Wat is het salaris van een software engineer?

In dit artikel ga je achter het gemiddelde salaris komen van een software engineer in Nederland. Het is interessant om eerst het verschil te begrijpen tussen een software engineer en een software developer. Hier is vaak verwarring over. We kunnen je alvast vertellen dat het salaris van een software engineer over het algemeen uitstekend is! Interessant is ook om naar de salarissen te kijken van Junior, Medior en Senior software engineers. Jij kan ook een software engineer worden en wij vertellen hoe je dat kan doen. Lees lekker verder!

Wat is het verschil tussen een software engineer en een software developer?

Zelfs veel softwareprofessionals en softwarebedrijven verwarren beide beroepen met elkaar, maar er is toch wel echt een duidelijk verschil. In dit hoofdstuk gaan we kort in op de verschillen.

Een software engineer richt zich vooral op het hele plaatje en een software developer is voornamelijk bezig met programmeren. Wat bedoelen we met het hele plaatje?

Dit kunnen bijvoorbeeld taken zijn van een software engineer:

  • Wensen van de klant in kaart brengen.
  • Eisen stellen waar software aan moet voldoen en bijvoorbeeld welke programmeertalen daarvoor geschikt zijn.
  • Planning maken van programmeerwerkzaamheden.
  • Software ontwikkelen, waarbij feedback van de klant en overleg erg belangrijk is.
  • Software testen, vaak ook met klant.
  • Document maken met uitleg over software, zodat zowel eindgebruikers als technische mensen ermee kunnen werken en het begrijpen. Vaak zijn dit aparte documenten.
  • Software onderhouden en updaten, bijvoorbeeld verouderde stukken code vervangen en nieuwe wensen van de klant toepassen.

Een software developer is veelal bezig met software ontwikkelen, onderhouden, updaten en testen. Klantcontact komt minder vaak voor bij het werk van een software developer.

Een software engineer heeft dus een breder pakket aan taken. Communicatie met klanten is belangrijk en organisatorisch moet je sterk zijn. Je moet overzicht kunnen houden op het hele systeem en zorgen dat het goed blijft werken en toekomstbestendig is.

Ook duik je als software engineer (weleens) de code in, maar over het algemeen minder vaak dan software developers. Het wel is belangrijk dat je (in grote lijnen) snapt hoe de code binnen een systeem werkt.

Overleg kijken papier

Hoe berekenen wij het gemiddelde salaris van een software engineer?

Verschillende (vacature)websites hebben onderzoek gedaan naar de salarissen van software engineers in Nederland. Met dank aan deze onderzoeken hebben wij het gemiddelde salaris kunnen berekenen voor een software engineer in Nederland.

We hebben gebruik gemaakt van de onderzoeken van de volgende websites:

Vallend geld

Het gemiddelde salaris van een software engineer in Nederland

Laten we gelijk maar met deur in huis vallen. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een software engineer in Nederland is op het moment van schrijven €3600,- volgens onze berekeningen.

Zowel Junior, Medior als Senior software engineers zijn meegenomen in dit gemiddelde salaris. Hieronder zie je wat ongeveer de bruto maandsalarissen zijn voor de verschillende software engineers:

Software engineerSalaris
Junior software engineerTussen de €2000,- en €3000,-
Medior software engineerTussen de €2500,- en €4000,-
Senior software engineerTot €5500,-

Natuurlijk kunnen per bedrijf de salarissen verschillen, maar dit zijn de gemiddeldes. Wil je een software engineer worden? Dan is het je doel om eerst een Junior software engineer te worden en uiteindelijk op te klimmen tot Senior software engineer.

Word zelf een software engineer

Het salaris van een Junior, Medior en Senior software engineer is over het algemeen goed, maar dit moet niet je grootste motivatie zijn om dit beroep uit te willen oefenen.

Het moet je echt leuk lijken om de taken die bij het beroep software engineer horen uit te willen voeren. Anders ga je het niet lang volhouden.

Je wordt natuurlijk niet uit het niks een software engineer. Hieronder hebben we wat opties voor je neergezet om een begin te maken aan je software engineer carrière en/of het gelijk serieus aan te pakken.

Snelcursus Leren Programmeren

Voor degenen die nog geen verstand hebben van programmeren en dit willen leren, hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt. In gewone mensentaal leer je de basisonderdelen van het programmeren in Java, Python en PHP!

Het is vooral handig als je nu nog een leek bent op programmeergebied. Dan kan je ook gelijk zien of het je ligt. Na het e-book heb je een goede basis op zak om een echte software engineer gerichte (online) opleiding te volgen. Je hebt dan een voorsprong op de rest.

Hierdoor maak je een veel betere start aan je (online) opleiding en loop je niet vanaf het begin steeds achter de feiten aan, wat betreft programmeerkennis.

Online (HBO) opleidingen

Er zijn online (HBO) opleidingen die je kan volgen om een software engineer te worden. Bijvoorbeeld HBO-bachelor Informatica (Software engineering) bij de LOI is een goede opleiding om een software engineer te worden.

Een andere goede optie is HBO-programma Basis software engineering bij de LOI. Dit is een kort HBO-programma waarbij je een goede introductie krijgt over het vakgebied.

Opleiding volgen

Zijn online opleidingen minder jouw ding? Kijk dan eens naar opleidingen in het artikel “Opleidingen waar je leert programmeren”. Hier staan ook opleidingen die er speciaal op gericht zijn om een software engineer te worden.

De baankansen zijn erg groot voor een software engineer, het werk is uitdagend en het salaris is goed. Als dit beroep je leuk lijkt, heb je zeker een mooie toekomst als je aan de slag gaat!

Tot slot nog andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie