Populaire programmeertalen 2019 en vroeger

Bekijk hier de meest populaire programmeertalen van 2019 wereldwijd en ook enkele van vroeger. Vroeger waren er hele andere programmeertalen dan nu. Interessant is om daar ook naar te kijken. Lees snel verder.

Ja, ik wil ook leren programmeren!

Net zoals bij “Meest bezochte websites 2019 en vroeger”, gaan we hier ook aan de hand van een mooie gevisualiseerde video kijken naar de meest populaire programmeertalen van 2019 wereldwijd.

In de video zie je een mooie wedstrijd tussen de programmeertalen onderling om de populariteitsprijs te winnen. In de loop der jaren is er heel veel veranderd en zijn sommige populaire programmeertalen van vroeger zelfs helemaal van het toneel verdwenen. Momenteel heeft Python de populariteitsprijs gewonnen.

1. Python

Het is niet zo gek dat Python momenteel de meest populaire programmeertaal ter wereld is. Python is wel langzamer dan bijvoorbeeld C en C++, omdat het een hoge programmeertaal is. De programmeertaal lijkt zelfs op de “gewone” Engelse taal en ligt niet dicht tegen machinetaal aan.

Desondanks schrikt dat programmeurs niet af. Voor de eindgebruikers maakt de snelheid ook niet zoveel uit. Die paar milliseconden verschil is te overzien. Python is voor programmeurs makkelijk te leren, door de eenvoudige syntax. Daarnaast zijn er ook veel andere pluspunten voor programmeurs om met Python te programmeren, zoals:

 • Je kan aan de slag met de nieuwste technieken, zoals Machine Learning toepassingen maken, big data analyseren en Internet of Things apparaten programmeren.
 • Grote community
 • Veel libraries en frameworks beschikbaar
 • Sneller werken en meer innovatie

Python is in 2002 de top 10 binnengestormd van meest populaire programmeertalen. Eind 2018 is Python pas de populairste programmeertaal geworden en in 2019 heeft het deze positie behouden. De verwachting is dat Python nog wel de komende jaren op 1 blijft staan, omdat steeds meer bedrijven en mensen met nieuwe technieken gaan werken, waar je met Python mee kan programmeren.

Wil je zelf Python leren? Lees dan “Python leren”.

Python logo

2. JavaScript

JavaScript is al een tijdje niet meer weg te denken. In vrijwel elke website komt JavaScript code voor. Als je een webdeveloper bent en websites maakt, kom je altijd wel in aanraking met JavaScript.

JavaScript maakt websites interactief. Zonder JavaScript zou een website heel statisch zijn. Doordat websites nog steeds populair zijn en ze veel gemaakt worden, gebruiken ook heel veel developers JavaScript.

De meeste populaire browsers ondersteunen JavaScript. Daarom is het voor een website essentieel om JavaScript te gebruiken. Hiermee kan een website goed functioneren in de bekende browsers, zoals Google Chrome.

Zolang de grote browsers JavaScript blijven ondersteunen en de vraag naar webdevelopers groot blijft, zal JavaScript een populaire programmeertaal blijven.

Wil je zelf JavaScript leren? Lees dan “JavaScript leren”.

JavaScript logo

3. Java

Java was van 2001 tot eind 2018 de populairste programmeertaal wereldwijd. Dit is een hele poos! Java is platform onafhankelijk. Dat is één van de grootste redenen waarom Java zo populair is. Zolang er een Java Runtime Environment (JRE) op de computer staat, kan een Java programma erop draaien.

Het OOP concept is bij Java helemaal ingebakken. Dit concept is heel erg populair geworden onder programmeurs. Java is de ideale programmeertaal om object georiënteerde code mee te schrijven.

Veel Android apps worden gemaakt met Java. Android is het grootste mobiele platform van de wereld, waardoor er veel app developers bezig zijn met Java.

Tevens heeft Java een grote community en zijn er veel libraries en frameworks beschikbaar, die het leven van Java developers makkelijker maakt.

Dit zijn één van de vele pluspunten aan Java. Wil je zelf Java leren? Lees dan “Java leren”.

Java logo

4. C#

Een IDE (Integrated Development Environment) is erg belangrijk als je gaat programmeren. Een ontwikkelomgeving moet er namelijk voor zorgen dat een programmeur snel en makkelijk code kan schrijven. Visual Studio is de IDE voor C# en een erge goede ontwikkelomgeving om op te werken. Dit speelt mee in de populariteit van C#.

Het is geen lastige programmeertaal om te leren. Het is geen steile leercurve. Dit is een reden dat veel programmeurs besluiten om met C# te gaan programmeren, naast de andere voordelen en pluspunten aan de taal.

Met de Unity game engine, kan je in C# hele gave games ontwikkelen. Unity is de populairste game engine van de wereld. Hierdoor komen ook veel game developers in aanraking met C#.

Met C# kan je onder andere games, websites, Windows apps, Machine Learning toepassingen en apps maken. De mogelijkheden zijn groot met C#. Wil je zelf C# leren? Lees dan “C# leren”.

C# (C sharp) logo

5. PHP

Een grote reden dat PHP tegenwoordig nog zo populair is, komt door WordPress. Dit is het grootste Content Management Systeem (CMS) van de wereld. Meer dan 30% van de websites wereldwijd draait op WordPress. WordPress websites zijn geschreven met PHP.

PHP is niet heel lastig om te leren. Als beginner kan je vrij snel PHP onder de knie krijgen. De community is groot. Als PHP programmeur kan je altijd terecht bij andere PHP kenners.

Net als de voorgaande programmeertalen in de top 5, heeft PHP ook veel libraries en frameworks die handig zijn voor programmeurs. Dit maakt het werk voor PHP programmeurs makkelijker.

PHP heeft zich in de loop der jaren zeker bewezen, Heel veel websites wereldwijd draaien op PHP. Ongeveer 78% van de websites wereldwijd die gebruik maken van een server-side programmeertaal, gebruikt PHP.

Wil je zelf PHP leren? Lees dan “PHP leren”.

PHP logo

6. C++

C++ is ontworpen om beter te zijn dan C. Het is een snelle programmeertaal, omdat de code dicht bij machinetaal ligt.

Het is een object georiënteerde programmeertaal. Veel programmeurs vinden het prettig om met een object georiënteerde programmeertaal te werken, omdat ze bekend zijn met het concept.

Alhoewel C++ al een tijdje bestaat, is de taal nog springlevend. De community is erg groot en levendig. Hierdoor blijft C++ populair.

Met C++ heb je veel mogelijkheden. C++ wordt onder andere gebruikt om apps, games en webbrowsers te maken.

C++ (C plusplus) logo

7. C

C wordt ook wel de moeder van alle programmeertalen genoemd. Van 1985 tot 2001 was C de meest populaire programmeertaal wereldwijd. Veel kinderen van C, zoals Java en C++, hebben C inmiddels ingehaald. Veel compilers zijn in C gemaakt.

C is de ultieme programmeertaal om een besturingssysteem te ontwikkelen. Linux is geprogrammeerd met C. Ook andere grote besturingssystemen zijn (gedeeltelijk) met C geschreven, zoals Microsoft.

Ja, ik wil ook leren programmeren!

Tevens zijn er grote databases geschreven met C, zoals MySQL en PostgreSQL. Mede doordat veel compilers, besturingssystemen en databases met C geschreven worden, zijn er nog veel C programmeurs nodig. C programmeurs kunnen het onderhouden of iets nieuws ontwikkelen.

Wil je meer over C lezen en/of C leren? Lees dan “C programmeertaal”.

C logo

8. R

R is sinds 2013 pas de top 10 binnengestormd van meest populaire programmeertalen. Datzelfde jaar kelderde het er gelijk weer uit en in 2014 kwam R weer terug in de top 10. Sindsdien heeft R onafgebroken in de top 10 gestaan en staat nu op een keurige 8e positie.

R is bedoeld voor data en statistische analyses. Om de volgende redenen maken veel programmeurs gebruik van R:

 • R is gratis en open source
 • R kan draaien op de grote besturingssystemen, zoals Windows, Linux en Mac
 • R heeft een grote community
 • Goede connectie met andere programmeertalen, zoals Java en Python

Wil je meer over R lezen en/of R leren? Lees dan “Programmeertaal R”.

R logo

9. Swift

Swift is niet zo lang geleden de top 10 binnengestormd. Apple heeft Swift ontwikkeld. Met Swift kunnen programmeurs apps maken voor onder andere iOS, Mac en Apple Watch.

De populariteit van Swift spreekt eigenlijk voor zich. Zo lang Apple populair blijft en er veel vraag blijft naar nieuwe apps van Apple, zullen er Swift developers nodig zijn. Voor developers heeft Swift onder andere ook de volgende voordelen:

 • Open source
 • Grote community
 • Eenvoudige syntax
 • Hoge snelheid
 • Veilig

Wil je meer over Swift lezen en/of Swift leren? Lees dan “Swift programmeertaal”.

Swift logo

10. Objective C

Objective C is ontwikkeld met als doel om een uitbreiding te zijn van C. Voor Swift was Objective C de programmeertaal voor Apple apps.

Sinds Swift is ontwikkeld, is Objective C naar beneden gekelderd. Swift is beter dan Objective C om Apple apps te onwikkelen en daarom zijn veel developers naar Swift overgestapt. De verwachting is dat Objective C nog veel harder gaat kelderen en Swift vrijwel alles gaat overnemen.

11. Kotlin

Kotlin is vrij recent pas op de 11e plek gekomen van meest populaire programmeertalen wereldwijd. Het is een opkomende programmeertaal.

Kotlin kan goed samenwerken met Java. Met Kotlin kan je mobiele apps maken op Android. In 2011 is Kotlin pas verschenen en steeds meer developers gaan gebruik maken van Kotlin om mobiele applicaties op Android te maken.

Enkele voordelen van Kotlin zijn:

 • Veilige code
 • Goed te onderhouden
 • Slimme compiler
 • Groeiende community

Wil je meer over Kotlin lezen en/of Kotlin leren? Lees dan het artikel “Kotlin”.

Kotlin logo

Enkele populaire programmeertalen van vroeger

Naast de meest populaire programmeertalen is het zeker ook interessant om te kijken naar populaire programmeertalen van vroeger. Waarom zijn ze (helemaal) uit het zicht verdwenen?

Fortran

Fortran was van 1965 tot 1980 de meest populaire programmeertaal wereldwijd. Nu is Fortran een stuk minder populair. Het was één van de eerste programmeertalen.

Tegenwoordig wordt Fortran nog wel gebruikt, maar op veel mindere schaal dan vroeger. De programmeertaal is bedoeld voor rekenwerk. Vooral de exacte wetenschappen maken er gebruik van.

Fortran heeft een unieke syntax. Programmeertalen zoals C, C# en Java hebben een moderne syntax en dit is eigenlijk de standaard geworden. Vandaar dat Fortran ook weinig nieuwe programmeurs aantrekt.

De moderne programmeertalen hebben veel goede libraries en frameworks. Hierdoor heb je voor een taak maar een paar regels code nodig. Voor een taak in Fortran heb je vaak veel meer regels code nodig, omdat deze libraries en frameworks niet begrepen worden door de compiler.

Fortran is voorbijgestreefd door moderne programmeertalen, die het makkelijker maken voor programmeurs om tot dezelfde doeleinden te komen. Voor specifieke doeleinden in de exacte wetenschappen wordt Fortran nog wel gebruikt.

Fortran logo

Pascal

In 1980 nam Pascal het stokje over van Fortran en was tot 1985 de meest populaire programmeertaal wereldwijd. Daarna denderde C eroverheen en is Pascal langzaamaan uit de top gekelderd.

Pascal wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt. Het is een procedurele programmeertaal, waardoor je gestructureerd kan programmeren.

Met Pascal kan je onder andere computerprogramma’s, games en besturingssystemen maken. Bijvoorbeeld Skype is geschreven in Pascal. Lisa OS was ook geschreven in Pascal. Het besturingssysteem van Apple, begin jaren tachtig.

C en Pascal lijken op elkaar. C werd steeds populairder en de mogelijkheden waren groter. Veel meer programmeurs gingen C gebruiken. Daardoor verdween Pascal steeds meer naar de achtergrond.

Ada

Ada ging in 1985 over C heen als populairste programmeertaal wereldwijd, maar hield dit niet lang vol. In 1986 haalde C Ada weer in. Daarna verdween Ada langzaam van het toneel.

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft in 1979 de opdracht gegeven om Ada te ontwikkelen. In 1983 kwam de programmeertaal uit.

Destijds werden er voor militaire projecten in Amerika veel verschillende programmeertalen gebruikt. Het Amerikaanse ministerie van defensie wilde dit verminderen door Ada te ontwikkelen en meer te gaan gebruiken.

Ada werd gebruikt voor embedded systems (Systeem in apparaten) en tegenwoordig nog steeds. Ada is onder andere gebruikt in de software van de Boeing-777. Ook voor bepaalde ESA raketten, satellieten en metro- en treinstations besturingssystemen wordt Ada nog gebruikt.

Ada werd steeds minder populair, omdat de taal niet werd geleerd aan nieuwe programmeurs. De voordelen van Ada werden niet goed begrepen. Het Amerikaanse ministerie van defensie drong ook niet meer aan om meer gebruik te maken van Ada, waardoor de populariteit nog meer afnam.

Ada mascotte

Leer zelf programmeren

Ben je zelf enthousiast geworden na het zien van de meest populaire programmeertalen en wil je ook leren programmeren? Programmeren kan heel moeilijk lijken. Op internet staat heel veel informatie, maar vaak is dit niet helemaal goed uitgelegd en ongestructureerd. ProgrammeerPlaats vindt dat programmeren toegankelijk moet zijn voor iedereen.

Met het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” kan je de basisonderdelen leren van het programmeren. Deze basisonderdelen kan je gebruiken in heel veel programmeertalen. Tevens leer je over andere dingen waar programmeurs mee te maken krijgen, zoals databases en versiebeheer. Je krijgt duidelijkheid over wat je kan doen met verschillende programmeertalen. Na het e-book heb je veel inzichten op gedaan en weet je welke richting je op kan.

In het e-book staan vele code voorbeelden met opdrachten in Java, Python en PHP. Daardoor ga je ook zelf aan de slag en leer je echt programmeren. Als je de basisonderdelen van het programmeren beheerst, is het makkelijker om steeds een stapje verder te gaan en moeilijkere dingen te leren. Het is het ideale begin om te leren programmeren.

Bill Gates begon ook met een simpel idee vanuit zijn zolderkamertje en is nu multimiljardair door Microsoft. Misschien ga jij ook wel iets gaafs ontwikkelen? Wacht niet langer en zet de eerste stappen door “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen.

“Leren programmeren” is ook een aanrader om te lezen. Hier lees je ook hoe je kan leren programmeren en welke mogelijkheden je hebt.

Ja, ik wil ook leren programmeren!

Plaats een reactie