De 8 beste SEO boeken voor beginners + extra SEO tips!

De 8 beste SEO boeken voor beginners staan hier voor jou op een rijtje. Er staan zowel Nederlandse als Engelse boeken tussen. Op ProgrammeerPlaats maken we ook gebruik van SEO (Search Engine Optimization) en daarom verwelkomen we honderden bezoekers per dag. We geven extra SEO tips in dit artikel over hoe wij dat doen! SEO is het optimaliseren van je website voor zoekmachines, veelal Google. Daardoor kom je hoger in Google te staan op bepaalde zoekwoorden en trek je meer bezoekers. Ben je nog een beginner en wil je dit ook leren? Met de onderstaande SEO boeken doe je als beginner veel kennis op!

De top 8 van beste SEO boeken voor beginners

Hieronder vind je de 8 beste SEO boeken voor beginners. De meeste boeken zijn recent met de beste informatie. Echter verandert de basis van SEO nauwelijks elk jaar, dus heb je niet per se boeken nodig die tot op de dag van vandaag up-to-date zijn.

Via de linkjes bestel je de boeken eenvoudig bij Bol.com of Amazon.nl. Doe er je voordeel mee!

1. Doelgerichte SEO – Tonny Loorbach

Volgens ons is Doelgerichte SEO het beste Nederlandse SEO boek voor beginners! Vele internetondernemers zijn je al voorgegaan en trekken nu veel meer bezoekers naar hun website door dit boek.

Tonny Loorbach gebruikt een toekomstbestendige SEO strategie. Deze strategie is al jarenlang succesvol en bewijst dat het werkt. Jij gaat deze strategie ook leren in het boek.

Alles wat je gaat leren is echt in de praktijk getest en bewezen. Stap voor stap ga je meer leren over SEO en je website helemaal optimaliseren. De stappen zijn eenvoudig te volgen voor beginners.

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod: Niche kiezen en langetermijnstrategie, geschikte domeinnamen, on page en off page SEO, keywords en keyworddichtheid, gebruik van backlinks, leesbaarheid en techniek op de website en nog veel meer onderwerpen!

Het boek is vooral gericht op WordPress. Dus hou daar rekening mee als je het boek wil aanschaffen.

Veel informatie uit het boek is ook online te vinden, maar in dit boek staat het heel duidelijk en overzichtelijk beschreven. Dit maakt het toch makkelijker voor beginners.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€19,99)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

2. 3 Months to No. 1 – Will Coombe

3 Months to No. 1 klinkt heel mooi, maar dit moet je niet al te letterlijk nemen. Dit verschilt erg per niche hoe snel je kan ranken in Google en bijvoorbeeld of je lokaal, nationaal of internationaal georiënteerd bent. Ondanks de titel is het toch één van de beste SEO boeken voor beginners.

Will Coombe was een piloot en stopte daarmee om een SEO agency in Londen te starten, genaamd Sharpe Digital. In zijn tijd als piloot heeft hij websites leren bouwen en laten ranken in Google. Hij bleek daar zo goed in te zijn dat hij besloot te stoppen als piloot.

Stap voor stap leert dit boek hoe je jouw website optimaliseert voor de zoekmachines met SEO. Zonder SEO-achtergrond zijn de stappen prima te volgen.

SEO is geen raketwetenschap, maar je moet maar net weten wat je moet doen. Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod: Zoekwoorden vinden die geld opleveren, WordPress configureren voor SEO-succes, hoe je links kan verkrijgen, SEO voor een lokaal bedrijf en nog veel meer!

Je krijgt ook nog eens toegang tot meer dan 3 uur aan video’s, die je precies vertellen wat je moet doen om je website te optimaliseren.

Veel mensen met een website krijgen veel meer bezoekers door het boek en verdienen er ook geld aan.

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€24,84)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

3. SEO 2022 – Adam Clarke

SEO 2022 is een geweldig SEO boek voor beginners die SEO willen toepassen op hun website of voor gevorderden die nog meer uit SEO willen halen of bepaalde kennis willen opfrissen.

Voor beginners wordt SEO eerst heel simpel uitgelegd. Ook erg interessant is dat je leert hoe het Google algoritme werkt en hoe de zoekresultaten tot stand komen. Niemand weet hoe het precies werkt, maar globaal is het goed om te begrijpen.

Er zijn veel zoekwoorden waar op te ranken valt, maar je leert echt op zoekwoorden te ranken waar veel geld mee te verdienen is.

Verder is het erg interessant dat je gaat leren hoe je gratis in het mainstream nieuws verschijnt. Dit geeft natuurlijk een boost aan je bezoekersaantallen.

Exclusief voor lezers is er een stap voor stap checklist en er zijn video tutorials. Je gaat alles leren wat je als beginner moet weten om hoog te gaan scoren in Google.

Veel SEO informatie online en in boeken is verouderd, maar hier staat echt hele recente informatie in die aansluit op de laatste updates van het Google algoritme. Vele mensen zijn je voor geweest en profiteren nu van alle informatie in dit boek.

Tip: Kijk op Amazon.nl of de 2023 versie beschikbaar is.

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€76,29)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

4. SEO Workbook 2022 – Jason McDonald

SEO Workbook 2022 is echt een ideaal SEO boek voor beginners. Wil je als beginner je eigen website of websites van anderen SEO-vriendelijk maken? Dan is dit boek geschikt voor jou!

Zelfs voor gevorderden kan het boek nog leerzaam zijn. Er zijn altijd SEO onderwerpen die je als gevorderde weer op kan frissen en er zijn altijd wel nieuwe dingen te leren.

In 7 stappen ga je leren hoe je een website kan optimaliseren voor zoekmachines. De volgende stappen worden genomen:

 • SEO goals vaststellen
 • Kwalitatieve SEO keywords ontdekken
 • On page SEO toepassen
 • Goede content leren schrijven
 • Off page SEO toepassen
 • Google Analytics skills aanleren
 • Verwijzingen naar SEO tools en online bronnen

Ook zijn er nog goede online video’s, waarin je stap voor stap meer leert over SEO en het ook in de praktijk leert toepassen. Het is een heel compleet boek en kan van beginners experts maken. Dit geven lezers ook aan die het boek gekocht hebben.

Tip: Kijk op Amazon.nl of de 2023 versie beschikbaar is.

Verkrijgbaar bij

amazon.nl (€41,07)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

5. Handboek SEO & contentstrategie voor horizontale SEO – Chantal Smink

Met Handboek SEO & contentstrategie voor horizontale SEO neemt Chantal Smink een andere afslag. Als kleine speler is het moeilijk om te overleven tegen de grote spelers, maar er zijn gelukkig mogelijkheden.

Je moet niet doen wat iedereen doet, maar de kansen pakken die anderen niet zien. Deze kansen zijn er, omdat iedereen zich blind staart op keyword tools.

De aanpak die Chantal Smink hanteert noemt ze horizontale SEO. Daarbij gaat het niet om zo hoog mogelijk ranken, maar om zo breed mogelijk.

In het boek leer je hoe je zelf met horizontale SEO aan de slag kan gaan. Ook leer je hoe SEO is veranderd door de jaren heen. Het is goed om hier rekening mee te houden.

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

6. Schrijven voor SEO in 60 minuten – Rutger Steenbergen

Schrijven voor SEO in 60 minuten is gepubliceerd in 2013, maar er staat vooral informatie in die erg toekomstbestendig is en waar Google updates weinig invloed op hebben.

De basis om goede webteksten te schrijven en die met SEO te optimaliseren voor de zoekmachines wordt behandeld. Het is ook echt een SEO boek voor beginners, als gevorderde zal je niks nieuws leren.

Waarom schrijf je eigenlijk voor SEO en hoe werkt Google? Hier gaat Rutger Steenbergen als eerst op in. Voor absolute beginners is dit goed om te weten.

Het is belangrijk dat je leert om goed onderzoek te doen naar je doelgroep en naar zoekwoorden. Dit is essentieel om te doen voordat je webteksten gaat schrijven. Dit komt voorbij in het boek.

Verder leer je teksten schrijven en optimaliseren, leer je meer over links en het meten van je succes. Je krijgt door het boek een mooie basiskennis om webteksten SEO-proof te maken.

Veel beginners zijn gestart met dit boek en hebben de bezoekersaantallen op hun website ook daadwerkelijk hard zien stijgen.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€12,50)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

7. De kleine SEO voor dummies – Mark Jansen

De “… voor dummies” boeken zijn wereldwijd bekend en over elk onderwerp is er wel een “… voor dummies” boek te vinden tegenwoordig. De kleine SEO voor dummies mag daarom uiteraard niet ontbreken.

Ben je een leek op het gebied van SEO? Dat maakt helemaal niks uit, want in dit boek leer je vanaf het begin hoe je meer bezoekers naar je website kan krijgen door SEO.

Onder andere de volgende onderwerpen komen aan bod: Uitleg over wat SEO is, meer uitleg over Google, zoekwoorden, website-optimalisatie, links, Google Analytics, mobiele SEO en nog meer!

Dit SEO boek voor beginners zorgt ervoor dat je op een simpele manier SEO kan toepassen en meer bezoekers naar je website kan sturen vanuit de zoekmachines.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€4,99)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

8. Krachtige SEO – Frederik Vermeire

Ook al weet je nu nog niks van SEO, met het boek Krachtige SEO kan je goede basiskennis van SEO opdoen. SEO is geen raketwetenschap en dat maakt dit boek ook weer duidelijk.

Eerst krijg je een inleiding om meer over SEO te weten te komen en je leert wat het verschil is met SEA. Onder andere de volgende onderwerpen komen ook voorbij: Doel van je website, de toekomst van SEO, de drie peilers van SEO, SEO meetbaar maken, lokale SEO en uiteraard nog meer.

Leuk is ook dat je slechte voorbeelden ziet die een negatieve invloed op SEO kunnen hebben. Dat is erg leerzaam en daarmee voorkom je dat je die fouten gaat maken.

Als beginner kan je echt aan de slag gaan na het lezen van dit boek en meer bezoekers naar je website halen. Het zal je verbazen hoeveel bezoekers je kan aantrekken na het uitvoeren van de informatie uit dit boek.

Verkrijgbaar bij

bol.com (€29,00)
Laatst bijgewerkt: 15 maart 2023 - 12:56

Extra SEO tips

Hierboven heb je de beste SEO boeken voor beginners gezien. Als beginner is het aan te raden om met één of meerdere van de bovenstaande boeken aan de slag te gaan, indien je echt gebruik wil maken van SEO en meer bezoekers wil krijgen op je website.

Wij van ProgrammeerPlaats maken ook gebruik van SEO en trekken vanuit Google dagelijks honderden bezoekers. Benieuwd hoe we dit doen? Hieronder enkele tips:

 • Maak gebruik van een goede zoekwoordentool, zoals KWFinder. In “KWFinder review” lees je meer over deze geweldige zoekwoordentool en hoe wij er gebruik van maken!
 • Focus je als beginnende website vooral op long tail zoekwoorden.
 • Neem een hoofdzoekwoord en relevante zoektermen eromheen. Verwerk die in je tekst.
 • Laat het hoofdzoekwoord en eventueel relevante zoektermen, als dat past, terugkomen in de headings, zoals H1 en H2 in HTML.
 • Maak gebruik van een meta title en meta description en zet daar ook het hoofdzoekwoord en eventueel relevante zoektermen in. Zorg in de meta title dat het aantrekkelijk is om op jouw artikel te klikken.
 • Zet het hoofdzoekwoord als bestandsnaam van een relevante afbeelding en in de alt-beschrijving.
 • Zorg ervoor dat het hoofdzoekwoord in de eerste zin van je artikel terugkomt.
 • Verdeel het hoofdzoekwoord en relevante zoektermen netjes over je artikel. Zorg ervoor dat je het niet teveel gebruikt, anders kan Google dit afstraffen.
 • Verzamel backlinks.
 • Doe aan interne linkbuilding.
 • Schrijf voor mensen en niet voor zoekmachines. Onthoud wel dat zoekmachines robots blijven en het is aan te raden om een hoofdzoekwoord en relevante zoektermen te gebruiken op de aanbevolen plekken die zojuist zijn benoemd. Vind een balans tussen schrijven voor mensen en schrijven voor zoekmachines.
 • Kies voor een snelle hostingprovider. Cloud86 is de beste hostingprovider van Nederland. Een snelle website is namelijk heel belangrijk voor SEO!

Als je nu nog weinig SEO kennis hebt en je gaat een goed SEO boek lezen voor beginners, dan zal je de bovenstaande tips beter begrijpen en kunnen toepassen.

Veel succes met het optimaliseren van je website voor de zoekmachines met SEO!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie