Je bent hier waarschijnlijk gekomen doordat je Python wil gaan leren. Als dat zo is, zit je hier goed! We gaan dieper in op wat Python precies is, wat je ermee kan doen en wat de beste leermethodes zijn om in Python te kunnen programmeren. Python wordt elk jaar steeds populairder en de vraag naar Python developers/programmeurs is groot. Python leren is een goede investering voor je toekomst. Lees lekker verder!
Wat is Python?
Python is in 1991 ontwikkeld door een Nederlander, genaamd Guido van Rossum. Tegenwoordig wordt Python nog doorontwikkeld door meerdere ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars stonden tot juli 2018 onder leiding van Guido van Rossum en zijn daarna zonder hem verder gegaan.
Eenvoudige syntax
De syntax (Grammatica van de programmeertaal) van Python is erg goed leesbaar. Daarom is het voor beginnende programmeurs makkelijker om aan Python te beginnen. Het ziet er zelfs een beetje uit als de gewone Engelse taal. Met weinig instructies kan je al veel bereiken in Python. Onder andere types en accolades zijn in Python niet nodig. In een programmeertaal zoals Java is dat wel nodig, net zoals in vele andere programmeertalen.
temperatuur = 19; def kledingAdvies(temp): if temp <= 10: print ("Trek je winterkleren maar aan!"); elif temp > 10 and temp <= 15: print("Een zomerjas is voldoende momenteel."); elif temp > 15 and temp <= 20: print("Zonder zomerjas is het goed te doen buiten!"); elif temp > 20: print("Trek je zomerkleren maar aan!"); else: print("Momenteel kunnen we u geen kleding advies geven op basis van de temperatuur."); kledingAdvies(temperatuur);
Dit is een voorbeeld van Python syntax uit het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”.
Verschillende programmeerstijlen mogelijk
Met Python kan je zowel object georiënteerd, procedureel als functioneel programmeren. Dit maakt het voor developers mogelijk om in verschillende stijlen te programmeren. Vaak hebben developers een bepaalde voorkeur voor een programmeerstijl. Door deze drie mogelijkheden zal dat nog meer developers aantrekken. Daardoor blijft de programmeertaal ook levendig en zal het blijven verbeteren.
Python werkt op verschillende platformen
Python werkt op verschillende platformen, zoals Windows, Mac en Linux. Het werkt ook op de Raspberry Pi. De Raspberry Pi is een klein betaalbaar computertje waarmee je kan leren programmeren en allerlei leuke prototypes kan maken. Denk hierbij aan een mini robot of een prototype die kan reageren op jouw stem. Met een Raspberry Pi kan je op een leuke manier Python leren. In “Wat is een Raspberry Pi?” lees je meer over de Raspberry Pi zelf.
Doordat de interpreter de Python code niet direct omzet naar machinetaal, maar naar bytecode, werkt Python goed op verschillende platformen. De virtual machine van Python zet de bytecode om naar machinetaal op het desbetreffende platform.
Python blijft zich doorontwikkelen + veel libraries en frameworks
Python is erg populair en dat betekent dat veel developers bezig zijn met Python. De doorontwikkeling van Python zelf blijft niet stilstaan. Ook heeft Python veel libraries en frameworks. Hierdoor hoef je als developer niet opnieuw het wiel uit te vinden en kan je daar handig gebruik van maken.
Python programmeren: Wat kan je ermee?
Nu we beter weten wat Python is, gaan we kijken naar wat we er eigenlijk mee kunnen. De mogelijkheden met Python zijn groot. Als goede Python developer zal je hoge salariseisen kunnen stellen, omdat de vraag groter is dan het aanbod.
Big Data
Big Data zegt eigenlijk al wat het betekent, een verzameling van een grote hoeveelheid data. Data kan van alles zijn, zoals het zoekgedrag bijhouden van bezoekers op je website of bijvoorbeeld bijhouden uit welk land je bezoekers komen. Doordat het een grote berg met data is, kan het heel onoverzichtelijk zijn. Programmeren in Python maakt het mogelijk om Big Data goed te analyseren en conclusies daaruit te trekken met de vele frameworks die daarvoor bestaan.
Web development
Met Python kan je ook “gewoon” aan web development doen. Dit is echter wel back-end (Achterkant van een website) gericht. Ook daar bestaan handige frameworks voor die het leven van developers makkelijker maken, zoals Django, Web2Py en Turbo Gears.
Machine Learning
Met Machine Learning kan je patronen ontdekken in Big Data. Met deze patronen kan je voorspellingen doen voor de toekomst. We gaan even terug naar het verzamelen van het zoekgedrag van bezoekers op je website. Stel dat je met Machine Learning bepaalde patronen ontdekt in het zoekgedrag van je bezoekers, bijvoorbeeld dat ze vaak zoeken naar je contactpagina, dan kan je daarop inspelen. Het is aannemelijk dat in de toekomst ook veel bezoekers gaan zoeken naar je contactpagina. Je kan dan bijvoorbeeld je contactpagina prominenter in beeld laten komen op je website. Of je contactgegevens al op de homepage zetten, zodat het zoekwerk scheelt voor de bezoekers.
Python is uitermate geschikte voor Machine Learning. Bekende frameworks en libraries daarvoor zijn:
- Tensorflow
- Keras
- Apache mxnet
- Caffe
- Scikit-learn
Raspberry Pi
We hebben het er al even over gehad, de Raspberry Pi. Met dit kleine betaalbare computertje kan je op een leuke manier Python leren. Enkele gave projecten die je kan maken met een Raspberry Pi zijn:
- Deurbel die bij druk op de bel een mail kan sturen.
- Leuke quiz maken met grote rode knoppen waar je snel op moet drukken.
- Simpele wifi extender.
- Een weerstation maken.
Enkele andere mogelijkheden voor Python developers
- Artificial intelligence
- Internet of Things
- Games
Python leren: Wat zijn de beste leermethodes?
Python kan vergeleken met andere programmeertalen een redelijk eenvoudige programmeertaal zijn om te leren. Het ligt er ook aan hoeveel ervaring je al hebt met programmeren en hoeveel tijd je in Python wil steken. Met boeken en/of cursussen ga je wel gerichter te werk en leer je sneller.
De beste boeken
Er zijn hele goede Python boeken en daarom is het een goede leermethode om in Python te leren programmeren. “Python Crash Course” is het beste Python boek ter wereld.
Hier op ProgrammeerPlaats hebben wij de beste Python boeken voor beginners neergezet. In dit artikel staan ook andere goede Python boeken.
De beste online cursussen
Wil je alvast op een simpele manier je eerste Python programma maken? Op ProgrammeerPlaats zelf is dat al mogelijk. Dat kan met het artikel: “Hello World! in Python”.
Verder staan er op Pluralsight hele goede Python videocursussen voor beginners. Lees deze uitgebreide Pluralsight review voor meer informatie over het platform. Je kan het platform zelfs 10 dagen helemaal gratis uitproberen.
Op dit platform staan veel videocursussen over Python. Van de basis van Python tot het werken met nieuwe technieken in Python, zoals Machine Learning. Zowel voor beginners als meer ervaren programmeurs is er een ruim aanbod. Python heeft de toekomst! Dit platform zou een uitstekende keuze zijn om je kennis te vergroten en om te investeren in jezelf.
Een ander goed online leerplatform met uitstekende Python cursussen voor beginners is Coursera. De “Python for Everybody Specialization” is echt een aanrader! In “Coursera review” lees je meer over dit online leerplatform.
De investering in boeken en/of cursussen wordt ruimschoots terugbetaald met de kennis die je ermee opdoet. Een Python developer is namelijk heel erg gewild, het salaris is erg goed en je hebt veel mogelijkheden. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst?
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.