Python installeren: Simpeler kan niet met deze uitleg!

Python installeren is heel simpel, vooral met deze uitleg. We gaan kijken hoe je Python installeert op een Windows en macOS besturingssysteem. Ook is het belangrijk om te testen of de installatie goed is gegaan. Tot slot geven we je tips om verder te gaan met Python. Lees lekker verder!

Python installeren op Windows

Aan de hand van een stappenplan gaan we Python installeren op Windows.

1. Python downloaden

Ga naar de officiële website van Python en download daar de laatste versie. Klik op de gele knop om de download te starten. Op het moment van schrijven is Python 3.8.3 de laatste versie.

Python downloaden Windows

2. Doorloop het installatieproces

Meestal in de “Downloads” map vind je het gedownloade “.exe” bestand om Python te gaan installeren. In dit geval heet het bestand “python-3.8.3”, omdat de versie 3.8.3 is.

Dubbelklik op het bestand en dan kom je in dit scherm terecht:

Installatiescherm Python

Vergeet niet om “Add Python 3.8 to PATH” aan te vinken. Indien je een andere versie gaat installeren, zal je die zien staan in de zin in plaats van 3.8. Daarna klik je op “Install Now”.

Meestal duurt de installatie niet zo lang. Nadat de installatie is geslaagd, ga je naar de volgende stap.

3. Testen of de installatie goed is gegaan

Open de Command Prompt (Command Line Interface). Dit doe je door op het Windows logo te klikken en in de zoekbalk typ je “cmd”. Als je daarna op “Enter” klikt, dan opent de Command Prompt vanzelf.

In de Command Prompt typ je het volgende:

python --version

In ons geval komt de versie tevoorschijn die wij hebben geïnstalleerd. Let erop welke versie je zelf hebt.

Python 3.8.3

Zo makkelijk is het dus om Python te installeren op Windows! Krijg je een foutmelding? Kijk even wat de foutmelding is en zoek eventueel op Google hoe je het op kan lossen. Misschien ben je wel Python vergeten toe te voegen aan PATH? Verwijder de installatie dan en volg de stappen opnieuw.

Python installeren op macOS

Aan de hand van een stappenplan gaan we Python installeren op macOS. Dit werkt vrijwel hetzelfde als op Windows.

1. Python downloaden

Op de officiële website van Python download je eenvoudig de laatste Python versie voor macOS. Klik op de gele knop om de download te starten.

2. Doorloop het installatieproces

In de “Downloads” map vind je meestal het gedownloade bestand terug. Dubbelklik op het bestand om het installatieproces te starten. Er zijn geen bijzonderheden, je kan gewoon door het installatieproces heen klikken. Alles wijst vanzelf.

3. Testen of de installatie goed is gegaan

Open eerst de Terminal. Indien je niet weet hoe je de Terminal opent, is er op de website van Apple een goede gebruikershandleiding. Typ het volgende in de Terminal:

python3 --version

Als het goed is, zie je nu de Python versie staan die je hebt geïnstalleerd. Zo niet, kijk dan eens naar de foutmelding en probeer te googelen om de oplossing te vinden.

Verder gaan met Python

Zie je wel, Python installeren is heel simpel op Windows en macOS. Binnen een paar minuten kan dit karweitje al gefixt zijn.

Nu heb je Python geïnstalleerd, maar hoe ga je verder? In “Python leren” lees je meer over Python en hoe je het beste de programmeertaal kan leren.

Python logo

Het is leuk om alvast op een hele simpele manier je eerste Python programma te maken. In “Hello World! in Python” lees je precies hoe je dat moet doen. Daarna zou je een simpele rekenmachine (5 stappen) en een gave Python game kunnen maken in 11 stappen!

Wil je eerst de basis van het programmeren begrijpen voordat je in Python gaat duiken? Dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” echt een aanrader!

In “Snelcursus Leren Programmeren” leer je de 7 basisonderdelen van het programmeren in Java, Python en PHP. Deze basisonderdelen kan je ook gebruiken in vele andere programmeertalen.

Ook is “Python Crash Course” een goed boek voor beginners die met Python aan de slag willen gaan. Kijk voor jezelf wat het beste voor jou is en ga lekker met Python aan de slag.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

3 gedachten over “Python installeren: Simpeler kan niet met deze uitleg!”

 1. Ik heb Python 3.10.0 geïnstalleerd. Daarna SpleeterGui 2.9 Maar Spleeter zegt: Kan python.exe niet vinden.
  Wat kan er fout gegaan zijn? Op een andere pc kwam het er zo vanzelf op.
  Heb wel gezocht naar pad, maar kan het niet naar Spleeter krijgen.
  Heb bij installatie wel aangevinkt add Python to Path

  Beantwoorden
  • Hoi Henri,

   Ik heb voor je gezocht en gelezen dat je Python versie 3.6.1 tot 3.8 kan gebruiken voor Spleeter. Versie 3.8 wordt aangeraden.

   Probeer dat eens.

   Gr. Bas

   Beantwoorden
 2. Bas dankjewel. Ik zal het nog eens proberen. Ik had eerst 10, de nieuwste – en daarna 8.5 geprobeerd.
  Vreemde is dus dat het op een andere pc direct draaide, dus ik hem het al wel.
  Misschien kan ik het nog eens met 8.0 proberen.
  vr gr Henri

  Beantwoorden

Plaats een reactie