Programmeren op de basisschool: Waarom en hoe!

Ben je docent op een basisschool of misschien een ouder van een kind op de basisschool? Dan is dit artikel heel handig! In dit artikel gaan we namelijk dieper in op programmeren voor kinderen die op de basisschool zitten. Doe inspiratie op en leer kinderen in het basisonderwijs programmeren op een leuke en leerzame manier. Lees snel verder!

Is het nodig om kinderen op de basisschool te leren programmeren?

Dit vragen steeds meer docenten en ouders van kinderen in het basisonderwijs zich af. Je vindt het waarschijnlijk wel nodig of je bent erin geïnteresseerd, anders was je nu niet dit artikel aan het lezen.

Het is een feit dat er nu al een groot tekort is aan programmeurs in Nederland en de rest van de wereld. Dit tekort gaat steeds verder oplopen, onder andere door de robotisering van de samenleving.

Dit gat moet gevuld worden door de jeugd van nu. Niet iedereen zal de programmeerkant opgaan, maar het is wel goed om er meer aandacht aan te besteden op de basisschool, zodat meer kinderen al vroeg enthousiast raken en er meer programmeurs komen.

Momenteel is programmeren nog geen verplicht vak op de basisschool, maar de overheid wil dat er meer aandacht gaat naar dit vak. Steeds meer basisscholen worden wakker en vullen het op hun eigen manier in.

Het is goed als kinderen al op vroege leeftijd leren hoe ze kunnen communiceren met een computer. Programmeren is instructies geven aan een computer. Op die manier kan je communiceren met een computer.

Kind achter computer duim omhoog

Probleemoplossend denken is een belangrijke vaardigheid bij het programmeren. Door kinderen op de basisschool deze vaardigheid al vroeg aan te leren, zullen kinderen er gewend aan raken om op deze manier te denken.

Goede programmeurs hebben een goede toekomst. Door in het basisonderwijs kinderen te leren programmeren dicht je niet alleen het tekort aan programmeurs, maar bied je de kinderen ook een mooie toekomst.

Mogelijkheden om te leren programmeren in het basisonderwijs

Er zijn verschillende mogelijkheden om kinderen op de basisschool te leren programmeren. Zowel voor de onder- (Groep 1 en 2), midden- (Groep 3, 4 en 5) als bovenbouw (Groep 6, 7 en 8) liggen er mogelijkheden.

Natuurlijk beginnen kinderen op de basisschool niet meteen met een “echte” programmeertaal, zoals Java. Dit zou nog te lastig zijn. Er zijn gelukkig genoeg andere manieren om de basis van het programmeren te leren.

Als je een beetje creatief bent, kan je een mooi lessenplan maken met de mogelijkheden die je aangereikt worden. In de linkjes die doorverwijzen naar een desbetreffende mogelijkheid, zal je ook voorbeelden van oefeningen voorbij zien komen, om inspiratie op te doen.

Zowel als ouder en als docent kan je gebruik maken van de onderstaande mogelijkheden.

Speelgoed

Speelgoed is ideaal om kinderen op de basisschool te leren programmeren. Het is zowel leuk als leerzaam. Zelfs kinderen in de onderbouw kunnen al leren programmeren met een Bee-Bot en/of een Blue-Bot.

Voor kinderen in de middenbouw is bijvoorbeeld Ozobot ideaal om mee te leren programmeren. De instructies die de kinderen moeten geven aan het robotje zijn moeilijker en vereisen meer probleemoplossend vermogen.

LEGO Mindstorms EV3 is heel gaaf en leerzaam voor kinderen in de bovenbouw. Kinderen leren echt al robots maken en sturen ze aan door te programmeren.

In “Programmeren voor kinderen” kom je nog meer leuk en leerzaam speelgoed tegen waarmee kinderen leren programmeren.

Kind speelt met Co-de-Rups

Scratch

Voor kinderen in groep 5 en de bovenbouw is Scratch een geschikte programmeertaal om mee te leren programmeren. Veel kinderen programmeren tegenwoordig al met Scratch.

Scratch is een programmeertaal om games mee te maken. Het is heel laagdrempelig, omdat er wordt geprogrammeerd in blokken.

In “Programmeren met Scratch voor kinderen en volwassenen” lees je meer over deze kindvriendelijke programmeertaal.

Je kan bijvoorbeeld ook een micro:bit programmeren met Scratch.

Scratch kat logo

Arduino of Raspberry Pi

Met een Arduino of Raspberry Pi kunnen kinderen in de bovenbouw leren programmeren. Ze leren niet alleen programmeren, maar ook meer over elektronica.

Het leuke is dat je met Scratch kan programmeren op een Arduino en Raspberry Pi. Dit maakt het laagdrempeliger om ermee aan de slag te gaan.

In “Wat is een Arduino?” lees je meer over een Arduino en in “Wat is een Raspberry Pi en wat zijn de mogelijkheden?” lees je meer over een Raspberry Pi.

Arduino Uno R3

Hopelijk heb je als ouder of docent meer inspiratie opgedaan om kinderen op de basisschool te leren programmeren. Programmeren in het basisonderwijs wordt steeds belangrijker en je wil niet achterlopen. Ga lekker aan de slag en geef kinderen meer programmeerkennis en een mooie toekomst!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie