Websites maken voor dummies: Maak simpel een website!

Wil je een website maken, maar weet je niet goed hoe je dat moet doen? Dan zit je in dit artikel “Websites maken voor dummies” helemaal goed! Eerst gaan we kijken of het boek “Websites maken voor dummies” goed is. Er zijn verschillende manieren om een website te maken. Ook heb je bepaalde dingen nodig en die gaan we bespreken. Kan je bijvoorbeeld een website maken zonder hosting? Tot slot geven we de beste tips voor beginners om een website te gaan maken. Lees snel verder en ga je eigen website maken!

Ja, ik wil binnen korte tijd een strakke WordPress website maken!

Het boek “Websites maken voor dummies”: Is het wat?

Je kent de “… voor dummies” boeken vast wel. Deze boeken zijn er in allerlei varianten. Voor elk onderwerp is er tegenwoordig wel een “… voor dummies” boek te vinden.

“Websites maken voor dummies” kan daarom logischerwijs niet ontbreken. Maar heb je echt wat aan dit boek als je een website wil maken? Je zou zeggen dat beginners met dit boek makkelijk een website moeten kunnen maken.

Volgens de online recensies op Bol.com hebben mensen er ook daadwerkelijk wat aan. Mensen die nog nooit hebben geprogrammeerd en echte beginners zijn, kunnen met dit boek een website maken.

Het boek lijkt dus zeker de moeite waard voor beginners om een website te kunnen maken. Wel is het boek niet helemaal up-to-date meer. De artikelen hier op ProgrammeerPlaats blijven altijd up-to-date.

Veel mensen denken dat je alleen door te programmeren een website kan maken, maar tegenwoordig kan het ook al zonder te programmeren.

Als je de website meer naar je eigen hand wil zetten, is het wel handig als je kan programmeren. Maar je kan al een mooie website met WordPress maken zonder te programmeren. In “WordPress website maken” lees je daar meer over.

In het volgende hoofdstuk bespreken we WordPress en andere manieren om een website te maken. Wil je toch het boek proberen? Dan kan je het boek eenvoudig op Bol.com bestellen.

Websites maken voor Dummies boek

Manieren om een website te maken

Tegenwoordig zijn er veel manieren om een website te maken. Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Als je echt een website meer naar je eigen smaak wil inrichten, dan is het wel handig om (enige) programmeerkennis te hebben.

Vroeger was het voor beginners echt lastig om een website te maken. Nu is dat niet meer zo. Met onder andere WordPress of een websitemaker kan je als beginner binnen een korte periode al een (mooie) website maken.

Hieronder hebben we enkele manieren op een rijtje gezet om een website te maken. Kijk vooral welke manier jou het beste ligt.

WordPress

Meer dan 36% van alle websites wereldwijd zijn WordPress websites! Dit geeft aan hoe populair en goed WordPress is. WordPress is het meest gebruikte en bekende contentmanagementsysteem (CMS) wereldwijd.

Het is heel eenvoudig om een WordPress website te maken (Zonder programmeerkennis). Ook het onderhouden van de website is makkelijk, je hoeft daar vrijwel geen technische kennis voor te hebben.

Het leuke voor programmeurs is dat je met WordPress ook de website meer naar je eigen hand kan zetten door te programmeren. WordPress is open source en je hebt de vrijheid om het te veranderen en eraan te bouwen.

Voor de meeste mensen is WordPress de beste manier om een website te bouwen. Binnen korte tijd kan je al een mooie website opzetten. In “WordPress website maken” lees je hoe je binnen korte tijd al een strakke WordPress website maakt.

Ja, ik wil binnen korte tijd een strakke WordPress website maken!

Framework

Met een framework zoals Angular of Laravel zou je ook een website kunnen maken. Hiervoor heb je wel kennis nodig van HTML, CSS, JavaScript en PHP.

Er gaat veel tijd in zitten om deze kennis op te doen, als je daar nu nog geen kennis over hebt. Daarnaast moet je natuurlijk het framework onder controle krijgen.

Hier gaat veel meer tijd en energie in zitten dan het maken van een WordPress website. Het is maar net waar jou interesse ligt. Wil je echt programmeertalen en frameworks onder de knie krijgen of voor het gemak gaan van WordPress?

Als je skills hebt van de bovengenoemde programmeertalen en frameworks, dan lig je wel zeer goed in de markt en kan je echt gedetailleerde en krachtige websites/applicaties maken. Veel bedrijven werken met Angular of Laravel en maken daar gave websites/applicaties mee.

Mensen die echt goed zijn met deze frameworks zijn erg gewild. Voor jezelf zijn de skills natuurlijk ook handig om gave websites mee te kunnen maken.

Pluralsight is een heel gaaf platform waar je onder andere kennis kan opdoen over Angular, Laravel en nog meer frameworks. Zowel voor beginners als gevorderden.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit gave platform. Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen!

Angular JS logo

Vanaf scratch

Dit is de moeilijkste manier om een website te maken. Hier begin je echt vanaf 0 en bouw je alles zelf op. Met een framework heb je nog een soort basisomgeving waarin je code gaat schrijven.

Met HTML, CSS, JavaScript en PHP zou je helemaal vanaf scratch een website kunnen maken. Hier gaat heel veel werk in zitten, maar het voordeel is wel dat je de talen heel goed gaat leren.

In de volgende artikelen lees je hoe je de talen kan leren:

Het is zeker leuk om eens een website vanaf scratch te maken met deze talen. Echter is het aan te raden om gebruik te maken van WordPress of een framework als je een professionele website wil maken. Dit scheelt tijd en de website is (veelal) beter en veiliger.

Duim omhoog achter computer

Websitemaker

Hier zijn we bij ProgrammeerPlaats niet zo’n fan van, maar we gaan het toch benoemen. Met een websitemaker zoals Jimdo en Wix kan je ook makkelijk een website bouwen.

Maar waarom zijn we er dan niet zo’n fan van? Ten eerste ben je volledig afhankelijk van de mogelijkheden van hun systeem. Vaak is er niet de mogelijkheid om verfijnde details aan je website toe te voegen die je zelf voor ogen hebt.

Ten tweede zijn de pakketten niet goedkoop. Soms loop je zelfs nog tegen verborgen kosten aan.

Ten derde zijn dit soort websites vaak niet goed voor SEO (Search Engine Optimization/Zoekmachineoptimalisatie). Onder andere de laadsnelheid is traag en dit is tegenwoordig één van de belangrijkste SEO factoren.

Ten vierde is het (vaak) niet mogelijk om je website te exporteren, als je bijvoorbeeld later wil overstappen op WordPress. Daar zit je dan, helemaal vast aan een websitemaker, terwijl je er vanaf wil..

Er zijn nog meer redenen op te noemen waarom een websitemaker niet aan de raden is. Maar we zijn hier niet om websitemakers helemaal af te kraken en laten het hierbij. Aan jou de keus of je er gebruik van wil maken. Wij raden het in ieder geval niet aan.

Wat heb je nodig om een website te maken?

Om een website te maken heb je een aantal dingen nodig. Hier zetten we de belangrijkste dingen op een rijtje:

  • Domeinnaam
  • Hostingprovider
  • Editor

Een domeinnaam kan je regelen bij de hostingprovider. Hier moet je natuurlijk wel goed over nadenken, want het is toch een visitekaartje voor je website.

Bij een hostingprovider huur als je het ware webruimte op een server (Computer) waar je jouw website bestanden opslaat. Deze ruimte op de server wordt gekoppeld aan je domeinnaam.

Als je een WordPress website gaat maken, is Cloud86 echt de beste hostingprovider. In “WordPress website maken” lees je hoe je een WordPress website maakt bij Cloud86.

Een editor is natuurlijk noodzakelijk als je code wil schrijven. Het is handig om uit te zoeken welke editor het beste past bij hetgeen wat je gebruikt. Als je bijvoorbeeld Angular gebruikt is “Visual Studio Code” een goede editor. Voor WordPress is bijvoorbeeld “Notepad++” geschikt. Het ligt er ook aan hoeveel je wil gaan programmeren met WordPress.

Cloud86 homepage

Website maken zonder hosting

Je vraagt je misschien af of je ook een website kan maken zonder hosting. Tuurlijk kan dat! Je zou lokaal (Op je eigen computer/laptop) een website kunnen maken. Voor de buitenwereld is het dan niet te zien.

Als de website af is, zet je het online. In “Website online zetten” lees je daar meer over. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een website gelijk online te gooien bij een hostingprovider en beetje bij beetje op te bouwen. Het is dan mogelijk om de website af te schermen voor bezoekers.

In “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren” leer je hoe je lokaal een simpele website opzet met deze talen. Als je PHP erbij wil gebruiken, heb je een lokale server nodig. Met XAMPP is het mogelijk om een lokale server op te zetten.

Wil je een WordPress website lokaal installeren en bouwen? Dan is “WordPress lokaal installeren” een interessant artikel voor je.

Website maken voor beginners: De beste tips!

Na dit artikel “Websites maken voor dummies” heb je als het goed is een beter beeld over hoe je een website kan maken. Je hebt verschillende manieren gezien om een website te maken. Jij als beginner kan ook een (mooie) website maken!

Onze tip is om een WordPress website te maken of een website te ontwikkelen met een framework, zoals Angular of Laravel. Als je met een framework wil werken, is het wel handig om eerst de basis te leren van HTML, CSS, JavaScript en PHP.

In “WordPress website maken” kan je al heel snel een strakke WordPress website opzetten. Wij van ProgrammeerPlaats gebruiken het WordPress theme (Thema) GeneratePress. Dat is één van de beste WordPress themes en in het artikel “WordPress website maken” gaan we daar ook mee aan de slag.

In “GeneratePress review en ervaringen” lees je nog meer over dit geweldige WordPress theme.

Hou je ervan om meer de techniek in te duiken en zelf nog meer te gaan programmeren? Dan is het gaaf om een website te maken met een framework, zoals Angular of Laravel.

We hebben het al eerder aangekaart, maar bij de beste tips om een website te maken voor beginners kan het niet ontbreken. Pluralsight is een heel gaaf en goed platform waar je als beginner veel kan leren over onder andere Angular, Laravel, vele andere frameworks en de nieuwste technologieën.

Pluralsight logo

In “Pluralsight review en ervaringen” staan onze eigen ervaringen en veel meer informatie over het platform. Ben je nieuwsgierig, maar wil je niet gelijk betalen? Probeer het dan 10 dagen gratis uit.

We hopen dat je veel nieuwe inzichten hebt opgedaan en lekker aan de slag kan gaan met het bouwen van een nieuwe website.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie