Wat is open source?

Nieuwsgierig naar het antwoord op de vraag “Wat is open source?”. Zoja, dan zit je hier goed. Op een makkelijke manier leer je de betekenis van open source kennen. In dit artikel richten we ons op open source software. Ook gaan we open source software voorbeelden langs. Open source software is belangrijk. Waarom eigenlijk? Tot slot lees je hoe je zelf op een makkelijke manier kan leren programmeren.

Open source software betekenis

Open source betekent letterlijk naar het Nederlands vertaald “Open bron”. Omdat we ons richten op open source software gaan we naar deze betekenis kijken. Open source software betekent dat iedereen toegang heeft tot de code van de software en vrij is om het aan te passen.

Iedereen kan open source software gratis gebruiken en de code aanpassen. Je kan zoveel kopieën maken als je wil. Er zitten geen rechten op. Je zou de code van een open source software programma kunnen veranderen en je eigen programma ervan maken. De code is vrij om te gebruiken en je mag er mee doen wat je wil.

Open source software is heerlijk voor programmeurs. Je kan een software programma naar je eigen hand zetten. Je bent niet afhankelijk van de ontwikkelaars die alleen toegang hebben tot de code.

Open source software voorbeelden

Nu we de betekenis van open source software weten, is het leuk om naar enkele voorbeelden te kijken.

Android

Vrijwel iedereen kent tegenwoordig Android wel. Android is een mobiel besturingssysteem. Google heeft het ontwikkeld. Maar wist je dat Android (gedeeltelijk) open source is?

Het Android besturingssysteem is gebaseerd op de code van het “Android Open Source Project”. Iedereen kan deze code gebruiken en er een eigen besturingssysteem van maken. Amazon Fire OS is zo’n besturingssysteem dat gebaseerd is op Android.

Het is helaas bij veel smartphones niet mogelijk om een besturingssysteem te verwijderen en je eigen besturingssysteem erop te zetten. Als het al mogelijk is, is het vaak wel een lastig karwei om dat voor elkaar te krijgen.

Er schijnen wel verschillen te zijn tussen het “Android Open Source Project” en de versie die Google beheert en gebruikt. Veel Google apps zijn closed source. Hierdoor kan je het niet geheel open source noemen.

Android open source software

WordPress

WordPress is het grootste Content Management Systeem (CMS) van de wereld. Zonder technische kennis kan je een website met WordPress opzetten en beheren. Meer dan 35% van de websites wereldwijd draait op WordPress.

WordPress is compleet open source. Iedereen kan de software van WordPress downloaden, de code aanpassen, het naar zijn eigen hand zetten en publiceren.

Doordat WordPress open source is, is er een grote community ontstaan die WordPress steeds beter maakt. Iedereen in de wereld kan zich aansluiten bij de community en helpen om WordPress beter te maken.

Voor WordPress zelf hoef je nooit te betalen. Wel zou je moeten betalen voor hosting, als je een WordPress website de lucht in wil gooien.

Wil je zelf een WordPress website maken? Lees dan “WordPress website maken”.

PHP

PHP is een open source scripttaal. Iedereen kan op de website van PHP de broncode van PHP downloaden en bekijken hoe de code in elkaar zit. Omdat het open source is, mag je er alles mee doen wat je wil. Lees meer over PHP in “PHP leren”.

Python

Python is een open source programmeertaal. Net zoals bij PHP, kan iedereen de broncode downloaden. Iedereen heeft de vrijheid om het te gebruiken, aan te passen en te publiceren. Lees meer over Python in “Python leren”.

Waarom is open source software belangrijk?

Stel je voor dat alle software closed source was. Dan was de code alleen in handen van de ontwikkelaars van deze software. Dan ben je totaal afhankelijk van deze ontwikkelaars.

Open source software zorgt ervoor dat iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling van de software. Dit kan de software beter maken. Ook kunnen veel mensen leren van de code. De code is vrij om te bestuderen en er mee te experimenteren.

Niemand beheert open source software. Dit geeft ook openheid van zaken. Je kan letterlijk alles zien wat er in de software gebeurt.

Open source (Open Source Initiative) logo

Open source software heeft voor- en nadelen. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Voordelen

  • Gratis om te gebruiken
  • Vrijheid om code aan te passen
  • Vrij om eigen implementatie van de software te publiceren
  • Veel mensen kunnen van de code leren
  • Openheid
  • Snelle verbetering van de software

Nadelen

  • Geen support service. Je bent afhankelijk van de community.
  • Mensen met slechte intenties kunnen ook aan de code rommelen. Zoals virussen verspreiden door misbruik te maken van kwetsbaarheden in de code.
  • Soms geen goede gebruikersomgeving, waardoor het voor niet-technische mensen lastig is om gebruik te maken van de software.

Zelf leren programmeren

Hopelijk heb je antwoord op de vraag “Wat is open source?”. Misschien zou je zelf willen leren programmeren en eventueel open source software code kunnen aanpassen? Zoja, lees dan verder. Als je nog geen ervaring met programmeren hebt, is het verstandig om eerst de basis van het programmeren te leren.

In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je de 7 basisonderdelen van het programmeren, die je kan toepassen in veel programmeertalen. Ook leer je over andere dingen waar programmeurs mee te maken kunnen krijgen, zoals een database en versiebeheer.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Na het e-book gelezen te hebben, weet je tevens wat de mogelijkheden zijn als programmeur/developer en wat je met verschillende programmeertalen kan doen.

In “Leren programmeren” lees je ook meer over de mogelijkheden als je gaat leren programmeren.

Wacht niet langer als je wil leren programmeren en pak je kans!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

2 gedachten over “Wat is open source?”

  1. Jammer, mooi artikel maar in de staart even wat venijn. Er worden 2 “nadelen” van OS genoemd die eigenlijk onzin zijn maar die vooral door commerciële software verkopers;

    [quote]Mensen met slechte intenties kunnen ook aan de code rommelen. Zoals virussen verspreiden door misbruik te maken van kwetsbaarheden in de code. [unquote]

    Alle code wordt door duizenden mensen nagekeken en uitgeplozen om juist dit te voorkomen. Er zijn pogingen geweest om achterdeurtjes te maken, de meest recente (april 2021) door n.b. een Amerikaanse universiteit. Gelukkig wordt dit vrijwel direct opgemerkt en verholpen.

    [quote] Soms geen goede gebruikersomgeving, waardoor het voor niet technische mensen lastig is om gebruik te maken van de software. [unquote]

    Dit is een opmerking waar je niets mee kunt. “Soms geen goede gebruiksomgeving” dus eigenlijk zegt u; “meestal een goede gebruiksomgeving” en dan is het een “pro” en niet een “contra”.

    Toch bedankt voor het verder, zeer informatieve artikel.

    Beantwoorden
    • Beste Max,

      Bedankt voor je reactie!

      Bij open source software met een grote community is de kans heel klein dat hackers kwade dingen kunnen doen, omdat de community erbovenop zit.

      Bij open source software met een kleine community is de kans wat groter. In de meeste gevallen wordt het wel vaak direct opgemerkt en verholpen inderdaad als de community actief is en erbovenop zit.

      Dat laatste kan je op twee manieren opvatten. Omdat er soms geen goede gebruikersomgeving beschikbaar is, is het lastig voor niet-technische mensen en daarom een nadeel.

      De manier waarop jij het verwoordt kan het ook bij de voordelen staan. Ik laat het echter staan bij de nadelen, om niet-technische mensen bewust te maken dat niet alle open source software makkelijk is om te gebruiken zonder technische kennis.

      Gr. Bas

      Beantwoorden

Plaats een reactie