Programmeren met Minecraft: Verschillende mogelijkheden!

Programmeren met Minecraft is een leuke manier voor kinderen om te leren programmeren. Zelfs voor volwassenen kan het leuk en leerzaam zijn. Je hebt de mogelijkheid om in echte programmeertalen te programmeren met Minecraft, zoals Python. Ook is er de mogelijkheid om met visuele blokken te programmeren. Het is niet alleen leerzaam, maar je krijgt ook nog eens meer mogelijkheden in het spel. Om echt goed met Minecraft te leren programmeren is het aan te raden om goede boeken aan te schaffen. Lees lekker verder!

Ja, ik wil het beste boek zien om met Minecraft te leren programmeren!

Wat is Minecraft?

Minecraft is één van de populairste games ter wereld. Veel kinderen vanaf ongeveer 9/10 jaar spelen de game, maar ook volwassenen.

In Minecraft kan je als speler met een avatar door een virtuele wereld lopen. De wereld is gegeneerd met allemaal blokken. Je bent vrij om deze wereld naar je eigen hand te zetten.

Als speler ga je op ontdekkingstocht door deze virtuele wereld die altijd verandert. Het is de bedoeling om grondstoffen te delven, zodat je daardoor steeds meer mogelijkheden krijgt.

Zo kan je bijvoorbeeld gereedschappen maken, waardoor het delven makkelijker wordt. Of je bouwt huizen en andere voorzieningen en maakt wapens om jezelf te beschermen tegen de mobs (Vijanden). De mogelijkheden zijn eindeloos!

Er is een Creative en Survival mode. In de Creative mode heb je oneindige mogelijkheden en kan je de wereld makkelijk naar je eigen hand zetten. Ook kan je vliegen. Je wordt in de Creative mode niet aangevallen door mobs en je hoeft niet te overleven.

In de Survival mode is het een ander verhaal. Daar moet je echt zien te overleven en kan je ook doodgaan. Je moet onder andere op zoek gaan naar voedsel en jezelf beschermen tegen vijanden.

Dit is een beknopte uitleg over Minecraft. Voor de Minecraft spelers zal deze uitleg bekend voorkomen. Speel je nog geen Minecraft? Probeer het dan eens uit!

Kip Minecraft

De mogelijkheden voor het programmeren met Minecraft

Je hebt verschillende mogelijkheden om te programmeren met Minecraft. Hierdoor krijg je nog meer mogelijkheden in het spel. We gaan kort de programmeermogelijkheden bespreken, zodat je ziet welke mogelijkheid het beste bij jou past.

Python

Python is op het moment van schrijven de meest populaire programmeertaal wereldwijd. Het is heel interessant om daarmee te leren programmeren met Minecraft, zowel voor kinderen vanaf 9 jaar als volwassenen.

Het biedt ook nog eens mooie mogelijkheden voor de toekomst, omdat er een tekort is aan Python developers en de mogelijkheden met Python zelf groot zijn.

Door te programmeren met Minecraft in Python heb je onder andere de volgende mogelijkheden:

  • Bouw in een mum van tijd grote huizen, piramides, bossen en nog veel meer
  • Maak een spookachtige stad die verdwijnt en ergens anders weer verschijnt
  • Verander blokken in goud
  • Verveelvoudig gebouwen

De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. Met Python kan je programma’s schrijven en deze mogelijkheden allemaal toepassen.

Ook op Microsoft MakeCode for Minecraft kan je er mee aan de slag gaan.

Python logo

Met visuele blokken

Voor jongere kinderen vanaf 6 jaar is het heel interessant om te leren programmeren met Minecraft in visuele blokken. Met blokken is het eenvoudig om instructies te geven.

Jonge kinderen hoeven hierdoor niet echte code te schrijven en kunnen toch de basisprincipes van het programmeren leren.

Met Microsoft MakeCode for Minecraft en op code.org kunnen kinderen al gratis aan de slag gaan.

JavaScript

JavaScript is een scripttaal en wordt gebruikt om websites dynamischer te maken. Heel veel websites maken gebruik van deze scripttaal. Er worden altijd developers gezocht die overweg kunnen met JavaScript en je kan er mooie website mee bouwen, daarom is het zeker interessant om te leren.

Voor kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen is het heel leerzaam om met Minecraft in JavaScript te programmeren.

Op Microsoft MakeCode for Minecraft kan je er al gratis mee aan de slag gaan.

ComputerCraft

ComputerCraft is een modification (Aanpassing) voor Minecraft, zodat je met MineCraft kan programmeren. Met ComputerCraft heb je de mogelijkheid om in-game Computers en Turtles te ontwikkelen.

Voor Computers en Turtles maak je dan programma’s en die zijn geschreven in de Lua programmeertaal. Hierdoor kan je zorgen voor automatisering en kan je meer je creativiteit kwijt in de game.

Voor kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen is ComputerCraft goed geschikt. Voor kinderen is het wel handig als ze eerst hulp krijgen van een volwassene.

Op computercraft.info vind je meer informatie over ComputerCraft.

Java

Java is al meer dan 20 jaar één van de populairste programmeertalen wereldwijd. Je kan er onder andere computerprogramma’s, games en (web)apps mee ontwikkelen.

Het is erg interessant om deze programmeertaal te leren, omdat Java developers altijd gezocht worden door (grote) bedrijven en de mogelijkheden met de programmeertaal zijn groot.

Met Java kan je ook extra mods maken binnen Minecraft. Een mod is een aanpassing die door een gebruiker is gedaan in Minecraft. Andere gebruikers kunnen de mod gratis downloaden op het internet en ook in het spel gebruiken.

Een zwaard is een voorbeeld van zo’n mod. In dit artikel op codakid.com lees je hoe je een zwaard maakt, zodat je dit in Minecraft kan gebruiken. Voor kinderen is dit lastig en het is vooral voor volwassenen geschikt.

Java logo

Kinderen leren denken als een programmeur

Programmeren met Minecraft is niet alleen erg leuk, kinderen leren daardoor echt denken als een programmeur. De basisprincipes van het programmeren worden aangeleerd.

Kinderen leren probleemoplossend denken. Eerst wordt er code geschreven of blokken gevormd om instructies te geven, daarna worden de instructies getest en tot slot vinden er verbeteringen plaats.

In de basis is dit ook wat een programmeur doet. Als kinderen dat al op vroege leeftijd leren, gaan ze daar later veel profijt van hebben.

De wereld verandert snel en de vraag naar programmeurs wordt steeds groter. De kans is groot dat veel kinderen van nu te maken gaan krijgen met programmeerwerk op latere leeftijd.

Voor kinderen is programmeren met Minecraft alvast een goede voorbereiding voor de toekomst. Ook voor volwassenen kan het erg leerzaam en goed zijn om de stap tot echte programmeur te maken.

Kinderen programmeren achter laptop

Goede boeken om met Minecraft te leren programmeren + andere tips

Het e-book “Coding with Minecraft” is op het moment van schrijven de grootste aanrader. Je leert met de Lua programmeertaal programmeren. Door met Lua te programmeren kan je nog beter worden in Minecraft en zijn de mogelijkheden groter.

Wil je ook naar andere goede boeken kijken om met Minecraft te leren programmeren? Op Bol.com staan nog meer goede boeken.

Andere artikelen die wellicht interessant voor je zijn:

Hopelijk ga je lekker aan de slag in Minecraft met programmeren!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie