Wat is software?

In dit artikel wordt de betekenis van software duidelijk door de vraag “Wat is software” te beantwoorden. Verder gaan we kijken naar software voorbeelden. Als je interesse hebt om zelf te leren programmeren en gave software te maken, dan staat hier ook de beste manier om met programmeren te beginnen. Lees snel verder.

Software betekenis

Software is een computerprogramma met een collectie van instructies. Deze instructies zijn geprogrammeerd door een programmeur in code. De instructies zorgen er onder andere voor dat een computerprogramma weet hoe het kan communiceren met hardware en hoe het om moet gaan met gebruikershandelingen.

Zonder software zouden computers nutteloos zijn. Een computer kan namelijk geen gebruikershandelingen uitvoeren, als het geen idee heeft hoe dat gedaan moet worden. Met instructies in code weet de computer wel wat hij moet doen.

Zonder browser zou je dit artikel niet kunnen lezen. De browser is een software programma die het mogelijk maakt om informatie op het internet te zoeken en websites te bekijken. De software van de browser heeft instructies in code, die ervoor zorgen dat jij op Google “Wat is software?” kan opzoeken en op deze pagina terechtkomt, om het antwoord daarop te krijgen.

Op een browser kan je als gebruiker heel veel handelingen doen, zoals:

  • Websites bezoeken
  • Software programma’s downloaden
  • PDF lezen
  • Websites openen in verschillende tabbladen
  • Geschiedenis van bezochte websites bekijken

Je kan tegenwoordig heel veel doen op een browser. Al deze handelingen moet de browser kunnen verwerken. Met een collectie aan instructies in code, kan de browser al deze gebruikershandelingen verwerken. De collectie met instructies vormt samen de software.

Maar bijvoorbeeld ook in een magnetron zit software. Stel dat je een kipburger op wil warmen in de magnetron. Dan stel je een tijd in hoe lang het opgewarmd moet worden en hoe warm het moet zijn. Daarna klik je op “Start” en warmt de magnetron de kipburger op.

Al deze handelingen moet de magnetron kunnen verwerken. Dit kan de magnetron doen door een collectie van instructies in code. Ook sturen de instructies de juiste hardware aan, zodat onder andere de opwarmtemperatuur klopt en de magnetron weer uit gaat, als de ingestelde tijd voorbij is.

Magnetron software

Hopelijk is de software betekenis duidelijker. Hierboven heb je al voorbeelden voorbij zien komen van software. Laten we gaan kijken naar nog meer voorbeelden.

Software voorbeelden

Onderstaand zijn mooie voorbeelden van software (programma’s) die je zelf misschien ook wel gebruikt.

Windows

Nog steeds is Windows momenteel het meest gebruikte besturingssysteem op de computer wereldwijd. Grote kans dat je het zelf ook gebruikt. Zonder besturingssysteem software, zou het voor gebruikers lastig zijn om met een computer om te gaan.

Een besturingssysteem zoals Windows zorgt ervoor dat de communicatie met de hardware goed verloopt en dat gebruikers makkelijk kunnen omgaan met de programma’s, die op het besturingssysteem geïnstalleerd kunnen worden.

Een voorbeeld van zo’n programma is Word, waar we het nu over gaan hebben.

Word

Word is een goed voorbeeld van een heel handig software programma. Deze software kan op Windows geïnstalleerd worden. Ook kan je het installeren op de macOS.

Door Word kan iedereen op een gebruiksvriendelijke manier teksten schrijven op de computer. De software met een collectie aan instructies in code, zorgt ervoor dat alle handelingen van de gebruiker goed verwerkt worden, zoals een document opslaan in PDF formaat.

Word maakte het voor mij ook makkelijk om het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te maken en dit om te zetten naar PDF formaat.

Word logo software

WhatsApp

Wie kent het niet? De manier om online te communiceren met familie, vrienden en kennissen. Deze app is ook een software programma en kan draaien op verschillende mobiele besturingssystemen.

Dit software programma (App) maakt het heel gebruiksvriendelijk om online te communiceren. Het zou toch veel lastiger zijn als je zelf bij elk kort berichtje code moet gaan schrijven om het te versturen?

De software code van WhatsApp zorgt er onder andere voor dat je op een gebruiksvriendelijke interface snel een berichtje kan typen en verzenden.

Skype

Je weet nu waarschijnlijk wel goed wat software is, maar laten we er nog één software voorbeeld bij pakken. Skype is een softwareprogramma, waardoor men online kan telefoneren, chatten en videobellen.

Ook bij dit software programma, zorgt de collectie van instructies aan code dat het programma voor de gebruiker makkelijk is te bedienen. De instructies in code sturen tevens de hardware aan, zoals de aansturing van de camera, als de gebruiker gaat videobellen.

Skype logo software

Zelf leren programmeren

De betekenis van software zal je nu wel geheel duidelijk zijn. Jij kan ook gave software programma’s gaan maken. Daarvoor moet je wel gaan leren programmeren. Misschien heb je wel een baanbrekend idee in gedachten, waarmee je de wereld zou kunnen veroveren? Bill Gates begon ook simpel met programmeren op een zolderkamertje.

Het is handig om eerst de basis van het programmeren te leren. In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je op een makkelijke manier de basis van het programmeren. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Er zijn 7 basisonderdelen in het programmeren, die elke keer weer terugkomen in veel programmeertalen. Als je deze beheerst, kan je ze toepassen in veel programmeertalen! Deze worden in het e-book uitvoerig behandeld.

Er worden ook andere dingen behandeld waar programmeurs mee te maken kunnen krijgen, zoals een database en versiebeheer. Na het e-book ken je de basisonderdelen van het programmeren en weet je wat de mogelijkheden zijn met verschillende programmeertalen.

Wil je echt investeren in jezelf en leren programmeren? Dan is dat een verstandige zet. Programmeren heeft de toekomst! Wacht niet langer en ga aan de slag met “Snelcursus Leren Programmeren”.

Een aanrader is om ook eens “Leren programmeren” te lezen. Hier lees je nog meer over de mogelijkheden als je gaat leren programmeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie