloud Platform is een interessante optie: https://cloud.google.com/wordpress?hl=nl
Ook WordPress installeren in Microsoft Azure is mogelijk: https://www.wpexplorer.com/install-wordpress-microsoft-azure/
Hopelijk heb je hier wat aan.
Dank voor de duidelijke uitleg. Ik ben één keer moeten herbeginnen omdat ik iets verkeerd begrepen had door mijn eigen verstrooidheid. Echt heel goed…
Geen dank Jan! 🙂
Heel duidelijke instructies. Alles werkte van in het begin. Hartelijk dank Bas!
Geen dank hoor Charles! 🙂
Hi Bas,
Ik kan niet op start klikken achter MySQL. Heb jij enig idee hoe dit zou kunnen komen?
Hoi Robin,
Welke foutmelding krijg je precies en heb je al “Run as administrator” in XAMPP geprobeerd?
Gr. Bas
Gewoon 10 punten! 100% score! Eindelijk een artikel die precies verteld wat te doen. Dankjewel voor de service!
Geen dank Bram! 🙂
Hallo Bas,
Prima uitleg alleen na het indrukken van verzenden, krijg ik de mededeling:
Fout bij het maken van de databaseconnectie
Dit betekent dat de gebruikersnaam- en wachtwoordinformatie in het bestand wp-config.php onjuist is of er kan geen verbinding gemaakt worden met de databaseserver op localhost. Wellicht is de databaseserver van de hostingprovider offline.
Weet je zeker dat je gebruikersnaam en wachtwoord juist hebt ingevoerd?
Weet je zeker dat je de juiste hostnaam hebt opgegeven?
Weet je zeker dat de databaseserver draait?
Alles precies gedaan zoals in je uitleg echter het lukt me niet! Ik ben bijna de wanhoop nabij want op internet kan ik ook niks vinden hierover.
Graag je hulp hierbij.
Groeten Rob
Hoi Rob,
Kijk nog eens goed of je echt alle database verbindingsgegevens goed hebt ingevuld. Probeer het eventueel helemaal opnieuw.
Misschien kan het helpen om ook bij “Gebruikersaccounts” te kijken in phpMyAdmin. Kijk of daar inderdaad een gebruikersaccount staat met “root” als gebruikersnaam en zonder wachtwoord.
Is dat niet het geval? Gebruik dan een gebruikersaccount die er al staat of voeg eventueel een nieuwe toe en gebruik die.
Gr. Bas
Hallo Bas,
Alles opnieuw geïnstalleerd en het is gelukt!
Bij gebruikersaccounts stonden meerdere root accounts met verschillende wachtwoorden. Alle, behalve 1 verwijderd en toen lukte het wel. Misschien was dit het probleem wel.
Dank voor je hulp,
Hartelijke groet,
Rob
Oke mooi, geen dank!
Normaal gesproken zou je gewoon alle root accounts kunnen laten staan, maar goed dat het voor jou nu werkt.
Je zou ook een eigen account aan kunnen maken en deze gebruiken.
Wat vul ik in bij gebruikersnaam, root vult hij zelf niet in.
Hoi Coos,
Bij gebruikersnaam vul je gewoon “root” in. Dan zou het moeten werken.
Gr. Bas Dingemans
Hoi Bas,
Kun je me helpen? Ik kan geen database aanmaken via http://localhost/phpmyadmin/. Krijg de foutmelding #1044 – Toegang geweigerd voor gebruiker: ‘root’@’localhost’ naar database ‘zib’
Alvast bedankt!
Hoi Jeroen,
Probeer dit eens. Ga in phpMyAdmin naar “Gebruikersaccounts” en bewerk de rechten van de root gebruikers.
Check of alle globale rechten aangevinkt zijn. Zo niet, selecteer dan alle globale rechten en klik op “Starten” om het op te slaan.
Zijn alle globale rechten aangevinkt en ligt daar het probleem niet? Ga dan naar de XAMPP map op je computer. Klik daarna op de phpMyAdmin map en bewerk het config.inc bestand.
Pas deze regel aan: $cfg[‘Servers’][$i][‘auth_type’] = ‘config’;
In plaats van ‘config’ zet je ‘cookie’ neer. Op deze manier kan je opnieuw inloggen in phpMyAdmin met gebruikersnaam root en zonder wachtwoord. Probeer na het inloggen een database aan te maken.
Hopelijk kan je er wat mee.
Gr. Bas
Dank je wel! Het is gelukt
Hoi Bas.
Bedankt voor de duidelijke uitleg.
Is in 1 keer goed gelukt en ik heb mijn website offline gebouwd.
Over een tijdje wil ik de site online zetten, Heb je daar ook een goede en duidelijke (voor een dummie) uitleg over?
Hoi John,
Top dat het is gelukt!
Momenteel heb ik geen duidelijke uitleg daarover om WordPress van lokaal naar online te zetten.
Als je de website online gaat zetten over een tijdje, dan kan je mij een bericht sturen en wil ik je daarbij helpen.
Gr. Bas
Hoi,
Graag wat hulp, aub!
Xampp positief geinstalleerd zoals hierboven uitgelegd en werkende.
Wanneer ik mijn gegevens invul, om wordpress te installeren, bij het opstarten van “localhost/mijn naam” namelijk database naam, gebruikersnaam, wachtwoord, database-host en tabelprefix zoals in de uitleg wordt aangegeven, krijg ik volgende melding: Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze website.
Meer informatie over probleemoplossing in WordPress.
In deze tutorial vind ik blijkbaar niet de oplossing.
Men geeft aan naar de poorten te kijken maar de poort 80 wordt bezet door “httpd.exe” en 3306 door “mysqld.exe”.
Heb al vele zaken geprobeerd zoals: beveiligingen afzetten, gebruikersaccountbeheer afzetten, Xampp als administrator uitvoeren, opnieuw installeren en nog veel meer.
Ik geraak er totaal niet uit. Blijkbaar is het niet zo maar plug en play.
Graag eventueel wat hulp zou zeer welkom zijn.
Dank bij voorbaat!
We hebben via de mail contact gehad en het blijkt dat er momenteel een bug in de nieuwe versie van XAMPP zit. Met een oudere versie van XAMPP (versie 7.3.2) werkt het wel.
Hallo,
Ik heb XAMPP en WordPress lokaal geïnstalleerd. Bij het uitvoeren van de setup configuratie krijg ik een foutmelding ´Er heeft zich een kritieke fout voorgedaan op deze site.´ Vervolgens krijg ik de foutmelding ´Fout: “Table Prefix” mag niet leeg zijn.´ te zien.
Bij tableprefix heb ik een waarde ingevuld. Ik heb geprobeerd zelf een wp-config.php te maken, maar als ik dan de website start, krijg ik onderstaande foutmelding:
‘Fatal error: Uncaught mysqli_sql_exception: Table ‘jto_db.jt_options’ doesn’t exist in C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\wp-db.php:2056 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\wp-db.php(2056): mysqli_query(Object(mysqli), ‘SELECT option_n…’) #1 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\wp-db.php(1945): wpdb->_do_query(‘SELECT option_n…’) #2 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\wp-db.php(2695): wpdb->query(‘SELECT option_n…’) #3 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\option.php(284): wpdb->get_results(‘SELECT option_n…’) #4 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\functions.php(1730): wp_load_alloptions() #5 C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\load.php(752): is_blog_installed() #6 C:\xampp\htdocs\test\wp-settings.php(159): wp_not_installed() #7 C:\xampp\htdocs\test\wp-config.php(96): require_once(‘C:\\xampp\\htdocs…’) #8 C:\xampp\htdocs\test\wp-load.php(50): require_once(‘C:\\xampp\\htdocs…’) #9 C:\xampp\htdocs\test\wp-blog-header.php(13): require_once(‘C:\\xampp\\htdocs…’) #10 C:\xampp\htdocs\test\index.php(17): require(‘C:\\xampp\\htdocs…’) #11 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\test\wp-includes\wp-db.php on line 2056′
We hebben via de mail contact gehad en het blijkt dat er momenteel een bug in de nieuwe versie van XAMPP zit. Met een oudere versie van XAMPP (versie 7.4.27) werkt het wel.
Dag Bas,
Het hele proces doorlopen en nu kan ik aan de slag met WordPress,
Dank voor de heldere uitleg.
Alleen jammer dat je bij XAMPP installeren niet alvast aangeeft dat je moet kiezen voor versie 7.4.27.
Nu kreeg ik eerst hetzelfde probleem als Marc op 29-12-21 en heb me eerst suf gezocht op de helpdesk.
Uiteindelijk na lezen van de reacties hier XAMPP ge-uninstalled en de oudere versie geïnstalleerd.
Dikke pluim als je dit aanpast,
groet Jan
Hoi Jan,
Goed dat het gelukt is en het is inderdaad handig om te vermelden. Aan het begin van het artikel heb ik dat nu vermeld.
Gr. Bas
Top, dank je wel.
Bij een volgend probleem klop ik eerst bij jou aan 😉
Dag Bas,
Het lijkt me heel leuk om hiermee aan de gang te gaan. Ik heb echter een oude 32 bits PC met windows 10. Ik heb gezien dat ik nog wel een XAMMP voor 32 bits kan downloaden. Niettemin heb ik een aantal vragen.
– Kan ik jouw instructie gebruiken om het e.e.a. op 32 bits te installeren?
– Welke versie van WordPress draait (nog) op 32 bits?
– Hoeveel schijfruimte nemen XAMMP en WordPress samen in?
Vast bedankt
Anne
Hoi Anne,
Je kan het op een 32 bits pc installeren. Met de nieuwste versie van WordPress moet dat ook lukken. Hoeveel schijfruimte XAMPP en WordPress innemen weet ik niet precies, maar je hebt sowieso minimaal 1GB schijfruimte daarvoor nodig. Minimaal 512MB RAM geheugen is ook aan te bevelen. Hoe meer schijfruimte en RAM geheugen je hebt, hoe beter WordPress zal functioneren.
Gr. Bas
Dag Bas,
Top! Dank je wel voor de informatie. Moet wel het e.e.a. opschonen en reorganiseren, maar ik denk dat ik deze specificaties nog wel haal.
Ook bedankt voor de toelichting op mijn verwarring over het feit dat mijn bericht aanvankelijk niet zichtbaar was op jouw website.
Groeten,
Anne
Duidelijke taal, bedankt hiervoor.
Wellicht een artikel plaatsen waarop we duidelijk kunnen zien hoe we de site van de computer kunnen uploaden naar een hosting toe en hoe we precies de gebruikersnaam/wachtwoord etc moeten aanpassen van de database.
Bedankt nogmaals.
Hoi Kevin,
Dat artikel staat zeker nog op de planning!
Gr. Bas