Werken in de ICT zonder opleiding – Werken in de ICT zonder diploma

Vraag jij je af of je kan werken in de ICT zonder opleiding? Hier vind je daar het antwoord op! Ook gaan we kijken of je kan werken in de ICT zonder diploma en of je een programmeur kan worden zonder opleiding. Pak lekker een kopje koffie en lees snel verder.

Kan je zonder opleiding gaan werken in de ICT?

Om even snel een antwoord te geven: Ja, dat kan! Je hoeft niet per se een opleiding gevolgd te hebben om in de ICT te gaan werken. Ook hoef je niet per se een opleiding te volgen als je wil gaan werken in de ICT. Wel zal je motivatie moeten hebben om jezelf te ontwikkelen.

Ten eerste is het verstandig om uit te zoeken welke richting je op wil. ICT is namelijk heel breed en je kan heel veel kanten op. Lees het artikel “Omscholen tot ICT’er” om meer te weten te komen over welke richtingen je op kan.

Als je weet welke kant je op wil, moet je natuurlijk ervaring gaan opdoen. Je kan laagdrempelig beginnen met een cursus en/of training. Hierdoor begin je echt vanaf 0 en ga je steeds meer leren.

Bij Pluralsight en ICT Trainingen kan je hele goede cursussen en trainingen volgen. Hier heb je de mogelijkheden om een echte ICT’er te worden. Lees daar meer over in “Goede cursussen en trainingen”.

Door de cursussen en/of trainingen doe je heel veel kennis op. Hiermee kan je eigen projecten maken, waardoor jij kan laten zien bij een sollicitatie wat je allemaal kan.

Als je bijvoorbeeld gaat solliciteren voor een functie als Java developer en je hebt nog geen regel Java code geschreven, dan word je sowieso niet aangenomen. Stel dat je al gave (eigen) projecten met Java hebt gemaakt, dan is de kans veel groter dat je aangenomen wordt.

Ook heb je kans bij sollicitaties dat ze bijvoorbeeld vragen om oefeningen te maken, zodat ze kunnen zien wat jouw niveau ongeveer is. Als je cursussen en/of trainingen hebt gevolgd en oefenprojecten hebt gemaakt in bijvoorbeeld Java, is de kans groter dat jij slaagt voor deze Java oefeningen tijdens een sollicitatie.

Veel werkgevers waarderen het als werknemers een officiële certificering hebben behaald, bijvoorbeeld op Java gebied. Dit laat zien dat de werknemer verstand van zaken heeft en klanten vinden dit fijn. “Java 11 certification” is daar een voorbeeld van.

Je kan dus zeker zonder opleiding werken in de ICT, maar je zal wel aan de slag moeten. Leer aan de hand van cursussen en/of trainingen, maak zelf gave projecten, haal eventueel certificeringen en blijf jezelf verbeteren.

Aan de slag en werken achter laptop

Kan je in de ICT werken zonder diploma?

Je hebt niet per se een diploma nodig om in de ICT te kunnen werken. Vooral belangrijk is om jezelf te ontwikkelen met cursussen en/of trainingen, eigen projecten gaan maken, jezelf blijven verbeteren en steeds meer ervaring opdoen.

Stel je voor dat Henk een universitaire diploma op zak heeft op ICT gebied. Henk heeft 7 jaar gestudeerd, zijn diploma behaald, maar heeft amper praktijkervaring opgedaan. Henk snapt de theorie wel heel goed.

Aan de andere kant heb je Jan. Jan is vroegtijdig gestopt met zijn MBO opleiding en is daarna gaan vakkenvullen bij de Albert Heijn. Na 3 jaar als vakkenvuller wilde Jan meer aan zijn toekomst denken en begon programmeercursussen te volgen.

Jan leerde ontzettend veel van deze cursussen en ging ook zelf aan de slag met eigen projecten. Hij maakte 2 gave websites en een app. Ook heeft hij voor zijn oom, die ZZP’er is, een website gemaakt. Jan heeft veel praktijkervaring opgedaan.

Stel je voor dat Henk en Jan voor dezelfde functie gaan solliciteren bij een internetbureau. De functie houdt in dat je websites en apps voor klanten moet maken met ingewikkelde frameworks, in bepaalde programmeertalen.

Jan heeft al praktijkervaring opgedaan met de frameworks en programmeertalen die voor de functie vereist zijn. Henk snapt de theorie achter de vereiste frameworks en programmeertalen, maar heeft er amper zelf mee gewerkt.

Wie denk je dat er eerder aangenomen wordt? Henk of Jan? Ik denk dat je al kan raden wie. Jan zal eerder aangenomen worden. Jan weet namelijk hoe alles in de praktijk werkt en heeft er echt feeling mee. Henk heeft alles wel keurig uit boekjes geleerd, maar weinig echte feeling met de vereiste frameworks en programmeertalen.

Uitgekozen voor een baan

Dit is maar een voorbeeld, maar zo zie je wel dat er genoeg kansen liggen om in de ICT te werken zonder diploma. Door de juiste cursussen en/of trainingen te volgen in de richting waar jij naartoe wil, kan je veel bereiken. Ga ook aan de slag met eigen projecten. Misschien wil iemand in je familie wel een webshop en kan je die maken? Zelf zijn er natuurlijk ook genoeg projecten te bedenken.

Je hebt geen diploma nodig in veel gevallen om een officieel certificaat te halen. Als je geen diploma hebt, maar wel officiële certificaten voor bijvoorbeeld bepaalde programmeertalen die vereist zijn voor een functie, kan je ook laten zien dat je kennis van zaken hebt.

Programmeur worden zonder opleiding

Dit komt eigenlijk op hetzelfde neer als de informatie in de vorige hoofdstukken. Er zijn genoeg kansen om programmeur te worden zonder opleiding, je zal echter wel aan de slag moeten.

Lees de vorige hoofdstukken terug als je dat nog niet hebt gedaan, om te ontdekken hoe je programmeur kan worden zonder opleiding.

Ben je een absolute beginner? Dan is het een aanrader om te beginnen met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.

In het volgende hoofdstuk gaan we kijken naar goede cursussen en trainingen om een ICT’er of specifiek een programmeur te worden.

Programmeur achter laptop

Goede cursussen en trainingen

Op Pluralsight kan je heel laagdrempelig beginnen. Je kan daar cursussen volgen op ICT gebied in allerlei richtingen, van bijvoorbeeld Python programmeur/developer tot systeembeheerder.

Het is echt een heel gaaf platform waarop je ontzettend veel kan leren en je jezelf een expert kan maken in jouw gewenste richting. Lees “Pluralsight review en ervaringen” voor een uitgebreide review over het platform.

Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen. Ideaal om te ontdekken of de cursussen je liggen en of je het platform prettig vindt om te gebruiken.

Het platform is ook geschikt om te leren voor officiële certificaten op ICT gebied. Je vindt hier voldoende cursussen die je optimaal voorbereiden om een officieel certificaat te halen in een bepaalde richting.

Pluralsight logo

Een ander goed platform voor trainingen om ICT’er te worden is ICT Trainingen. Op ICT gebied is er vrijwel voor alles wel een training te vinden.

Als je nog niet goed weet welke kant je op wil gaan, kan je een “Onbeperkt leren” abonnement nemen. Hierdoor kan je alle trainingen uitproberen en ontdekken wat je het beste ligt.

Je kan ook trainingen volgen om officiële certificeringen te halen. Werkgevers hechten hier veel waarde aan.

Als je echt graag ICT’er wil worden, zijn daar genoeg mogelijkheden voor. Je gaat een goede toekomst tegemoet met uitdagend werk en je kan veel geld verdienen.

Een diploma of opleiding is niet per se nodig om ICT’er te worden. De investeringen in cursussen en/of trainingen verdien je ruimschoots terug met de kennis die je ermee opdoet en het salaris wat je kan gaan verdienen. Denk aan je toekomst en pak je kans!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

6 gedachten over “Werken in de ICT zonder opleiding – Werken in de ICT zonder diploma”

 1. Hallo Allemaal,
  Ik ben Rochdi, en ik wil graag deze opleinding volgen, en ik wil graag meet informatie van jullie, maar ik heb taal niveau A2, en ik ben bezig met Nederlands, en ik heb
  een diploma in economie, en ik heb een diploma in Autocad.
  Groeyjes
  Rochdi

  Beantwoorden
 2. Hallo Bas,
  Dank u wel voor u bericht,
  Ik wil graag korte opleiding bbv 6 maanden als Softwaredevelopment of andere opleiding.
  Groetjes
  Rochdi

  Beantwoorden

Plaats een reactie