Website online zetten: Hier een simpele uitleg, begin gelijk!

Een website online zetten is niet lastig. Helemaal niet als je dit artikel gaat lezen. Hier leggen we op een hele simpele manier uit hoe jij je website online zet. Een website programmeren/bouwen is leuk, maar je wil het natuurlijk ook online hebben staan.

Stap 1: Domeinnaam bedenken

Allereerst is het handig om een domeinnaam te bedenken. Je website moet wel vind- en bereikbaar zijn op het internet. Een domeinnaam moet uniek zijn. Het zou toch raar zijn als je op één domeinnaam meerdere websites ziet, dan wordt het een chaos.

Het is vergelijkbaar met je eigen woonadres. Willen mensen thuis bij je op bezoek komen, dan moeten ze naar je woonadres gaan. Als mensen naar je website willen, moeten ze de domeinnaam (Internetadres) van je website intikken in een browser en zo komen ze op je website. Dit komt op hetzelfde neer.

Does everyone understand?

Een domeinnaam is gekoppeld aan een IP-adres. Zo’n IP-adres is niet makkelijk te onthouden en minder gebruiksvriendelijk, daarom zijn er domeinnamen. Het domeinnaamsysteem (DNS) zorgt voor de vertaling van een IP-adres naar een domeinnaam en omgekeerd.

Laten we het verder niet te ingewikkeld maken, het is wel interessant om dit te weten. Klik via de homepage van Cloud86 in het menu op “Hosting” en daarna op “Domeinnaam” om te checken of een domeinnaam nog vrij is.

Domeinnaam checken Cloud86
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Verder nog inspiratie nodig? Dan is de DomeinnaamTool erg handig. Hier nog enkele goede tips voor het kiezen van een domeinnaam:

 • Hou het simpel
 • Makkelijk te onthouden
 • Extensie gericht op locatie doelgroep, dus bijvoorbeeld .nl bij Nederlandse doelgroep en .com bij internationale doelgroep
 • Zegt iets over je website
 • Zoekwoord erin stoppen, als het logisch is (Goed voor SEO)
 • Vermijd het koppelteken (-) en cijfers

Bij Cloud86 registreer je heel eenvoudig en goedkoop een domeinnaam! Wij raden aan om hier een domeinnaam te registreren.

Cloud86 homepage

Stap 2: Hosting provider zoeken

Eigenlijk hoef je helemaal niet meer te zoeken. Wij hebben namelijk al gezocht. We zijn erachter gekomen dat Cloud86 de beste en snelste hosting provider van Nederland is! Cloud86 is ook nog eens goedkoop.

Waarom heb je een hosting provider nodig? Een hosting provider zorgt ervoor dat jouw website te bereiken is op het internet. Je huurt als het ware webruimte bij de hosting provider.

Cloud86 heeft de snelste servers, waardoor je website razendsnel is. Ook is de service uitstekend. De reacties van veel klanten zeggen alles:

Cloud86 review 1
Cloud86 review 2

De reacties van klanten zijn echt lovend op verschillende review websites. Cloud86 wordt echt gewaardeerd door hun klanten.

Naast het registreren van je domeinnaam is het echt een aanrader om bij Cloud86 een webhostingpakket te nemen. Deze webhostingpakketten zijn spotgoedkoop en erg goed.

Je kan gewoon klein beginnen en een “Start” of een “Medium” webhostingpakket nemen. Klik op de homepage van Cloud86 in het menu op “Hosting” en daarna op “Webhosting”. Zo kan je heel eenvoudig een webhostingpakket aanschaffen met een nieuwe domeinnaam.

Klik op de afbeelding om het te vergroten

We gaan nu door naar de volgende stap. Nu ga je echt je website online zetten!

Stap 3: Website online zetten met een FTP programma

Heb je inmiddels een domeinnaam geregistreerd en een webhostingpakket besteld? Als je dat hebt gedaan, dan kan je binnen een paar klikken een WordPress website installeren of via een FTP programma bestanden overbrengen.

Met een FTP (File Transfer Protocol) programma kan je connectie maken met een FTP-server. Hiermee kan je bestanden uploaden, verwijderen en aanpassen.

Je gaat bestanden uploaden naar de FTP-server om de website online te zetten. Misschien heb je al een website gemaakt? Dan zet je deze bestanden over. Als je nog geen website hebt gemaakt, is het leuk om eens te kijken naar de volgende artikelen: “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren”.

In deze artikelen leer je een eenvoudige website maken. Het is heel leerzaam om deze website dan steeds verder uit te breiden en de updates steeds online te zetten.

Website online zetten met FileZilla

Een goed FTP programma is FileZilla. Op de website van FileZilla download je het FTP programma. Op FileZilla gaan we connectie maken met de FTP-server en de bestanden uploaden naar de server.

Bij Cloud86 krijg je bij het installeren van een webhostingpakket standaard een FTP adres. Ook is het mogelijk om een nieuw FTP account aan te maken.

Als je FileZilla opent, zie je dit bovenaan het scherm:

“Host” is je domeinnaam met ftp. ervoor. Dus dat komt er zo uit te zien: ftp.jouwdomeinnaam.nl. De gebruikersnaam en het wachtwoord heb je eerder aangemaakt of je gebruikt de gegevens van het standaard aangemaakte FTP adres.

Vul je FTP gegevens in en klik op “Snelverbinden”. Als je verbinding hebt gemaakt, zie je in het linkervenster de mappen en bestanden die lokaal op je eigen computer staan. In het rechtervenster zie je de mappen en bestanden die op de FTP-server staan.

Ga in het rechtervenster (Mappen en bestanden van de FTP-server) naar “httpdocs”. De bestanden van je website kan je in de “httpdocs” map zetten (Slepen).

httpdocs FTP Cloud86

Als je nu naar je website gaat in een browser, zie je als het goed is het resultaat. Zie je wel, een website online zetten is helemaal niet zo lastig!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Aarzel niet en plaats een reactie hieronder of neem contact op.

2 gedachten over “Website online zetten: Hier een simpele uitleg, begin gelijk!”

  • Hoi J.,

   Heeft je website een domeinnaam? Dan kan je via de domeinnaam je website terugvinden op het internet.

   Je kan contact met me opnemen als je meer hulp nodig hebt.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie