Wat doet een programmeur/developer? Simpele uitleg!

Tja, wat doet een programmeur/(software) developer eigenlijk? Hier kom je er met een simpele uitleg achter! Programmeur en (software) developer zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. In dit artikel zullen we vooral de term programmeur gebruiken. Simpel gezegd is een programmeur iemand die code schrijft in een bepaalde programmeertaal. We gaan daar zo nog dieper op in. Lees lekker verder!

De werkzaamheden van een programmeur

We hebben al een klein beetje verklapt wat een programmeur/developer doet in de inleiding, namelijk het schrijven van code in een bepaalde programmeertaal. Dit wordt ook wel programmeren genoemd.

Door te programmeren maken programmeurs software, zoals een website, app, game of een computerprogramma. Programmeren kan tegenwoordig in veel verschillende programmeertalen.

Een taak van een programmeur is veelal ook om uit te zoeken welke programmeertaal het beste past bij de software die gemaakt wordt. Bijvoorbeeld voor het bouwen van een app gebruik je meestal andere programmeertalen dan voor het bouwen van een game.

Goede software staat of valt bij het kiezen van de juiste programmeertaal. Het is heel belangrijk om hier als programmeur zorgvuldig onderzoek naar te doen.

Dit is echter niet alles. Hieronder staan andere veelvoorkomende werkzaamheden van programmeurs:

  • Code testen
  • Oude code herschrijven
  • Code onderhouden en verbeteren
  • Uitleg geven over de werking van code aan andere programmeurs
  • Documentatie maken over technische werking van software en onderhouden
  • Contact hebben met belanghebbenden bij de software

Richting van de werkzaamheden

Vaak ga je als programmeur een bepaalde richting uit en in die richting voer je werkzaamheden uit. De twee richtingen waar we het in dit geval over hebben zijn front-end en back-end.

De front-end is de voorkant van een software programma en de back-end de achterkant. Gebruikers van een software programma zien de voorkant (Front-end) en logischerwijs niet de achterkant (Back-end).

In “Front-end vs back-end” lees je meer over de verschillen tussen deze richtingen. Vaak kiezen programmeurs een richting uit en specialiseren zich in die richting.

Laten we als voorbeeld een website nemen. Een front-end webdeveloper houdt zich bezig met hoe een website eruit komt te zien. De back-end webdeveloper zorgt ervoor dat taken (vanuit de front-end) op de server goed worden afgehandeld en is bezig met databases.

Het is ook een keuze om beide richtingen uit te gaan, dan word je ook wel een full stack developer genoemd. Als full stack developer moet je kennis hebben van meerdere programmeertalen.

Richting twee houten pijlen

Blijven doorleren

In dit artikel over wat een programmeur/developer doet hebben we het er nog niet over gehad, maar blijven doorleren is heel belangrijk voor een programmeur.

Bijvoorbeeld programmeertalen en frameworks worden vaak vernieuwd en krijgen een nieuwe versie. Het is belangrijk om als programmeur bij te blijven, zodat je de beste software kan blijven maken.

Vooral als je gespecialiseerd bent in een programmeertaal en/of een framework, is het belangrijk om bekend te zijn met de nieuwste versies. Dit zullen werk- en opdrachtgevers erg waarderen en voor een programmeur zelf is het natuurlijk ook goed.

Je kan ook je kennis verbreden en bijvoorbeeld andere programmeertalen gaan leren. Echter is het aan te raden om eerst goed te worden in één programmeertaal en je dan pas te focussen op andere programmeertalen.

Het is beter om één programmeertaal goed te beheersen, dan maar een beetje kennis te hebben van vier programmeertalen. Dat is een fout die veel programmeurs maken, door vooral in het begin bezig te zijn met te veel programmeertalen.

Blijven doorleren is essentieel voor een programmeur en hoort bij het beroep. Als je dat niet doet, dan word je op een gegeven moment voorbijgestreefd door andere programmeurs.

Laptop man bij raam

Zelf leren programmeren of een programmeur zoeken

Je weet nu als het goed is beter wat een programmeur/developer doet. Misschien is het voor jou ook wel interessant om te leren programmeren?

Leren programmeren lijkt misschien moeilijk, maar wij hebben het makkelijk gemaakt voor beginners. Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je op een leuke en makkelijke manier de basis van het programmeren.

Veel programmeurs die net beginnen, zien door de bomen het bos niet meer. Het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” zorgt ervoor dat je de essentiële basiskennis opdoet die nodig is om verder te groeien als programmeur.

Of misschien ben je wel op zoek naar een programmeur? Dan hebben we een goede tip voor je. Op Fiverr zijn veel goede programmeurs te vinden, die geen hoge tarieven vragen en toch kwaliteit leveren.

In “Fiverr review” lees je meer over dit platform. Het is zeker een aanrader om eens uit te proberen als je op zoek bent naar (goede) programmeurs.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie