Visual Basic voor beginners: Leer het eenvoudig!

Dit artikel is gemaakt om het leren van Visual Basic voor beginners makkelijker te maken. Je krijgt een beter beeld wat Visual Basic is en wat je ermee kan doen. Ook ga je stap voor stap programma’s maken met Visual Basic aan de hand van 2 simpele Visual Basic voorbeelden. Dit doen we met Visual Basic .NET. Op die manier krijg je al een beetje feeling met de programmeertaal. Ken je de basis van het programmeren nog niet goed? Dan raden we een e-book aan om dat eerst te leren. Wil je gelijk al leren programmeren in Visual Basic en er dieper induiken? Dan staan de beste Visual Basic tutorials, cursussen en boeken voor jou in dit artikel. Lees lekker verder!

Wat is Visual Basic en wat kan je ermee doen?

Visual Basic verscheen in 1992 en is ontwikkeld door Microsoft. De programmeertaal is gebaseerd op de BASIC programmeertaal. Visual Basic werd gemaakt om het maken van Windows applicaties makkelijk te maken.

Door Visual Basic is het namelijk mogelijk om in een visuele omgeving, ook wel graphical user interface (GUI) genoemd, een applicatie te ontwikkelen. Met het slepen en neerzetten (Drag and drop) van objecten wordt dat een stuk eenvoudiger.

Voor deze objecten kan je een gedrag en uiterlijk bepalen. Het gedrag van een object programmeer je (gedeeltelijk) zelf en het uiterlijk stel je in via de visuele omgeving.

Er zijn door de jaren heen veel versies verschenen van Visual Basic en de programmeertaal heeft grote veranderingen doorgemaakt. Visual Basic 6.0 verscheen in 1998 en is de laatste versie. Deze versie wordt niet meer doorontwikkeld.

Echter is Visual Basic .NET de opvolger van Visual Basic sinds 2002 en daardoor is de programmeertaal een nieuw leven ingeblazen. Op die manier kan je programma’s maken met Visual Basic die draaien op het .NET framework.

Visual Basic .NET lijkt niet meer op de programmeertaal BASIC en is object georiënteerd geworden. Programmeertalen zoals C# en Java lijken nu op Visual Basic .NET.

In dit artikel gaan we ons verder richten op Visual Basic .NET. Met Visual Basic .NET kan je onder andere hier aan werken:

 • Computerprogramma’s
 • Webapplicaties
 • Windows services
 • Web services
 • Games

Programma’s maken met Visual Basic .NET voor beginners (2 simpele voorbeelden)

Aan de hand van 2 simpele voorbeelden gaan we stap voor stap Visual Basic .NET programma’s maken. Om Visual Basic voor beginners zo makkelijk mogelijk uit te leggen, zijn de stappen helder beschreven en simpel te volgen.

Eerst Visual Studio installeren

Eerst heb je de ontwikkelomgeving nodig waarin we de Visual Basic .NET programma’s gaan maken, dat is Visual Studio. Op de website van Visual Studio kan je gratis de “Community” variant downloaden.

Zorg er in ieder geval voor bij het installatieproces dat je bij “Workloads” zowel “.NET desktop development” als “Universal Windows Platform development” aanvinkt om met Visual Basic aan de slag te kunnen gaan:

Workloads Visual Studio voor Visual Basic

Nieuw project aanmaken

Heb je Visual Studio geïnstalleerd? Dan kunnen we lekker aan de slag gaan! Als je Visual Studio opent, klik dan in het openingsscherm op “Create a new project”:

Visual Studio: Create a new project

Daarna selecteer je “Visual Basic”, “Windows” en “Console”. Selecteer ook “Console Application” en klik op “Next”:

Visual Studio: Create a new project voor Visual Basic (Console Application)
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Geef je project een naam. In dit geval noemen we ons project “HelloWorld”, dat sluit aan op het eerste Visual Basic programma dat we gaan maken. Klik weer op “Next”:

Visual Studio project name

Selecteer in het volgende scherm de “Long-term support” versie en klik op “Create”:

Visual Studio: Console Application (Target framework)

Het project is aangemaakt! Lees verder om het programma in de console te draaien.

Voorbeeld van een Visual Basic .NET programma 1 (Console app): Hello World!

Als je de vorige stappen hebt gevolgd en een nieuw project hebt aangemaakt, dan staat er als het goed is automatisch al deze code:

Imports System

Module Program
  Sub Main(args As String())
    Console.WriteLine("Hello World!")
  End Sub
End Module

Als je deze code draait, dan zie je “Hello World!” in de console staan. Klik in Visual Studio op F5 of op de “HelloWorld” knop, dan draai je het programma:

Visual Studio: Hello World! Visual Basic draaien

In de eerste regel wordt de System namespace geïmporteerd. Op die manier kan je de methods in deze namespace aanroepen. In regel 3 vindt de declaratie van de module plaats.

In een module staan fields en methods, net zoals in een class. Toch zijn er verschillen tussen een module en een class. Op de website van Microsoft lees je meer over een module en wat de verschillen zijn met een class.

Tussen de keywords Sub en End Sub staan Visual Basic statements. In regel 5 zie je dat “Hello World!” naar de console wordt geschreven. De Console class komt uit de System namespace. WriteLine() is een method uit de Console class.

Sub Main() is het beginpunt van de console app. Bij het draaien van de console app wordt de code binnen Sub Main() als eerste uitgevoerd.

Je hebt nu al een heel klein beetje geleerd hoe het programmeren in Visual Basic werkt. Laten we verder gaan naar het volgende voorbeeld van een Visual Basic .Net programma.

Voorbeeld van een Visual Basic .NET programma 2 (Windows Forms app): Verdubbelaar

Nu gaan we een ander programma maken met Visual Basic .NET, namelijk een Windows Forms app. Eerst gaan we weer een nieuw project aanmaken.

In het menu, bovenaan in Visual Studio, klik je op File > New > Project… (Ctrl + Shift + N). Selecteer “Visual Basic”, “Windows” en “Desktop”. Daarna selecteer je “Windows Forms App (.NET Framework)” en klik je op “Next”:

Visual Studio: Create a new project voor Visual Basic (Windows Forms App)
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Geef je project een naam onder “Project name”, wij noemen het “Verdubbelaar”. Klik op “Create” om het project aan te maken.

We gaan een simpel programma maken met Visual Basic .NET (Windows Forms app). Het is namelijk de bedoeling in het programma dat je een getal invoert in een “TextBox”.

Vervolgens als je op de knop “Verdubbelen” klikt, dan zie je in een andere “TextBox” dat het getal dat je hebt ingevuld is verdubbeld. Laten we beginnen!

We hebben twee keer een “TextBox” nodig en één knop. Deze onderdelen moeten we in “Form1” slepen. Aan de linkerkant in Visual Studio zie je “Toolbox” staan. Klik daar op:

Visual Studio: Windows Forms App toolbox

Klik vervolgens op het “Pin” icoontje om de “Toolbox” vast te zetten, dit is wat prettiger werken:

Visual Studio: Windows Forms App toolbox (Pin)

Open “All Windows Forms”, die je hierboven ziet staan. In deze lijst zoek je “Button” en “TextBox”. Nog makkelijker is om het via de zoekbalk op te zoeken.

We slepen twee keer een “TextBox” en één keer een “Button” naar “Form1”. Dat komt er zo uit te zien:

Visual Studio: Windows Forms App (Form1)

Het is netter om de knop een andere naam te geven. Selecteer de knop “Button1”. In het “Appearance” gedeelte in het “Properties” scherm verander je de naam bij “Text” in “Verdubbel”:

Visual Studio: Windows Forms Apps (Properties Text Button)

Als je “Verdubbel” niet helemaal in de knop ziet staan, omdat de knop te klein is, maak de knop dan iets groter.

De volgende stap is om de bovenste en onderste “TextBox” te identificeren met een “(Name)” in het “Design” gedeelte in het “Properties” scherm. Selecteer de bovenste “TextBox” en identificeer het met “Getal”:

Visual Studio: Windows Forms Apps (Properties (Name) TextBox)

Selecteer daarna de onderste “TextBox” en identificeer het met “Verdubbeling”. Identificering is nodig om het getal zo meteen van de bovenste “TextBox” te kunnen verdubbelen en dit resultaat te geven aan de onderste “TextBox”.

Dubbelklik op de knop “Verdubbel” in “Form1”. Er wordt automatisch een Private Sub Button1_Click() aangemaakt. De code die je zet tussen Private Sub Button1_Click() en End Sub wordt afgehandeld als je op de knop “Verdubbel” klikt.

We gaan een klein beetje code neerzetten in regel 3. Dat komt er zo uit te zien:

Public Class Form1
  Private Sub Button1_Click(sender As Object, e As EventArgs) Handles Button1.Click
    Verdubbeling.Text = Getal.Text * 2
  End Sub
End Class

Simpel gezegd geven we nu in code aan dat als je op de knop “Verdubbel” klikt, dan krijgt de onderste “TextBox” de waarde van de bovenste “TextBox” die is vermenigvuldigd met 2.

Met de Text property kan je het getal ophalen uit de bovenste “TextBox” en een getal geven aan de onderste “TextBox”. Draai het programma (F5 of klik op de “Start” knop) en test of het werkt.

Als je bijvoorbeeld 2 invult en op “Verdubbel” klikt, dan zie je dat het getal inderdaad wordt verdubbeld:

Visual Studio: Form1 draaien

Je weet nu hoe je een programma kan maken met Visual Basic .NET door deze voorbeelden. Leren programmeren in Visual Basic hoeft niet lastig te zijn voor beginners.

Als je al basiskennis van programmeren hebt, dan kan je Visual Basic leren door tutorials, cursussen en/of boeken. Lees verder als je dieper in Visual Basic wil duiken.

De basis van het programmeren leren

Heb je nog geen basiskennis van programmeren? Dan raden we aan om eerst het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Met basiskennis van programmeren begrijp je namelijk beter wat je aan het doen bent en hoe de code werkt.

Het is op die manier makkelijker om dieper in Visual Basic te duiken. Je kan als leek natuurlijk ook gelijk leren programmeren in Visual Basic, maar dan zal het waarschijnlijk pittiger voor je worden.

In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je niet specifiek programmeren in Visual Basic, maar de basisonderdelen die je leert komen ook in Visual Basic terug.

Verder leer je over andere dingen waar je als programmeur mee te maken kan krijgen, zoals databases en versiebeheer. De kennis die je opdoet is goed om verder te gaan met een programmeertaal, zoals Visual Basic.

Leren programmeren in Visual Basic door tutorials en/of cursussen

Leren programmeren in Visual Basic is voor beginners laagdrempelig met tutorials en/of cursussen. Met basiskennis van programmeren op zak zal je waarschijnlijk de tutorial en/of cursus wel beter begrijpen.

Op Pluralsight en Coursera staan goede Visual Basic tutorials/cursussen voor beginners. In “Pluralsight review en ervaringen” en “Coursera review” lees je meer over deze platformen.

Het is een aanrader om één of meerdere van deze Visual Basic tutorials en/of cursussen te volgen, zodat je kan leren programmeren in Visual Basic.

Leren programmeren in Visual Basic met boeken

Boeken zijn natuurlijk ook een manier om te leren programmeren in Visual Basic voor beginners. Op Bol.com staan goede Visual Basic boeken voor beginners.

Hopelijk heb je door dit artikel meer over Visual Basic geleerd en ben je enthousiast geworden om verder te leren. Zoals je hebt gezien aan de Visual Basic voorbeelden, hoeft een programma maken met Visual Basic (.NET) helemaal niet moeilijk te zijn.

Interessant is ook om het artikel “Programmeren in Excel” te lezen, waar je meer leert over Visual Basic for Applications (VBA). VBA is ook gebaseerd op de programmeertaal BASIC, maar is bedoeld om te programmeren in Excel en andere Microsoft Office programma’s.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie