Wat is GitHub? Hier een heldere uitleg!

Waarschijnlijk wil je weten wat GitHub is, anders was je nu niet dit artikel aan het lezen. Je gaat hier meer over GitHub lezen en waarom het handig is. Er zijn een aantal GitHub termen die alvast handig zijn om te weten. Tot slot lees je hoe je zelf aan de slag kan gaan met GitHub. Lees lekker verder!

Ja, ik wil de beste GitHub cursus voor beginners zien!

Meer over GitHub

Veel programmeurs wereldwijd maken gebruik van de website GitHub, momenteel zelfs meer dan 40 miljoen. Zelf zal je er misschien ook wel van gehoord hebben. Als programmeur is het handig om te weten wat GitHub is en hoe je er gebruik van maakt.

GitHub bestaat uit twee woorden, namelijk Git + Hub. Laten we beginnen met Git. Git is een open source versiebeheersysteem. De website GitHub is gemaakt op basis van het versiebeheersysteem Git. Met GitHub heb je alle mogelijkheden van Git + extra features.

Volgens veel programmeurs is Git momenteel het beste versiebeheersysteem, daarom is GitHub ook zo populair. In een versiebeheersysteem kunnen programmeurs projecten beheren met code. Het is mogelijk om verschillende versies te beheren en eventueel terug te vallen op een oude versie, mocht er iets misgaan.

Stel dat je met een team een app wil programmeren. Dan is het handig als iedereen bij het project kan met daarin alle code van de app. Ook is het handig dat iedereen de laatste code wijzigingen ziet van teamleden en daar eventueel op kan reageren en/of het aanpassen.

Maar waar staat “Hub” voor in GitHub? Met “Hub” wordt eigenlijk het centrale deel bedoeld, waar alle projecten samenkomen die beheerd worden met Git. De website GitHub is de centrale plek waar programmeurs hun projecten beheren met Git.

Deze video laat ook goed zien wat GitHub is:

Welke andere mogelijkheden heeft GitHub?

Je weet nu dat het mogelijk is om in een team projecten (Waarin code staat) te beheren op GitHub. Het is natuurlijk ook mogelijk om je eigen projecten op GitHub te beheren. Zo heb je een goed overzicht van de aanpassingen en verschillende versies.

Daarnaast staat je project online. Als je een belangrijk project bijvoorbeeld alleen lokaal op je eigen computer opslaat en je computer houdt ermee op, dan ben je zwaar de pineut. Op GitHub kan je er gewoon altijd bij.

Maar welke mogelijkheden heeft GitHub nog meer? Hier staan een aantal belangrijke mogelijkheden op een rijtje:

 • Een project maken gebaseerd op een project dat al bestaat
 • Discussie starten over een project
 • Code reviewen
 • Aparte branches maken, waarin je bijvoorbeeld code aanpassingen doet om te testen, die niet gelijk in de “productieversie” komen
 • Code van branch samenvoegen met andere branch
 • Tags meegeven aan verschillende versies, zoals V1.0 en V2.0
 • Kwetsbaarheden in de code makkelijker ontdekken, GitHub stuurt ook een mail als het kwetsbaarheden ontdekt
 • Een website hosten

GitHub logo

Waarom is GitHub handig?

GitHub zorgt ervoor dat een individueel of een project in teamverband erg overzichtelijk is. Je hebt een goed overzicht van de laatste aanpassingen en welke persoon dat heeft gedaan.

Je kan eenvoudig meerdere versies maken en eenvoudig terugvallen op een vorige versie, mocht het misgaan. Door de verschillende branches loop je geen enkel risico bij het aanpassen en testen van nieuwe code. Meer over branches in “Betekenissen van GitHub termen”.

Voor programmeurs maakt GitHub het werken een stuk makkelijker en leuker. Stel dat je als programmeur niet aan versiebeheer zou doen of dat zou doen met een slecht versiebeheersysteem, dan ga je vroeg of laat in de problemen komen.

GitHub is een centrale plek waar heel veel programmeurs en teams hun projecten beheren. Veel projecten zijn open source en kunnen door iedereen worden ingezien en aangepast.

Het is erg leerzaam om naar projecten van anderen te kijken. Als je wat meer ervaring hebt, kan je misschien wel verbeteringen voorstellen en meedoen aan gave projecten!

Met GitHub gaat er als programmeur een wereld voor je open. Het is goed om projecten te beheren en je kan er ook heel veel leren.

Ja, ik wil de beste GitHub cursus voor beginners zien!

Betekenissen van GitHub termen

Op GitHub zijn er een aantal termen die handig zijn om alvast te weten. Als je meer gebruik gaat maken van GitHub, dan leer je de betekenis van deze termen vanzelf kennen.

Hieronder staan belangrijke GitHub termen + de betekenis ervan:

GitHub term Betekenis
Repository Een repository kan je zien als de hoofdmap van je project. Hierin staan alle bestanden van je project en de historie van wijzigingen die je hebt gedaan.
Branch Aparte plek binnen je repository, waar je bijvoorbeeld nieuwe code kan testen, zonder dat te hoeven doen op de “productversie”.
Master Dit is de hoofdbranch, oftewel de “productversie” van je project. Nieuwe code die is getest en goedgekeurd, wordt samengevoegd met de Master branch.
Fork Een fork is een kopie van een repository. Hierdoor kan je werken aan een project van iemand anders, zonder het origineel aan te passen.
Commit Git commando dat veranderingen toevoegt aan je lokale repository.
Push Git commando om aanpassingen naar je (remote) repository te sturen, die staat op GitHub.
Pull Git commando om aanpassingen van je (remote) repository naar je lokale bestanden te sturen.
Merge Git commando om aanpassingen van een branch samen te voegen met een andere branch. Bijvoorbeeld aanpassingen die getest en goedgekeurd zijn in de “Develop” branch samenvoegen met de “Master” branch.
Checkout Deze Git commando wordt vaak gebruikt om te switchen tussen branches. Je checkt als het ware uit bij een branch en gaat aan de slag in een andere branch.

Er zijn natuurlijk nog meer GitHub termen, maar voor beginners zijn dit de belangrijkste om te weten.

Ga zelf aan de slag met GitHub

Hopelijk heb je een beter beeld over wat GitHub is. Ben je een programmeur of wil je programmeur worden en werk je nog niet met een (goed) versiebeheersysteem? Dan is het zeker aan te raden om te beginnen met GitHub.

Hier op ProgrammeerPlaats staat een GitHub tutorial voor beginners, zodat iedereen het kan leren en er een beginnetje mee kan maken.

Als je echt wil gaan werken met GitHub en de mogelijkheden van het platform wil benutten, is het aan te raden om een goede cursus te volgen en er dieper in te duiken.

Op Pluralsight staan hele goede GitHub cursussen voor beginners. “GitHub: Getting Started” is echt een aanrader. Je leert vanaf 0 hoe je met GitHub kan werken. Dit is een heel goed platform waar je ook veel programmeercursussen kan volgen en cursussen over de nieuwste technologieën. 

In “Pluralsight review en ervaringen” staat een uitgebreide review over het platform. Je kan Pluralsight zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.

Pluralsight logo

Heb je nog niet zoveel programmeerervaring? Dan is het handig om ook het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Met dit e-book leer je de basis van het programmeren in Java, Python en PHP en nog veel meer!

Wacht niet langer en ga lekker aan de slag met GitHub!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

16 gedachten over “Wat is GitHub? Hier een heldere uitleg!”

 1. Hallo,
  Ik snap dat Github een programmeerplaats is, maar wat ik niet begrijp is hoe je de code van Github projecten nu zelf kunt gaan gebruiken/toepassen? Ik schrijf zelf geen code.

  Beantwoorden
  • Hoi Reina,

   Ik gebruik even een willekeurig GitHub project als voorbeeld: https://github.com/drnic/php-helloworld

   Stel dat je dit project wil gaan gebruiken, dan druk je op de groene “Code” knop en download je het ZIP bestand. Het ZIP bestand pak je uit en dan kan je het project zelf gebruiken.

   Dus zonder GitHub te installeren op je computer of een account aan te maken, is het al mogelijk om een project te downloaden en te gebruiken.

   Wel zou ik eerst minstens de basis van het programmeren leren, voordat je met GitHub projecten aan de slag gaat.

   Succes!

   Beantwoorden
   • Bedankt voor je snelle replay.
    Ik had al een code gedownload. Maar wat doe ik (of wie dan ook) er dan vervolgens mee? Implementeer je het in een website of een game die je aan het coderen bent?
    Ben erg leergierig en zou me ook zeker willen verdiepen in GitHub.

    Beantwoorden
    • Als het open source projecten zijn, dan mag je helemaal zelf bepalen wat je ermee doet en hoe je het gebruikt.

     Je zou de code inderdaad kunnen gebruiken in bijvoorbeeld een website of game, indien de code daar geschikt voor is.

     Of je zou bijvoorbeeld open source code kunnen gebruiken van GitHub projecten om robot’s en Arduino’s aan te sturen.

     De mogelijkheden zijn groot 🙂

     Beantwoorden
     • Ahaaa… ik begrijp het. Dank. Meestal vind je op een simpele vraag online geen antwoord, want voor velen is het vanzelfsprekend. Maar ik had al eens wat code gedownload en kon er eigenlijk niks mee. Haha… Zeer bedankt voor je geduld en uitleg!

 2. Beste,
  Als ik het goed begrijp heb je het eigenlijk ook niet nodig?
  Ik had twee rare mails ervan gekregen,en begreep er niks van. Ik dacht zelfs dat het verdacht was. Ik heb het dan vertaalt en nog begreep ik het niet.Mail ging als volgt=
  dit is het mailsysteem op host leibniz.telenet-ops.be. (dit was al chinees voor mij)
  Ging over een bericht dat niet kon verzonden worden. Voor verdere hulp moest ik mailen naar postmaster.(!!!???) <noreply@github.com<:hostaspmx.l.google.com [108.177.119.26]zei:550-5.2.1(!!!???) https://support.google.com/mail/?p=ReceivingRaterPermr22si8017254edq.411-gsmtp (in antwoord op de opdracht RCPT TO) (!? Dan heb ik is gevraagd wat het betekend,mijn bericht kwam toe bij :57-cpu. heb antwoord gekregen please verify your email address.heb dan niks meer gedaan.Maar zelf heb ik nog 4 pagina's gekregen met ongeveer hetzefde …dus ook chinees voor mij,heb alles wel afgedrukt en opgeslagen,was allemaal ergens in juni'20 Hopelijk weten jullie wat het betekent,wil gerust alles doorsturen.
  Met vriendelijke groeten,
  w.v.h

  Beantwoorden
 3. Kwam op deze site omdat bij een vacature gevraagd werd buiten php en javascript kennis te hebben van Github. Als ik het goed begrijp is Github niks anders dan zoals we vroeger een php forum hadden hier stonden programma’s die andere geschreven hadden die je bijvoorbeeld kon gebruiken om in je eigen website toe te passen. Je kon deze aanpassen/verbeteren en opnieuw posten zodat anderen deze ook weer konden gebruiken. Ook veiligheidsissues werden er door de ervaren php-er, gauw uitgefilterd.

  Beantwoorden
  • Hoi Peter,

   Een PHP forum zou je ook wel als een soort versiebeheersysteem kunnen gebruiken, maar een echt versiebeheersysteem, zoals GitHub, werkt veel beter, prettiger en er zijn meer mogelijkheden.

   Probeer GitHub eens uit 🙂

   Beantwoorden
  • Hoi Peter,
   Je zal er onderhand ook wel achter gekomen zijn, dat GitHub ook aan versiebeheer doet, dus dat je altijd kan terugvallen op eerdere versies. Dat kon bij een forum maar moeilijk zonder eerst het hele project ook te downloaden. En dan kon ook niemand anders er tegelijk aan werken aan een ander deel van dat project.

   Beantwoorden
 4. Hi,
  Ik schrijf zelf geen code maar probeer me wat meer in GitHub te verdiepen. Wat mij inmiddels duidelijk is, is dat je met GitHub kunt werken aan open source projecten, maar hoe zit dit precies met projecten die niet open source zijn? Wordt die code dan alsnog beschikbaar gesteld en hoe kan dit van meerwaarde zijn? Dank!!

  Beantwoorden
  • Hoi San,

   Je kan een repository ook op “private” zetten, dan is de code alleen voor jou toegankelijk en mensen die je rechten geeft.

   Of de code beschikbaar wordt gesteld, hangt af van het doel van het project en of de mensen daarachter dat willen. Het kan bijvoorbeeld om de volgende redenen van meerwaarde zijn om projecten alsnog open source te maken:

   – Andere developers laten leren van de code
   – Ervoor zorgen dat developers de software kunnen verbeteren
   – Zorgen voor betere veiligheid van de software, omdat meer developers er bovenop zitten

   Gr. Bas

   Beantwoorden
  • Hoi Esther,

   Ik heb de link weggehaald naar de website die je had geplaatst, ter beveiliging dat andere bezoekers er niet op kunnen klikken.

   Als je de developers niet goed kent en/of niet helemaal vertrouwt, dan is het verstandig de code van GitHub eerst door een virusscanner te halen, voordat je het gaat uitvoeren.

   Gr. Bas

   Beantwoorden
  • Hoi gc,

   Je kan GitHub ook gebruiken om andere bestanden te bewaren, zoals foto’s, maar dat raad ik niet aan. Daarvoor kan je bijvoorbeeld beter Google Drive gebruiken, waar je ook veel meer opslagruimte hebt.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie