Programmeren in Excel: Makkelijke uitleg + VBA voorbeelden in Excel

Programmeren in Excel maakt het leven een stuk makkelijker voor Excel gebruikers. Vaak denk je bij het woord “programmeren” aan het programmeren van bijvoorbeeld websites of games, maar in Excel is het ook mogelijk om te programmeren. In dit artikel krijg je een makkelijke uitleg over hoe je dat kan doen. We beginnen heel simpel met het openen van de Visual Basic Editor en je kan meedoen met de 3 simpele VBA voorbeelden in Excel. Tot slot krijg je de beste VBA (cursus)boeken voorgeschoteld om verder te leren. Lees snel verder!

Hoe programmeer je in Excel?

Voordat je gaat programmeren in Excel, moet je natuurlijk wel eerst weten hoe je dat doet. Programmeren is instructies geven aan een computer. In dit geval geef je instructies aan Excel.

Bij programmeren geef je de instructies veelal in een bepaalde programmeertaal. Er is gelukkig een programmeertaal die Excel goed begrijpt. Visual Basic for Applications (VBA) is de programmeertaal die je gebruikt om in Excel te programmeren. Excel kan deze programmeertaal goed begrijpen.

Als je dus wil programmeren in Excel, dan moet je VBA onder de knie zien te krijgen. Dit klinkt moeilijker dan het is. We helpen je in dit artikel al een beetje op weg met de VBA Excel voorbeelden. Als je verder wil leren, dan zijn de beste VBA (cursus)boeken een aanrader om door te nemen.

Met VBA kan je Excel veel meer naar je eigen hand zetten en laten doen wat jij wil. Voor Excel gebruikers is het erg leuk en interessant om dieper in VBA te duiken en de gave mogelijkheden te ontdekken.

Varken duiken in water

Voordelen en nadelen van programmeren in Excel met VBA

Er zitten veel voordelen aan het programmeren in Excel met VBA. Maar we zijn ook eerlijk. Er zitten ook wat nadelen aan. De voordelen verpletteren in onze ogen wel de nadelen, dus het is zeker de moeite waard om te gaan programmeren in Excel met VBA.

Voordelen

 • Je kan Excel meer naar je eigen hand zetten
 • Met VBA zijn er meer mogelijkheden dan met alleen het gebruik van functies en formules
 • VBA is niet lastig om te leren
 • Veel tijdbesparing door automatiseren van taken
 • Taken worden zonder fouten uitgevoerd, als de code goed in elkaar zit
 • De uitvoer van taken is consistent

Nadelen

 • Er kan wat fout gaan in het programma, als de code niet klopt
 • Het kan voorkomen dat je code in VBA niet goed werkt in oudere en/of nieuwere Excel versies

Visual Basic Editor openen

Laten we helemaal bij het begin beginnen. Eerst moet je natuurlijk weten hoe je de Visual Basic Editor opent. In deze editor kan je VBA code gaan schrijven.

Open eerst een nieuwe werkmap in Excel:

Werkmap Excel

Daarna klik je op Alt + F11. Daarmee open je eenvoudig de Visual Basic Editor. Je kan het ook op een andere manier doen. Ga naar Bestand > Opties > Lint aanpassen en vink “Ontwikkelaars” aan:

Ontwikkelaars lint Excel aanvinken
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Klik op “OK”. Nu kan je naar “Ontwikkelaars” gaan in het lint (Ribbon) van Excel en de Visual Basic Editor openen door links in het lint op “Visual Basic” te klikken:

Open Visual Basic Editor in het lint in Excel
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Als je de Visual Basic Editor hebt geopend, ziet dat er zo uit:

Visual Basic Editor leeg voorbeeld in Excel
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Nu weet je hoe je de Visual Basic Editor opent en kunnen we door naar de 3 VBA voorbeelden in Excel. Doe lekker mee. Het moment dat je gaat programmeren in Excel is nu al aangebroken.

Simpele VBA voorbeelden in Excel

Het zijn 3 hele simpele VBA voorbeelden in Excel, maar daarmee krijg je het programmeren in Excel al een beetje in de vingers. Door makkelijk te beginnen, zie je dat je het zelf ook kan en snapt. Op die manier kan je met goede VBA (cursus)boeken meer de diepte in gaan.

Hello World!

“Hello World!” is meestal de eerste kennismaking met een programmeertaal, in dit geval ook. Open eerst “Blad1”, dat automatisch wordt aangemaakt wanneer je de Visual Basic Editor opent:

Blad1 Visual Basic Editor openen in Excel
Klik op het gifje om het te vergroten

In “Blad1” zet je de volgende code neer:

Sub programma()
  MsgBox "Hello World!"
End Sub

Alle programma’s in VBA moeten starten met Sub en de naam van het programma. In ons geval is “programma” de naam van het programma, zoals je in de code kan zien in regel 1.

De laatste regel van een programma in VBA moet End Sub zijn. Tussen deze regels zet je jouw code neer om het programma te laten doen wat jij wil. MsgBox is een function die een “dialog box” voor je aanmaakt met in dit geval de tekst “Hello World!” erin.

Klik daarna op F5 of op het groene pijltje om het programma uit te voeren:

Blad1 "Hello World!" uitvoeren
Klik op de afbeelding om het te vergroten

Het kan zijn dat Je eerst in het “Macro’s” venster terechtkomt:

"Macro's" venster Visual Basic Editor

Klik op “Uitvoeren” en dan zie je de “dialog box” met “Hello World!” erin:

"Dialog box" met "Hello World!" in Excel

Dit was je eerste geschreven VBA programma in Excel! Nu weet je hoe het proces werkt om code in de Visual Basic Editor neer te zetten en het programma uit te voeren. Bij de volgende VBA voorbeelden in Excel staat alleen code met uitleg over de code. De code kan je zelf testen door het in de Visual Basic Editor te zetten en uit te voeren.

Inhoud van cellen wissen met een bepaald bereik

Sub inhoudWissen()
  Range("b2:b4").ClearContents
End Sub

Vul bij de cellen B2, B3 en B4 bijvoorbeeld 1 in om te testen in de werkmap. Daarna voer je deze code uit. Je ziet dat de inhoud van deze cellen daarna gewist is.

Het Range object bepaalt het bereik van de cellen, waar de inhoud van wordt gewist. In dit geval wordt de inhoud gewist van de cellen B2 t/m B4.

De ClearContents method wist alle inhoud van de cellen die zijn bepaald door het Range object. Programmeren in Excel hoeft niet moeilijk te zijn en is goed aan te leren, zoals je met dit voorbeeld ook weer ziet.

If Then voorbeeld

Sub cijferBoodschap()
  If Range("a3").Value > 7 Then Range("b3").Value = "Wat een prachtig cijfer!"
End Sub

We zijn aangekomen bij het laatste VBA voorbeeld in Excel. Stel dat je een docent bent en je geeft leerlingen cijfers voor een toets in Excel. Dan zou je kunnen automatiseren dat bij elk cijfer boven de 7 je een boodschap meegeeft aan de leerling. In dit geval is de boodschap: “Wat een prachtig cijfer!”.

De code is ook goed leesbaar als je geen programmeerervaring hebt. Als (If) de waarde van de cel A3 groter is dan 7, dan (Then) geef je “Wat een prachtig cijfer!” als boodschap mee in de cel B3.

De Value properties halen de waardes van de cellen op, zoals je ziet in de code in regel 2. Het Range object hebben we in het vorige VBA voorbeeld in Excel besproken.

Voer bijvoorbeeld eens 8 in als waarde in de cel A3. Als je de code uitvoert, dan zie je de boodschap verschijnen in de cel B3. Maak B3 weer leeg voor de volgende test.

Stel dat je 6 invoert in cel A3, dan komt er na het uitvoeren van het programma geen boodschap in cel B3. Dat klopt natuurlijk ook, want 6 is niet groter dan 7.

De beste VBA (cursus)boeken

Je hebt nu al een beetje feeling met programmeren in Excel. Je ziet dat het helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. Als je makkelijk begint en steeds een stapje verder gaat, is het goed te doen.

VBA voorbeelden in Excel, zoals hierboven, helpen daar goed bij. Ook belangrijk is om zelf veel te oefenen. Goede VBA (cursus)boeken zijn ideaal om verder te leren.

Microsoft Excel VBA voor dummies is een geweldig boek voor beginners om meer over VBA te leren in Excel.

Microsoft Excel VBA voor dummies

Verkrijgbaar bij

bol.com (€36,99)
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Ook Excel VBA voor professionals is echt een aanrader. Deze goede (cursus)boeken over VBA kunnen je een hoop geld schelen. Het is net zo leerzaam als een online en klassikale cursus en veel goedkoper.

Excel VBA voor professionals

Verkrijgbaar bij

bol.com
Laatst bijgewerkt: 17 januari 2024 - 09:22

Op Bol.com staan nog meer goede boeken over VBA in Excel. Ga lekker verder met programmeren in Excel en leer met een goed boek meer over VBA.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie