PHP leren: Hoe doe je dat en wat heb je eraan?

PHP wordt wereldwijd erg veel gebruikt. Het zou daarom al een uitstekende keuze zijn om PHP te gaan leren. In dit artikel gaan we PHP verder uitpluizen, kijken wat je ermee kan doen en wat de beste leermethode is. PHP is eigenlijk geen programmeertaal, maar een scripttaal. Veel mensen noemen het vaak toch een programmeertaal, omdat het een meer algemene term is. In dit artikel houden we ons vanaf nu vast aan dat PHP een scripttaal is.

Ja, ik wil een dynamische website leren maken met PHP! + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Wat is PHP?

PHP is een afkorting van Hypertext Preprocessor. Webservers kunnen PHP uitvoeren en dynamische websites maken. PHP kan goed communiceren met databases, zoals een MySQL database. Doordat webservers PHP kunnen uitvoeren, wordt PHP ook wel een server-side scripttaal genoemd.

Voorbeelden waarbij PHP heel handig is om te gebruiken in een website zijn:

 • Het afhandelen van formulieren, zoals een contactformulier.
 • Informatie verwerken en opslaan in een database, zoals het opslaan van gebruikers.
 • Login- en uitsysteem voor gebruikers.

PHP hoort op webservers te draaien. Ook lokaal op je eigen computer/laptop kan je niet zomaar een PHP bestand uitvoeren. Hiervoor moet je ook een lokale webserver installeren, zoals XAMPP. Hierbij zit ook een MySQL database die je kan gebruiken.

Tussen HTML regels kan je ook PHP code schrijven. HTML is alleen een raamwerk voor een website en geen programmeer- of scripttaal. Met HTML kan je de inrichting van een website maken, maar geen code mee schrijven. Met PHP tussen de HTML regels kan je echte code schrijven. PHP heeft veel functies beschikbaar die je alleen maar hoeft aan te roepen en eventueel arguments mee te geven. Handig is om bijvoorbeeld tussen de HTML regels met PHP de huidige datum op te halen met de date() functie. Met HTML is het niet mogelijk om de huidige datum op te halen. PHP leren zorgt ervoor dat je meer mogelijkheden hebt!

De syntax van PHP ziet er weer anders uit dan die van Java en Python. Belangrijk om te weten is dat een PHP script start met <?php en eindigt met ?>. Daartussen kan je PHP code schrijven. De basis extensie van een PHP bestand is “.php”. In een PHP bestand kan je HTML regels schrijven en daartussen PHP code zetten. Opvallend is ook dat de variabele namen beginnen met een $.

<?php

 /* 
 Welkomstbericht aan gebruiker 
 door middel van een function 
 */ 
  
 // Variabele initialiseren 
 $voornaam = "Henk";  
  
 /* 
 Function waarin bezoeker welkom 
 wordt geheten. $voornaamGebruiker 
 is de parameter. 
 */ 
 function welkomstbericht($voornaamGebruiker) {  
  echo "Welkom " . $voornaamGebruiker . ", leuk dat je er bent!";   
 }  
  
 # Function aanroepen met $voornaam als argument 
 welkomstbericht($voornaam);

?>

PHP syntax voorbeeld uit “Snelcursus Leren Programmeren”

Met PHP kan je zowel object georiënteerd als procedureel programmeren. Eerst richtte PHP zich vooral op procedureel programmeren, maar je ziet de aandacht steeds meer verschuiven naar object georiënteerd programmeren, zoals in het hele programmeerlandschap.

PHP leren kan je veel brengen omdat veel websites wereldwijd draaien op PHP. De vraag naar PHP developers/programmeurs is groot en het salaris is goed. Vooral door WordPress draaien veel websites op PHP. In het volgende hoofdstuk lees je daar meer over.

PHP programmeren: Wat kan je ermee?

PHP is vooral bedoeld voor server-side scripting en daar gaan we ons nu ook op richten. Veel websites gebruiken PHP voor de back-end. De PHP bestanden met PHP code kan je op een webserver zetten. De webserver moet uiteraard wel de PHP code kunnen verwerken, niet alle webservers kunnen dat. De meeste webservers kunnen dat wel, omdat PHP zo populair is. Met PHP programmeren kan ervoor zorgen dat je een echte back-end specialist wordt!

Aanvragen van de client-side van de website worden door PHP verwerkt en teruggestuurd naar de client. De client is de voorkant van de website (Datgene wat de gebruiker ziet) en de back-end is de achterkant. De client kan bijvoorbeeld een aanvraag doen om informatie uit een database te halen. PHP kan deze aanvraag verwerken en kan ook queries verwerken. Queries zijn opdrachten voor een database. Door middel van PHP kan je dus ook met databases communiceren.

Ja, ik wil een dynamische website leren maken met PHP! + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

WordPress

We hadden het er net al even over. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS). WordPress is geschreven in PHP en maakt gebruik van een MySQL database. Met een contentmanagementsysteem kunnen mensen zonder al te veel technische kennis eenvoudig gegevens publiceren op het internet en een eigen website maken. Er zijn verschillende gratis thema’s beschikbaar, waardoor je makkelijk een website zonder technische kennis online kan zetten en beheren.

Je kan ook zelf een thema maken voor WordPress met PHP. Of plug-ins maken die mensen kunnen installeren op hun WordPress website. Plug-ins zijn extra functionaliteiten voor je website, zoals een contact formulier. Zonder dit te programmeren kan je met een plug-in dit heel eenvoudig op je website zetten. Om zelf een plug-in te maken, moet je wel programmeren met PHP. PHP leren is handig en geeft meer mogelijkheden als je iets wil gaan doen met WordPress. ProgrammeerPlaats draait ook op WordPress.

PHP leren: Wat is de beste leermethode?

Het beste is om een goede cursus te volgen en zelf te oefenen. De cursus “PHP & MySQL Professional” is ideaal als je een dynamische website wil leren maken met PHP! Je leert erg veel over PHP en MySQL en je gaat daadwerkelijk ook zelf aan de slag. Na de cursus kan je met PHP een website maken die kan communiceren met een database. Je leert ook hoe je een database maakt. 

De cursus is echt een goede investering en betaald zich zeker terug met de kennis die je erdoor opdoet. PHP developers zijn erg gewild. Er is zelfs een te kort aan PHP developers. Na deze cursus zal je beter in de markt liggen. Bedrijven springen om mensen met PHP kennis.

PHP leren kan je erg veel brengen in de toekomst. Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst? Investeren in jezelf is nodig om verder te komen. Pak je kans.

Ja, ik wil een dynamische website leren maken met PHP! + gratis BladCadeau t.w.v. €50,-

Plaats een reactie