In deze uitgebreide Python Crash Course review gaan we kijken of dit echt het beste boek is voor beginners die met Python aan de slag willen gaan. Wereldwijd is dit het meest verkochte boek over Python. Er is ook een Nederlandse versie van het boek, namelijk Crash course programmeren in Python. Is het je geld waard en is het leerzaam? Lees snel verder!
Update: Er is inmiddels een nieuwe versie uitgekomen, namelijk Python Crash Course (3rd Edition).
Wat leer je allemaal en is het goed te volgen voor beginners?
In Python Crash Course zijn er twee “parts”. Laten we beide “parts” eens gaan bekijken.
PART I: BASICS
Dit gedeelte van het boek is ideaal voor beginners. Zelfs als je nog helemaal geen ervaring hebt met programmeren, dan is dat helemaal geen probleem!
Stapje voor stapje krijg je uitleg over de basisprincipes van Python. Deze basisprincipes gelden ook voor veel andere programmeertalen, dus je gaat er profijt van hebben in de rest van je programmeercarrière.
Eerst krijg je uitleg over hoe je Python installeert op Linux, OS X en Windows. Bij het leren van een programmeertaal print je meestal eerst “Hello World!” uit naar het scherm. Dit is je eerste programmaatje geschreven in de programmeertaal die je gaat leren.
In Python Crash Course ga je dat ook doen. Heel simpel staat beschreven hoe je dat precies moet doen. Zo kan je ook gelijk zien of Python goed is geïnstalleerd en of het werkt.
Daarna begint eigenlijk pas het echte werk. Je gaat nu echt de basisprincipes van Python en het programmeren leren. Wij van ProgrammeerPlaats hebben ook een e-book speciaal voor beginners gemaakt waarin je de basisonderdelen van het programmeren leert. Ben je nieuwsgierig? Neem dan eens een kijkje bij “Snelcursus Leren Programmeren”.
Nu weer terug naar Python Crash Course. Je gaat in het boek meer leren over de volgende basisprincipes van Python en het programmeren:
- Variables
- Lists
- If-statements
- Dictionaries
- Input van gebruikers verwerken
- While loops
- Functions
- Classes
- Errors afhandelen
- Testen schrijven voor je programma’s
Voor een leek ziet dit lijstje er misschien ingewikkeld uit, maar het is zo duidelijk en simpel uitgelegd, dat het voor iedereen goed te begrijpen is.
De code snippets en de uitleg daarbij maken alles simpel duidelijk. Het is niet de bedoeling om de code blindelings over te nemen en uit te voeren. Probeer bij elk stukje code ook te snappen wat er gebeurd. Verzin zelf ook kleine projectjes en voer het uit.
Verder is het heel leerzaam dat er na elk hoofdstuk oefeningen staan. Zo kan je zien of je de stof snapt en krijg je ook meer feeling met Python.
Als je liever de Nederlandse versie wil lezen, zodat je het beter kan begrijpen, dan is Crash course programmeren in Python de oplossing.
Verkrijgbaar bij
Voor beginners is PART I de ideale start bij het leren van Python.
PART II: PROJECTS
Als je PART I goed snapt, heb je een goede basiskennis van Python en kan je door naar PART II. Snap je sommige basisprincipes nog niet? Probeer deze dan eerst te begrijpen en ga daarna pas naar PART II.
In onze ogen is het boek Python Crash Course heel goed opgebouwd voor beginners. Je hebt als beginner namelijk kennis nodig van de basisprincipes om echt met projecten aan de slag te gaan.
Veel boeken en videocursussen maken de fout om te moeilijk te beginnen. Gelijk beginnen aan een project zonder uitleg over de basisprincipes van een bepaalde programmeertaal is heel lastig voor beginners.
Stel dat je als beginner gelijk begint met het maken van een game. Dit zal je misschien wel lukken, omdat je precies nadoet wat de schrijver of leraar zegt, maar snap je dan eigenlijk wel goed hoe de code in elkaar zit?
Als je de game wil uitbreiden of bijvoorbeeld een andere game wil maken, dan snap je niet goed hoe de code van de game uit het boek of een videocursus in elkaar zit en kan je alsnog niet verder.
In het boek Python Crash Course ga je met gave projecten aan de slag. De volgende projecten worden behandeld:
- Alien Invasion
- Data Visualization
- Web Applications
Het leuke is dat je gaat werken aan drie verschillende soorten projecten. Je gaat namelijk een game maken, data visualiseren en een webapplicatie maken.
Je gaat een beter beeld krijgen over de mogelijkheden met Python. Probeer de projecten uit en kom erachter welke richting jou het beste ligt.
Misschien is het nu nog niet voor te stellen dat je al snel met projecten aan de slag gaat en bijvoorbeeld een game gaat maken, maar in dit boek is dat zeker mogelijk door de eenvoudige en duidelijke uitleg. Stapje voor stapje krijg je uitleg en kom je verder.
Wat is er nieuw in Python Crash Course 2nd Edition?
Momenteel is het boek Python Crash Course 2nd Edition de laatste editie. Hier zijn logischerwijs veranderingen in doorgevoerd ten opzichte van de eerste editie.
De volgende veranderingen zijn doorgevoerd:
- In Python Crash Course 2nd Edition wordt Python 3.7 gebruikt. De eerste editie gebruikt Python 3.5.
- De tweede editie gebruikt f-strings in plaats van concatenation. Dit maakt de syntax simpeler en minder uitgebreid. Misschien zegt dit je nu nog niet zoveel, maar dat ga je vanzelf leren in het boek.
- De instructies voor het installeren van Python packages is eenvoudiger gemaakt.
- Ondersteuning voor Python 2 is komen te vervallen.
Andere veranderingen heeft de schrijver (Eric Matthes) op GitHub gezet.
Beelden van de game die je gaat maken in dit boek
Misschien is het leuk om alvast naar beelden te kijken van de game (Alien Invasion) die je gaat maken:
We hebben bewust de eerste minuut overgeslagen van de video. In de eerste minuut staat veel code, maar dat is nu nog niet relevant. Je gaat stapje voor stapje de game leren programmeren in Python Crash Course.
Hoe gaaf is het om met Python je eigen game te maken, zoals hierboven in de video? Met Python Crash Course is dat zelfs voor de absolute beginner mogelijk!
Verkrijgbaar bij
Reviews van andere lezers
Niet alleen wij van ProgrammeerPlaats zijn enthousiast over het boek, maar wereldwijd zijn lezers razendenthousiast! Het is niet voor niets het meest verkochte Python boek ter wereld.
Van de Engelse variant van het boek Python Crash Course zijn de meeste reviews op het internet te vinden. Vrijwel alle reviews zijn erg positief. We hebben twee willekeurige reviews eruit gepikt, allebei geschreven op dezelfde dag:
Voordelen en nadelen
Zoals je al hebt gelezen heeft Python Crash Course vele voordelen, maar net zoals elk boek zitten er ook nadelen aan Python Crash Course. Laten we eerst naar de voordelen gaan kijken.
Voordelen
- Heel erg makkelijk om te volgen, zelfs voor degenen zonder programmeerervaring
- Gave projecten
- Leerzame oefeningen
- Ook in het Nederlands verkrijgbaar
- Je leer eerst de basis van Python en programmeren, daarna ga je pas aan de slag met de projecten
- Je raakt geïnspireerd om dieper in Python te duiken
Nadelen
- Beetje prijzig vergeleken met andere boeken
- De stof is puur voor beginners bedoeld, voor degenen met ervaring in Python is dit boek te simpel
Conclusie
Onze conclusie na deze Python Crash Course review is dat het boek echt het beste Python boek is voor beginners! Het is misschien een beetje prijzig vergeleken met andere boeken, maar het is zeker je geld waard. De kwaliteit van dit boek ligt ook hoger dan bij andere Python boeken voor beginners.
Wij zijn in ieder geval nog geen beter Python boek tegengekomen. Jij wel? Laat het dan hieronder weten in de reacties.
Ben je een beginner en wil je Python gaan leren? Dan is Python Crash Course absoluut de beste keuze. Je begint heel simpel met de basisprincipes van Python en het programmeren. Daarna ga je aan de slag met gave projecten.
Misschien wil je nog iets meer over Python lezen en andere leermethodes ontdekken? Dan is “Python leren” een aanrader. In “De beste Python boeken voor beginners + andere beginnerstips” staan andere goede Python boeken.
Het boek Python Crash Course 2nd Edition of Crash course programmeren in Python kopen
Je bestelt bij Bol.com eenvoudig het boek Python Crash Course 2nd Edition. Wil je liever de Nederlandse versie (Crash course programmeren in Python) kopen? Dat is ook mogelijk op Bol.com.
Verkrijgbaar bij
Python is momenteel de meest populaire programmeertaal wereldwijd en de taal blijft maar groeien. Het is ontzettend leuk en niet heel lastig om te leren. Daarnaast zijn de mogelijkheden groot.
Ondanks de populariteit van Python is er nog steeds een tekort aan (goede) Python developers. Bedrijven snakken naar mensen die verstand hebben van Python en willen er goed voor betalen. Ga lekker aan de slag, maak gave projecten en gun jezelf een mooie toekomst!
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.
Geachte heer Dingemans,
U schrijft: “In Python Crash Course 2nd Edition wordt Python 3.7 gebruikt. De eerste editie gebruikt Python 3.5.”
IK heb de indruk dat de Nederlandse Tweede druk (januari 2021) van bedoeld boek nog steeds gebaseerd is op Python 3.5.0
Ik heb Python 3.5.2 en kan de oefeningen op blz. 55 en 56 niet reproduceren. Na enig onderzoek vond ik op blz. 36 dat het boek zich kennelijk baseert op Python 3.5.0. (Sep 17 2015). Ik bezit Python3 versie 3.5.2. Onderzoek op de website Python.org geeft mij de indruk dat het boek is gebaseerd op een achterhaalde versie van de programmeertaal Python, namelijk 3.5.
Python 3.5 “has reached end-of-life.
De laatste versie is inmiddels 3.5.10. met daarbij de volgende tekst:
“Released: Sept. 5, 2020 Python 3.5.10 Python 3.5 has reached end-of-life. Python 3.5.10 is the final release of 3.5. Python 3.5.10 was released on September 5th, 2020. Python 3.5.10 is the final release in the Python 3.5 series.”
Is het onterecht dat ik mij bekocht voel?
Beste W.A. van der Lugt,
Voor zover ik weet is er geen tweede druk van de Nederlandse versie (Crash Course Programmeren in Python).
En ik schrijf inderdaad dat in de Engelse tweede editie (Python Crash Course 2nd Edition) Python 3.7 gebruikt wordt en in de eerste editie Python 3.5. Dit is ook wat de schrijver zelf aangeeft.
De review gaat ook over Python Crash Course 2nd Edition. Ik geef aan dat de Nederlandse versie ook een mogelijkheid is en verder geef ik daar weinig informatie over.
Het kan zijn dat de Nederlandse versie is gebaseerd op de Engelse eerste editie. Dit weet ik persoonlijk niet, omdat ik dat boek niet heb.
Echter als Crash Course Programmeren in Python is gebaseerd op Python 3.5.0, is dat nog geen probleem. Dan kan je deze versie gewoon downloaden op de officiële website van Python en op je computer installeren: https://www.python.org/downloads/release/python-350/
Deze versie zal dan niet meer verbeterd worden, maar voor de oefeningen uit het boek en leerproces is dat geen probleem.
Als je serieuzer met Python aan de slag gaat, dan is het meestal wel aan te raden om gebruik te maken van de laatste Python versie.
Gr. Bas