Robotisering arbeidsmarkt neemt toe, maar er zijn ook kansen!

In dit artikel gaan we kijken wat de gevolgen van robotisering zijn voor de arbeidsmarkt. Op ProgrammeerPlaats staat ook al een artikel over robotisering in het algemeen. Robotisering en programmeren staan nauw verbonden met elkaar. Vandaar dat we op ProgrammeerPlaats ons vaker zullen gaan verdiepen in robotisering op allerlei vlakken van de samenleving. Lees lekker verder!

Robotisering arbeidsmarkt zorgt voor meer werk

In plaats van dat robotisering op de arbeidsmarkt voor minder werk zorgt, komt er juist meer werk! Veel mensen denken dat robots bijna alles gaan overnemen en er veel minder werk zal zijn voor de mensen zelf. Dit is zeker niet het geval. Natuurlijk gaan er veel banen verdwijnen door de robotisering, maar er komen meer banen voor in de plaats. Mensen zullen zich moeten gaan ontwikkelen op andere gebieden. Vooral op het gebied van programmeren. Dit is een breed gebied. Daar gaan we het later in dit artikel over hebben.

Witte robot, voorbeeld van robotisering arbeidsmarkt

Welke banen gaan er verdwijnen?

Er zijn een aantal banen waarvan je zeker kan zeggen dat ze zullen gaan verdwijnen. Je ziet het bijvoorbeeld nu al in de Albert Heijn, in andere supermarkten en de HEMA. Er komen steeds meer zelfscankassa’s. Hierdoor zijn er minder caissières nodig die het werk achter de kassa verrichten. Van dit beroep kan je zeker zeggen dat het snel gaat verdwijnen.

Een ander goed voorbeeld is de financiële dienstverlening. Veel mensen regelen hun financiële zaken nu al online. De weg naar een kantoor om de financiën daar te regelen, wordt nu al veel minder bewandeld. Dit zal ook steeds minder gaan worden. De financiële sector krimpt structureel in onze economie.

Robotisering in de zorg zal naar verwachting ook toenemen. Hier zullen banen gaan verdwijnen. Robots in de zorg kunnen bijvoorbeeld zo geprogrammeerd worden, dat ze elke dag op tijd de medicijnen aan patiënten kunnen geven. Echter is het menselijk aspect in de zorg ook wel belangrijk en hebben mensen vaak behoefte aan contact met ‘echte’ zorgverleners. Niet alle banen zullen daar gaan verdwijnen.

Er is nu een tekort aan vrachtwagenchauffeurs en veel bedrijven bieden zelfs een opleiding aan om vrachtwagenchauffeur te worden. Echter zal dit beroep snel gaan verdwijnen. Het biedt geen zekere toekomst als je nu besluit om vrachtwagenchauffeur te worden. Zelfrijdende auto’s zijn er nu al en worden steeds beter. Een zelfrijdende auto wordt niet moe en kan de hele tijd doorgaan. Dit zal veel geld schelen. Dit zal ook overslaan op de vrachtwagens. Ook is het veiliger, omdat een zelfrijdende vrachtwagen sneller kan reageren op onverwachte verkeersmomenten dan een mens.

Andere voorbeelden van beroepen die zullen gaan verdwijnen door de robotisering op de arbeidsmarkt zijn:

 • Hypotheekadviseurs
 • Brugwachter (Nu al bijna uitgestorven?)
 • Taxichauffeurs
 • Beurshandelaren
 • Hoveniers
 • Magazijnmedewerkers
 • Enz.. Zo zijn er nog talloze beroepen die gaan verdwijnen.

Welke banen nemen toe en welke nieuwe banen komen er bij?

Nu wordt het interessant. In het leven moet je altijd naar de kansen kijken. En het goede nieuws is dat de robotisering op de arbeidsmarkt genoeg kansen biedt! Er zijn verschillende beroepen die toenemen, waarvoor er nieuwe mensen nodig zijn. Ook zullen er heel veel nieuwe beroepen bijkomen.

Dansende robot

Als je nu jonge kinderen hebt, zullen ze over 20 jaar misschien wel een baan hebben die nu nog geen eens bestaat. Voor programmeurs/software ontwikkelaars komen er heel veel nieuwe kansen de komende jaren. Als je nu al software ontwikkelaar bent, heb je een voorsprong op de rest. Echter is het als software ontwikkelaar van belang om je steeds te blijven door ontwikkelen. De techniek zit namelijk nooit stil en verandert heel snel. Voor je het weet ben je al voorbijgestreefd door een nieuwe generatie software ontwikkelaars.

Voorbeelden van (nieuwe) banen van de toekomst die door de robotisering ontstaan voor software ontwikkelaars:

 • Blockchain developer
 • Internet of Things specialist
 • Big data engineer
 • Kunstmatige intelligentie programmeur
 • Machine learning programmeur
 • Robot ontwikkelaar

Interessant is ook om het artikel “Programmeren met ChatGPT” te lezen, waarin je ontdekt hoe je als programmeur kan profiteren van kunstmatige intelligentie.

De bovenstaande banen zijn niet geheel nieuw, maar komen nog niet vaak voor in Nederland. De komende jaren zal de vraag naar deze banen uit de grond schieten. Software ontwikkelaars die expert worden op één van deze gebieden zullen een goede toekomst hebben. Bedrijven staan namelijk te springen om goede mensen op één van deze vlakken.

De 3D printer staat ook in nauw verband met robotisering. Nu hebben vooral hobbyisten een 3D printer en is het nog niet echt geschikt voor de gewone consument. Ook in verschillende fablabs/maakplaatsen kan je 3D printers tegenkomen. Nu zou je denken, wat heeft een 3D printer met robotisering te maken?

Een 3D printer kan je zien als een robot. Deze robot kan allerlei objecten maken, zoals een vaas, beker of zelfs een geheel huis. De 3D printer kan onderdelen van een huis printen en dit kan je dan als een soort bouwpakket in elkaar zetten. Dit zijn echter wel zeer geavanceerde 3D printers. De meeste 3D printers zijn nog vrij eenvoudig en kunnen alleen simpele kleine dingen uitprinten, zoals een beker of een kommetje.

Designers die goed leren omgaan met een 3D printer zullen niet lang naar een baan hoeven zoeken. Dit zal ook een opkomend beroep zijn. Niet alleen designers, maar ook 3D printer ontwikkelaar is zo’n voorbeeld van een beroep dat een sterke groei zal doormaken.

Andere voorbeelden van nieuwe beroepen die ontstaan door robotisering op de arbeidsmarkt, oftewel de banen van de toekomst:

 • Drone piloot
 • Simulatie-engineer (Virtual Reality)
 • Mens-robot communicatie specialist
 • Robot beveiligingsexpert
 • Internet of Things beveiligingsexpert
 • Robot hacker
Aan robot werken

Waar ligt jouw toekomst?

Misschien heb je nu een beroep dat vrij snel gaat verdwijnen. Voor de komende jaren hoeft dit geen probleem te zijn, maar over 10 jaar zit je misschien thuis zonder werk. ProgrammeerPlaats wil niemand bang maken dat ze zonder werk komen te zitten, als je een beroep hebt dat snel kan verdwijnen, maar ProgrammeerPlaats wil wel een realistische kijk op de toekomst geven. Op dit platform willen we mensen stimuleren om te gaan leren programmeren. Dit kan je later (En ook nu!) vele voordelen bieden in het leven.

Hoe leer ik programmeren?

Voor veel mensen is de stap om überhaupt al te gaan leren programmeren erg groot. Veel mensen denken dat het heel moeilijk is en alleen voor nerds is weggelegd. Dit is zeker niet het geval!

Een leuke manier om te leren programmeren is met programmeerbare robots. Zelf kan je ook een robot programmeren. Het is wel handig als je de basis van het programmeren kent.

In het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” leer je op een makkelijke en snelle manier de basis van het programmeren. Ook zijn er video’s beschikbaar. Je leert hier niet gelijk om bijvoorbeeld een website of een applicatie te maken, maar puur de basis van het programmeren. Als je de basis snapt, kan je dit toe gaan passen in (nieuwe) technische beroepen. Vanuit de basis kan je jezelf verder specialiseren.

Het is een aanrader om ook eens het artikel “Leren programmeren” te lezen. Hierin gaan we dieper in op de mogelijkheden die je hebt als je gaat leren programmeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie