De term robotisering komt steeds vaker voorbij in het hedendaagse leven. Je zal er vast al wel iets over gelezen hebben. Maar weten we ook wat robotisering is? In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van robotisering. We kijken ook naar de voor- en nadelen en hoe de toekomst eruit kan zien. Lees lekker verder!
Wat is robotisering?
Robotisering betekent letterlijk dat het aantal taken die de robots van mensen overnemen steeds groter wordt. Robots zijn steeds beter en slimmer doordat de techniek elk jaar weer verbeterd. Hierdoor kunnen robots ook steeds meer taken en arbeid overnemen van mensen. Op den duur hoeft de mens misschien niks meer te doen en doen de robots alles?
Dit zal in de nabije toekomst niet zo zijn, maar onze kleinkinderen gaan dit misschien wel meemaken. Of dit een goede ontwikkeling is, is een ander verhaal. Het lijkt ons echter sterk dat de mens helemaal geen werkzaamheden meer heeft. Er zullen altijd werkzaamheden blijven bestaan die niet geschikt zijn voor robots en door de mens gedaan moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van de robots zelf en taken om het menselijk aspect in de zorg te behouden.
De eerste robot heeft zelfs al burgerrechten gekregen. De robot genaamd Sophia is nu staatsburger van Saoedi-Arabië. Ze kan met mensen praten en ook emoties tonen. Dit wil zeggen dat de robots steeds meer menselijke eigenschappen gaan krijgen en ook menselijke taken gaan doen.
Gaan robots de mensheid vernietigen?
Sommige experts zijn zelfs bang dat robots ooit de mensheid gaan vernietigen en de wereld overnemen. Met kunstmatige intelligentie worden robots steeds slimmer. Ze leren elke dag bij. Hoe slim moeten robots eigenlijk zijn? Is het wenselijk dat robots ooit slimmer gaan zijn dan de mens?
Als de robots ooit echt slimmer zijn dan de mensen, waarom zijn mensen dan nog eigenlijk nodig? De robots kunnen dan gaan samenspannen en eventueel de mensheid uitroeien. Dit is misschien wel erg ver gedacht, maar je kan tegenwoordig niks meer uitsluiten in het leven. Laten we hopen dat dit doemscenario ons bespaard blijft.

Nadelen van robotisering
Er zitten nadelen aan de robotisering. Banen gaan verloren. Mensen zullen zich toch om moeten gaan scholen om de technische kant op te gaan. Daar zal voornamelijk het grote geld in omgaan. Een programmeur/software developer zal in de toekomst niks te klagen hebben. Voor hen ligt bakken vol met werk klaar en de mogelijkheid om veel geld te verdienen. Ook andere technische beroepen, zoals een Internet of Things specialist, zal veel vraag naar zijn.
Niet iedereen zit echter te springen om zich om te laten scholen naar een technisch beroep. Dit zal ook niet helemaal noodzakelijk zijn, maar de niet-technische beroepskeuzes zullen over een jaar of 20 misschien wel schaars zijn. De mens zal toch een mentale switch moeten maken om zich aan te passen aan een andere samenleving. De generatie die nog moet komen en vanaf het begin al opgroeit met robots, zal niet beter weten. Voor hun is het daarom ook makkelijker dan de huidige generatie, die dat nog niet gewend is.
Voordelen van robotisering
Op het gebied van programmeren zullen vooral veel nieuwe banen ontstaan. Bij veel technische beroepen komt programmeerwerk kijken. Robots zelf zullen ook geprogrammeerd moeten worden. Ook het onderhouden van robots is veel programmeerwerk. Als je nu een beetje vreest of je in de toekomst nog aan het werk kan, dan is het aan te raden om al (een beetje) met programmeren te beginnen. Programmeren heeft de toekomst!
Kunstmatige intelligentie en Big Data staan nauw verbonden met robotisering. Ook op dit gebied zal veel vraag komen naar experts. Op scholen komen deze onderwerpen al steeds meer aan bod en ook ICT bedrijven zijn er meer mee bezig. De scholen en bedrijven die dit links laten liggen, zullen (in de toekomst) de consequenties moeten aanvaarden dat ze achter de feiten aanlopen.
Een ander goed voorbeeld van een opkomende technologie is de 3D-printer. De vraag naar experts op dit gebied zal de komende jaren ook flink toenemen. Momenteel zijn 3D-printers vooral nog voor hobbyisten, maar verwacht wordt dat het snel geschikt zal zijn voor de ‘gewone’ consument. 3D-printers kunnen onderdelen uitprinten om robots te maken en onderdelen waarmee robots aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld onderdelen van een huis die robots dan in elkaar kunnen zetten.
Lees in “Robotisering arbeidsmarkt neemt toe, maar er zijn ook kansen!” meer over de kansen die ontstaan door de robotisering op de arbeidsmarkt.

Wat nu?
Als jij je nu bewust bent dat je baan gaat verdwijnen in de toekomst, dan is het tijd om al actie te ondernemen. Dit betekent niet dat je jezelf vanaf nu dag en nacht in het zweet moet werken achter je computertje om het programmeren onder de knie te krijgen. Je kan al heel simpel beginnen om de basis van het programmeren onder de knie te krijgen. Met enkele uurtjes per week kan je al snel de basis van het programmeren onder de knie hebben.
Op ProgrammeerPlaats kan je het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” lezen. In dit e-book leer je in sneltreinvaart de basis van het programmeren. Voor je toekomst kan dit al een stap in de goede richting zijn. Ook zijn er video’s beschikbaar.
Het is zeker interessant om ook eens het artikel “Leren programmeren” te lezen, waarin we ook dieper ingaan op de mogelijkheden.
De wereld verandert sneller dan je denkt en ProgrammeerPlaats wil dat iedereen zijn plek kan vinden in de toekomstige wereld. Als je op de hoogte wil blijven van nieuwe e-books, video’s en artikelen raad ik je aan om het volgende te doen:
- Abonneren op het Youtube kanaal van ProgrammeerPlaats
- De Facebook pagina van ProgrammeerPlaats liken
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.