Wat is pseudocode?

Aan de hand van pseudocode is het de bedoeling dat iedereen de werking van de code begrijpt. Daarom is het zowel interessant voor programmeurs als voor degenen die geen programmeur zijn. Eerst krijg je een uitleg over wat pseudocode precies is. Daarna zie je pseudocode voorbeelden (Examples) voor python code. Een if-else statement en een for loop komen voorbij in pseudocode. Tot slot lees je hoe je zelf eenvoudig kan leren programmeren. Lees lekker verder!

Pseudocode uitleg

Pseudocode is onechte code. Het is geen echte programmeertaal en kan niet gecompileerd worden. Maar wat is pseudocode dan wel? Het is bedoeld om een stuk code (Algoritme) duidelijk te maken op een manier die voor iedereen te begrijpen is.

Instructies die in een algoritme staan of horen, worden in pseudocode geschreven in het Engels. In het Nederlands kan ook. Op deze manier is voor iedereen die Engels of Nederlands begrijpt duidelijk hoe het algoritme werkt.

Vaak gebruiken programmeurs pseudocode als opzetje, voordat ze echte code gaan schrijven. Vooral voor beginners is het handig om pseudocode te gebruiken.

Maar het kan ook gebruikt worden om stukken code uit te leggen aan andere programmeurs en zelfs aan mensen die helemaal geen programmeur zijn. In documentaties over algoritmes is pseudocode heel handig.

Pseudocode heeft niet een specifieke syntax. Syntax is de grammatica van een programmeertaal. Daardoor heb je veel vrijheid bij het schrijven van pseudocode.

Bij een echte programmeertaal moet je natuurlijk wel rekening houden met de syntax. Anders gaat heel de code niet werken.

Denk hieraan bij het schrijven van pseudocode

Wel is het aan te raden om aan het volgende te denken bij het schrijven van pseudocode:

  • Beschrijf kort het doel van de code.
  • Maak niet te veel gebruik van technische termen. Het moet voor iedereen te begrijpen zijn.
  • Laat het niet te veel lijken op echte code. Vermijd bijvoorbeeld het gebruik van puntkomma’s.
  • Schrijf de instructies in de goede volgorde, zoals hoe het in echte code ook is.
  • Maak gebruik van inspringregels, zodat het beter leesbaar is.
  • Houd rekening met standaard programmeerstructuren, zoals ze ook in programmeertalen worden gebruikt. Een if-else statement en een for loop zijn daar voorbeelden van.
  • Als je klaar bent, controleer dan nog een keer goed of alles echt duidelijk is, zelfs voor een leek. Echt alle instructies die in een algoritme staan of horen, moeten helemaal uitgeschreven zijn.

Pseudocode voorbeelden (Examples) voor Python code

In dit geval schrijven we pseudocode voorbeelden (Examples) voor Python code. Voor andere programmeertalen is het natuurlijk ook mogelijk om pseudocode te schrijven.

If-else statement in pseudocode en Python code

Pseudocode:

Deze code controleert of een klant van een online slijterij oud genoeg is (Minimaal 18) om alcohol te kopen.

if de klant is 18 jaar of ouder
  print "Het is toegestaan voor de klant om alcohol te kopen."
else
  print "Het is niet toegestaan voor de klant om alchohol te kopen."

Python code:

if leeftijd_klant >= 18:
    print("Het is toegestaan voor de klant om alcohol te kopen.")
else:
    print("Het is niet toegestaan voor de klant om alchohol te kopen.")

leeftijd_klant is een variable met de leeftijd van de klant.

For loop in pseudocode en Python code

Pseudocode:

Deze code print alle namen van een namenlijst.

for elke naam in de namenlijst
  print naam

Python code:

for naam in namenlijst:
    print(naam)

namenlijst is een array met namen.

Leer zelf eenvoudig programmeren

Je weet nu beter wat pseudocode is. De kleine pseudocode voorbeelden (Examples) in Python helpen je op weg om zelf pseudocode te schrijven.

Je ziet terug, bij het if-else statement en de for loop in pseudocode en Python code, dat het goed is om de standaard programmeerstructuren aan te houden. Op deze manier is pseudocode makkelijker te begrijpen en om te zetten in echte code.

Ben je zelf nog een leek op het gebied van programmeren, maar lijkt het je wel interessant om te leren programmeren? Dan is het e-book “Snelcursus Leren programmeren” een echte aanrader!

Zelfs zonder ooit code aangeraakt te hebben, kan je leren programmeren met dit e-book. Je begint echt vanaf 0 en doet waardevolle basiskennis op.

Vanuit die basiskennis is het makkelijker om je verder te specialiseren, als je echt ambities hebt. Programmeren is erg leuk, uitdagend en de mogelijkheden zijn groot.

Ga lekker aan de slag!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie