Wat is een framework?

In dit artikel ga je erachter komen wat een framework is. We houden het simpel, waardoor je het gelijk gaat snappen. Lees lekker verder!

Framework uitleg

Als programmeur zijnde zal je zeker wel een keer met een framework in aanraking komen. Het is belangrijk om te weten wat een framework is en wat je ermee kan doen. Ook als je nog geen programmeur bent, is het handig om (alvast) te weten.

Framework betekenis

We hebben het hier natuurlijk over een software framework. Een framework is een omgeving dat bedoeld is als basis voor een software applicatie/programma.

Framework bestaat uit 2 woorden, namelijk frame + work. Eigenlijk zegt dit al wat het betekent. Het woord framework zegt dat je binnen een frame werkt.

Binnen een framework kan je zelf code schrijven om een bepaalde software applicatie te maken. Wel zijn er standaarden waar een programmeur zich aan moet houden.

Een programmeur wordt geforceerd om zich te houden aan de standaarden van het framework, anders komen er foutmeldingen. Dit zorgt ervoor dat er vanuit een goede basis wordt gewerkt.

Als programmeur hoef je door een framework ook niet helemaal opnieuw het wiel uit te vinden. Een framework kan bijvoorbeeld zorgen voor een knop, waardoor de applicatie makkelijk sluit. Dit is ook prettig voor eindgebruikers, omdat de knop in alle applicaties, gebouwd met hetzelfde framework, op dezelfde manier werkt.

Je roept bijvoorbeeld een function aan binnen het framework, die de werking van de knop verder afhandelt. Je hoeft niet heel de function zelf te schrijven. Een programmeur kan zich daarom meer op de details van een software applicatie richten, in plaats van op de basiswerking. Dit scheelt veel tijd.

Simpele vergelijkingen

Om nog beter te begrijpen wat een framework is, is het goed om eens te kijken naar 2 simpele vergelijkingen. Een fotolijst is een mooie vergelijking.

Fotolijst voorbeeld

In de bovenstaande fotolijst kan je alleen foto’s plaatsen die passen in de lijst. De foto’s moeten aan bepaalde afmetingen (standaarden) voldoen. Indien je interesse hebt, is de bovenstaande mooie fotolijst te bestellen op Bol.com.

Hetzelfde geldt voor een software framework. Jouw code binnen een framework moet ook aan bepaalde standaarden voldoen, om te kunnen werken binnen het framework.

Een ander mooi voorbeeld is het geraamte van een huis. In en om het geraamte bouw je het huis. Alles wat je in en om het geraamte bouwt, moet aan standaarden voldoen, zodat het geraamte intact blijft en je verbouwingen bij het huis passen.

Huis geraamte bouwen

Waarom gebruiken programmeurs een framework?

Hieronder enkele redenen waarom programmeurs een framework gebruiken:

 • De basis staat al, je hoeft niet vanaf 0 te beginnen
 • Scheelt tijd
 • Standaarden waaraan iedereen zich houdt, makkelijker samenwerken
 • Minder foutgevoelig
 • Meer focus op details
 • Regelmatig updates, waardoor je gebruik maakt van de nieuwste technologieën
 • Makkelijker om uit te breiden

Wat kan je doen met frameworks?

Met frameworks kunnen programmeurs heel veel doen. Hieronder staan veelvoorkomende voorbeelden:

 • Website maken
 • Game maken
 • App maken
 • Front-end van software applicatie ontwikkelen
 • Back-end van software applicatie ontwikkelen
 • Machine Learning toepassing maken

In “Front-end vs back-end” zijn de verschillen tussen beide richtingen simpel uitgelegd.

Voorbeelden van echte frameworks

Als het goed is heb je nu een beter beeld over wat een framework is. Om het nog duidelijker te maken, is het goed om naar 3 echte voorbeelden te kijken.

Microsoft .NET (dot net)

Met het Microsoft .NET framework kan je software applicaties maken die draaien op Windows. Met het .NET Core framework is het zelfs mogelijk om software applicaties te ontwikkelen voor een macOS of Linux omgeving.

De software applicaties moeten aan de standaarden voldoen om te kunnen draaien op de bovengenoemde omgevingen. Met het Microsoft .NET framework is het veel makkelijker om daar aan te voldoen. Lees in “Microsoft .NET (dot net) framework” meer over dit framework.

Microsoft .NET (dot net) framework

AngularJS

AngularJS is een JavaScript framework en bedoeld om dynamische web apps mee te maken. Hierbij gaat het om Single Page Applications. Een Single Page Application (SPA) herschrijft de huidige pagina in plaats van dat het heel de pagina gaat laden bij gebruikersinteractie.

Vanaf Scratch een SPA ontwikkelen is veel werk en lastig. AngularJS neemt veel werk uit handen en maakt het een stuk makkelijker.

Angular JS logo

Bootstrap

Een website bouwen kan lang duren en dan moet je het ook nog responsive gaan maken, zodat de website geschikt is voor diverse apparaten met verschillende schermgroottes.

Gelukkig is daar een oplossing voor. Met Bootstrap kan je veel sneller een website maken en ook nog eens responsive. Er staat een goede basis en het scheelt zoveel tijd in de doorontwikkeling!

Bootstrap is een HTML, CSS en JavaScript framework. Wil je meer lezen over HTML, CSS en JavaScript? Lees dan “HTML leren”, “CSS leren” en “JavaScript leren”.

Bootstrap logo

Zelf leren programmeren en/of aan de slag met frameworks?

Misschien ben je wel enthousiast geraakt om met frameworks aan de slag te gaan? Hiervoor is het wel handig om eerst de basis van het programmeren te leren.

Wij houden niet van omslachtig gedoe en willen dat iedereen kan leren programmeren. Daarom hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt, zodat jij ook op een leuke en makkelijke manier kan leren programmeren!

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Heb je al programmeerervaring? Dan kan je gelijk met frameworks aan de slag! Op Pluralsight staan geweldige cursussen over heel veel verschillende frameworks, waaronder ook Microsoft .NET, AngularJS en Bootstrap.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit gave platform. Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.

Pluralsight logo

Hopelijk heb je nu meer duidelijkheid over wat een framework is.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie