RoboMaker: Kinderen leren programmeren met deze robot!

RoboMaker van Clementoni is gaaf speelgoed voor kinderen om meer over programmeren en robotica te leren. We gaan in dit artikel uitgebreid in op de RoboMaker en de RoboMaker Pro. Tot slot lees je waar je heel makkelijk de RoboMaker kan kopen. Er is ook een mogelijkheid om de RoboMaker Pro te kopen. Lees lekker verder!

RoboMaker

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Wat is RoboMaker en hoe werkt het?

In dit hoofdstuk gaan we dieper in op wat de RoboMaker van Clementoni eigenlijk is. In een apart hoofdstuk gaan we het hebben over waarom RoboMaker zo goed is om kinderen te leren programmeren. 

Robotica speelt echter ook een rol bij de RoboMaker en daar leren de kinderen meer over. Vandaar dat we hier eerst kort op ingaan. 

Robotica

Wat heeft de RoboMaker te maken met robotica? Allebei de woorden beginnen met “Robo”, dus dat is al de eerste overeenkomst. Robotica betekent eigenlijk alles wat met robots te maken heeft.

Tegenwoordig wordt er steeds meer nagedacht over robots. Robots gaan steeds meer taken van mensen overnemen. Hierbij moet je natuurlijk bedenken hoe een robot gaat werken en hoe je de robots kan inzetten.

In het werkleven zie je ook steeds meer robots komen, zoals in de zorg, logistiek, schoonmaak en de landbouw. Dit heeft allemaal met robotica te maken. Deze robots moeten natuurlijk ook gebouwd worden.

Met de RoboMaker leren kinderen robots bouwen en ze geven deze robots ook instructies. Ze geven de robots instructies door te programmeren.

In de toekomst zijn er steeds meer experts nodig die robots kunnen ontwikkelen. Als kinderen er nu al mee bezig zijn op jonge leeftijd, kan dat zeker van pas komen in de toekomst.

Robot schoonmaken, voorbeeld robotica

Meer over RoboMaker

Het bedrijf Clementoni omschrijft RoboMaker zelf als een innovatief laboratorium waarin kinderen intelligente robots leren maken en leren programmeren. Met RoboMaker heb je een eigen “laboratorium” in huis.

Het is vooral bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar en ouder. Voor oudere kinderen kan het ook leuk en leerzaam zijn.

Bij een RoboMaker Starter Set krijg je het volgende:

 • Meer dan 200 onderdelen om robots mee te bouwen
 • 2 motoren
 • Een luidspreker
 • Een IR-sensor

Je krijgt dus meer dan genoeg onderdelen om gave robots mee te bouwen. In de handleiding staat hoe je robots maakt en hoe je ze programmeert. Voor 8 t/m 10 jarigen kan de handleiding misschien wat ingewikkeld zijn. Handig is dan als een volwassene meehelpt.

Het programmeren van de robot is geen hoge wiskunde. Programmeren klinkt misschien moeilijk, maar de robots in RoboMaker kunnen kinderen programmeren door middel van blokken. Dit kan met de app. Later in dit artikel lees je meer over hoe kinderen leren programmeren met RoboMaker.

Kinderen kunnen ook handmatig programmeren door instructies te geven met de knoppen, die op de robot geplaatst zijn. In de handleiding vind je daar meer over.

RoboMaker voorbeeld

RoboMaker app

De RoboMaker app is een geweldige toevoeging aan RoboMaker. Via Bluetooth verbind je de robot met de app. In de app zijn 4 secties, namelijk Bouwen, Leren, Creëren en Controle.

Bouwen

In deze sectie kan je aan de hand van 3D modellen eenvoudig een robot maken. De uitleg is zo helder, dat het niet moeilijk meer is. Je kan zelfs heel gericht in- en uitzoomen op alle onderdelen, zodat je exact ziet hoe het in elkaar zit.

Leren

Hier leer je de basisbegrippen van het programmeren. Je leert om een reeks instructies te geven door te programmeren in blokken. De moeilijkheidsgraad gaat steeds ietsje omhoog, waardoor je klaar bent voor het echte werk, namelijk de robot programmeren.

Creëren

Hier hadden we het dus over, het echte werk. In deze sectie kan je zelf gaan programmeren en de robot instructies geven. Je hebt veel vrijheid, de app zal niet aangeven dat een bepaalde reeks met blokken niet goed is.

Des te uitdagender is het om je doel te bereiken met de juiste instructies.

RoboMaker app

Controle

Bij deze sectie laat je het programmeren achterwege. Je controleert en bedient real-time de robot. Elke instructie die je geeft, voert de robot onmiddellijk uit.

RoboMaker

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Voorbeelden van spelletjes en oefeningen

RoboMaker is educatief bedoeld. Het is leuk om alvast inspiratie op te doen over spelletjes en oefeningen die mogelijk zijn met RoboMaker. Spelenderwijs meer leren over robotica en programmeren is ideaal voor kinderen en goed voor de toekomst.

Met de vele onderdelen kan je verschillende soorten robots maken en bijvoorbeeld de volgende spelletjes en oefeningen doen:

 • Robots tegen elkaar laten vechten
 • Objecten verplaatsen met de robot naar bepaalde plekken
 • Lijn volgen met een robot
 • Iets tekenen met de robot
 • Robot laten slalommen om objecten

Dit zijn enkele voorbeelden, maar er is nog veel meer mogelijk! Hieronder nog een leuk filmpje over RoboMaker van Clementoni:

Kinderen leren programmeren met RoboMaker

Programmeren in de RoboMaker app doe je in blokken. Door middel van blokken geef je instructies aan de robot. Dit is een stuk makkelijker voor kinderen dan programmeren in een “echte” programmeertaal.

De blokken die samen instructies vormen, zien er zo uit in de RoboMaker app (Voorbeeld):

Blokken voorbeeld van RoboMaker

Deze blokken lijken erg op Scratch.

Je vraagt je misschien af, programmeren met blokken, is dat wel echt programmeren? We kunnen je gerust stellen, dat is echt programmeren!

Programmeren betekent namelijk instructies geven aan een computer. Of je dat nu doet in een ingewikkelde programmeertaal of met blokken, de basis komt op hetzelfde neer.

Via de knoppen op de robot kunnen kinderen ook instructies geven aan de robot. Het is wel beter om te leren programmeren met de blokken in de app.

Kinderen leren met RoboMaker de basis van het programmeren, namelijk instructies geven aan een robot. Ze leren vooruit denken, instructies geven, testen en de instructies verbeteren. Dit is wat echte programmeurs ook doen.

Programmeren heeft de toekomst. De kans is groot dat kinderen van nu, later te maken gaan krijgen met programmeren bij hun beroep. Het is goed om kinderen nu al de basis van het programmeren te leren.

RoboMaker is ideaal om kinderen op jonge leeftijd al de basis van het programmeren te leren.

RoboMaker Starter Set kopen

Ben je enthousiast geraakt en wil je een RoboMaker Starter Set kopen? Dat kan! Op Bol.com bestel je heel makkelijk de RoboMaker Starter Set. Lees ook op Bol.com wat je er allemaal bij krijgt.

Soms is de RoboMaker Starter Set niet te verkrijgen op Bol.com, dan zou je ook op Amazon.nl kunnen kijken.

RoboMaker

Verkrijgbaar bij

bol.com (€59,99)
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

RoboMaker Pro kopen

Met de RoboMaker Pro heb je meer mogelijkheden. Je krijgt er een cybernetisch brein bij, een extra motor, meer sensoren en meer onderdelen. Hierdoor kan je nog meer gave robots maken, die meer kunnen.

Op Bol.com kan je de RoboMaker Pro kopen en zien wat voor extra’s je er nog meer allemaal bij krijgt.

Soms is de RoboMaker Pro niet te verkrijgen op Bol.com, dan zou je ook op Amazon.nl kunnen kijken.

RoboMaker Pro

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

3 gedachten over “RoboMaker: Kinderen leren programmeren met deze robot!”

  • Hoi Patricia,

   Je kan ook contact opnemen met de klantenservice van Clementoni. Ze kunnen je vast verder helpen.

   Als je een oplossing hebt, horen we dat ook graag hier.

   Gr. Bas

   Beantwoorden

Plaats een reactie