In dit artikel gaan we kijken wat structured data is en wat rich snippets zijn. Daarna leer je hoe je zelf rich snippets kan toepassen in een “gewone” website en een WordPress website. Rich snippets zorgen voor veel meer bezoekers via Google! Wacht niet langer en lees lekker verder.
Ja, ik wil meer weten over de beste SEO tool en meer bezoekers krijgen vanuit Google!
Wat is structured data?
Je zal vast weleens van structured data gehoord hebben, maar wat is het eigenlijk precies? Structured data zegt het zelf al een beetje. In het Nederlands betekent het gestructureerde data en daarmee kan je als het ware praten tegen Google om extra informatie (Rich snippets) te tonen aan bezoekers.
De meeste zoekresultaten in Google hebben een URL, een meta title en een meta description. Dat ziet er zo uit bij dit resultaat als je bijvoorbeeld “Bami recept” opzoekt in Google:
Deze website heeft geen gebruik gemaakt van structured data om rich snippets te genereren in de Google resultaten. Het kan ook zo zijn dat deze website wel structured data heeft toegepast, maar dat Google het nog niet heeft verwerkt of de rich snippet (nog) niet wil tonen in de zoekresultaten. Een fout in de structured data kan ook een reden zijn voor Google om geen rich snippets te tonen.
Structured data kan je in verschillende formaten toepassen in je (WordPress) website. De zoekmachine (Google) begrijpt deze formaten en daardoor kan Google ervoor zorgen dat er rich snippets aan de bezoekers getoond worden. Lees meer over de verschillende formaten en hoe je rich snippets zelf toepast in “Hoe pas je rich snippets toe?”.
Wat zijn rich snippets?
Allemaal leuk en aardig die rich snippets, maar wat zijn rich snippets? Rich snippets geven meer informatie in de Google zoekresultaten. Google gebruikers zoeken op Google naar iets en willen naar een website gaan die het beste antwoord geeft op de zoekterm. Met rich snippets zien gebruikers al meer informatie van een artikel en kunnen ze beter beoordelen of het goed is om naar de website te gaan.
Late we weer teruggaan naar het “Bami recept” voorbeeld, maar nu met een rich snippet:
Hier zie je duidelijk extra informatie bij het zoekresultaat. De rich snippet speciaal voor recepten is hier toegepast. Je ziet de volgende extra informatie, die in de structured data is verwerkt:
- Afbeelding van recept
- Beoordeling
- Bereidingstijd
- Aantal calorieën
Er zijn natuurlijk nog meer soorten rich snippets. Meer daarover in “Soorten rich snippets”.
Waarom zijn rich snippets handig?
Niet voor niks maken (grote) websites gebruik van rich snippets. Rich snippets vallen op tussen de andere “normale” zoekresultaten en daardoor leidt het ook tot meer bezoekers (Kliks).
Andere redenen waarom rich snippets handig zijn:
- Ziet er professioneel uit
- Het geeft meer vertrouwen aan bezoekers
- Je laat aan Google merken dat je de beste informatie aan je bezoekers wil geven, dit waardeert Google
- Goed voor SEO
Soorten rich snippets
Tegenwoordig zijn er veel rich snippets. De rich snippet voor recepten hebben we al gezien. We pikken er 3 andere uit. Waarschijnlijk ben je ze al eerder tegengekomen.
Product
Dit is een mooi voorbeeld van een product rich snippet. Het ziet er aantrekkelijker uit en meer mensen gaan op dit zoekresultaat klikken.
Je ziet duidelijke de volgende extra elementen die het aantrekkelijker en overzichtelijker maken:
- Beoordeling met sterren
- Prijs
- Voorraad
- Kleine beschrijving
Uiteraard is het wel handig om een goede beoordeling te hebben. Als je deze rich snippet zou gebruiken en je product scoort maar 2 sterren, dan gaan er alsnog niet veel mensen klikken.
Review
Bol.com gebruikt veel review rich snippets. De gebruikers op Google zien gelijk de gemiddelde review score in sterren en kunnen daardoor beter beslissen of ze door willen klikken naar de website.
Deze rich snippet gaat trouwens over de laptop die ik persoonlijk ook gebruik.
Lokaal bedrijf
Een reclamebordje gebruiken voor de deur of langs de weg is tegenwoordig niet meer genoeg voor een lokaal bedrijf. Als lokaal bedrijf krijg je veel meer bekendheid door de mogelijkheden van Google te gebruiken.
Eén van deze mogelijkheden is de rich snippet voor lokale bedrijven. Dit is een voorbeeld van hoe dat eruit ziet:
Dit is een rich snippet van een lokale groente- en fruitwinkel hier in de buurt. Voor bezoekers van Google springt dit gelijk al in het oog. Je ziet onder andere al gelijk waar de winkel is gevestigd op de kaart, de beoordelingen, de openingstijden en het telefoonnummer om contact op te nemen.
Andere soorten rich snippets
Ben je benieuwd naar nog meer soorten rich snippets? Bekijk dan op de website van Google andere soorten. De verschillende formaten staan ook bij de rich snippets.
In het volgende hoofdstuk wordt het duidelijker hoe je zelf structured data maakt en rich snippets toepast.
Ja, ik wil meer weten over de beste SEO tool en meer bezoekers krijgen vanuit Google!
Hoe pas je rich snippets toe?
Je weet nu dat je met structured data rich snippets kan maken. Met structured data vertel je eigenlijk aan Google dat je rich snippets wil met bepaalde informatie daarin. De vraag is echter hoe je structured data maakt en in je website gebruikt.
Schema.org
Schema.org is een samenwerking tussen Google, Bing, Yandex en Yahoo. Dit zijn grote zoekmachines op het internet. Door schema.org zijn er standaarden ontstaan en het is makkelijker om structured data te gebruiken.
Er zijn vaste regels voor het opstellen van structured data en dit kan in bepaalde formaten. Stel dat iedereen structured data maakt op allerlei verschillende manieren en in verschillende formaten, dan is het voor de zoekmachines geen doen om te begrijpen wat er met die structured data gedaan moet worden.
Formaten
Momenteel zijn er 3 formaten waarmee je structured data kan maken en daarmee dus ook rich snippets kan toepassen. Het gaat om de volgende formaten:
- JSON-LD
- Microdata
- RDFa
Google raadt JSON-LD aan en daarom gaan we hiermee verder. Met JSON-LD is de kans het kleinst dat je website kapot gaat en het is de meest nette manier.
Rich snippets toepassen met JSON-LD
JSON-LD zorgt ervoor dat Google begrijpt welke rich snippet je wil tonen aan gebruikers van Google en welke informatie daarin moet staan. Dit is een eenvoudig voorbeeld van structured data met JSON-LD:
<script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org", "@type": "Organization", "url": "http://www.voorbeeld.nl", "name": "Voorbeeld organisatie", "contactPoint": { "@type": "ContactPoint", "telephone": "+31 1234567891", "contactType": "Klantenservice" } } </script>
De bovenstaande structured data zou van waarde kunnen zijn op een contact pagina van een organisatie. Stel dat je dit zou willen toevoegen aan je website, dan zet je het op deze manier in je HTML bestand:
<!DOCTYPE html> <html> <head> <title>Structured data voorbeeld</title> <script type="application/ld+json"> { "@context": "https://schema.org", "@type": "Organization", "url": "http://www.voorbeeld.nl", "name": "Voorbeeld organisatie", "contactPoint": { "@type": "ContactPoint", "telephone": "+31 1234567891", "contactType": "Klantenservice" } } </script> </head> <body> <h1>Hoofdstuk 1</h1> <p>Paragraaf 1</p> </body> </html>
Zoals je ziet is de structured data in JSON-LD formaat geplaatst in het <head>
element, dit raadt Google ook aan. Heb je nog niet zoveel verstand van HTML? Dan is het aan te raden om eerst “HTML leren” te lezen.
Google heeft een speciale tool waar je de structured data kan testen. Erg handig om te zien of er fouten in de structured data zitten.
Je hoeft niet vanaf scratch structured data te maken met JSON-LD. Google geeft al mooie voorbeelden bij veel rich snippets. Ook zijn er speciale structured data generators die automatisch structured data genereren bij het invullen van de velden.
Voor de echte details is het handig om schema.org erbij te pakken.
Rich snippets in WordPress
Rich snippets maken met structured data is in WordPress nog iets makkelijker door de plugins. Het is sowieso makkelijk om een WordPress website te maken. Binnen korte tijd heb je al een WordPress website opgezet met een geweldig thema (GeneratePress).
De volgende plugins zijn superhandig om rich snippets mee te maken:
Ga aan de slag met structured data en SEO voor meer bezoekers
Nu je meer weet over structured data en rich snippets, is het gaaf om er zelf mee aan de slag te gaan. Probeer het uit op je eigen website en zorg voor meer bezoekers vanuit Google!
Heb je zelf nog geen website? Maak dan een WordPress website binnen korte tijd of ga aan de slag met HTML, CSS en JavaScript.
Rich snippets hebben pas een toegevoegde waarde als jij op de eerste pagina staat bij de zoekresultaten in Google, op een bepaald zoekwoord. Om te kunnen ranken op de juiste zoekwoorden, moet je natuurlijk weten welke zoekwoorden goed zijn om op te ranken voor je website.
KWFinder is de beste (SEO) tool om de juiste zoekwoorden te vinden! In “KWFinder review en ervaringen” lees je een uitgebreide review over deze geweldige tool en je krijgt de beste tips om te ranken in Google op goede zoekwoorden.
Pak je kans en versla je concurrentie met KWFinder en maak gebruik van structured data!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.