Wat is een Arduino?

In dit artikel gaan we bespreken wat een Arduino is. Tevens gaan we kijken naar gave voorbeelden van Arduino projecten en wat je allemaal nog meer kan doen met een Arduino.

Ja, ik wil een Arduino cursus volgen + een gratis tablet!

Wat is een Arduino precies?

Arduino is een open source elektronisch platform. Zowel de hard- als software zijn makkelijk te gebruiken. Arduino bestaat uit een circuit board (Printplaat) en een Arduino IDE (Integrated Development Environment). Eigenlijk is een Arduino een mini computertje (Microprocessor). De code kan je schrijven in de Arduino IDE en eenvoudig uploaden naar de Arduino.

Door de Arduino is elektronica veel meer toegankelijk geworden voor onder andere hobbyisten, kunstenaars en designers. Het is niet moeilijk om ermee te beginnen. Op internet staan veel voorbeeldprojecten. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden door de vele libraries die al bestaan. Het wordt tegenwoordig veel gebruikt voor Internet of Things toepassingen. Een Arduino kan je verbinden met internet. Daardoor kan je slimme apparaten maken. Dit zijn voornamelijk prototypes.

Arduino Uno

Een voorbeeld van een slim apparaat is dat het automatisch water kan geven aan plantjes, wanneer ze uitgedroogd zijn. De Arduino kan bijvoorbeeld met sensoren waarnemen (Input) dat de aarde droog is en daarop reageren door een motortje te starten (Output) die een emmertje water naar beneden laat gaan met water. De plantjes komen op deze manier nooit water te kort. Of de Arduino kan je bijvoorbeeld een e-mail sturen dat de plantjes water nodig hebben. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken. Je kan zelf instructies geven aan de microcontroller op de Arduino om te vertellen wat de Arduino precies moet doen.

De Arduino IDE gebruikt een eenvoudige versie van C++. Dit maakt het makkelijker om de programmeertaal te begrijpen en het is zeer interessant om daarmee te leren programmeren. Een simpel voorbeeld om mee te beginnen is het aanzetten van een lichtje die verbonden is aan de Arduino. Je kan het bijvoorbeeld zo programmeren dat om de minuut het lichtje 5 seconden lang aan gaat. Door te beginnen met simpele voorbeelden die al bestaan, kan je langzamerhand meer leren. Als je de simpele voorbeelden begrijpt, kan je steeds een stapje verder gaan.

Hopelijk heb je een beter beeld over wat (de) Arduino precies is en ben je er enthousiast over geraakt.

Soorten arduino’s

Er zijn verschillende soorten Arduino’s. Hieronder enkele bekende op een rijtje:

 • Arduino Uno
 • Arduino Mega
 • Arduino Nano
 • Arduino Mini

Er zijn nog meer Arduino’s. Je kan uitzoeken welke het beste past voor je eigen project(je).

Arduino Uno plattegrond

Arduino projecten voorbeelden

Er zijn talloze voorbeelden van hele gave Arduino projecten. We beginnen dichtbij huis, namelijk twee prototypes die ik zelf heb gemaakt.

Goperience

Goperience geeft een unieke beleving aan voetbalsupporters. Het idee is dat voetbalsupporters een armbandje om hebben. Als de bal op de paal of de lat komt, gaat het armbandje trillen. Dit kan de beleving van voetbalsupporters vergroten. Ik heb hier een prototype van gemaakt.

Slimme hardloopschoen

Dit prototype kan hardlopers advies geven over hun loophouding. Hierdoor kan je blessures tegengaan. Ik heb een prototype gemaakt van een hardloopschoen die de drukpunten kan meten in een zool. De Arduino stuurt de data van deze drukpunten door naar een webapp. De webapp kan op basis van deze data advies geven aan de loper.

Slimme tuin systemen

Hier zitten ook mooie voorbeelden bij van Arduino projecten. We hebben het er al even over gehad hiervoor. Een prototype dat automatisch water kan geven aan plantjes. Op de website van Arduino staan ook gave voorbeelden. Enkele andere voorbeelden van slimme tuin systemen zijn:

 • Waarschuwing dat het gaat regenen op een mobiel. Zo kan je reageren en eventueel spullen weghalen in je tuin die slecht tegen veel regen kunnen.
 • Automatisch het licht aan laten gaan als het donker wordt.
 • Het kweken van paddenstoelen automatiseren.
 • Het automatiseren van een kippenren om kippen te beschermen tegen roofdieren.

Arduino voorbeelden: Sesamstraat in tuin

Wat kan je allemaal nog meer doen met een Arduino?

Nu weet je als het goed is beter wat een Arduino is en heb je een beter beeld gekregen wat je ermee kan, door de Arduino voorbeelden. Echter zijn er nog meer gave dingen die je met Arduino’s kan doen en nog niet beschreven zijn in dit artikel. Misschien wist je niet dat dit mogelijk zou zijn en krijg je extra inspiratie. Hier enkele voorbeelden:

 • Een katapult die een kattensnoepje wegschiet als de kat op een matje gaat staan. Hierdoor blijft de kat in beweging en krijgt het ook een lekker snoepje.
 • Een wekker die wegrijdt als die afgaat en die je moet pakken om het uit te zetten. Hierdoor moet je wel uit bed stappen en ben je gelijk wakker.
 • Een snoepmachine die je pas een snoepje kan geven als je 20 sprongen op een matje maakt. Dit houdt je in beweging en als beloning krijg je een snoepje.

Er zijn nog talloze voorbeelden! Hopelijk heb je inspiratie opgedaan en wil je er zelf mee aan de slag. Een goede cursus volgen is aan te raden. De Arduino is ook een leuke manier om te leren programmeren. Je leert omgaan met hard- en software. Ook voor de ervaren programmeur is het hartstikke gaaf om met een Arduino aan de slag te gaan.

Ja, ik wil een Arduino cursus volgen + een gratis tablet!

4 gedachten over “Wat is een Arduino?”

 1. Beste,
  Bedankt voor deze nuttige informatie. Ik moet van mijn leerkracht een opdracht maken met alle informatie van een arduino, Een vraag van hem dat ik niet echt weet of kan beantwoorden is: of je bv bij de slimme tuinsystemen in plaats van een arduino ook een PLC kan gebruiken of niet?

  Met vriendelijke groeten,

  Smits Branco

  Beantwoorden
  • Hoi Branco,

   Dat is een goede vraag! Wij zijn niet momenteel nog niet zo thuis in PLC, maar wat we op internet hebben gevonden is dat PLC vooral bedoeld is om grote machines aan te sturen.

   PLC schijnt niet heel toegankelijk te zijn en alleen de echte specialisten hebben er verstand van. Een Arduino is ideaal om een slim tuinsysteem mee te maken, omdat iedereen het kan leren via internet, je goede prototypes kan maken en het is goedkoop.

   Met een Arduino is het veel makkelijker om een slim tuinsysteem te maken. PLC is weer meer geschikt om bijvoorbeeld een machine aan te sturen in hele grote tuinen, die duizenden bloemen automatisch water geeft als ze dat nodig hebben.

   Een Arduino is dus meer bedoeld voor kleine projecten en PLC is bedoeld om grote machines mee aan te sturen, wat minder past in een slim tuinsysteem.

   Beantwoorden
 2. Ik zoek een systeem die een 12volt motortje ong 1uur laat draaien even pauzeren en daarna de motor ompoolt dus de andere kant op, ook ong 1 uur
  Zou het kunnen doen met relais
  maar misschien toch leuk om het met een arduino te realiseren.

  Beantwoorden

Plaats een reactie