Robot programmeren: De beste programmeerbare robots!

Altijd al een robot willen programmeren? Dit is je kans! Hier bespreken we robots die je kan programmeren voor een kind en volwassenen. Een programmeerbare robot is erg gaaf om te leren programmeren of om je programmeerskills op een leuke manier toe te passen. Lees snel verder!

Robot programmeren voor een kind

In dit hoofdstuk gaan we kijken naar 3 programmeerbare robots voor een kind. Voor een kind is een robot programmeren een erg leuke manier om te leren programmeren.

LEGO Mindstorms EV3

LEGO Mindstorms is echt heel gaaf om met LEGO robots te bouwen en te programmeren! Volgens ProgrammeerPlaats is dit de leukste manier om een robot te bouwen en te programmeren. Niet alleen voor kinderen is het leuk, ook voor volwassenen is dit zeer geschikt. Daar komen we later op terug.

LEGO Mindstorms EV3 robots

Kinderen kunnen op een gemakkelijke manier instructies geven aan de robot. Hierdoor leren de kinderen op spelenderwijs programmeren. Dit maakt programmeren heel toegankelijk voor kinderen.

Een kind kan bijvoorbeeld eerst de robot laten rijden en geluidjes laten maken. Als dat gelukt is, kan het steeds een stapje verder gaan. Er is veel mogelijk met LEGO Mindstorms! Op internet zijn er genoeg (gratis) cursussen te vinden, waardoor een kind het makkelijk kan leren.

Je hoeft niet per se alleen robots te maken. Met LEGO Mindstorms kan je van alles maken. Hier een paar voorbeelden om inspiratie op te doen:

  • Snoepmachine
  • Machine die huisdieren eten geeft
  • Bestuurbare LEGO auto
  • Geldmachine
Op Bol.com is LEGO Mindstorms EV3 te koop. In “LEGO Mindstorms EV3 (31313)” lees je er meer over. Is LEGO MindStorms EV3 niet meer beschikbaar? Kijk dan eens op Bol.com naar de opvolger, LEGO Mindstorms Robot Inventor (Robot uitvinder):
LEGO Mindstorms Robot Inventor

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Op Amazon.nl kan je LEGO Mindstorms Robot Inventor (Robot uitvinder) vaak ook kopen.

Hieronder een leuk filmpje over Nederlandse kinderen die meedoen aan het “WK robot bouwen” in Thailand. De robot is gemaakt met LEGO Mindstorms.

WowWee Coder MiP robot

De “gewone” WowWee MiP robot is inmiddels al vrij bekend. Op ProgrammeerPlaats gaan we ons natuurlijk richten op de programmeerbare versie van deze robot, dat de is WowWee Coder MiP robot.

Via een gratis app op een smartphone of tablet kunnen kinderen op een leuke manier instructies geven aan de robot. Het geven van instructies aan een computer (In dit geval robot) wordt ook wel programmeren genoemd.

Deze robot kan onder andere reageren op klappen en handgebaren. Een kind kan de robot bijvoorbeeld laten dansen als het in zijn handen klapt. Of een appel laten bezorgen met een handgebaar.

Het is erg gaaf voor kinderen dat er nu ook een programmeerbare robot is van ’s werelds meest bekende balancerende robot. Het is het zeker waard om uit te proberen. Een kind leert hierdoor programmeren op spelenderwijs.

Op Bol.com kan je de WowWee Coder MiP robot kopen. Is de WowWee Coder MiP robot uitverkocht of niet meer leverbaar? Dan zou je ook naar andere WowWee robots kunnen kijken met programmeermogelijkheden.
WowWee Coder MiP robot voor kinderen

Sphero Mini

De Sphero Mini ziet er misschien niet uit als een robot, maar het is er wel één. Het is een klein programmeerbaar robotballetje. Het klinkt misschien saai, maar het is verre van saai! Er zijn veel mogelijkheden met de Sphero Mini.

Via een app op je smartphone of tablet kan je de Sphero Mini besturen. Ook kan je de robot programmeren met JavaScript. Dit zijn andere dingen die je kan doen met dit kleine robotballetje:

  • Het balletje kan reageren op gezichtsuitdrukkingen
  • Je kan 3 games spelen met de Sphero Mini
  • Verschillende manieren om het balletje te besturen, zoals met een joy-stick en een slingshot

Met JavaScript kan je bijvoorbeeld het robotballetje een bepaald pad laten volgen of het harder laten rollen als je snel met de joy-stick beweegt. Op internet zijn er codevoorbeelden te vinden. Doordat het een programmeerbare robot is, zijn de mogelijkheden groot.

Een robot programmeren is met de Sphero Mini erg leuk. Ook voor volwassenen kan het leuk zijn. De Sphero Mini is voor een mooie prijs op Bol.com te koop. Soms is de Sphero Mini niet verkrijgbaar op Bol.com. Als dat zo is, neem dan een kijkje op Amazon.nl.

Sphero Mini programmeerbare robot groen

Robot programmeren voor volwassenen

In dit hoofdstuk gaan we kijken naar programmeerbare robots voor volwassenen. Voor volwassenen is een robot programmeren een erg leuke manier om te leren programmeren of je programmeerskills op een leuke manier toe te passen.

LEGO Mindstorms EV3

We hebben het er al over gehad, maar voor een volwassene kan dit ook erg gaaf zijn om een robot te bouwen en te programmeren. Ouders zijn zelfs samen met kinderen bezig om gave robots te maken.

Als volwassene zou je meer ingewikkelde dingen kunnen ontwikkelen dan een kind. Voorbeelden die volwassenen kunnen maken en programmeren zijn:

  • Een LEGO lift
  • Een robotarm
  • Een LEGO graafmachine

Je kan het zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wil. Veel studenten en volwassenen zijn bezig met LEGO Mindstorms EV3 en vinden het leuk om er gave dingen mee te maken.

Als volwassene kan je een robot programmeren met LEGO Mindstorms EV3 in alternatieve programmeertalen, zoals EV3Python (Python), Swift Playground (Swift) en MakeCode (JavaScript). Hierdoor ben je meer bezig met echte programmeertalen. Kinderen kunnen dit uiteraard ook doen, maar dat kan misschien lastig zijn.

Op Bol.com is LEGO Mindstorms EV3 te koop. Is LEGO MindStorms EV3 niet meer beschikbaar? Kijk dan eens op Bol.com naar de opvolger, LEGO Mindstorms Robot Inventor (Robot uitvinder):
LEGO Mindstorms Robot Inventor

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Op Amazon.nl kan je LEGO Mindstorms Robot Inventor (Robot uitvinder) vaak ook kopen.

Robot maken met een Arduino

Voor volwassenen kan het erg leuk zijn om een robot te maken en te programmeren met een Arduino. Met dit mini computertje heb je heel veel mogelijkheden. Tevens leer je goed programmeren of je kan uit de voeten met je programmeerskills.

Met een Arduino kan je alle kanten uit. Je kan op internet op zoek naar losse onderdelen om een robot te bouwen of je kan robotpakketten kopen.

Als je meer wil weten over de Arduino zelf, is het handig om een Arduino cursus te volgen. Je kan ook een Arduino Starter Kit kopen en zelf dingen uitproberen. Als je klein begint en steeds een stapje verder gaat, kan je een mooie robot maken en programmeren met een Arduino.

Op internet is er genoeg te vinden over de Arduino, ook om een robot te maken. Verder kan je met een Arduino nog veel meer leuke dingen doen, waardoor het altijd gaaf is om het in huis te hebben.

Hieronder enkele voorbeelden van robots die gemaakt zijn met een Arduino:

De basis van het programmeren leren en toepassen op een programmeerbare robot

Als je geïnteresseerd bent in een programmeerbare robot en je wil ook leren programmeren, dan is het leuk en leerzaam om het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen.

In dit e-book leer je de 7 basisonderdelen van het programmeren in Java, Python en PHP. Deze basisonderdelen kan je toepassen in veel programmeertalen. Als je een robot wil programmeren, zal je deze basisonderdelen ook nodig hebben.

“Snelcursus Leren Programmeren” leert je op een makkelijke manier programmeren. Deze investering zal erg goed zijn voor je toekomst. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst?

In “Leren programmeren” lees je welke andere mogelijkheden je hebt als je gaat leren programmeren.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie