Wat is een parameter? (Programmeren)

Wil jij weten wat een parameter is? Hier geven we eerst de betekenis van een parameter. Daarna zie je een simpel voorbeeld + uitleg over de werking van een parameter in Python. Als je nieuwsgierig bent geworden om zelf te leren programmeren, geven we tot slot advies over hoe je dat kan doen. Lees lekker verder!

De betekenis van een parameter

Als je gaat programmeren, kom je zeker met parameters in aanraking. Bij programmeertalen is een parameter een “speciale” variable (Variabele) die een waarde doorgeeft aan een function of procedure.

Weet je nog niet goed wat een variable is? Lees dan “Java variables (Variabelen)”. Dit is in Java, maar de basiswerking komt op hetzelfde neer als in Python.

Via arguments worden waardes gegeven aan parameters. Het klinkt misschien nu nog vaag als je geen kennis van programmeren hebt, maar in het voorbeeld in het volgende hoofdstuk zal het helemaal duidelijk worden.

Eenvoudig voorbeeld + uitleg in Python

In dit voorbeeld gebruiken we Python, omdat het een makkelijk leesbare programmeertaal is en je veel kan bereiken met weinig code. Hierdoor begrijp je beter wat een parameter is en hoe het werkt. In andere programmeertalen zou je misschien te veel afgeleid zijn door andere stukken code.

Dit is een eenvoudig voorbeeld in Python met een function die één parameter heeft. De function wordt aangeroepen en er wordt een argument meegegeven.

def Welkomstbericht(naam):
  print("Welkom " + naam + "! Leuk dat je er bent!")

Welkomstbericht("Henk")

Welkomstbericht in regel 1 is de function. Tussen haakjes () staat de parameter van de function, dat is naam. De function eindigt in regel 2, dat is de inhoud van de function. Je ziet ook naam in regel 2 staan. In regel 4 wordt de function aangeroepen en een argument meegegeven. Het argument is "Henk".

De parameter krijgt de waarde van het argument. Als je dit programmaatje uit zou voeren, komt er uit: Welkom Henk! Leuk dat je er bent! Stel dat je bij het aanroepen van de function een andere naam meegeeft als argument, zoals Welkomstbericht("Jan"), komt er dit uit: Welkom Jan! Leuk dat je er bent!

De parameter krijgt dus bij het aanroepen van de function de waarde van het argument. In een function zelf wordt er meer gedaan met de parameter. In het bovenstaande voorbeeld staat de parameter in een zinnetje.

Probeer er zelf eens mee te spelen op JDoodle.

Leer programmeren

Ben je nieuwsgierig geraakt om zelf te leren programmeren? Programmeren hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn, het ligt eraan hoe je het leert.

Op internet heb je veel mogelijkheden om te leren programmeren, maar vaak is het langdradig en omslachtig uitgelegd. Hierdoor zien veel beginners door de bomen het bos niet meer. Dat is zonde!

Speciaal daarom heeft ProgrammeerPlaats het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” geschreven. Op een hele makkelijke manier leer je in dit e-book programmeren. Wij houden niet van omslachtige uitleg, maar we houden het simpel, zodat het voor iedereen te begrijpen is.

Wil je meer weten over de mogelijkheden die je hebt als je gaat leren programmeren? Lees dan eens “Leren programmeren”.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie