Website online zetten: Hoe doe je dat?

Een website online zetten is niet lastig. Helemaal niet als je dit artikel gaat lezen. Hier leggen we op een hele makkelijke manier uit hoe jij je website online zet. Een website programmeren/bouwen is leuk, maar je wilt het natuurlijk ook online hebben staan.

Stap 1: Domeinnaam bedenken

Allereerst is het handig om een domeinnaam te bedenken. Je website moet wel vindbaar zijn op het internet. Een domeinnaam moet uniek zijn. Het zou toch raar zijn als je op één domeinnaam meerdere websites ziet, dan wordt het een chaos.

Het is vergelijkbaar met je eigen woonadres. Willen mensen thuis bij je op bezoek komen, dan moeten ze naar je woonadres gaan. Als mensen naar je website willen, moeten ze de domeinnaam (Internetadres) van je website intikken in een browser en zo komen ze op je website. Dit komt op hetzelfde neer.

Does everyone understand?

Een domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Zo’n IP-adres is niet makkelijk te onthouden en minder gebruiksvriendelijk, daarom zijn er domeinnamen. Het domeinnaamsysteem (DNS) zorgt voor de vertaling van een IP-adres naar een domeinnaam en omgekeerd.

Laten we het verder niet te ingewikkeld maken, het is wel interessant om dit te weten. Op de website van Vimexx kan je makkelijk checken of een domeinnaam nog vrij is.

Verder nog inspiratie nodig? Dan is de DomeinnaamTool handig. Hier nog enkele goede tips voor het kiezen van een domeinnaam:

  • Hou het simpel
  • Makkelijk te onthouden
  • Extensie gericht op doelgroep, dus .nl bij Nederlandse doelgroep en .com bij internationale doelgroep
  • Zegt iets over je website
  • Zoekwoord erin stoppen, als het logisch is (Goed voor SEO)
  • Vermijd het koppelteken (-)

Bij Vimexx registreer je al vanaf €0,89 per jaar een domeinnaam! Wij raden aan om hier een domeinnaam te registreren.

Vimexx homepage

Stap 2: Hosting provider zoeken

Eigenlijk hoef je helemaal niet meer te zoeken. Wij hebben namelijk al gezocht. We zijn erachter gekomen dat Vimexx de beste en goedkoopste hosting provider van Nederland is!

Waarom heb je een hosting provider nodig? Een hosting provider zorgt ervoor dat jouw website te bereiken is op het internet. Je huurt als het ware webruimte bij de hosting provider.

Vimexx heeft hele snelle servers, waardoor je website razendsnel is. Ook is de service uitstekend. De reacties van veel klanten zeggen alles:

Vimexx review Jesper

Vimexx review Koen

De reacties van klanten zijn echt lovend op verschillende review websites. Vimexx wordt echt gewaardeerd door hun klanten.

Naast het registreren van je domeinnaam is het echt een aanrader om bij Vimexx een webhosting pakket te bestellen. Deze hosting pakketten zijn spotgoedkoop.

Je kan gewoon klein beginnen en een “Start” of een “Medium” pakket nemen. De website van Vimexx is heel duidelijk en je kan daar eenvoudig een domeinnaam registreren en een webhosting pakket bestellen.

We gaan nu door naar de volgende stap. Nu ga je echt je website online zetten!

Stap 3: Website online zetten met een FTP programma

Heb je inmiddels een domeinnaam geregistreerd en een webhosting pakket besteld? Zoja, dan heb je ook een e-mail gekregen met je FTP gegevens. Bewaar deze goed. Je hebt ze nodig om connectie te maken met de FTP-server, op een FTP programma.

Het kan zijn dat je eerst nog je domeinnaam moet koppelen aan het hosting pakket. Vimexx zal je hierover informeren en binnen een paar klikken is dat geregeld.

Met een FTP (File Transfer Protocol) programma kan je connectie maken met een FTP-server. Hiermee kan je bestanden uploaden, verwijderen en aanpassen.

Je moet bestanden uploaden naar de FTP-server om de website online te zetten. Misschien heb je al een website gemaakt? Dan zet je deze bestanden over. Als je nog geen website hebt gemaakt, is het leuk om eens te kijken naar de volgende artikelen: “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren”.

In deze artikelen leer je een eenvoudige website maken. Het is heel leerzaam om deze website dan steeds verder uit te breiden en de updates steeds online te zetten.

Website online zetten met FileZilla

Een goed FTP programma is FileZilla. Op de website van FileZilla download je het FTP programma. Op FileZilla gaan we connectie maken met de FTP-server en de bestanden uploaden naar deze server.

Pak je FTP gegevens erbij, die je via de mail hebt gehad. Als je FileZilla opent, zie je dit bovenaan het scherm:

Vul je FTP gegevens in en klik op “Snelverbinden”. Als je verbinding hebt gemaakt, zie je in het linkervenster de mappen en bestanden die lokaal op je eigen computer staan. In het rechtervenster zie je de mappen en bestanden die op de FTP-server staan.

Ga in het rechtervenster (Mappen en bestanden van de FTP-server) naar domains > domeinnaam.nl > public_htmldomeinnaam.nl moet uiteraard je eigen domeinnaam zijn. De bestanden van je website kan je verslepen naar de public_html map.

public_html map ProgrammeerPlaats

Als je nu naar je website gaat in een browser, zie je als het goed is het resultaat. Zie je wel, een website online zetten is helemaal niet zo lastig.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Aarzel niet en plaats een reactie hieronder of neem contact op.

Plaats een reactie