Wat is een Raspberry Pi en wat zijn de mogelijkheden?

Waarschijnlijk wil je weten wat een Raspberry Pi is, anders was je hier niet. In dit artikel gaan we daar dieper op in. Maar wat kan je er eigenlijk mee? Om daar achter te komen gaan we kijken naar voorbeelden van gave Raspberry Pi projecten voor beginners. Ook lees je welke mogelijkheden er nog meer zijn met een Raspberry Pi, buiten de voorbeelden van de projecten om. Als laatste kom je erachter hoe je zelf aan de slag kan gaan met een Raspberry Pi. Lees lekker verder!

Wat is een Raspberry Pi?

Een Raspberry Pi is een minicomputer. De minicomputer is ongeveer zo net zo groot als een creditcard en past makkelijk in je broekzak. Het is een printplaatje en bevat alle belangrijke componenten die een computer nodig heeft, zoals de ARM-processor en alle benodigde aansluitingen.

Stel dat jij een monitor, muis en een toetsenbord zou aansluiten op de Raspberry Pi, dan heb je gewoon een echte computer. Zoals we net al zeiden, bevat de Raspberry Pi veel aansluitingen die een “gewone” computer ook heeft, zoals USB, UTP poort (Internetpoort), HDMI en micro USB (Oplaadpoort/voeding).

De Raspberry Pi heeft geen opslag en daarom heb je wel een micro-SD kaartje nodig, anders kan je er weinig mee. Het micro-SD kaartje kan je makkelijk in de micro-SD slot/gleuf doen.

Op dit micro-SD kaartje zet je bijvoorbeeld software die je zelf hebt geprogrammeerd. Hiermee stuur je bijvoorbeeld motortjes aan of je verwerkt data van sensoren. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een besturingssysteem erop te zetten, dat is wat makkelijker werken als je het aansluit op een monitor.

Misschien kan je je nu al een beetje indenken dat er heel veel mogelijkheden zijn met een Raspberry Pi, maar daar komen we later in dit artikel op terug.

Het is ook wel leuk om even het verleden in te duiken. Aan de universiteit van Cambridge is de Raspberry Pi ontwikkeld. Het was vooral bedoeld om kinderen enthousiast te maken om te gaan programmeren. De Raspberry Pi is heel goedkoop vergeleken met een “echte” computer en daarom werd het nog toegankelijker.

Door de goedkope prijs was ook het doel om mensen in derdewereldlanden meer kennis te laten maken met een (mini)computer. In 2012 kwam de eerste Raspberry Pi Model B op de markt.

Raspberry Pi ingezoomd

Voor wie is het geschikt?

Zoals je al hebt gelezen, is de Raspberry Pi geschikt voor kinderen. Ook is het interessant voor mensen in derdewereldlanden. Door de prijs is het makkelijker om de Raspberry Pi aan te schaffen en ermee aan de slag te gaan.

Tegenwoordig gebruiken vooral veel studenten aan hogescholen en universiteiten de Raspberry Pi om gave projecten mee te doen. De studenten leren hierdoor programmeren en innovatief bezig te zijn.

Ook veel hobbyisten maken gebruik van de Raspberry Pi. Het is leuk om ermee aan de slag te gaan en de mogelijkheden zijn groot. Je kan allerlei slimme apparaatjes maken, zoals een slim deurslot, een slimme lamp of slimme deurbel.

Uiteraard gaan ook veel programmeurs aan de slag met de Raspberry Pi. Het gaat verder dan alleen programmeren en daarom is het ook zo interessant. Je leert ook meer over de hardware en hoe je prototypes maakt van bijvoorbeeld een slimme lamp, zoals eerder genoemd.

Met Scratch kunnen kinderen vanaf ongeveer 8 jaar al beginnen met programmeren. Ook volwassenen die op een hele laagdrempelige manier willen beginnen met programmeren, kunnen gebruik maken van Scratch.

Het leuke is dat je Scratch ook kan gebruiken op een Raspberry Pi. Dit maakt de stap voor kinderen en beginners die willen leren programmeren heel laag.

Laatste Raspberry Pi modellen

Er zijn sinds 2012 verschillende Raspberry Pi modellen uitgebracht. De laatste uitgebrachte modellen zijn op het moment van schrijven de Raspberry Pi 5 en de Raspberry Pi 4 model B.

Raspberry Pi 4 Model B

Raspberry Pi projecten voor beginners voorbeelden

Hieronder zijn vijf voorbeelden kort toegelicht van Raspberry Pi projecten. De projecten zijn gericht op beginners.

LED aan/uit zetten via een webapplicatie

Dit is een mini project waar de meeste beginners mee starten. Het is heel makkelijk om een LED-lampje aan te sluiten op een Raspberry Pi. Op internet zijn er genoeg codevoorbeelden te zien om het LED-lampje te besturen via een webapplicatie.

Met dit mini project krijg je wat meer feeling met een Raspberry Pi. Ook krijg je een beter beeld hoe je met een webapplicatie instructies kan geven aan een Raspberry Pi.

Voor beginners is het goed om met dit mini project te beginnen.

LED-strip aansturen

Het aansturen van een LED-strip is iets lastiger dan alleen een LED-lampje aan/uit zetten. De aansluiting van de LED-strip is ook ietsje ingewikkelder.

Met een LED-strip kan je ook wat meer kanten op qua creativiteit. Je zou bijvoorbeeld de LED-strip kunnen automatiseren, zodat het automatisch aangaat wanneer het donker wordt. Hoe donkerder het wordt, hoe helderder de LED-strip gaat schijnen.

Je kan ook met kleuren spelen. Bijvoorbeeld speciale knoppen maken in een webapplicatie om eenvoudig de LED-strip een bepaalde kleur te laten schijnen of meerdere kleuren.

Voor beginners is dit een leuke volgende stap. Het is iets moeilijker dan een LED-lampje aan/uit zetten, maar nog steeds goed te doen.

Raspberry Pi LED-strip

Weerstation

Een Raspberry Pi is ideaal om een weerstation mee te maken. Heel goedkoop kan je al een sensor kopen die de luchtvochtigheid en temperatuur kan meten.

Je kan het zo makkelijk of ingewikkeld maken als je zelf wil. Je zou bijvoorbeeld een schermpje kunnen aansluiten op de Raspberry Pi en daar de temperatuur en luchtvochtigheid op aflezen.

Of je stuurt bijvoorbeeld een sms’je met daarin de huidige temperatuur en luchtvochtigheid naar jezelf. Met dit Raspberry Pi project kan je vele kanten op en voor beginners is het leuk om mee te experimenteren.

Begin eerst simpel met het uitlezen van de temperatuur en luchtvochtigheid op de computer en probeer dan steeds een stapje verder te gaan.

Stappenmotor (Stepper motor) aansturen

Het aansturen van een stappenmotor (stepper motor) klinkt misschien niet zo spannend, maar als je dit kan aansturen, liggen er zoveel gave mogelijkheden voor je klaar!

Je zou bijvoorbeeld met stappenmotoren de wielen van een robotje kunnen aansturen. Een ander mooi voorbeeld is dat je een soort robotarm aanstuurt, die een tekening maakt.

Als beginner is het goed als je leert hoe je een stappenmotor aanstuurt met een Raspberry Pi. Dit vergroot je mogelijkheden.

Smart home

Tegenwoordig is het helemaal in om smart home apparaten in huis te hebben. Dit worden ook wel Internet of Things (IoT) devices genoemd.

Een Raspberry Pi is ideaal om apparaten met het internet te verbinden en aan te sturen.

Voor beginners is het leuk om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met een “Philips Hue smart light”. Dit lampje kan je aansturen met een Raspberry Pi en op die manier “slim” maken. Via een “Philips Hue Bridge” is dat het makkelijkst om te doen.

Probeer bijvoorbeeld eens de helderheid en/of bepaalde kleuren in te stellen in bepaalde situaties. In code is er van alles mogelijk.

Philips Hue lamp thuis

Welke mogelijkheden zijn er (nog meer) met een Raspberry Pi? Drie voorbeelden

In het vorige hoofdstuk heb je vooral voorbeelden van Raspberry Pi projecten gezien die bedoeld zijn voor beginners. In dit hoofdstuk gaan we kijken naar de complexere projecten.

Je merkt wel dat de mogelijkheden heel groot zijn met een Raspberry Pi. Stel dat je wat meer ervaring hebt met de Raspberry Pi, dan kan je ook met grotere en meer ingewikkelde projecten aan de slag.

Dit zijn drie voorbeelden van complexere Raspberry Pi projecten om inspiratie te krijgen:

Slim deurslot

Een slim deurslot is mogelijk in verschillende varianten. Verbind bijvoorbeeld een deurslot met een Raspberry Pi en maak connectie met Amazon Alexa.

Op deze manier kan je aan Amazon Alexa vragen om de deur te openen/sluiten. Je zou nog allerlei varianten kunnen maken van een slim deurslot, zoals dat je de deur opent/sluit of afstand via een app of dat je met een vingerafdruk de deur opent/sluit.

Aan alleen dit Raspberry Pi project zie je dat er al meerdere mogelijkheden zijn. Als je een beetje een creatieve geest hebt, kan je ontzettend veel doen met een Raspberry Pi.

Kloppen op deur

Gezichtsherkenning 

Het is zelfs mogelijk om met een Raspberry Pi alleen de deur te openen bij gezichtsherkenning.

Je zou dit bijvoorbeeld ook kunnen toepassen op een kluis of bij het ontgrendelen van je computer. Als je de benodigde onderdelen bij elkaar zoekt, kan je lekker aan de slag gaan.

Mini spelcomputer

Het is heel gaaf om een mini (retro) spelcomputer te maken met de Raspberry Pi.

Je kan een soort bouwpakket in elkaar zetten. Als je zelf een beetje kan klussen, is het ook heel leuk om bijvoorbeeld de houten plaatjes zelf te maken en in elkaar te zetten.

Misschien heb jij over een tijdje wel je eigen mini spelcomputer gemaakt?

Retro game computer

Zelf aan de slag met een Raspberry Pi

Je weet nu beter wat een Raspberry Pi is. Ook heb je leuke Raspberry Pi projecten voor beginners gezien en weet je beter wat de mogelijkheden zijn met een Raspberry Pi.

Ben je zelf enthousiast geraakt? Dan vind je in “Raspberry Pi kopen” Raspberry Pi’s en starter kits.

Als je aan de slag gaat met een Raspberry Pi, moet je natuurlijk meer erover gaan leren. Er zijn goede boeken voor beginners die je meer leren over de Raspberry Pi en hoe het werkt.

De beste Raspberry Pi boeken voor beginners staan op ProgrammeerPlaats.

Benut de gave mogelijkheden van een Raspberry Pi en ga lekker aan de slag. De Raspberry Pi is ook ideaal om te leren programmeren, als je hier nog geen ervaring mee hebt.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie