Wat is een query?

Vraag jij je af wat een query is? Dan zit je hier goed! Een query is simpel gezegd een opdracht aan een database. Lees lekker verder om nog meer te weten te komen over een query.

Query uitleg

Door middel van een query kan je opdrachten aan een database geven en data/informatie ophalen of aanpassen. Een query zorgt ervoor dat de data leesbaar is voor mensen, als je het ophaalt. Zonder queries zou je niet veel aan een database hebben. Een database vol met data is leuk, maar als je er niks mee kan, heb je er ook niks aan. Je kan een query maken met een taal die de database begrijpt. SQL (Structured Query Language) is de standaard taal om queries te maken en met databases te communiceren. Veel bekende database systemen begrijpen SQL queries en daarom is het een standaard geworden.

Met queries kan je onder andere de volgende opdrachten geven aan een database:

  • Data/informatie toevoegen
  • Data/informatie ophalen
  • Data/informatie aanpassen
  • Data/informatie verwijderen

Als je nieuwsgierig bent, kan je in “SQL queries voorbeelden” zien hoe SQL queries eruit zien. Erg leuk is om er ook zelf mee te oefenen.

Database

Zoekmachine query

Een zoekmachine zoals Google werkt ook met queries. Als je iets opzoekt op Google en een zoekwoord intikt, wordt er een query aangemaakt. Deze query geeft een opdracht aan de database van Google en haalt de best mogelijk informatie op, die past bij het zoekwoord dat je hebt ingetikt. De informatie krijg je te zien op het scherm. Dan kan je zoeken naar de website die jou het best voorziet van de informatie die je nodig hebt.

Zelf met queries aan de slag?

Wil je zelf met SQL queries aan de slag? Op Pluralsight staan hele goede SQL videocursussen voor beginners. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Je hebt zelfs de mogelijkheid om helemaal gratis 10 dagen het platform uit te proberen.

De “for dummies” boeken zijn ook heel erg goed voor beginners om SQL te leren. Er staan makkelijke voorbeelden in de boeken en de uitleg is duidelijk beschreven.

Veel bedrijven zoeken SQL experts, dus het is ook nog eens mogelijk om een lekker zakcentje te verdienen als je er goed in wordt. Ga lekker aan de slag met SQL en doe veel kennis op!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie