In dit artikel krijg je antwoord op de vraag “Wat is MySQL?”. De uitleg is voor beginners goed te begrijpen. We gaan ook kijken wat relationele databases zijn. Dit is handig om te weten als je leert wat MySQL is. Tot slot gaan we kijken hoe je zelf een MySQL database kan maken. Lees lekker verder!
Wat is MySQL? Uitleg voor beginners
MySQL is een open source relationeel database systeem, gebaseerd op SQL (Structured Query Language). MySQL draait op een server. Met MySQL kan je vrij simpel meerdere databases opzetten, bewerken en onderhouden. Door middel van SQL queries kan je dit doen. Meerdere gebruikers kunnen databases maken en data bewerken door middel van queries. Vooral websites maken gebruik van MySQL.
Veel websites wereldwijd maken gebruik van MySQL. Het meest bekende content management systeem (CMS) wereldwijd maakt ook gebruik van MySQL, dat is WordPress. Meer dan 40% van de websites wereldwijd draait tegenwoordig op WordPress. Moet je nagaan hoeveel websites gebruik maken van MySQL! Dit geeft aan dat het een goed en veilig database systeem is.
MySQL wordt vaak gebruikt in combinatie met PHP. In PHP kan je queries schrijven. Deze queries geven een opdracht aan de MySQL database. Hiermee kan je bezoekers van een website voorzien van de juiste data. Of je kan bijvoorbeeld leden van een website hun account laten aanpassen. Bijvoorbeeld de informatie in het account kan de gebruiker veranderen. Aan de voorkant ziet het er simpel uit door op een knopje te drukken, maar aan de achterkant worden er queries gestuurd naar een MySQL database en wordt de data aangepast.
PHPMyAdmin is een bekend programma dat gebaseerd is op MySQL. De front-end van PHPMyAdmin maakt het eenvoudig om databases aan te maken en ermee te werken.
Relationele databases
Omdat MySQL bedoeld is voor relationele databases, is het handig om ook globaal te weten wat relationele databases zijn. Relationele databases hanteren een relationeel model. De data wordt opgeslagen in tabellen. Elke tabel bevat rijen en kolommen. In de rijen staat de data en de kolommen geven aan wat deze data betekent. In “SQL queries voorbeelden” zie je hoe zo’n tabel eruit kan zien.
Het mooie van relationele databases is dat je tabellen aan elkaar kan koppelen. Je kan informatie uit de database halen, uit verschillende tabellen. Deze informatie hoort bij elkaar. Dus stel dat je nog een tabel maakt “Parkeerplaats”, naast de tabel “Plaats” uit “SQL queries voorbeelden”. Door een kolom in de tabel “Parkeerplaats” toe te voegen die gelijk is aan het id van de rijen in “Plaats”, zou je kunnen filteren welke parkeerplaatsen er in welke plaatsen zijn.
Tabel: Parkeerplaats
id | plaatsId | naam |
---|---|---|
1 | 3 | Interparking Museumkwartier |
2 | 3 | Parkeergarage Noordeinde |
3 | 1 | Q-Park de Bijenkorf |
Je ziet dat er nu een kolom “plaatsId” is toegevoegd aan de tabel “Parkeerplaats”. In deze kolom staan de id’s van de plaatsen uit de “Plaats” tabel. Op deze manier kan je informatie door middel van queries aan elkaar koppelen. Dit is de kracht van een relationele database.
Zelf een MySQL database maken
Jij kan zelf ook een MySQL database maken. Je kan XAMPP installeren en lokaal een database opzetten. Met PHPMyAdmin heb je een duidelijke front-end. Voor een beginner kan dit wel lastig en overweldigend zijn om gelijk mee te starten. In “Een to-do list maken met PHP, PDO en MySQL database” leer je onder andere een simpele MySQL database maken.
Als je er serieuzer mee aan de slag wil gaan, is een cursus aan te raden. Op Pluralsight staan hele goede videocursussen om meer over MySQL te leren. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.
Ook staan er op Bol.com hele goede boeken waarmee je meer over MySQL leert en een MySQL database leert maken. Kijk voor jezelf wat voor jou het prettigste leert en ga lekker aan de slag!
Veel websites maken gebruik van MySQL databases en daarom zijn experts op dat gebied erg in trek op de arbeidsmarkt. Momenteel is er een tekort aan MySQL experts. Misschien word jij er één?
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.