SQL leren: Duidelijke uitleg en de beste SQL cursus

Wil jij SQL leren? Dan ben je hier aan het juiste adres! SQL leren hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met de juiste uitleg is het goed te doen. In dit artikel gaan we eerst kijken wat SQL eigenlijk is. Daarna gaan we bekijken wat je ermee kan. Aan de hand van een paar voorbeelden kan je al een beetje feeling krijgen met hoe SQL werkt. Tot slot bespreken we de beste leermethodes om dieper in SQL te duiken en de beste SQL cursus die je kan volgen. Lees snel verder om meer te leren over SQL.

Ja, ik wil een dynamische website maken en SQL leren + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-!

Wat is SQL?

SQL staat voor Structured Query Language. SQL is de standaard taal om te communiceren met relationele databases. Het is leuk als je een database vol hebt staan met allemaal data, maar je wilt er natuurlijk ook bij kunnen en het kunnen bewerken. Daarom is de taal SQL bedacht.

Neem bijvoorbeeld Facebook. Facebook heeft ontzettend veel data opgeslagen staan in een database. Enkele voorbeelden zijn: Profielen van gebruikers, berichten, groepen, pagina’s enz. Deze data wordt vaak bewerkt door de gebruikers van Facebook. Als een gebruiker bijvoorbeeld zijn profiel wilt verwijderen, wordt er in de back-end een query uitgevoerd die alle data, behorend bij een profiel, verwijdert uit de database. Dit kan met een taal zoals SQL.

Er zijn een paar bekende SQL commands (Opdrachten) die je als back-end developer hoort te weten. Als back-end developer kom je vaak in aanraking met databases en SQL. De meeste bekende SQL commands zijn:

 • INSERT INTO = Een nieuwe rij met data in een database toevoegen.
 • SELECT = Data ophalen uit een database.
 • UPDATE = Data aanpassen in een database.
 • DELETE = Data verwijderen uit een database.
 • CREATE DATABASE = Database aanmaken.
 • CREATE TABLE = Tabel aanmaken.

Dit zijn de meest bekende commands. Als je verder wil gaan met het leren van SQL, dan zal je deze commands nog vaak gaan tegenkomen. Hoe vaker je ermee oefent, hoe beter je gaat snappen hoe het werkt. En op een gegeven moment ga je de commands onthouden. Er zijn nog meer commands. Hoe complexer de database is, hoe meer commands je zult gebruiken.

Meerdere databases

Database systemen

Er zijn veel database systemen waarmee je kan communiceren door SQL te gebruiken. Enkele bekende voorbeelden zijn: Oracle database, MySQL, Microsoft SQL server en PostgreSQL. Veel programma’s en (web)applicaties maken gebruik van deze database systemen. De vraag naar mensen die goed kunnen communiceren met deze database systemen is daarom groot. SQL leren zal je veel kansen geven.

Wat kan je ermee?

Met SQL kan je communiceren met relationele databases. Als back-end developer is het onmisbaar om SQL te beheersen. Als je bijvoorbeeld een website, applicatie of een game wilt bouwen, komt daar meestal ook wel een database bij kijken. Het zou daarom zeer handig zijn als je overweg kan met SQL. Enkele andere beroepen waarbij het handig is als je SQL goed beheerst:

 • SQL developer
 • Database ontwikkelaar
 • Data analist
 • Big data specialist
 • Databasebeheerder
 • Applicatiebeheerder

De mogelijkheden zijn erg groot als je SQL goed beheerst. Genoeg reden om SQL te leren. Mensen met verstand van SQL liggen goed in de markt en er valt veel geld mee te verdienen.

Ja, ik wil een dynamische website maken en SQL leren + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-!

SQL queries voorbeelden

Het is goed om alvast een paar SQL queries voorbeelden te zien. Op deze manier krijg je er al een beetje feeling mee. Stel je voor dat we een database hebben van Nederland. In de database staat een tabel “Plaats”. In deze tabel staat hoeveel inwoners een plaats in Nederland heeft. Dat ziet er zo uit:

Tabel: Plaats

id plaatsnaam inwoners
1 Amsterdam 859.732
2 Rotterdam 641.326
3 Den Haag 534.158

Nederland heeft natuurlijk veel meer plaatsen, maar er zitten nu maar 3 plaatsen in de tabel, om het overzichtelijk te houden. De kolommen zijn id, plaatsnaam en inwoners. De tabel heeft 3 rijen. In elke rij staat het id, de plaatsnaam en het aantal inwoners. Elke rij heeft een unieke id.

Het id moet uniek zijn. Als je bijvoorbeeld een plaats wilt ophalen door te filteren op het aantal inwoners, kunnen er meerdere rijen uitkomen. Meerdere plaatsen kunnen hetzelfde aantal inwoners hebben, ook al is de kans klein. Ook als je filtert op een plaatsnaam, kunnen er meerdere rijen uitkomen. Er bestaat bijvoorbeeld ook een plaatsje “Nieuw-Amsterdam”.

Stel dat je het aantal inwoners van Amsterdam wilt ophalen en op Amsterdam gaat filteren, kan het zijn dat je meerdere rijen terugkrijgt. Je kan ook gewoon op Amsterdam filteren met een SQL query, zodat je echt alleen Amsterdam krijgt, maar om fouten te voorkomen is het netter om unieke id’s te hebben.

Nu gaan we naar de SQL queries voorbeelden. Hieronder een aantal situaties waarbij we een SQL query uitvoeren.

Ik wil het aantal inwoners van Amsterdam weten

SELECT inwoners FROM Plaats WHERE id = 1;

Met SELECT selecteer je de kolom die je wilt hebben. Met FROM geef je aan uit welke tabel je informatie wilt halen. In WHERE stel je bepaalde voorwaarden over de informatie die je wilt hebben. De query geeft aan dat je data wilt uit de kolom “inwoners”. Die staat in de tabel “Plaats”. En je wilt alleen de data uit een rij waarvan het id gelijk is aan 1. De rij waarin Amsterdam staat, heeft een id die gelijk is aan 1. Op deze manier krijg je het aantal inwoners uit Amsterdam met een SQL query. Dit krijg je terug:

Inwoners
859.732

Ik wil het aantal inwoners van Rotterdam aanpassen

UPDATE Plaats SET inwoners = 684.318 WHERE id = 2;

Het aantal inwoners van een plaats verandert veel en daarom is het ook handig om dat aan te kunnen passen. Met UPDATE geef je de tabel aan waarin je data wilt aanpassen. Met SET geef je aan in welke kolom je de aanpassing wilt doen en wat de nieuwe data is. Met WHERE geef je een bepaalde voorwaarde mee. In dit geval moet alleen de rij met id is gelijk aan 2 aangepast worden. Als je deze voorwaarde niet erbij doet, krijgen alle plaatsen hetzelfde aantal inwoners, namelijk 684.318.

De query geeft aan dat je een aanpassing wil doen in de tabel “Plaats”. Het aantal inwoners wil je zetten op 684.318. Dit geldt alleen voor de rij met een id die gelijk is aan 2. Rotterdam staat in de rij met een id die gelijk is aan 2. Op deze manier wordt alleen het aantal inwoners van Rotterdam aangepast. De tabel komt er nu zo uit te zien:

Tabel: Plaats

id plaatsnaam inwoners
1 Amsterdam 859.732
2 Rotterdam 684.318
3 Den Haag 534.158

Ik wil Den Haag uit de tabel verwijderen

DELETE FROM Plaats WHERE id = 3;

Stel dat een plaats verdwijnt, dan is het handig om dit ook uit de database te kunnen halen. Bij een stad als Den Haag is de kans wel heel klein, maar bijvoorbeeld kleine plaatsjes kunnen wel verdwijnen, als er geen inwoners meer zijn. Met DELETE FROM geef je aan uit welke tabel je data wilt verwijderen. Met WHERE stel je bepaalde voorwaarden. De query geeft aan dat het een rij wilt verwijderen uit de tabel “Plaats”. De voorwaarde is dat het id gelijk moet zijn aan 3. Dit is de rij waarin Den Haag staat. De rij zal door deze query uit de database verwijderd worden. De tabel komt er nu zo uit te zien:

Tabel: Plaats

id plaatsnaam inwoners
1 Amsterdam 859.732
2 Rotterdam 684.318

Dit waren een paar eenvoudige voorbeelden. SQL gaat nog veel verder dan dit.

Zoek query loep

Wat zijn de beste leermethodes?

Het beste is om SQL zowel in theorie als de praktijk te leren. Door alleen maar te lezen en het niet zelf toe te passen krijg je er niet genoeg feeling en ervaring mee. Goed is om een (eenvoudige) website op te zetten, met een (simpele) database. Door de wisselwerking te begrijpen en zelf toe te passen tussen een website en een database, leer je SQL beter begrijpen.

Aan te raden is om te beginnen met een goede cursus. Van daaruit kan je verder werken. Door een goede cursus ga je heel veel kennis en inzichten opdoen. Hierdoor ga je steeds meer leren en jezelf specialiseren in SQL. Doordat je steeds meer weet en leert, zal ook de motivatie erg hoog zijn om ermee door te blijven gaan. Het is erg fijn om veel te weten van SQL en deze kennis toe te passen.

Hoe nu verder? Wat is de beste SQL cursus?

Het beste is om in jezelf te investeren en een goede SQL cursus aan te schaffen. Een investering in jezelf is nooit verkeerd. Op internet is er ook gratis informatie te vinden, maar dit is vaak niet goed genoeg en vooral gericht op de basis. Met een cursus kan je meer de diepte induiken en echt veel gaan leren over SQL.

Als je geld uitgeeft aan een cursus is de motivatie ook hoger om echt ermee aan de slag te gaan en veel over SQL te leren. Als je betaald voor een cursus en er niks mee doet, zou het zonde van je geld zijn en is het geldverspilling. Gratis informatie laat je eerder links liggen, omdat het vaak niet goed genoeg is en je er toch niks voor betaald hebt, dus je hebt niks te verliezen. Investeren verhoogt de motivatie en het zal je kennis enorm verrijken.

Een uitstekende cursus waarmee je een dynamische website leert bouwen met PHP en MySQL is “PHP & MySQL” van de LOI. Hierbij zit ook een SQL tutorial. Dit is de ideale cursus om de wisselwerking te begrijpen en toe te passen tussen een website en een database. Daar komt uiteraard SQL bij kijken. SQL moet je zien in een groter plaatje. Het is onderdeel van een geheel. Door SQL te begrijpen in het geheel van een website en een database ga je veel meer leren over de werking van SQL.

Wil je ook meer over PHP lezen? In “PHP leren” lees je meer over PHP.

“Introduction to SQL” op Pluralsight is ook echt een aanrader! In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over dit gave en leerzame platform.

Je kan Pluralsight zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen. Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen.

Bekijk welke SQL cursus het beste voor jou is om SQL te leren en ga lekker aan de slag!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie