Wat is programmeren? Hier staat een simpele uitleg!

Tegenwoordig kan je niet meer om het woord “programmeren” heen. Iedereen kent het woord wel. Maar wat is programmeren? Programmeren is instructies/opdrachten geven aan een computer. De computer kan deze instructies uitvoeren. De persoon die instructies geeft aan een computer, staat ook wel bekend als een programmeur of developer. Lees verder voor nog meer uitleg en een voorbeeld van een computer die instructies verwerkt om een batterij notificatie te sturen. De batterij notificatie wordt verstuurd als de batterij bijna vol is. Tot slot bespreken we wat de mogelijkheden zijn met programmeren.

Een computer is van zichzelf vrij dom. Er zijn instructies nodig van een mens om de computer slimmer te maken. Zonder instructies kan een computer niet zoveel. Instructies geven aan een computer wordt “programmeren” genoemd. Programmeren gebeurt meestal in een bepaalde programmeertaal.

Voorbeeld van batterij notificatie

Een mooi voorbeeld is als de computer een notificatie kan sturen wanneer de batterij bijna vol is. Dit is ook nog eens zeer handig. Veel batterijen slijten eerder als ze telkens helemaal opgeladen worden. Doordat de computer een notificatie stuurt als de batterij boven de 90% is, kan jij de oplader er op tijd uithalen. Zo wordt de batterij nooit helemaal opgeladen en voorkom je snellere slijtage.

Echter kan een computer dit niet uit zichzelf doen. Of er moeten al eerder instructies aan de computer zijn gegeven, waardoor die het wel kan. Jij als programmeur kan instructies geven aan de computer en zorgen dat je een batterij notificatie krijgt. Zelf heb ik deze instructies ook aan mijn computer gegeven, om mijn batterij langer mee te laten gaan. De batterij van mijn vorige laptop was vrij snel versleten, door het steeds helemaal leeg te laten gaan en daarna tot 100% op te laden. Nu wil ik zuiniger omgaan met de batterij van mijn nieuwe laptop.

Zelf heb ik de code van “thewindowsclub” gebruikt. Helaas voor de Mac gebruikers, werkt het alleen op Windows computers. Als je geen Windows computer hebt, gaat het erom dat je het voorbeeld begrijpt en snapt wat programmeren is. Met deze code geef je instructies aan de computer, dat je een notificatie moet krijgen als de batterij boven de 95% is opgeladen. Zelf heb ik dit aangepast naar boven de 90%. Nadat je de code hebt opgeslagen, begrijpt de Windows computer deze instructies en zal een notificatie sturen op basis van de voorwaarden in de code. Voor de Windows gebruikers kan dit ook nog eens zeer handig zijn om je batterij minder snel te laten slijten. Er kunnen heel veel instructies in de code zijn die een computer kan uitvoeren, denk daar maar over na.

Batterij notificatie

Mogelijkheden 

Programmeren heeft ontzettend veel mogelijkheden. Je kan onder andere websites maken, apps bouwen, games ontwikkelen, robots maken enz. Dit zijn enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn nog veel groter! In “Leren programmeren” lees je meer over de mogelijkheden. Er zijn veel programmeertalen waarmee je kan beginnen, zoals Java, Python en PHP. Programmeren heeft de toekomst. Wil je ook leren programmeren? In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” kan je de basis van het programmeren leren.

Cowboy aan het programmeren

Hopelijk heb je antwoord op de vraag “Wat is programmeren?” en ben je zelf ook enthousiast geworden. Hier op ProgrammeerPlaats staat verder veel gratis content en video’s, waardoor je snel nieuwe programmeertalen en/of -technieken kan leren. Door het leren van deze programmeertalen en -technieken, kan je gave websites, apps of misschien wel robots gaan bouwen!

Wil je niks missen van nieuwe artikelen, e-books en/of video’s? Like dan de Facebook pagina van ProgrammeerPlaats. Ook is ProgrammeerPlaats op YouTube en X (Twitter) te vinden.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie