Swift programmeertaal: Simpele uitleg!

Wil je meer weten over de programmeertaal Swift? Dan zit je hier goed! Je leest hier onder andere meer over wat Swift is en er zijn simpele codevoorbeelden. Ideaal om alvast een beetje Swift te leren (kennen) met Nederlandse uitleg. Programmeren in Swift is leuk en leerzaam, ook voor kinderen. Lees tot slot hoe je zelf verder kan gaan met Swift leren.

Wat is de programmeertaal Swift en wat kan je ermee?

Swift is een open source programmeertaal waarmee je apps kan maken voor Apple devices (Apparaten), zoals een iPhone, MacBook, Apple TV en Apple Watch.

Uiteraard is Swift ontwikkeld door Apple. In 2010 begon Chris Lattner met de ontwikkeling van Swift en in 2014 werd de programmeertaal gereleased.

Zo heel lang bestaat Swift dus nog niet. Voor Swift was Objective-C de programmeertaal om apps voor Apple devices mee te ontwikkelen. Apple ondersteunt Objective-C nog steeds, dus je zou er nog apps mee kunnen ontwikkelen.

Swift wint steeds meer aan populariteit onder programmeurs. Momenteel is Swift populairder dan Objective-C. Dit is ook niet zo heel gek. Swift is ontwikkeld om beter te zijn dan Objective-C.

Voor programmeurs is Swift makkelijker te begrijpen. Daarnaast is het ook makkelijker om code mee te schrijven en de code te onderhouden. In “Verschillen tussen Swift en Objective-C” zie je welke voordelen Swift nog meer heeft ten opzichte van Objective-C.

Concepten uit andere populaire programmeertalen, zoals Python, C# en Rust, zijn overgenomen in Swift. Dit zorgt voor meer herkenbaarheid bij programmeurs en dat maakt het makkelijker om met Swift te programmeren.

De verwachting is dat Swift Objective-C nog meer gaat verpletteren in de toekomst en Objective-C meer naar de achtergrond verdrijft.

Verpletteren in de ring

Mogelijkheden met Swift

Je weet nu dat je met Swift apps kan ontwikkelen voor Apple devices, maar zijn er nog meer mogelijkheden? Jazeker, die zijn er!

Swift kan je namelijk ook gebruiken in embedded systems. Je zou voor een Arduino of een Raspberry Pi Swift kunnen gebruiken. Het is leuk om daarmee te experimenteren.

Het leuke is dat je Swift niet alleen maar kan installeren op alle Apple besturingssystemen, maar je kan Swift ook installeren op Ubuntu (Linux).

Tot slot nog een andere mogelijkheid. Met een Virtual Machine (VM) zou je bijvoorbeeld Mac OS kunnen draaien op een Windows computer en op die manier een app maken met Swift voor Apple devices, maar dat is niet helemaal ideaal.

Een besturingssysteem op een Virtual Machine is een stuk trager dan eentje die direct op de computer is geïnstalleerd. Het beste is om gewoon een Apple device te gebruiken, zoals een MacBook Air.

Voorbeelden van apps die ontwikkeld zijn in Swift

Steeds meer apps voor Apple devices worden ontwikkeld in Swift in plaats van Objective-C. Laten we gaan kijken naar een paar mooie voorbeelden.

SoundCloud

Op SoundCloud delen muzikanten muziek en kunnen gebruikers de muziek beluisteren. Het is een heel groot muziekplatform. SoundCloud heeft ongeveer 175 miljoen unieke gebruikers per maand.

Dit geeft wel aan dat SoundCloud een groot bedrijf is. De app moet van uitermate goede kwaliteit zijn om alle muzikanten en luisteraars tevreden te houden.

De client (Voorkant) van de app is geschreven in Swift. Gebruikers vinden de app geweldig en geven hoge reviews in de App Store.

SoundCloud logo

Firefox

Waarschijnlijk ken je Firefox wel. Firefox is na Google Chrome, Apple Safari en Microsoft Edge de meest gebruikte browser ter wereld. Het is dus een serieuze browser.

Op de iPhone kan je ook gebruik maken van Firefox, dus is er ook een iOS app. Deze iOS app van Firefox is ontwikkeld in Swift.

Veel gebruikers zijn erg tevreden over de app, dat is ook wel te zien aan de reviews in de App Store.

Firefox logo

Artsy

Artsy is een platform waar kunstliefhebbers en kunstenaars terecht kunnen. Kunstliefhebbers en kunstenaar ontdekken, kopen en verkopen kunst op dit platform.

Het platform trekt ongeveer 2,2 miljoen bezoekers per maand. Veel gebruikers maken ook gebruik van de iOS app. De Artsy iOS app scoort erg goed in de App Store. De reviews zijn merendeels erg positief.

Ook de Artsy app is geschreven in Swift. Steeds meer serieuze apps met veel gebruikers worden in Swift geschreven.

Artsy iOS app

Voor- en nadelen van Swift

Wat we tot nu toe gelezen hebben over Swift klinkt allemaal heel positief. Natuurlijk zitten er ook nadelen aan Swift, net zoals bij elke programmeertaal. Laten we eerst gaan kijken naar de voordelen.

Voordelen

  • Makkelijk om te lezen
  • Open source
  • Automatisch memory management
  • Veilig
  • Snel
  • Swift projecten zijn makkelijk om op te schalen
  • Groeiende community
  • Swift is compatibel met Objective-C

Nadelen

  • Swift is alleen te gebruiken in apps voor iOS7 en later. Eerdere versies worden niet ondersteund.
  • De programmeertaal Swift is nog steeds jong en er moeten nog wat foutjes worden uitgehaald
  • Als er een nieuwe Swift versie verschijnt, treden er soms issues op, omdat het niet volledig compatibel is met de vorige versies
  • De community groeit hard, maar is nog steeds relatief klein vergeleken met andere populaire programmeertalen die al langer bestaan

Ja, ik wil Swift leren en gave iOS apps ontwikkelen!

Verschillen tussen Swift en Objective-C

Het is interessant om de verschillen te zien tussen Swift en Objective-C, omdat Swift eigenlijk de vervanger is van Objective-C. Apple heeft niet voor niks Swift ontworpen om uiteindelijk Objective-C (helemaal) te gaan vervangen.

Hieronder staan enkele belangrijke verschillen tussen de programmeertaal Swift en Objective-C:

  • Swift is open source en Objective-C niet
  • Swift is makkelijker om te leren dan Objective-C
  • Swift is nog een jonge programmeertaal en daarom zijn er soms wat issues. Objective-C is stabieler en meer getest door de jaren heen.
  • Om hetzelfde te bereiken hoef je in Swift minder code te schrijven dan in Objective-C
  • Swift is veiliger dan Objective-C

Veel app developers verkiezen Swift boven Objective-C, maar sommigen blijven ook nog Objective-C gebruiken. Ze blijven vaak bij Objective-C, omdat het momenteel nog stabieler is dan Swift.

Door de jaren heen zal Swift nog beter en stabieler gaan worden. Hierdoor zullen naar verwachting nog meer app developers de overstap gaan maken naar Swift.

Swift logo

Swift codevoorbeelden

Het is leuk om alvast naar wat kleine codevoorbeelden te kijken van de programmeertaal Swift. Swift leren is helemaal niet zo lastig als je al wat programmeerkennis hebt.

In Swift programmeren is leuk en niet moeilijk, maar je moet er natuurlijk wel een beetje feeling mee krijgen. Hieronder staan drie codevoorbeelden in Swift. In het volgende hoofdstuk lees je hoe je verder kan gaan met Swift leren.

Heb je nog helemaal geen programmeerkennis en twijfel je ook of Swift wel iets voor je is? Probeer dan eens het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” uit. Hierin leer je op een makkelijke manier de basis van het programmeren.

Hello World!

print("Hello World!")

Dit is niet zo spannend, maar het is een eerste kennismaking met Swift! Met de print() function print je eenvoudig “Hello World!” naar het scherm.

Je hoeft alleen maar “Hello World!” of een andere waarde tussen de haakjes te plaatsen en de print() function zorgt voor de rest. De function is ingebouwd in Swift.

If-else statement

let leeftijd = 19

if leeftijd >= 18 {
    print("Je moet een eigen zorgverzekering hebben.")
} else {
    print("Je hoeft nog geen eigen zorgverzekering te hebben.")
}

In regel 1 zie je een constant (let). Een constant is eigenlijk hetzelfde als een variable (Variabele), maar er is één verschil. De waarde van een constant kan niet veranderen. Bij een variable (var) kan de waarde wel veranderen in de toekomst.

Maar we zijn hier voor het if-else statement. Het if-else statement is goed leesbaar als je al een beetje programmeerkennis hebt. Als de constant leeftijd groter of gelijk (>=) is aan 18, dan wordt er “Je moet een eigen zorgverzekering hebben.” naar het scherm geprint.

Als dat niet het geval is (else), dan wordt er “Je hoeft nog geen eigen zorgverzekering te hebben.” naar het scherm geprint. Dit is een mooi voorbeeld van een stukje code in Swift dat snel en makkelijk is te begrijpen.

Function

let getal = 19

func optelling(a: Int) {
    let resultaat = a + 20
    print(resultaat)
}

optelling(a: getal)

In regel 1 is er weer een constant aangemaakt (getal) die 19 als waarde heeft. In regel 3 begint de function. De function heet optelling() en heeft a als parameter. a heeft Integer (Int) als type. Een Integer is een geheel getal.

In de function optelling() wordt er 20 bij de parameter a opgeteld. Het resultaat daarvan is de waarde van constant resultaat. Bij het aanroepen van de function optelling() wordt resultaat uitgeprint op het scherm.

In regel 8 zie je dat de function optelling() wordt aangeroepen. Het argument in de function is de constant getal. Wat opvalt in de code is dat eerst de naam van de parameter tussen haakjes staat met een dubbele punt erachter (a:) en daarna komt het argument (getal).

Ook hier is het geval dat de code makkelijk te lezen is als je al (enige) programmeerervaring hebt. De syntax zal misschien iets anders zijn dan je gewend bent, maar dit is snel aan te leren.

Begrijp je de bovenstaande voorbeeld codes toch niet helemaal goed? Lees dan het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.

Zelf Swift leren

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen van de programmeertaal Swift. Aan de hand van de Swift codevoorbeelden weet je nu ook een beetje hoe de syntax eruit ziet en hoe bepaalde stukken code werken.

Programmeren in Swift is gaaf en helemaal niet zo lastig om te leren. Echter is het wel aan te raden om een goede cursus te volgen. Dit scheelt je veel tijd.

Op Pluralsight staan hele gave en leerzame cursussen voor beginners en gevorderden om Swift te leren. Je hebt zelfs de mogelijkheid als beginner om vanaf scratch een iOS app te ontwikkelen.

Pluralsight logo

Ook kan je op Pluralsight videocursussen volgen over vele andere programmeertalen en nieuwe technologieën. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Pluralsight is zelfs 10 dagen helemaal gratis uit te proberen.

Steeds meer bedrijven zoeken naar Swift developers, omdat steeds meer iOS apps in Swift worden gemaakt. Swift wordt steeds populairder en er is een tekort aan Swift developers.

Als jij in dat gat springt en Swift gaat leren, dan kan dat een gouden zet zijn voor je toekomst. Pak je kans en leer programmeren in Swift!

Wellicht is het artikel “iOS app maken” ook interessant voor je om te lezen.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie