De meeste mensen hebben weleens van een URL gehoord, maar wat is een URL eigenlijk? In dit artikel gaan we eerst naar de betekenis van een URL kijken. Daarna bekijken we waar een URL uit bestaat en hoe het werkt. Begrijpen wat een URL is, is niet zo lastig. De stap naar een website maken is daarmee al een klein beetje gemaakt. We geven je tot slot advies over hoe jij makkelijk een website maakt. Lees lekker verder!
URL betekenis, wat betekent URL?
De betekenis van een URL is voor veel mensen onbekend. Een URL staat voor “Uniform Resource Locator”. Een URL is een uniek adres die verwijst naar een resource op het internet, zoals een website of bestand.
Je bent nu op deze pagina en in de browser is de pagina alleen te bereiken met de volgende URL:
https://programmeerplaats.nl/wat-is-een-url
Veel mensen denken dat een domeinnaam hetzelfde is als een URL, maar dat is niet zo. Een domeinnaam is onderdeel van een URL. In het volgende hoofdstuk lees je daar meer over.
Waar bestaat een URL uit en hoe werkt het?
Een URL bestaat uit verschillende onderdelen die allemaal een eigen functie hebben. We gaan in dit hoofdstuk dieper in op de onderdelen van een URL.
Iedereen gebruikt Google wel. Waarschijnlijk heb je in Google gezocht naar “Wat is een URL?” of iets anders in die richting en kwam je hier terecht. Laten we daarom de volgende URL ontleden:
https://www.google.com/search?q=wat+is+een+url
Protocol
https:// is het protocol in de bovenstaande URL. HTTPS staat voor “Hypertext Transfer Protocol Secure”. Het is de beveiligde variant van HTTP (Hypertext Transfer Protocol).
HTTPS wordt gebruikt voor een beveiligde communicatie tussen een browser en een server. De data is versleuteld, zodat alleen de verstuurder en de ontvanger het kunnen lezen. Hackers of andere kwaadwillenden kunnen er niet bijkomen.
Tegenwoordig zie je in veel browsers dat een website niet veilig is, als het gebruik maakt van een HTTP protocol. Deze verbinding is niet veilig en hierdoor kunnen ook jouw gegevens makkelijk gestolen worden.
De browser stuurt een verzoek aan de server om de bestanden te krijgen. De server verwerkt het verzoek en stuurt de bestanden. De bestanden worden uitgelezen in de browser en op deze manier ziet de bezoeker een website. Het HTTPS protocol maakt dit mogelijk op een veilige manier.
Domeinnaam
www.google.com is de domeinnaam. De domeinnaam is het adres van een website. Het moet uniek zijn. Aan een domeinnaam is een IP-adres gekoppeld.
Echter is een IP-adres niet gebruiksvriendelijk en daarom zijn er domeinnamen bedacht. De extensie van een domeinnaam, in dit geval .com, verwijst vaak naar de locatie van een website. Bij .com is dit niet het geval, het heeft een internationaal karakter.
Poortnummer
In de bovenstaande URL staat geen poortnummer. Stel dat er wel een poortnummer in de URL zat, kon dat er zo uitzien: https://www.google.com:443/search?q=wat+is+een+url
Het standaard poortnummer voor het HTTPS protocol is 443, daarom is het eigenlijk onnodig om dit poortnummer in de URL te zetten. Bij een niet-standaard poortnummer moet je het wel in de URL zetten.
Een IP-adres identificeert de bestemming van een computer en een poortnummer verwijst naar een applicatie/programma op de computer.
Poortnummer 443 zorgt er dus voor dat het verzoek van een browser terechtkomt bij een programma op de juiste computer. Dit programma handelt het verzoek netjes af, volgens de HTTPS standaarden.
Er zijn natuurlijk meerdere protocollen die allemaal hun eigen poortnummer hebben. Bijvoorbeeld HTTP heeft 80 als poortnummer en FTP (File Transfer Protocol) 21.
Op deze manier kunnen verschillende protocollen afgehandeld worden op een computer.
Pad
/search is het pad. Een pad verwijst naar een specifieke locatie op een server. Op deze locatie staan bestanden die het verzoek van een browser verder afhandelen en het juiste resultaat terugsturen.
In een pad zit meestal ook een bepaalde hiërarchie, zoals in dit voorbeeld: https://dieren.nl/reptielen/krokodil. Aan een pad kan je vaak al zien wat voor resultaat je kan verwachten.
Bij /search is het een logische gedachtegang om te denken dat een zoekopdracht wordt afgehandeld door Google.
Query string
?q=wat+is+een+url is de query string. Een query wordt vaak gebruikt in een URL om een specifieke taak af te handelen, zodat de browser ook een specifiek resultaat terugkrijgt.
In dit geval zie je duidelijk dat de server de zoekopdracht “Wat is een URL?” moet verwerken. De gebruiker heeft deze zoekopdracht gebruikt in Google en verwacht websites terug te krijgen die antwoorden geven op deze vraag.
De server van Google ontvangt het verzoek van de browser met de desbetreffende query. Op de server staan allemaal algoritmes die uitzoeken welke websites het beste antwoord geven op de vraag “Wat is een URL?”.
De server stuurt een antwoord (Response) terug naar de browser, zodat de gebruiker de beste websites ziet die deze vraag beantwoorden.
Fragment/anchor
In de bovenstaande URL staat geen fragment/anchor, laten we daarom die URL even vergeten. In de URL van dit artikel kan je wel een mooie anchor erachteraan plakken, dat ziet er zo uit: https://programmeerplaats.nl/wat-is-een-url/#Zelf_een_website_maken
Een fragment/anchor is bedoeld om naar een bepaalde locatie/plek op een webpagina te gaan. Als je op de link klikt, ga je naar het volgende hoofdstuk.
Zelf een website maken
Je was nieuwsgierig naar wat een URL is en nu weet je er meer over. Misschien lijkt het je ook wel gaaf om een eigen website te maken. Tegenwoordig is een website maken helemaal niet moeilijk meer en daarom gaan we het er even over hebben.
Met WordPress is het al mogelijk om binnen korte tijd je eigen website te maken. Je eigen website binnen korte tijd maken klinkt misschien gek, maar als je het artikel leest, zal je zien dat het echt mogelijk is!
Wil je echt vanaf scratch een website ontwikkelen met HTML, CSS en JavaScript? Lees dan de artikelen: “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren”.
Een eigen website bouwen is erg gaaf en niet lastig. Als je een eigen website wil ontwikkelen, raad ik je aan om de bovenstaande artikelen te lezen.
Kijk welke manier het beste bij jou past en ga lekker aan de slag!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.