Welke programmeertaal is het beste om te leren? Hier duidelijkheid!

Vraag jij jezelf af welke programmeertaal het beste voor jou is om te leren? Dan zit je hier goed! Er zijn tegenwoordig heel veel programmeertalen, dus het kan best allemaal verwarrend zijn. Hier krijg je meer duidelijkheid. Ook komt de makkelijkste programmeertaal voorbij. Lees lekker verder!

Wat is je doel?

Het allerbelangrijkste is om eerst je doel vast te stellen. Wil jij bijvoorbeeld een website maken? Een game? Of misschien wil je wel een robot programmeren?

Er zijn heel veel mogelijkheden. In “Programmeren voor beginners” en “Leren Programmeren” lees je ook meer over hoe je als beginner kan beginnen met programmeren en wat de mogelijkheden zijn.

De ene programmeertaal is bijvoorbeeld weer beter geschikt om een website mee te ontwikkelen dan de ander. Stel dat je een website zou willen ontwikkelen, dan is HTML, CSS en JavaScript goed om te gaan leren.

PHP zou je daarna bijvoorbeeld ook kunnen leren, om aan de back-end (Achterkant website) van de website te gaan werken. Dit is maar een voorbeeld, maar zo zijn er nog veel meer programmeertalen met verschillende mogelijkheden.

Stel je doel vast en kijk welke programmeertaal daar goed bij past. Het beste is om eerst met één programmeertaal te beginnen en daar goed in te worden.

Later in dit artikel gaan we meer in op andere programmeertalen. Ook is het heel handig om gewoon op een makkelijke manier eerst de basis van het programmeren te leren. De basis kan je dan toepassen in vele programmeertalen.

Eat - Sleep - Code - Repeat

De makkelijkste programmeertaal + een voorbeeld

Python staat algemeen bekend als de makkelijkste programmeertaal om te leren. In vele lijstjes van meest populaire programmeertalen staat Python ook bovenaan.

Python logo

Visuele programmeertalen zoals Scratch en Blockly zijn nog makkelijker dan Python. Maar bij deze “programmeertalen” zijn de mogelijkheden beperkt en programmeer je met blokken. Echte code schrijven doe je niet.

Er zijn een aantal redenen waarom Python niet lastig is om te leren. Ten eerste is de syntax (Grammatica van de programmeertaal) heel erg goed leesbaar. Zelfs als beginner is het goed te begrijpen.

Ten tweede lijkt Python veel op de “gewone” Engelse taal. Als je Engels kan lezen, dan begrijp je Python ook. Ten derde hoef je in Python veel minder instructies te geven voor een taak dan in andere programmeertalen, zoals Java.

Python zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor data-analyse, Machine Learning, scripting, web development en Internet of Things. In “Python leren” lees je meer over Python.

Een leuk voorbeeld van Python code is om te checken of een bezoeker van de Efteling in De Vliegende Hollander mag. Voor deze achtbaan moet een bezoeker minimaal 1,20 meter zijn.

lengte_bezoeker_centimeters = 135

if lengte_bezoeker_centimeters >= 120:
  print("Je mag in de achtbaan!")
else:
  print("Helaas, je mag nog niet in de achtbaan.")

Zelfs als je nooit Python code hebt gezien en je begrijpt Engels, dan is deze code goed te begrijpen. Alhoewel, in dit stukje code kom je met Nederlands ook een eind. Wel is het handig om te weten dat de operator >= groter of gelijk aan betekent, in regel 3.

In regel 1 zie je een variable (Variabele) lengte_bezoeker_centimeters die 135 als waarde heeft. In het if-else statement in regel 3 wordt er gecheckt of de lengte van de bezoeker groter of gelijk is aan 120 centimeter.

Als (if) de bezoeker groter of gelijk is aan 120 centimeter, dan mag hij/zij de achtbaan in. Anders (else) niet. Niet lastig toch? In dit geval mag de bezoeker de achtbaan in.

Python is een laagdrempelige programmeertaal om mee te beginnen. Een programmeertaal zoals Java en C++ is veel lastiger voor beginners.

Welke programmeertalen zijn er en wat kan je ermee doen?

Om de vraag “Welke programmeertaal is het beste om te leren?” te beantwoorden, is het handig om te kijken welke programmeertalen er zijn en wat je ermee kan doen. Op deze manier kan je zien welke programmeertaal past bij jouw doel.

We gaan hier niet alle programmeertalen behandelen, anders zijn we morgen nog bezig. Hieronder staat een overzicht van populaire programmeertalen met belangrijke mogelijkheden.

ProgrammeertaalBelangrijke (ontwikkel)mogelijkheden
PythonData-analyse, Machine Learning, scripting, web development en Internet of Things
JavaScriptInteractief maken van websites
JavaComputerprogramma’s, games, apps, Internet of Things, robots en webapplicaties
C#Websites, webapplicaties, games, (Windows) apps, Machine Learning en Artificial Intelligence
PHPBack-end van websites
C++Apps, games en webbrowsers
CBesturingssystemen, compilers en databases
RData en statistische analyses
SwiftApps en software voor Apple devices
Objective-CApps en software voor Apple devices

De mogelijkheden per programmeertaal zijn zelfs nog groter, maar hierboven hebben we de meest belangrijke mogelijkheden bij de programmeertalen gezet.

Opkomende programmeertalen zoals Kotlin, Rust en Go (Golang) zijn ook heel interessant om eens te bekijken. De vraag naar programmeurs die deze programmeertalen beheersen wordt steeds groter. Misschien past één van deze programmeertalen wel bij je doel?

Leer eerst de basis van het programmeren

Hopelijk heb je een beter beeld over welke programmeertaal het beste voor jou is om te leren. Het kan best overweldigend zijn, al die programmeertalen met zoveel mogelijkheden.

Als beginner is het zeker handig om eerst gewoon de basis van het programmeren te leren. De basis kan je toepassen in vele andere programmeertalen.

Met kennis over de basis van het programmeren op zak is het veel makkelijker om een programmeertaal te leren. Speciaal voor beginners hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Hier ga je de 7 basisonderdelen van het programmeren leren in Java, Python (De makkelijkste programmeertaal) en PHP. Deze basisonderdelen kan je toepassen in vele andere programmeertalen!

Ook leer je meer over andere dingen waar programmeurs mee te maken kunnen krijgen, zoals versiebeheer en databases. Voor beginnende programmeurs is dit het ideale begin van je programmeeravontuur.

Op deze manier zie je gelijk of programmeren wat voor je is en of je de basis begrijpt. Het is niet verstandig om gelijk een dure cursus of opleiding te volgen, terwijl je nog niet goed weet of programmeren wel jouw ding is.

De keus is aan jou of je gelijk een programmeertaal gaat leren of eerst aan de slag gaat met de basis van het programmeren.

Hopelijk ga je lekker aan de slag!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie