Populaire programmeertalen van nu [2024] en vroeger

Bekijk hier de meest populaire programmeertalen van nu wereldwijd en ook enkele van vroeger. Vroeger waren er hele andere programmeertalen dan nu. Interessant is om daar ook dieper in te duiken. Lees snel verder!

Om de meest populaire programmeertalen van nu te bepalen, gebruiken we als graadmeter het laatste The State of the Octoverse rapport van GitHub.

In dit rapport staat onder andere welke programmeertalen het meest gebruikt worden op GitHub. Meer dan 100 miljoen developers wereldwijd maken gebruik van GitHub, dus het is een goede graadmeter om te bepalen welke programmeertalen het populairst zijn.

De meest populaire programmeertalen van nu

Hieronder staan de 10 meest populaire programmeertalen van nu. Als graadmeter is het laatste The State of the Octoverse rapport van GitHub gebruikt.

1. JavaScript

JavaScript is al een tijdje niet meer weg te denken. In vrijwel elke website komt JavaScript code voor. Als je een webdeveloper bent en websites maakt, is de kans groot dat je in aanraking komt met JavaScript.

JavaScript maakt websites interactief. Zonder JavaScript zou een website heel statisch zijn. Doordat websites nog steeds populair zijn en ze veel gemaakt worden, gebruiken ook heel veel developers JavaScript.

De meeste populaire browsers ondersteunen JavaScript. Daarom is het voor een website essentieel om JavaScript te gebruiken. Hiermee kan een website goed functioneren in de bekende browsers, zoals Google Chrome.

Zolang de grote browsers JavaScript blijven ondersteunen en websites populair blijven, zal JavaScript een populaire programmeertaal blijven.

Wil je zelf JavaScript leren? Lees dan “JavaScript leren”.

JavaScript logo

2. Python

Het is niet zo gek dat Python momenteel een populaire programmeertaal is. Python is wel langzamer dan bijvoorbeeld C en C++, omdat het een hoge programmeertaal is. De programmeertaal lijkt zelfs op de “gewone” Engelse taal en ligt niet dicht tegen machinetaal aan.

Desondanks schrikt dat programmeurs niet af. Voor de eindgebruikers maakt de snelheid ook niet zoveel uit. Die paar milliseconden verschil is te overzien. Python is voor programmeurs makkelijk te leren, door de eenvoudige syntax. Daarnaast zijn er ook veel andere pluspunten voor programmeurs om met Python te programmeren, zoals:

  • Je kan aan de slag met de nieuwste technieken, zoals Machine Learning toepassingen maken, Big Data analyseren en Internet of Things apparaten programmeren.
  • Grote community
  • Veel libraries en frameworks beschikbaar
  • Sneller werken en meer innovatie

De verwachting is dat Python nog lang bij de meest populaire programmeertalen zal horen, omdat steeds meer bedrijven en mensen met nieuwe technieken gaan werken, waar je met Python mee kan programmeren.

Wil je zelf Python leren? Lees dan “Python leren”.

Python logo

3. TypeScript

TypeScript is een superset van JavaScript, dat kan je ook wel zien als een uitbreiding van JavaScript. Typing en object georiënteerd programmeren in JavaScript is mogelijk door TypeScript.

Vele webdevelopers stappen over van JavaScript naar TypeScript, omdat TypeScript onder andere makkelijker te lezen, begrijpen en te debuggen is.

Ook developers die gewend zijn om in een object georiënteerde programmeertaal te programmeren, zoals Java, zullen eerder TypeScript dan JavaScript gebruiken. De overstap is dan namelijk niet zo groot.

TypeScript kan je voor alles gebruiken waar JavaScript ook voor gebruikt wordt, omdat een transpiler (zoals Babel) TypeScript code vertaalt naar JavaScript code. Een browser begrijpt TypeScript namelijk niet, maar JavaScript wel.

TypeScript logo

4. Java

Java is platformonafhankelijk. Dat is één van de grootste redenen waarom Java zo populair is. Zolang er een Java Runtime Environment (JRE) op de computer staat, kan een Java programma erop draaien.

Het OOP (Object Oriented Programming) concept is bij Java helemaal ingebakken. Dit concept is heel erg populair geworden onder programmeurs. Java is de ideale programmeertaal om object georiënteerd mee te programmeren.

Veel Android apps worden gemaakt met Java. Android is het grootste mobiele platform van de wereld, waardoor er veel app developers bezig zijn met Java. Verder kan je bijvoorbeeld ook webapps, games en computerprogramma’s maken met Java.

Tevens heeft Java een grote community en zijn er veel libraries en frameworks beschikbaar, die het leven van Java developers makkelijker maakt.

Dit zijn één van de vele pluspunten aan Java. Wil je zelf Java leren? Lees dan “Java leren”.

Java logo

5. C#

Een IDE (Integrated Development Environment) is erg belangrijk als je gaat programmeren. Een ontwikkelomgeving moet er namelijk voor zorgen dat een programmeur snel en makkelijk code kan schrijven. Visual Studio is de IDE voor C# en een erge goede ontwikkelomgeving om op te werken. Dit speelt mee in de populariteit van C#.

Het is geen lastige programmeertaal om te leren. Het is geen steile leercurve. Dit is een reden dat veel programmeurs besluiten om met C# te gaan programmeren, naast de andere voordelen en pluspunten aan de taal.

Met de Unity game engine kan je in C# hele gave games ontwikkelen. Unity is de populairste game engine van de wereld. Hierdoor komen ook veel game developers in aanraking met C#.

Met C# kan je onder andere games, websites, Windows apps, Machine Learning toepassingen en apps maken. De mogelijkheden zijn groot met C#. Wil je zelf C# leren? Lees dan “C# leren”.

C# (C sharp) logo

6. C++

C++ is ontworpen om beter te zijn dan C. Het is een snelle programmeertaal, omdat de code dicht bij machinetaal ligt.

Het is een object georiënteerde programmeertaal. Veel programmeurs vinden het prettig om met een object georiënteerde programmeertaal te werken, omdat ze bekend zijn met het concept.

Alhoewel C++ al een tijdje bestaat, is de taal nog springlevend. De community is erg groot en levendig. Hierdoor blijft C++ populair.

Met C++ heb je veel mogelijkheden. C++ wordt onder andere gebruikt om apps, games en webbrowsers te maken.

C++ (C plusplus) logo

7. PHP

Een grote reden dat PHP tegenwoordig nog zo populair is, komt door WordPress. Dit is het grootste Content Management Systeem (CMS) van de wereld. Meer dan 35% van de websites wereldwijd draait op WordPress. WordPress websites zijn geschreven met PHP.

PHP is niet heel lastig om te leren. Als beginner kan je vrij snel PHP onder de knie krijgen. De community is groot. Als PHP programmeur kan je altijd terecht bij andere PHP kenners.

Net als veel van de voorgaande programmeertalen, heeft PHP ook veel libraries en frameworks die handig zijn voor programmeurs. Dit maakt het werk voor PHP programmeurs makkelijker.

PHP heeft zich in de loop der jaren zeker bewezen. Heel veel websites wereldwijd draaien op PHP. Ongeveer 78% van de websites wereldwijd die gebruik maken van een server-side programmeertaal gebruikt PHP.

Wil je zelf PHP leren? Lees dan “PHP leren”.

PHP logo

8. C

C wordt ook wel de moeder van alle programmeertalen genoemd. Veel kinderen van C, zoals Java en C++, hebben C inmiddels ingehaald. Veel compilers zijn in C gemaakt.

C is de ultieme programmeertaal om een besturingssysteem te ontwikkelen. Linux is geprogrammeerd met C. Ook andere grote besturingssystemen zijn (gedeeltelijk) met C geschreven, zoals Windows.

Tevens zijn er grote databases geschreven met C, zoals MySQL en PostgreSQL. Mede doordat veel compilers, besturingssystemen en databases met C geschreven worden, zijn er nog veel C programmeurs nodig. C programmeurs kunnen het ook onderhouden en doorontwikkelen.

Wil je meer over C lezen en/of C leren? Lees dan “C programmeertaal”.

C logo

9. Shell

Met een Shell (Computerprogramma) kan je opdrachten geven aan een besturingssysteem. Dit gebeurt in een Command Line Interface (CLI).

De gebruiker voert iets in en geeft een opdracht aan het besturingssysteem. Het besturingssysteem geeft een uitvoer terug aan de gebruiker.

Een Shell is populair onder developers, omdat met simpele handelingen complexe taken uitgevoerd kunnen worden. Met een Shell zou je bijvoorbeeld de opdracht kunnen geven om TypeScript te vertalen naar JavaScript.

Andere voorbeelden van wat je met een Shell kan doen, zijn:

  • Log bestanden schoonmaken
  • Dubbele lijnen in een bestand verwijderen
  • Checken of een bestand bestaat

10. Go

Go is een programmeertaal die is ontwikkeld door Google. De taal wordt steeds populairder en dat is niet voor niks.

Go is namelijk simpel, betrouwbaar en efficiënt. Dit mistten de developers van Go bij andere programmeertalen en daarom is Go ontwikkeld.

De programmeertaal is erg veelzijdig. Je kan er onder andere het volgende mee doen:

  • Web scraping
  • Server development
  • Web development
  • API development

Wil je meer over Go lezen en/of Go leren? Lees dan “Go (Golang) programmeertaal”.

Enkele populaire programmeertalen die (net) buiten de top 10 vallen

Hieronder staan enkele populaire programmeertalen die (net) buiten de top 10 vallen, maar wel interessant zijn om te behandelen. Misschien ga jij wel aan de slag met één van de programmeertalen hieronder?

R

R is bedoeld voor data en statistische analyses. Om de volgende redenen maken veel programmeurs gebruik van R:

  • R is gratis en open source
  • R kan draaien op de grote besturingssystemen, zoals Windows, Linux en Mac
  • R heeft een grote community
  • Goede connectie met andere programmeertalen, zoals Java en Python

Wil je meer over R lezen en/of R leren? Lees dan “Programmeertaal R”.

R logo

Swift

Apple heeft Swift ontwikkeld. Met Swift kunnen programmeurs apps maken voor onder andere iOS, Mac en Apple Watch.

De populariteit van Swift spreekt eigenlijk voor zich. Zo lang Apple populair blijft en er veel vraag blijft naar (nieuwe) apps van Apple, zullen er Swift developers nodig zijn. Voor developers heeft Swift onder andere ook de volgende voordelen:

  • Open source
  • Grote community
  • Eenvoudige syntax
  • Hoge snelheid
  • Veilig

Wil je meer over Swift lezen en/of Swift leren? Lees dan “Swift programmeertaal”.

Swift logo

Objective-C

Objective-C is ontwikkeld met als doel om een uitbreiding te zijn van C. Voor Swift was Objective-C de programmeertaal voor Apple apps.

Sinds Swift is ontwikkeld is Objective-C naar beneden gekelderd. Swift is beter dan Objective-C om Apple apps te ontwikkelen en daarom zijn veel developers naar Swift overgestapt.

De verwachting is dat Objective-C nog veel harder gaat kelderen en Swift vrijwel alles gaat overnemen.

Kotlin

Kotlin kan goed samenwerken met Java. Met Kotlin kan je Android apps maken. In 2011 is Kotlin pas verschenen en steeds meer developers gaan gebruik maken van Kotlin om Android apps te maken.

Enkele voordelen van Kotlin zijn:

  • Veilige code
  • Goed te onderhouden
  • Slimme compiler
  • Groeiende community

Wil je meer over Kotlin lezen en/of Kotlin leren? Lees dan het artikel “Kotlin”.

Kotlin logo

Ruby

Ruby is een object georiënteerde programmeertaal. De focus ligt vooral om het zo simpel mogelijk te houden. De syntax is niet lastig om te lezen en makkelijk om te schrijven.

Onder andere de volgende dingen kan je doen met Ruby:

  • Webapplicaties
  • Web scraping
  • Parsing
  • API clients

Vooral door Ruby on Rails (Webapplicatie framework) is de populariteit van Ruby erg gestegen, doordat veel developers webapplicaties gingen bouwen met het framework. Het framework is tegenwoordig nog steeds geliefd.

Ruby logo

Enkele populaire programmeertalen van vroeger

Naast de meest populaire programmeertalen van nu is het zeker ook interessant om te kijken naar populaire programmeertalen van vroeger. Waarom zijn ze (helemaal) uit het zicht verdwenen?

Fortran

Fortran was in de jaren 60 en 70 één van de meest populaire programmeertalen wereldwijd. Nu is Fortran een stuk minder populair. Het was één van de eerste programmeertalen.

Tegenwoordig wordt Fortran nog wel gebruikt, maar op veel mindere schaal dan vroeger. De programmeertaal is bedoeld voor rekenwerk. Vooral de exacte wetenschappen maken er gebruik van.

Fortran heeft een unieke syntax. Programmeertalen zoals C, C# en Java hebben een moderne syntax en dit is eigenlijk de standaard geworden. Vandaar dat Fortran ook weinig nieuwe programmeurs aantrekt.

De moderne programmeertalen hebben veel goede libraries en frameworks. Hierdoor heb je voor een taak maar een paar regels code nodig. Voor een taak in Fortran heb je vaak veel meer regels code nodig, omdat deze libraries en frameworks niet begrepen worden door de compiler.

Fortran is voorbijgestreefd door moderne programmeertalen, die het makkelijker maken voor programmeurs om tot dezelfde doeleinden te komen. Voor specifieke doeleinden in de exacte wetenschappen wordt Fortran nog wel gebruikt.

Fortran logo

Pascal

Begin jaren 80 nam Pascal het stokje over van Fortran en was tot ongeveer 1985 de meest populaire programmeertaal wereldwijd. Daarna denderde C eroverheen en is Pascal langzaam uit de top gekelderd.

Pascal wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. Het is een procedurele programmeertaal, waardoor je gestructureerd kan programmeren.

Met Pascal kan je onder andere computerprogramma’s, games en besturingssystemen maken. Bijvoorbeeld Skype is geschreven in Pascal. Lisa OS was ook geschreven in Pascal. Het besturingssysteem van Apple, begin jaren tachtig.

C en Pascal lijken op elkaar. C werd steeds populairder en de mogelijkheden waren groter. Veel meer programmeurs gingen C gebruiken. Daardoor verdween Pascal steeds meer naar de achtergrond.

Ada

Ada ging rond 1985 over C heen als populairste programmeertaal wereldwijd, maar hield dit niet lang vol. In 1986 haalde C Ada weer in. Daarna verdween Ada langzaam van het toneel.

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft in 1979 de opdracht gegeven om Ada te ontwikkelen. In 1983 kwam de programmeertaal uit.

Destijds werden er voor militaire projecten in Amerika veel verschillende programmeertalen gebruikt. Het Amerikaanse ministerie van defensie wilde dit verminderen door Ada te ontwikkelen en meer te gaan gebruiken.

Ada werd gebruikt voor embedded systems (Systeem in apparaten) en tegenwoordig nog steeds. Ada is onder andere gebruikt in de software van de Boeing-777. Voor bepaalde ESA raketten, satellieten en metro- en treinstations besturingssystemen wordt Ada nog gebruikt.

Ada werd steeds minder populair, omdat de taal niet werd geleerd aan nieuwe programmeurs. De voordelen van Ada werden niet goed begrepen. Het Amerikaanse ministerie van defensie drong ook niet meer aan om meer gebruik te maken van Ada, waardoor de populariteit nog meer afnam.

Ada mascotte

Leer zelf programmeren

Ben je zelf enthousiast geworden na het zien van de meest populaire programmeertalen en wil je ook leren programmeren? Programmeren kan heel moeilijk lijken. Op internet staat heel veel informatie, maar vaak is dit niet helemaal goed uitgelegd en ongestructureerd. ProgrammeerPlaats vindt dat programmeren toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” kan je de basisonderdelen leren van het programmeren. Deze basisonderdelen kan je gebruiken in heel veel programmeertalen. Tevens leer je over andere dingen waar programmeurs mee te maken krijgen, zoals databases en versiebeheer. Je krijgt duidelijkheid over wat je kan doen met verschillende programmeertalen. Na het e-book heb je veel inzichten opgedaan en weet je welke richting je op kan.

In het e-book staan vele codevoorbeelden en opdrachten in Java, Python en PHP. Daardoor ga je ook zelf aan de slag en leer je echt programmeren. Ook leer je onder andere een Python game maken, een applicatie ontwikkelen met PHP die met een database communiceert en ga je in de praktijk aan de slag met versiebeheer.

Als je de basisonderdelen van het programmeren beheerst, is het makkelijker om steeds een stapje verder te gaan en moeilijkere dingen te leren. Het is het ideale begin om te leren programmeren.

Bill Gates begon ook met een simpel idee vanuit zijn zolderkamertje en is nu multimiljardair door Microsoft. Misschien ga jij ook wel iets gaafs ontwikkelen? Wacht niet langer en zet de eerste stappen door het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen.

“Leren programmeren” is ook een aanrader om te lezen. Hier lees je ook hoe je kan leren programmeren en welke mogelijkheden je hebt.

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie