In dit artikel gaan we je op een simpele manier uitleggen wat low code is. Voor wie is low code development eigenlijk bedoeld en misschien is het voor jou wel interessant om een low code developer te worden? Ook vertellen we wat momenteel het beste low code platform is. De voor- en nadelen van low code worden tegen elkaar afgewogen. Tot slot geven we je tips hoe je een low code developer kan worden. Lees lekker verder!
Low code uitleg
Aan de naam “low code” kan je eigenlijk al een beetje begrijpen wat het is. Met low code is het mogelijk om applicaties te ontwikkelen waarbij (bijna) geen code wordt gebruikt. We praten in dit geval over web en mobiele applicaties.
Het is zelfs mogelijk om helemaal zonder code applicaties te ontwikkelen, maar voor details in een applicatie is het handig als er toch nog wat code bij komt kijken.
Er zijn verschillende low code platformen die low code development software aanbieden. Op een “drag and drop” manier ontwikkel je dan vaak de applicaties.
Je begrijpt dat het ontwikkelen van applicaties op deze manier veel sneller gaat dan als er op de traditionele manier wordt geprogrammeerd. Ook kunnen mensen die geen programmeur zijn applicaties ontwikkelen en onderhouden.
De digitalisering van de samenleving blijft maar toenemen en er is een groot tekort aan programmeurs. Low code springt in dat gat om het tekort aan programmeurs beter op te vangen.
Het toonaangevende onderzoeks- en adviesbureau Gartner voorspelt zelfs dat in 2024 low code applicatie ontwikkeling verantwoordelijk is voor meer dan 65% van alle applicatie ontwikkeling activiteiten.
De vraag naar low code developers zal dus erg gaan toenemen. Het is een beroep met veel mogelijkheden en potentie.
Beste low code platform
Op dit moment is Mendix het beste low code platform. De low code development software die ze aanbieden op het platform is erg gebruiksvriendelijk.
Natuurlijk zijn er ook genoeg alternatieven, zoals OutSystems en het low code platform van Microsoft (Microsoft PowerApps). Interessant kan ook zijn om een open source low code platform uit te proberen, zoals OpenXava.
Ja, ik ben benieuwd naar de beste low code boeken!
Voor wie is low code development bedoeld?
Low code development is vooral bedoeld voor bedrijven om het applicatie ontwikkelingsproces makkelijker te maken. Ook het onderhouden is makkelijker.
Er zijn niet per se alleen maar programmeurs nodig die een applicatie kunnen ontwikkelen en onderhouden, maar andere mensen binnen het bedrijf kunnen door low code dat ook gaan doen.
Hierdoor ben je als bedrijf minder afhankelijk van je programmeurs of programmeurs die extern zijn ingehuurd. Dit maakt je veel minder kwetsbaar.
Stel je voor dat er maar twee programmeurs zijn die een applicatie onderhouden en verstand hebben van de code. Als deze programmeurs bijvoorbeeld ziek worden of weggaan, dan ben je als bedrijf vaak de sjaak.
Er zitten nog meer voordelen aan low code development (voor bedrijven) en die gaan we in het volgende hoofdstuk bespreken.
Voordelen low code
We hebben al enkele voordelen van low code voorbij zien komen. Hier zetten we de belangrijkste op een rijtje:
- Buiten programmeurs om kunnen meerdere mensen binnen het bedrijf applicaties ontwikkelen en onderhouden
- Minder kosten, zowel voor het ontwikkelen als onderhouden
- Minder tijd, zowel voor het ontwikkelen als onderhouden
- Minder bugs, simpelweg omdat er minder code is
- Meer tijd voor innovatie
- Makkelijker om een eigen business te beginnen met minder kapitaal
- Schaalbaarheid
Nadelen low code
Low code heeft vele voordelen, maar er zitten ook enkele nadelen aan:
- Je bent beperkt tot de functies die low code platformen bieden
- Verhuizen van gegevens naar een ander platform kan lastig zijn
- Integratie met andere systemen kan lastig zijn
- Volledig maatwerk vaak niet mogelijk
Low code developer worden tips
Je weet nu beter wat low code is. Misschien wil je wel aan de slag met low code development en een low code developer worden? We geven tips op basis van ervaring met programmeren. Beslis voor jezelf welke route het handigste is.
Zonder programmeerervaring
Voor je met low code software aan de slag gaat op een low code platform, is het wel handig als je in ieder geval de basis van het programmeren snapt.
Ondanks dat je veelal met “drag and drop” werkt, is het goed om toch redelijk te snappen hoe de applicatie in elkaar zit. Ook om details aan een applicatie toe te voegen, heb je programmeerkennis nodig.
In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je de basis van het programmeren op een leuke en makkelijke manier. Zonder enige programmeerkennis leer je programmeren met dit e-book.
Nadat je basis van het programmeren snapt, begrijp je beter wat je doet op een low code platform. Bijvoorbeeld met de beste low code boeken is het mogelijk om je meer in low code te verdiepen en aan de slag te gaan.
Met programmeerervaring
Misschien ben je al een programmeur of heb je al programmeerervaring? Dan is het leuk om het open source low code platform OpenXava eens uit te proberen.
Je kan waarschijnlijk zelf wel inschatten met je programmeerervaring welk low code platform het beste past bij de wensen en eisen die je hebt. Ga daar lekker mee aan de slag en oefen ermee. Op Bol.com staan de beste low code boeken.
De vraag naar low code developers zal waarschijnlijk flink gaan toenemen en het is een goede zet om je hierop te richten, als het je interessant lijkt. Je zal als low code developer erg in trek zijn op de arbeidsmarkt.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.