De 5 beste Nederlandse boeken over Scratch!

In dit artikel vind je de 5 beste Nederlandse boeken over Scratch! Scratch is een programmeertaal waarmee zowel jong als oud op een hele laagdrempelige manier kan leren programmeren. Deze boeken helpen daar enorm bij. Lees lekker verder!

Wil je eerst meer over de programmeertaal Scratch lezen? Dan is “Programmeren met Scratch” een interessant artikel. Blockly lijkt erg op Scratch en is ook leuk om eens naar te kijken.

Update: Helaas zijn niet alle boeken altijd leverbaar. Kijk op Bol.com voor nog meer goede boeken over Scratch in het Nederlands. Op Amazon.nl staan ook goede boeken over Scratch in het Nederlands en Engels.

1. Programmeren voor kinderen – Games

Programmeren voor kinderen – Games mag niet ontbreken bij de beste Nederlandse boeken over Scratch. Veel kinderen hebben door dit boek al gave games in Scratch gemaakt.

In het boek leren kinderen om 8 games te maken. Daarna hebben kinderen genoeg kennis opgedaan om zelf gave games met Scratch te maken. Kinderen kunnen hun creatieve geest de vrije loop laten gaan.

Naast het educatieve aspect, is het ook nog eens erg leuk. Op spelenderwijs leren kinderen programmeren met Scratch.

Programmeren voor kinderen – Games

Verkrijgbaar bij

bol.com (€21,99)
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:23

2. Ik kan al programmeren met Scratch

Dit is één van de beste Nederlandse boeken over Scratch. Kinderen leren echt op een leuke manier vanaf 0 wat programmeren is en hoe je dat kan doen met Scratch.

Ik kan al programmeren met Scratch is heel mooi vormgegeven. Dit maakt het aantrekkelijker voor kinderen om erdoorheen te bladeren en aan de slag te gaan.

Met kleine projecten wordt de basis gelegd om games te maken, zoals “Avontuur in de ruimte” en “Ballonnen schieten”. Kinderen gaan echt leren denken als een (game) programmeur.

Voor volwassenen is het boek ook leerzaam om de basisbeginselen van het programmeren te leren. Zelfs grootouders gaan aan de slag met dit boek. Voor (groot)ouders is Scratch een erg leuke bezigheid om samen met de (klein)kinderen te doen.

Ik kan al programmeren met Scratch

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:23

3. Beginnen met programmeren met Scratch en Python

Met duidelijke stap-voor-stap instructies kan je met dit boek de volgende games maken:

  • Steen, papier, schaar
  • Een dansspel met jezelf als danser

Kinderen zetten op een leuke manier de eerste stappen in de programmeerwereld. Beginnen met programmeren met Scratch en Python maakt de overstap van Scratch naar Python makkelijk.

Kinderen zonder programmeerkennis kunnen al aan de slag met dit boek.

Beginnen met programmeren met Scratch en Python

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:23

4. Het officiële ScratchJr boek

ScratchJr is gebaseerd op Scratch en is bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar. Scratch is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar, dus ScratchJr is meer geschikt voor een nog jongere doelgroep.

Het officiële ScratchJr boek is het beste Nederlandse boek over ScratchJr. Stap voor stap leren kinderen programmeren met ScratchJr en wat de mogelijkheden zijn. Ook krijgen ouders en leerkrachten tips om ScratchJr te koppelen met taal en rekenen.

Voor zowel ouders, leerkrachten als kinderen is het een erg duidelijk en leerzaam boek.

Soms is het boek niet verkrijgbaar, de Engelse variant is ook een optie.

Het officiële ScratchJr boek

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:23

5. Super Scratch programmeeravontuur!

Super Scratch programmeeravontuur! hoort zeker bij de beste Nederlandse boeken over Scratch. Dit boek zit iets anders in elkaar dan de andere boeken over Scratch. Er staan namelijk leuke strips in die het Scratch leren nog aantrekkelijker maken!

Aan de hand van dit boek leren kinderen snel de basisprincipes van het programmeren en gave games maken in Scratch. Kinderen kunnen meteen aan de slag en daarna hun eigen games gaan spelen.

Voor veel kinderen spreekt dit boek meer aan dan een “gewoon” werkboekje.

Super Scratch programmeeravontuur!

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:23

Meer boeken over Scratch in het Nederlands

Hierboven heb je de beste Nederlandse boeken over Scratch gezien. Op Bol.com staan nog meer goede boeken over Scratch in het Nederlands. Bijvoorbeeld Scratch 3.0 is een aanrader.

Ook op Amazon.nl staan goede boeken over Scratch in het Nederlands. Kijk ook eens op Amazon.nl als je geïnteresseerd bent in Engelse boeken over Scratch.

Het kan ook interessant zijn om “Programmeren voor kinderen” te lezen. Naast Scratch zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden voor kinderen om te leren programmeren.

Schaf een goed Nederlands boek over Scratch aan en laat kinderen op een leuke manier de basisbeginselen van het programmeren leren. Programmeren wordt steeds belangrijker en kinderen zullen er later veel profijt van hebben.

Weet jij nog een goed Nederlands boek over Scratch dat absoluut in dit lijstje hoort? Dan horen wij dat graag!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie