The Pragmatic Programmer review: Ideaal boek voor beginners?

In deze review over The Pragmatic Programmer gaan we dieper in op het boek en of het goed is voor beginnende programmeurs/software developers. Wereldwijd is het boek geliefd onder vele programmeurs. De eerste versie kwam uit in 1999 en in 2019 is The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition uitgekomen. We gaan het hebben over de nieuwste versie. Lees snel verder!

Ja, ik wil The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition kopen!

Alhoewel de eerste versie nog steeds heel leerzaam is voor programmeurs, staat er ook verouderde informatie in. Softwaretechnieken zijn hard gegroeid de laatste jaren en daar hoort ook een nieuwe versie bij van het boek The Pragmatic Programmer.

Gelukkig is de nieuwe versie er gekomen! Het is de bedoeling om met The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition weer 20 jaar vooruit te kunnen en programmeurs te leren hoe je een pragmatische programmeur wordt.

Vrijwel iedereen kan leren programmeren, maar hoe word je echt een goede programmeur? De schrijvers Andrew Hunt en David Thomas hebben van vele programmeurs een pragmatische programmeur gemaakt.

Voor wie is The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition bedoeld?

The Pragmatic Programmer 20th Anniversary is vooral bedoeld voor beginnende programmeurs. Als je nog geen code aangeraakt hebt, is het wel handig om eerst de basisprincipes van het programmeren te leren.

De simpelste vorm van programmeren is een computer instructies geven in code. Dit boek leert je niet vanaf scratch programmeren. Het gaat meer over het worden van een meer effectieve en productieve programmeur en je leert het hele development proces beter begrijpen.

Wil je echt vanaf scratch leren programmeren en eerst de basisonderdelen van het programmeren leren? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” echt een aanrader.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition zou een mooie aanvulling zijn op het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”. In het artikel “Leren programmeren” lees je ook meer over hoe je leert programmeren en wat de mogelijkheden zijn.

Voor ervaren programmeurs is The Pragmatic Programmer vaak onnodig. Ervaren programmeurs hebben meestal goede kennis over het gehele development proces. Het bevat weinig nieuwe informatie voor ervaren programmeurs.

Wat is een pragmatic programmer?

We hebben het wel over een pragmatische programmeur (Pragmatic programmer) gehad en daar gaat het boek ook over, maar wat is het eigenlijk?

In het boek staat dat het woord “pragmatic” van het Latijnse woord “pragmaticus” komt en dat betekent “skilled in business”. Dit is weer afgeleid van het Grieks πραγματικός en dat betekent “fit for use”.

Simpel gezegd is een pragmatische programmeur een goede programmeur die programmeren ziet als een ambacht. Programmeren is zoveel meer dan alleen een computer instructies geven. Een pragmatische programmeur begrijpt het gehele development proces en weet welke technieken en technologieën passen bij bepaalde projecten.

Als pragmatische programmeur weet je dat er niet één beste programmeertaal is of bijvoorbeeld één beste besturingssysteem, maar je hebt wel een brede kennis over wat het beste past bij een bepaald project.

Er zijn volgens het boek een aantal eigenschappen die je als pragmatische programmeur moet hebben:

  • Early adopter/fast adopter – Je houdt ervan om nieuwe technologieën en technieken uit te proberen. Je kan iets nieuws snel oppakken en toepassen met de kennis die je al hebt.
  • Inquisitive – Je bent nieuwsgierig en stelt veel vragen, zoals “Heb je problemen met deze library?” of “Pas je design patterns toe in dat project?”.
  • Critical thinker – Je neemt geen dingen aan zoals ze gezegd worden, maar je gaat de feiten checken en onderzoeken of het klopt.
  • Realistic – Je probeert de onderliggende aard van elk probleem te begrijpen. Dit geeft je een beter beeld over hoe moeilijk het is en hoe lang het gaat duren.
  • Jack of all trades – Je probeert meerdere technologieën en omgevingen eigen te maken en blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Je bent een specialist in je eigen werk, maar je bent ook in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Talk code to me beker

Wat leer je in het boek?

Aan de hand van 53 topics leert The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition jou hoe je een pragmatische programmeur wordt. We gaan ze hier niet alle 53 bespreken, anders ben je morgen nog aan het lezen.

Wij hebben drie topics eruit gehaald als voorbeeld. Op Bol.com zie je bij het inkijkexemplaar welke andere topics er worden behandeld. Lees vooral het boek als je meer over de andere topics wil weten.

Topic 1: It’s Your Life

Dit is het eerste topic, maar ook een heel belangrijk topic. Veel programmeurs klagen, bijvoorbeeld over dat de technologie zo hard is gegroeid dat ze er te weinig kennis meer over hebben, ze onderbetaald worden of dat ze thuis willen werken en dat niet mag van de baas.

Zo zijn er nog tientallen dingen om over te klagen, maar het mooie is dat het jouw leven is en je als programmeur veel keuzevrijheid hebt. Je hoeft niet stilletjes te gaan zitten wachten op verandering, neem zelf het heft in handen!

Maak tijd vrij om je kennis op peil te houden over de nieuwste technologieën, zoek een andere baan als je onderbetaald wordt en begin voor jezelf of zoek een andere baas waarbij je wel thuis mag werken.

Als programmeur heb je heel veel mogelijkheden en maak daar dan ook gebruik van! Het is zonde om deze mogelijkheden niet aan te pakken en dat je niet de beste omstandigheden voor jezelf creëert.

Wijzen vinger man in pak

Topic 8: The Essence of Good Design

Software schrijven is in principe niet zo moeilijk, maar software design gaat een stuk verder. Hoe zet je software design zo neer dat het ook echt goed is?

De tip uit The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition is dat goed software design makkelijker is om te veranderen dan slecht software design.

Een design moet passen bij de mensen die het gebruiken. In het boek gaan ze uit van het ETC (Easier to Change) principe. Design principes zoals decoupling en naming maken onderdeel uit van het ETC principe.

In andere topics gaat het boek dieper in op verschillende design principes. Wij gaan iets dieper in op naming.

Topic 44: Naming Things

Bij het schrijven van software geef je heel veel namen. Denk bijvoorbeeld aan variables en functions. Bij elke naam die je geeft aan iets moet je bedenken waarom je het creëert.

Het is belangrijk om een passende naam te geven die aangeeft waar het voor dient. Stel je voor dat je een variable maakt die de score in een game aangeeft. Dan is het heel logisch om de variable score als naam te geven.

Het menselijk brein kan woorden heel snel lezen en begrijpen. Als je de juiste namen geeft, kunnen andere programmeurs veel sneller zien hoe de code in elkaar zit en werkt.

Houd ook rekening met de ongeschreven regels bij een programmeertaal. Bijvoorbeeld bij de ene programmeertaal is het gebruikelijker om camelCase te gebruiken en bij de andere is bijvoorbeeld snake case gebruikelijker.

camelCase maakt onderscheid tussen woorden, in bijvoorbeeld een variable of function naam, door het gebruik van hoofdletters, behalve het eerste woord heeft geen hoofdletter. Snake case maakt onderscheid tussen woorden door het gebruik van underscores (_).

  • camelCaseVoorbeeld
  • snake_case_voorbeeld

Met je team is het belangrijk om bepaalde afspraken te maken en deze ook na te leven op het gebied van naming. Zo begrijpt heel het team wat de namen betekenen en de gedachte die erachter zit.

Slim teken

Leerzame topics

Hierboven heb je drie voorbeelden van topics uit het boek gezien. De topics zijn heel erg leerzaam voor beginnende programmeurs en geven je meer inzicht in het gehele development proces.

Je gaat echt leren denken als een pragmatische programmeur. De speciale tips zijn erg duidelijk zichtbaar in de topics. Je kan er echt wat mee.

De challenges laten je nog meer nadenken over de stof in het topic en zetten je ook aan het werk. Je leert kritischer kijken naar je eigen werk en het gehele development proces.

Ja, ik wil The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition kopen!

Voordelen en nadelen

Zoals je al hebt gelezen heeft The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition veel voordelen, maar net zoals elk boek zijn er ook nadelen. Laten we eerst de voordelen nog eens op een rijtje zetten en daarna komen de nadelen.

Voordelen

  • Beginnende programmeurs krijgen op een leuke en makkelijke manier een goed beeld over het gehele development proces
  • Veel goede tips
  • Leerzame en uitdagende challenges
  • Handige voorbeelden in code
  • Stimuleert om aan de slag te gaan

Nadelen

  • Er is een kans dat je als ervaren programmeur niet veel nieuwe dingen leert
  • Je leert niet vanaf scratch programmeren, daarvoor is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” beter geschikt.

Conclusie

Voor beginnende programmeurs is dit echt een geweldig boek om meer over het gehele development proces te leren en het verrijkt je denkwijze als programmeur.

Houd er wel rekening mee dat als je nog amper code hebt aangeraakt en je dat wil leren, dan is dit boek minder geschikt. Het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leert je de basisonderdelen van het programmeren en The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition is daar een hele mooie aanvulling op.

Bij programmeren komt meer kijken dan alleen maar instructies geven aan een computer in een bepaalde programmeertaal. Dit boek geeft je een goed beeld over het gehele plaatje van wat een programmeur zou moeten kunnen.

Bij beginnende programmeurs kan The Pragmatic Programmer eigenlijk niet ontbreken in de boekenkast. Voor ervaren programmeurs is het boek veelal overbodig, maar het kan wel handig zijn om bepaalde onderdelen wat op te frissen.

Het boek The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition kopen + andere aanraders

The Pragmatic Programmer review zit erop. Hopelijk heb je een beter beeld over het boek gekregen.

Bij Bol.com bestel je eenvoudig The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition. Je hebt de keuze tussen een e-book en hardcover.

Verrijk je kennis als beginnende programmeur en ga lekker dit geweldige boek lezen.

The Pragmatic Programmer 20th Anniversary Edition boek

Tot slot geven we nog andere mooie aanvullingen voor je boekenkast:

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie