Programmeren voor dummies boek: Beter alternatief!

Lees hier meer over het boek Programmeren voor dummies (6e editie). We gaan het vergelijken met het e-book Snelcursus Leren Programmeren van ProgrammeerPlaats. Aan jou de keus welk boek je wil aanschaffen. Lees lekker verder!

Ja, ik wil het e-book Snelcursus Leren Programmeren lezen!

Korte samenvatting Programmeren voor dummies

Programmeren voor dummies is een boek waarmee beginners de basis van het programmeren kunnen leren. Het boek behoort tot de bekende “Voor dummies” reeks.

Je leert onder andere om programma’s te ontwikkelen die werken op Windows, macOS en Linux. Veel voorbeeldcode in het boek is geschreven in BASIC, C++ en LiveCode. Deze programmeertalen komen het meest aan bod.

De basisonderdelen van het programmeren staan in Programmeren voor dummies en worden vaak behandeld in BASIC, C++ en/of LiveCode. Ook ga je iets verder dan de basisonderdelen en leer je bijvoorbeeld wat object georiënteerd programmeren is.

Verder leer je ook om websites en apps te maken. Natuurlijk zijn dit hele eenvoudige opzetjes van een website en een app. De basis van HTML en JavaScript komt terug om een eenvoudige website op te zetten en interactief te maken.

Misschien wil je wat meer uitdaging? Voor die personen staat er een hoofdstuk tussen “Programmeren voor gevorderden”. Hier leer je onder andere wat zoek- en sorteeralgoritmen zijn en hoe het debuggen van programma’s werkt.

Tot slot is het leuk dat er potentiële programmeercarrières in het boek staan. Dit geeft je ideeën over wat je kan bereiken met programmeren en misschien inspiratie om ergens naartoe te werken.

Cover Programmeren voor dummies

Programmeren voor dummies (6e editie) vs Snelcursus Leren Programmeren

Speciaal voor dit artikel heb ik Programmeren voor dummies (6e editie) doorgenomen. Anders kan ik daar natuurlijk geen artikel over maken en een vergelijking trekken met het e-book Snelcursus Leren Programmeren.

Ik wil Programmeren voor dummies zeker niet afbranden. Voor beginners die willen leren programmeren, kan het zeker een goed boek zijn. Echter ben ik wel van mening dat Snelcursus Leren Programmeren beter is dan Programmeren voor dummies.

Het is misschien een tikkeltje “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”, maar ik ga je uitleggen waarom Snelcursus Leren Programmeren een beter alternatief is.

In Programmeren voor dummies begin je vanaf 0 en leer je eerst wat programmeren eigenlijk is. Dit is goed om mee te beginnen. Hierdoor snapt de lezer beter de betekenis van programmeren. In Snelcursus Leren Programmeren beginnen we ook vanaf 0 en leer je ook eerst wat programmeren is. Dit is dus vergelijkbaar.

Basisonderdelen van het programmeren

Belangrijk is in mijn ogen als beginnende programmeur om de basisonderdelen van het programmeren goed te begrijpen. In Snelcursus Leren Programmeren hameren we daar ook op. In Programmeren voor dummies komen de basisonderdelen ook wel terug, maar ze staan vrij chaotisch op verschillende bladzijdes verspreid. Er wordt niet op gehamerd dat dit belangrijke onderdelen zijn om goed te begrijpen.

Ook gaat Programmeren voor dummies te diep in op andere dingen, zoals object georiënteerd programmeren. Voor een beginner is het niet handig om hier gelijk al diep op in te gaan. Het is goed om de basis daarvan te begrijpen, maar gelijk de diepte inspringen kan afschrikkend werken. In Snelcursus Leren Programmeren komt bijvoorbeeld object georiënteerd programmeren ook ter sprake, maar hier houden we het globaal en leer je de basis, zodat het goed te begrijpen valt voor beginners.

Werken met laptop

Programmeertalen

Het is opvallend dat Programmeren voor dummies veel voorbeeldcodes geeft bij bepaalde uitleg, ook over de basisonderdelen van het programmeren, in BASIC, C++ en LiveCode. Dit zijn geen programmeertalen waar de meeste beginners in geïnteresseerd zijn. C++ is dan nog de meest aansprekende programmeertaal, maar dit is een lage programmeertaal.

Een lage programmeertaal lijkt meer op machinetaal. Voor beginners is het niet handig om hiermee te beginnen. C++ is een geschikte programmeertaal om bijvoorbeeld een compiler of een webbrowser te maken. Ik denk niet dat veel beginnende programmeurs dit voor ogen hebben.

Het is in mijn ogen wel goed om te begrijpen wat een lage programmeertaal is, maar niet handig om mee te beginnen als beginnende programmeur. In Snelcursus Leren Programmeren wordt kort stilgestaan om het verschil te begrijpen tussen hoge en lage programmeertalen.

Bij Snelcursus Leren Programmeren krijg je veel voorbeeldcodes te zien in Java, Python en PHP, natuurlijk ook bij de basisonderdelen van het programmeren. Dit zijn momenteel ontzettend populaire programmeertalen en je kan er veel mee doen, zoals:

  • Website maken
  • App maken (Je leert in Snelcursus Leren Programmeren een (web)applicatie maken met PHP die communiceert met een database! )
  • Game maken (Je leert in Snelcursus Leren Programmeren een game maken met Python!)
  • Software voor robot schrijven
  • Internet of Things toepassing maken
  • Machine Learning toepassing maken

Dit zijn maar enkele voorbeelden, maar de mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos! Voor beginners is het veel leuker en makkelijker om eerst de basis van het programmeren te begrijpen met deze programmeertalen. Veel beginnende programmeurs hebben ook sneller de bovenstaande mogelijkheden voor ogen, dan bijvoorbeeld het bouwen van een compiler of een webbrowser.

Ja, ik wil het e-book Snelcursus Leren Programmeren lezen!

Oefeningen

Wat erg opvalt is dat er geen oefeningen zijn in Programmeren voor dummies. Wel staan er veel voorbeeldcodes en deze kan je ook bekijken op de website van dummies. Deze voorbeeldcodes kan je knippen en plakken en dan een programmaatje uitvoeren. Echter word je van knip- en plakwerk ook niet veel wijzer.

Er wordt weinig sturing gegeven om zelf echt aan de slag te gaan. En dit is juist zo belangrijk, zelf code schrijven! In Snelcursus Leren Programmeren staan nuttige oefeningen, waarbij je ook echt zelf aan de slag gaat. Je leert echt goed nadenken over hoe je zelf problemen kan oplossen en code kan schrijven.

Levenslange updates, goede support en community

In Snelcursus Leren Programmeren staan interessante links naar artikelen op ProgrammeerPlaats, om bijvoorbeeld meer over Python te leren of om een website te maken met HTML, CSS en JavaScript. Deze artikelen worden regelmatig bijgewerkt met de allernieuwste informatie.

Het leuke is dat je bij Snelcursus Leren Programmeren helemaal gratis de nieuwste versie krijgt, als je al een oudere versie van het e-book hebt. Als er een nieuwe versie uit is, kan je mij mailen en dan vraag ik bijvoorbeeld wat het eerste woord is op pagina 24 van de versie die jij hebt. Als je dat terug mailt, krijg je helemaal gratis de nieuwste versie! Je hebt dus recht op levenslange updates. Bij Programmeren voor dummies moet je bij een nieuwe versie gewoon weer betalen.

Tot slot is het grote voordeel van Snelcursus Leren Programmeren dat je altijd makkelijk een vraag kan stellen, bijvoorbeeld via de mail. Je krijgt heel snel antwoord. Er is een community van leden van ProgrammeerPlaats, veel daarvan hebben ook het e-book Snelcursus Leren Programmeren. Via de Facebook groep van ProgrammeerPlaats kan je contact hebben met mij en andere leden. In de toekomst ben ik van plan om een forum op te zetten. Bij Programmeren voor dummies zal je niet snel antwoord op je vraag krijgen en er is niet echt een community.

Update key op toetsenbord

Opsomming van belangrijkste verschillen

Heb je weinig zin om de lap tekst hierboven te lezen of wil je nog een keer een duidelijke herhaling van de verschillen tussen Programmeren voor dummies en het e-book Snelcursus Leren Programmeren? Speciaal daarom hier de opsomming:

  • In beide boeken leer je eerst duidelijk wat programmeren eigenlijk is. Hier zit dus geen verschil in.
  • Snelcursus Leren Programmeren hamert meer op de basisonderdelen van het programmeren. In Programmeren voor dummies komen ze ook wel voor, maar staan ze meer chaotisch over het boek verspreid.
  • Programmeren voor dummies gaat te diep in op andere dingen die nog niet zo relevant zijn voor beginnende programmeurs, zoals object georiënteerd programmeren. Dit kan afschrikken. In Snelcursus Leren Programmeren komt onder andere object georiënteerd programmeren ook aan bod, maar houden we het globaal en bij de basis.
  • De programmeertalen BASIC, C++ en LiveCode worden in Programmeren voor dummies veel gebruikt in de voorbeeldcodes. Dit zijn geen aansprekende programmeertalen en lastig voor beginners. In Snelcursus Leren Programmeren krijg je veel voorbeeldcodes te zien in Java, Python en PHP. Dit zijn betere en veel meer aansprekende programmeertalen voor beginners.
  • Opvallend is dat er bij Programmeren voor dummies geen oefeningen zijn. Je leert juist door oefeningen te maken en ook zelf te programmeren. Van alleen knip- en plakwerk leer je niet zoveel. In Snelcursus Leren Programmeren staan nuttige oefeningen, waarvan je echt veel leert.
  • Bij Snelcursus Leren Programmeren heb je levenslange updates op het e-book (Gratis krijg je de nieuwste versie als je dat wil) en de artikelen op ProgrammeerPlaats. Tevens is er een leuke community. Programmeren voor dummies heeft deze mogelijkheden niet.
  • Als je vragen hebt over Snelcursus Leren Programmeren of andere programmeerzaken, zullen wij snel antwoorden. Bij Programmeren voor dummies heb je die optie niet om vragen te stellen, direct aan de schrijver.

Aan jou de keus

Hopelijk heb je een beter beeld gekregen over Programmeren voor dummies en Snelcursus Leren Programmeren en kan je nu een keus maken.

Mocht je Programmeren voor dummies willen aanschaffen, dan is het boek hier op Bol.com te bestellen. Als je Snelcursus Leren Programmeren wil lezen, lees dan hier verder om het e-book te kopen.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

Het is zeker interessant om ook eens “Leren programmeren” te lezen. Hierin lees je meer over de mogelijkheden die je hebt als je gaat leren programmeren.

Alvast veel succes met leren programmeren!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie