Wat is MySQL?

In dit artikel krijg je antwoord op de vraag “Wat is MySQL?”. De uitleg is voor beginners goed te begrijpen. We gaan ook kijken wat relationele databases zijn. Dit is handig om te weten als je leert wat MySQL is. Tot slot gaan we kijken hoe je zelf een MySQL database kan maken.

Ja, ik wil een dynamische website maken met PHP en MySQL + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-!

Wat is MySQL? Uitleg voor beginners

MySQL is een open source relationeel database systeem, gebaseerd op SQL (Structured Query Language). MySQL draait op een server. Met MySQL kan je vrij simpel meerdere databases opzetten, bewerken en onderhouden. Door middel van SQL queries kan je dit doen. Meerdere gebruikers kunnen databases maken en data bewerken door middel van queries. Vooral websites maken gebruik van MySQL.

Veel websites wereldwijd maken gebruik van MySQL. Het meest bekende content management systeem wereldwijd maakt ook gebruik van MySQL, dat is WordPress. Meer dan 30% van de websites wereldwijd draait tegenwoordig op WordPress. Moet je nagaan hoeveel websites gebruik maken van MySQL! Dit geeft aan dat het een goed en veilig database systeem is.

MySQL wordt vooral gebruikt in combinatie met PHP. In PHP kan je queries schrijven. Deze queries geven een opdracht aan de MySQL database. Hiermee kan je bezoekers van een website voorzien van de juiste data. Of je kan bijvoorbeeld leden van een website hun account laten aanpassen. De informatie in het account, kan de gebruiker veranderen. Aan de voorkant ziet het er simpel uit door op een knopje te drukken, maar aan de achterkant worden er queries gestuurd naar een MySQL database en wordt de data aangepast.

PHPMyAdmin is een bekend programma dat gebaseerd is op MySQL. De front-end van PHPMyAdmin maakt het eenvoudig om databases aan te maken en ermee te werken.

PHPMyAdmin logo

Relationele databases

Omdat MySQL bedoeld is voor relationele databases, is het handig om ook globaal te weten wat relationele databases zijn. Relationele databases hanteren een relationeel model. De data wordt opgeslagen in tabellen. Elke tabel bevat rijen en kolommen. In de rijen staat de data en de kolommen geven aan wat deze data betekent. In “SQL queries voorbeelden” zie je hoe zo’n tabel eruit kan zien.

Het mooie van relationele databases is dat je tabellen aan elkaar kan koppelen. Je kan informatie uit de database halen, uit verschillende tabellen. Deze informatie hoort bij elkaar. Dus stel dat je nog een tabel maakt “Parkeerplaats”, naast de tabel “Plaats” uit “SQL queries voorbeelden”. Door een kolom in de tabel “Parkeerplaats” te voegen die gelijk is aan het id van de rijen in “Plaats”, zou je kunnen filteren welke parkeerplaatsen er in welke plaatsen zijn.

Tabel: Parkeerplaats

id plaatsId naam
1 3 Interparking Museumkwartier
2 3 Parkeergarage Noordeinde
3 1 Q-Park de Bijenkorf

Je ziet dat er nu een kolom “plaatsId” is toegevoegd aan de tabel “Parkeerplaats”. In deze kolom staan de id’s van de plaatsen uit de “Plaats” tabel. Op deze manier kan je informatie door middel van queries aan elkaar koppelen. Dit is de kracht van een relationele database.

Zelf een MySQL database maken

Jij kan zelf ook een MySQL database maken. Je kan XAMPP installeren en daar lokaal een database maken. Deze draait dan op een Apache webserver. Met PHPMyAdmin heb je een duidelijke front-end. Voor een beginner kan dit wel lastig en overweldigend zijn om gelijk mee te starten. Als je er serieuzer mee aan de slag wilt, is een cursus aan te raden.

De cursus “PHP & MySQL Professional” van LOI is echt een grote aanrader! Hier leer je een dynamische website bouwen met PHP en MySQL. Na de cursus heb je veel kennis en ervaring opgedaan over PHP en MySQL. Dit is een ontzettende goede investering in jezelf. Doordat er zoveel websites gebouwd zijn met PHP en gebruik maken van MySQL databases, zal je erg gewild zijn. Bedrijven snakken naar mensen die deze kennis bezitten. Ook zou je bijvoorbeeld voor jezelf kunnen beginnen en websites gaan maken. Neem snel een kijkje.

Ja, ik wil een dynamische website maken met PHP en MySQL + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-!

Plaats een reactie