Regenmeter maken met een Arduino: Zo gedaan!

Een regenmeter maken (met een Arduino) is simpel en snel gedaan. Dit artikel bewijst dat. Zelf een regenmeter maken noemen we ook wel een DIY (Do It Yourself) regenmeter. Met een water level sensor maak jij je eigen regenmeter nog slimmer. Lees snel verder en ga aan de slag!

Regenmeter prototype maken met een Arduino

Op YouTube staan verschillende video’s over hoe je een regenmeter kan maken. Dit is een mooi voorbeeld:

Je hoeft het natuurlijk niet op deze manier te doen. Misschien heb jij wel betere ideeën?

Als je een regenmeter hebt gemaakt, is het leuk om daar de water level sensor in te testen. De water level sensor is verbonden aan de Arduino Uno.

In de video zie je dat de man streepjes zet met een watervaste stift. Dit doet de man keurig met een liniaal erbij. De water level sensor maakt de regenmeter slimmer. Hierdoor hoef je geen streepjes meer te zetten met een liniaal erbij.

Wij gaan een prototype maken die het aantal millimeters regen kan meten. De waardes (Aantal millimeters) worden uitgelezen op een seriële monitor op de computer.

Je zou het bijvoorbeeld ook kunnen uitbreiden en aansluiten of WiFi, zodat de waardes bijvoorbeeld naar je smartphone gestuurd kunnen worden. Meer daarover in hoofdstuk “Maak een echt weerstation”.

Wil je eerst meer over een Arduino weten voordat je ermee aan de slag gaat? Lees dan het artikel “Wat is een Arduino?”. Je kan zelfs een gave cursus “Arduino Programmeren” volgen, waar je onder andere een weerstation leert bouwen.

Nice Jaime

Wat heb je nodig?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je nodig hebt. We hebben het over de benodigdheden om de water level sensor werkend te maken met een Arduino. Hoe jij de regenmeter maakt, is geheel aan jou. We hebben al een voorzetje gegeven met de bovenstaande YouTube video.

Hieronder staan alle benodigdheden op een rijtje:

  • Arduino Uno –  Je kan een losse Arduino Uno kopen of een Starter Kit. In “Arduino kopen” lees je daar meer over.
  • Een breadboard – Dit is ideaal om zonder te solderen een prototype te maken. Het zit vaak al in starter kits, maar je zou het ook los kunnen kopen.
  • Water level sensor – Er zijn verschillende soorten water level sensors, wij gebruiken deze. Bij Electronica Voor Jou zijn ze ook te bestellen.
  • Drie breadboard jumper wires (Male/Female) – Zitten soms bij een Arduino Starter Kit. Onder andere bij Electronica Voor Jou kan je het ook los kopen.
  • Drie breadboard jumper wires (Male/Male) – Zitten vaak bij een Arduino Starter Kit. Onder andere bij Electronica Voor Jou kan je het ook los kopen.

De drie breadboard jumper wires (Male/Female) maken het makkelijker om de water level sensor te testen. De water level sensor zit hierdoor niet rechtstreeks met de pinnen aangesloten op het breadboard, maar via de kabeltjes.

Hierdoor is het makkelijker om de water level sensor te testen in bijvoorbeeld een glaasje water of al in je eigen gemaakte regenmeter. Je zal het zo wel gaan merken, als je klaar bent om te testen.

Water level sensor laten werken op Arduino

Je weet nu wat je allemaal nodig hebt. We kunnen aan de slag met het circuit en de code om de water level sensor werkend te krijgen. Tot slot gaan we de water level sensor testen.

Circuit

Het circuit voor de water level sensor is niet lastig, zoals je in de onderstaande afbeelding ziet:

De drie kabeltjes (Male/Female) die van de water level sensor naar het breadboard gaan, zijn bedoeld om het testen makkelijker te maken, zoals eerder ook al gezegd.

De min (-) pin van de water level sensor gaat naar de ground (GND) via het zwarte kabeltje. Het rode kabeltje verbindt de plus (+) pin met de 5V op de Arduino Uno. Tot slot verbinden we de “Signal” (S) pin met A1 op de Arduino Uno.

In de code halen we ook de waardes op via de “Signal” (S) pin die is aangesloten op A1 van de Arduino Uno. Je kan het bijvoorbeeld ook op A2 of A3 aansluiten, maar dan moet je dat wel in de code veranderen.

Code

Als je kennis hebt van programmeren is de code niet moeilijk om te begrijpen:

int signal = A1; // Signal pin van water level sensor naar A1 op Arduino
int waarde; // Variabele om waarde in op te slaan

void setup()
{
  // Begin van serial communication
  Serial.begin(9600);
}

void loop()
{
  waarde = analogRead(signal); // Waarde uitlezen van signal pin en opslaan in variabele

  if (waarde <= 480) { // Waarde checken
    Serial.println("Water level is laag. Lager of gelijk aan 10mm");
  }
  else if (waarde > 480 && waarde <= 525) {
    Serial.println("Water level is gemiddeld. Tussen 10mm en 30mm");
  }
  else if (waarde > 525) {
    Serial.println("Water level is hoog. Hoger dan 30mm");
  }

  delay(3000); // Om de 3 seconden nieuwe waarde checken
}

Door middel van het commentaar in de code is het al vrij duidelijk hoe het werkt.

Heb je nog geen of heel weinig programmeerervaring en snap je de code toch niet zo goed? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” echt een aanrader. Hierin leer je de basis van het programmeren goed begrijpen.

De Arduino IDE is de ontwikkelomgeving om code in te schrijven. Via deze ontwikkelomgeving kan je ook de code uploaden naar je Arduino en de seriële monitor starten (Ctrl + Shift + M) om de water level sensor te testen.

Misschien weet je nu nog niet goed hoe dat allemaal werkt. In “Weerstation aansluiten, code uploaden en starten” lees je daar meer over.

In het artikel “Arduino programmeertaal” lees je meer over de programmeertaal van de Arduino IDE.

Testen

Als je de code hebt geüpload naar je Arduino Uno en de seriële monitor (Ctrl + Shift + M) hebt gestart, is het tijd om te gaan testen. Wij hebben het getest met een glaasje water:

Maak een echt weerstation

Een regenmeter maken is helemaal niet zo lastig en nog leuk om te doen ook! Met een Arduino en een water level sensor maak je de regenmeter slimmer.

Lijkt het je leuk om niet alleen een regenmeter te maken, maar ook een echt weerstation? Lees dan het artikel “Weerstation maken met een Arduino: Simpel en snel!”. Je zou de regenmeter kunnen toevoegen aan het weerstation dat je maakt aan de hand van het artikel.

Je leert eerst om een weerstation prototype te maken en we geven je tips om er eventueel een echt product van te maken. Het is toch gaaf om een eigen weerstation te hebben? Deze heb je ook nog eens zelf gemaakt.

Er is zelfs een cursus “Arduino Programmeren” te volgen waar je onder andere ook leert om een weerstation te bouwen. Dit is een aanrader voor de echte liefhebbers. In “Arduino cursus” lees je daar ook meer over.

Ga lekker aan de slag en maak er iets moois van! Wij horen graag hoe het gegaan is.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Plaats dan hieronder een reactie of neem contact op.

2 gedachten over “Regenmeter maken met een Arduino: Zo gedaan!”

  1. Leuk project. Maar ik zou een druksensor gebruiken als opnemer. Deze plaats je onderin en je kunt exact bepalen hoeveel mm er valt / in zit. Ook zou je dan een verdampingsmeter kunnen maken.

    Beantwoorden

Plaats een reactie