Wil jij met programmeerspelletjes leren programmeren of je skills verbeteren? Dan zit je hier helemaal goed! In dit artikel hebben we de 10 leukste opties voor jou op een rijtje gezet. Deze opties zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens erg leerzaam. Profiteer van dit mooie rijtje en ga lekker aan de slag met gave programmeergames!
Zijn programmeerspelletjes alleen bedoeld voor kinderen?
Je zou misschien denken dat programmeerspelletjes alleen bedoeld zijn voor kinderen, maar dat is zeker niet zo! Tuurlijk zijn er programmeergames die alleen gericht zijn op kinderen, maar er zijn ook heel veel leuke en leerzame programmeerspelletjes voor volwassenen.
Je ziet dat we de woorden programmeerspelletjes en programmeergames door elkaar gebruiken, maar we bedoelen er eigenlijk hetzelfde mee.
Zowel kinderen als volwassenen kunnen veel baat hebben bij het spelen van programmeerspelletjes. Het is een leuke, makkelijke en laagdrempelige manier om te leren programmeren of bijvoorbeeld een bepaalde programmeertaal te leren.
Het is toch veel leuker om te leren programmeren met een programmeerspelletje dan met gortdroge stof in een boek of bijvoorbeeld op een website? Uitgezonderd van ProgrammeerPlaats dan. 😉
In het onderstaande rijtje staan ook goede programmeerspelletjes voor volwassenen. Dus zowel kinderen als volwassenen kunnen hun lol niet op met deze programmeerspelletjes en leren nog programmeren ook!
1. CodinGame
CodinGame heeft echt leuke en leerzame programmeergames. In meer dan 25 programmeertalen kan je uitdagende challenges oplossen. Op deze manier wordt programmeren wel heel leuk!
Zeer goede en ervaren programmeurs maken cursussen op CodinGame, dus je kan bijvoorbeeld een nieuwe programmeertaal of algoritme leren van de besten.
Met vrienden, klasgenoten of bijvoorbeeld collega’s kan je ook plezier hebben en kijken wie de beste (programmeer)skills heeft. Zelfs meedoen aan internationale programmeerwedstrijden is een mogelijkheid bij CodinGame.
2. Robocode
Robocode is echt een hele gave programmeergame waar je een tank programmeert om de strijd aan te gaan met andere tanks. De strijd tussen de tanks wordt in realtime op het scherm afgespeeld.
Het programmeren doe je in Java of .NET. Op de website van Robocode staan tutorials om gelijk al te starten. Pas op, het is erg leuk en verslavend!
3. LEGO Mindstorms EV3
Update: LEGO is gestopt met de Mindstorms-reeks. Hier lees je er meer over.
LEGO bouwen en (leren) programmeren, is die combinatie mogelijk? Jazeker! Met LEGO Mindstorms EV3 is dat zelfs heel goed mogelijk. Je kan onder andere gave robots maken en deze programmeren. In “LEGO Mindstorms EV3 (31313): Bouw robots en leer programmeren met LEGO” lees je er meer over.
Je zou zelf uitdagende programmeerspelletjes kunnen verzinnen, zoals het bouwen en programmeren van “vechtrobots” die het in een cirkel tegen elkaar opnemen. De robot die de andere robot als eerste uit de cirkel krijgt, heeft gewonnen.
Een ander voorbeeld is een robot maken die een balletje kan schieten. Op deze manier zou je een wedstrijd tussen robots kunnen houden om te kijken wie het verst kan schieten. Bouw- en programmeerskills komen hierbij kijken.
Laat je geest de vrije loop om nog meer programmeerspelletjes te verzinnen. Je leert door deze programmeerspelletjes te denken als een programmeur. Zowel voor kinderen als volwassenen is LEGO Mindstorms EV3 geschikt.
4. Scratch
Scratch is eigenlijk niet zozeer een programmeergame, maar toch hebben we het in dit rijtje gezet. Op spelenderwijs leren kinderen namelijk met de programmeertaal Scratch om zelf games te maken. Ook voor volwassenen kan het leerzaam zijn.
In “Programmeren met Scratch” lees je meer over Scratch. Het is een visuele programmeertaal, waarbij je met blokken programmeert. Hierdoor leer je om stap voor stap instructies te geven aan een computer en probleemoplossend te denken, als een echte programmeur.
Bij veel programmeerspelletjes voor kinderen, zoals Ik Leer Coderen, wordt er ook met blokken geprogrammeerd. De programmeertaal Scratch sluit hier goed bij aan.
5. Programmeerspelletjes met robots voor kinderen
We hebben bij LEGO Mindstorms EV3 al gezien dat je leuke programmeerspelletjes kunt doen met robots. Er zijn ook robots die speciaal bedoeld zijn voor kinderen om te leren programmeren, waarmee je ook leuke programmeerspelletjes kunt doen.
Hieronder staan enkele goede voorbeelden:
- De Bee-Bot en de Blue-Bot
- Co-de-Rups
- Robomaker
- Cubetto
6. CodeMonkey
Bij CodeMonkey leren kinderen in een game-omgeving programmeren. Ze leren programmeren met echte programmeertalen, zoals CoffeeScript.
CodeMonkey heeft al meerdere prijzen gewonnen, omdat veel kinderen hebben geleerd om te programmeren. Voor volwassenen kan het ook leerzaam zijn.
Kinderen leren op een leuke manier programmeerskills aan en kunnen daardoor met meer zelfvertrouwen de programmeerwereld betreden. Ze hebben door CodeMonkey dan al programmeerkennis op zak!
7. CodeCombat
CodeCombat wil programmeren toegankelijker maken in het onderwijs, zowel voor leerlingen als docenten. Beiden moeten ze het gevoel krijgen dat programmeren geen raketwetenschap is en ook voor hun is bedoeld.
Aan de hand van programmeerspelletjes krijgen leerlingen echt het gevoel dat ze zelf ook kunnen leren programmeren. Docenten krijgen het zelfvertrouwen en de kennis om goede uitleg te geven. Als school zou je er goed aan doen om CodeCombat te gebruiken.
Kinderen leren door de programmeergames van CodeCombat programmeren met Python, JavaScript en HTML.
8. Code.org
Code.org is een organisatie die zich inzet om Informatica toegankelijker te maken voor scholen. Ook wil code.org meer vrouwen en minderheden aan het programmeren krijgen en de kans geven om het te leren.
Dat willen ze bereiken met programmeerspelletjes. Zowel voor kinderen als volwassenen zitten er leuke programmeergames tussen.
Onder andere Bill Gates en Mark Zuckerberg ondersteunen de organisatie, omdat ze ook inzien hoe belangrijk Informatica is. Ze willen dat meer mensen aan de slag gaan met Informatica.
9. Ik Leer Coderen
Bij de leukste opties voor programmeerspelletjes mag Ik Leer Coderen niet ontbreken. Kinderen vanaf 5 jaar leren met dit spel al denken als een echte programmeur.
Er zijn verschillende kaarten met uitdagingen. Kinderen geven instructies met blokjes en moeten ervoor zorgen dat het aapje bij de bananen terechtkomt.
In “Ik Leer Coderen: Leren programmeren voor kinderen!” lees je meer over Ik Leer Coderen.
10. CSS Diner
CSS Diner leert je op een leuke manier meer over CSS selectors. Er zijn 32 levels en elk level is steeds ietsje moeilijker. Probeer eens om alle 32 levels door te komen.
Voor degenen die aan de slag willen gaan met CSS is dit echt een aanrader!
Andere makkelijke manier om te leren programmeren + maak zelf een game
Hierboven heb je de 10 leukste programmeerspelletjes gezien. Er zullen ongetwijfeld één of meerdere spelletje zijn die je aanpreken. Probeer het eens uit en ga lekker aan de slag.
Een andere manier om makkelijk te leren programmeren is met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren”. Hier ga je onder andere de 7 basisonderdelen leren van het programmeren en kom je erachter wat de mogelijkheden zijn met verschillende programmeertalen.
Wij houden niet van onnodig omslachtig gedoe en het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” is daarom zo beschreven dat iedereen kan leren programmeren.
Erg leuk is om na het lezen van het e-book aan de slag te gaan om een Python game in 11 stappen te maken. Na het leren van de 7 basisonderdelen in het e-book, ga je alle code van de game ook echt goed begrijpen.
Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.