Wat is het salaris van een software developer/ontwikkelaar?

Hier ga je erachter komen wat het gemiddelde salaris is van een software developer/ontwikkelaar in Nederland. Een software developer bouwt nieuwe en werkt aan bestaande software, zoals software van websites, (web)applicaties, computerprogramma’s en games. We kunnen je alvast vertellen dat een software developer niks te klagen heeft qua salaris! Of je nu via zelfstudie, een MBO- of HBO-opleiding een software developer wordt, je hebt het salaris voor een groot deel zelf in de hand. Lees lekker verder!

Hoe berekenen wij het gemiddelde salaris van een software developer/ontwikkelaar?

Er zijn verschillende (vacature)websites die onderzoek hebben gedaan naar salarissen van software developers/ontwikkelaars in Nederland. Door deze onderzoeken hebben wij een gemiddeld salaris kunnen berekenen voor een software developer in Nederland.

De onderzoeken van de volgende websites hebben we gebruikt:

Geld tellen handen

Het gemiddelde salaris van een software developer/ontwikkelaar in Nederland

We gaan er verder niet omheen praten. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een software developer/ontwikkelaar in Nederland is op het moment van schrijven €3803,- volgens onze berekeningen.

Dit is een gemiddelde van alle software developers, dus van Junior, Medior en Senior software developers. Hieronder zie je wat ongeveer de bruto maandsalarissen zijn voor de verschillende software developers:

Software developerSalaris
Junior software developerTussen de €2000,- en €3000,-
Medior software developerTussen de €2500,- en €4000,-
Senior software developerTot €5500,-

Per bedrijf kunnen de salarissen erg verschillen, maar dit zijn de gemiddeldes. Wil je een software developer worden? Dan is het zaak om eerst een Junior software developer te worden en daarna uiteindelijk op te klimmen tot een Senior software developer.

Is er veel verschil tussen het salaris van een software developer/ontwikkelaar met een afgeronde MBO-opleiding en een software developer/ontwikkelaar met een afgeronde HBO-opleiding?

Over het algemeen is er niet veel verschil tussen het salaris van een software developer/ontwikkelaar met een afgeronde MBO-opleiding en een software developer/ontwikkelaar met een afgeronde HBO-opleiding.

Het gaat er tegenwoordig vooral om wat jouw vaardigheden zijn. Zelfs als je geen MBO- of HBO-diploma hebt, dan kan je met zelfstudie ook een baan krijgen als software developer en goed verdienen.

Het is wel hard werken en je moet er veel motivatie voor hebben. Als je bereid bent om dat te doen en gemotiveerd bent, dan staat er een mooie toekomst voor jou te wachten als software developer!

Programmeurs kijken naar code

Word zelf een software developer/ontwikkelaar

Het salaris van een software developer/ontwikkelaar is goed. Ook weet je nu dat er over het algemeen niet veel verschil is tussen het salaris van een software developer met een afgeronde MBO-opleiding en een software developer met een afgeronde HBO-opleiding.

Het salaris moet echter niet je grootste drijfveer zijn. Je moet software development ook echt leuk en interessant vinden, anders ga je dit beroep niet lang volhouden.

Heb je een MBO- of HBO-diploma in de “Software development” richting? Dan kan je al gaan solliciteren als je denkt genoeg kennis in huis te hebben.

Misschien wil je toch meer kennis opdoen over bijvoorbeeld een bepaald framework of programmeertaal die vereist is voor je droombaan? Dan is het verstandig om online cursussen te volgen.

Heb je nog weinig ervaring met software ontwikkeling, maar wil je wel een software developer worden? Lees dan verder om te ontdekken hoe je dat kan gaan doen.

Snelcursus Leren Programmeren

Speciaal voor absolute beginners hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt. Met dit e-book leer je in gewone mensentaal de basisonderdelen van het programmeren in Java, Python en PHP.

Je gaat echt in de praktijk aan de slag en je maakt onder andere een echte applicatie en game. Ook leer je wat er allemaal nog meer bij komt kijken naast het programmeren.

Na het e-book heb je een mooie basiskennis over programmeren, je weet beter wat er mogelijk is met verschillende programmeertalen en welke kant je op wil. Van daaruit kan je verder werken om een software developer te worden. Met basiskennis is het makkelijker om meer de diepte in te gaan.

Online cursussen

Heb je al programmeerervaring en/of weet je welke kant je precies op wil? Dan is het goed om online cursussen te volgen en praktijkervaring op te doen.

Pluralsight is een geweldig platform om bijvoorbeeld meer over een bepaalde programmeertaal, framework of andere technologie te leren. In “Pluralsight review en ervaringen” lees je meer over het platform. Je hebt zelfs de mogelijkheid om Pluralsight 10 dagen gratis uit te proberen!

Pluralsight logo

Coursera is een ander goed online leerplatform waar je jezelf kan specialiseren in een bepaalde richting als software developer. In “Coursera review” lees je meer over dit online leerplatform.

Door online cursussen leer je de theorie begrijpen en het geeft je inspiratie om met eigen projecten te beginnen. Deze eigen projecten kan je in je eigen portfolio website zetten.

Eigen portfolio website maken en projecten erin zetten

Werkgevers houden ervan om te zien wat je allemaal in huis hebt als software developer, oftewel wat jouw vaardigheden zijn. Hoe kan je dat beter laten zien dan een eigen portfolio website met je eigen projecten erin?

Stel dat Jan een universitair diploma heeft. Jan heeft veel theoretische kennis opgedaan op het gebied van software development, maar in de praktijk heeft Jan geen ervaring.

Piet heeft helemaal geen diploma, maar heeft wel een prachtig portfolio website met veel eigen projecten erin. Hij heeft veel praktijkervaring opgedaan en weet hoe je de programmeertalen (die nodig zijn voor de functie) in projecten kan toepassen.

Dan zouden veel werkgevers tegenwoordig toch eerder voor Piet gaan. Met kleine instructies kan Piet gelijk aan het werk. Jan moet alles nog in de praktijk gaan leren.

In “Portfolio website maken (Programmeur/developer)” ga je een prachtige portfolio website maken en daar kan je jouw eigen projecten in gaan zetten.

Opleiding volgen

Wil je een software developer worden en ben je van plan om een online, MBO- of HBO-opleiding te volgen? Lees dan eens “Opleidingen waar je leert programmeren” om een geschikte opleiding voor jezelf te kiezen.

Hopelijk ga je lekker aan de slag en word je een software developer! Naast dat een software developer een leuk en uitdagend beroep is, is het salaris ook nog eens goed. Je hebt grotendeels zelf in de hand hoe goed jouw vaardigheden worden en hoeveel je gaat verdienen. Het salaris van een software developer hangt tegenwoordig niet alleen maar af of je bijvoorbeeld een MBO- of HBO-diploma hebt.

Tot slot nog andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie