Hello World! in Python: Maak je eerste Python programma!

Hello World! in Python is waarschijnlijk je eerste kennismaking met de programmeertaal. In code ga je zien hoe dat eruit ziet. Ook maak je gelijk je eerste Python programma. Dit doen we in PyCharm. Tot slot geven we je tips over hoe je meer over Python leert. Lees snel verder!

Hello World! in Python code

message = "Hello World!"

print(message)

Dit zijn 3 regels code. Eigenlijk 2 regels met code en een witregel. Het zou allemaal op 1 regel kunnen, maar we hebben er een variable (Variabele) bij gedaan. Zo zie je gelijk hoe een variable eruit ziet in Python.

print() is een function in Python die een string of een object naar het scherm print. Een object wordt omgezet naar een string. In dit geval print de function print() “Hello World!” naar het scherm.

In de function print() zie je tussen haakjes message staan. message is een variable. Een variable is simpelweg een gereserveerde geheugenlocatie om waardes op te slaan. message heeft “Hello World!” als waarde. Vandaar dat “Hello World” wordt geprint naar het scherm.

Als je al (enigszins) programmeerervaring hebt, zal dit allemaal simpel voor je klinken. Je hebt nu tenminste kennis gemaakt met Python code.

Heb je nog geen programmeerervaring? Dan zal deze uitleg misschien niet helemaal duidelijk zijn. Speciaal voor de mensen zonder programmeerervaring hebben we het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” gemaakt. Zeker een aanrader voor de echte beginners!

Python logo

Je eerste Python programma in PyCharm

Je hebt nu gezien hoe de “Hello World!” code eruit ziet in Python. Laten we hier nu een programma van maken en dit uitvoeren. Dan print je daadwerkelijk “Hello World!” naar het scherm.

Eerst is het noodzakelijk om Python op je computer te installeren. In “Python installeren” lees je hoe je dat doet. Gelukkig is het heel simpel.

Dan heb je een IDE (Integrated Development Environment) nodig. Je hebt eigenlijk niet per se een IDE nodig, maar het is veel makkelijker werken. PyCharm is één van de beste ontwikkelomgevingen voor Python. De “Community” versie kan je gratis downloaden.

Open PyCharm nadat je het hebt gedownload. Het welkomstscherm ziet er zo uit:

Klik op “Create New Project”. Nu kom je hier terecht:

Bij “Location” vul je de naam van het project in. Je zou de locatie waarin het project wordt opgeslagen ook nog kunnen veranderen, als je daar behoefte aan hebt.

De rest hoef je niet naar om te kijken. PyCharm vindt automatisch de Python interpreter die je hebt geïnstalleerd. Klik op “Create” om het project aan te maken.

Nadat je het project hebt aangemaakt, maak je een nieuw Python bestand aan. Eerst selecteer je het project dat je hebt aangemaakt. Daarna klik je op Alt + insert en in het menu dat verschijnt klik je op “Python File”.

Geef het Python bestand een naam, zoals “HelloWorld”, en dubbelklik op “Python file”. Nu staat het nieuwe Python bestand in je project. Op deze manier kan je ook een nieuw Python bestand aanmaken binnen je project:

In het Python bestand zet je de “Hello World!” code:

Hello World! in Python bestand

Je hebt je eerste programma geschreven in Python! Nu willen we het programma uitvoeren en kijken of er ook daadwerkelijk “Hello World!” naar het scherm wordt geprint. Klik boven in het menu op “Run” en daarna weer op “Run…” (Alt + Shift + F10):

Run program PyCharm / Programma uitvoeren PyCharm

Soms moet je dan nog het bestand aanklikken dat je wil uitvoeren:

Run bestand aanklikken PyCharm

Je ziet nu het resultaat “Hello World!” op het scherm:

Hello World! Python resultaat in PyCharm

Je hebt je eerste Python programma ontwikkeld en uitgevoerd! Hopelijk ga je verder met experimenteren en wil je meer over Python leren.

Meer over Python leren

Met het “Hello World!” voorbeeld in Python heb je voor het eerst kennisgemaakt met de programmeertaal. Dit is je eerste stap in de Pythonwereld.

Wil je meer over Python lezen, weten wat de mogelijkheden zijn en hoe je verder kan leren? Dan is het artikel “Python leren” een aanrader.

Het is heel gaaf om het artikel “Python game: Maak hier simpel een 2D Multiplayer Shooter met pygame” te lezen en in 11 stappen een Python game te maken. Vanaf Scratch ontwikkel je de game en stap voor stap wordt de code uitgelegd. Je gaat alles echt goed begrijpen!

Voor beginners is “Python Crash Course” ook een heel goed boek. Veel beginners kunnen nu al mooie Python programma’s maken dankzij dit boek.

Python is volgens vele statistieken nu al de meest populaire programmeertaal en het blijft maar groeien. Er is een tekort aan goede Python programmeurs.

Met Python zijn er vele mogelijkheden, het is leuk en je kan er veel geld mee verdienen. Waar wacht je nog op?

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie