PHP leren: Hoe doe je dat en wat heb je eraan?

PHP lerenNa de artikelen over hoe je Java en Python kan leren, is nu PHP aan de beurt. Java, Python en PHP zijn ook de programmeertalen die gebruikt zijn in het gratis e-book “Snelcursus: Leren programmeren“. In dit artikel gaan we PHP verder uitpluizen, kijken wat je ermee kan doen en wat de beste leermethodes zijn. PHP is eigenlijk geen programmeertaal, maar een scripttaal. Veel mensen noemen het vaak toch een programmeertaal, omdat het een algemenere term is. In dit artikel houden we ons vanaf nu vast aan dat PHP een scripttaal is.

Wat is PHP?

PHP is een afkorting van Hypertext Preprocessor. Webservers kunnen PHP uitvoeren en dynamische websites maken. PHP kan goed communiceren met databases, zoals een MySQL database. Doordat webservers PHP kunnen uitvoeren, wordt PHP ook wel een server-side scripttaal genoemd.

Voorbeelden waarbij PHP heel handig is om te gebruiken in een website zijn:

  • Het afhandelen van formulieren, zoals een contactformulier.
  • Informatie verwerken en opslaan in een database, zoals het opslaan van gebruikers.
  • Login- en uitsysteem voor gebruikers.

PHP hoort op webservers te draaien. Ook lokaal op je eigen computer/laptop kan je niet zomaar een PHP bestand uitvoeren. Hiervoor moet je ook een lokale webserver installeren, zoals XAMPP. Hierbij zit ook een database die je kan gebruiken.

Tussen HTML regels kan je ook PHP code schrijven. HTML is alleen een raamwerk voor een website en geen programmeer- of scripttaal. Met HTML kan je de inrichting van een website maken, maar geen code mee schrijven. Met PHP tussen de HTML regels kan je echte code schrijven. PHP heeft veel functies beschikbaar die je alleen maar hoeft aan te roepen en eventueel arguments mee te geven. Handig is om bijvoorbeeld tussen de HTML regels met PHP de huidige datum op te halen met de date() functie. Met HTML is het niet mogelijk om de huidige datum op te halen.

De syntax van PHP ziet er weer anders uit dan die van Java en Python, zoals je in de vorige artikelen hebt gelezen. Belangrijk om te weten is dat een PHP script start met <?php en eindigt met ?>. Daartussen kan je PHP code schrijven. De basis extensie van een PHP bestand is “.php”. In een PHP bestand kan je HTML regels schrijven en daartussen PHP code zetten. Opvallend is ook dat de variabele namen beginnen met een $.

PHP syntax

PHP syntax voorbeeld uit “Snelcursus: Leren programmeren”

Met PHP kan je zowel object georiënteerd als procedureel programmeren. Eerst richtte PHP zich vooral op procedureel programmeren, maar je ziet de aandacht steeds meer verschuiven naar object georiënteerd programmeren, zoals in het hele programmeerlandschap.

PHP leren kan je veel brengen omdat veel websites wereldwijd draaien op PHP. De vraag naar PHP developers/programmeurs is groot. Vooral door WordPress draaien veel websites op PHP. In het volgende hoofdstuk lees je daar meer over.

PHP leren: Wat kan je ermee?

PHP is vooral bedoeld voor server-side scripting en daar gaan we ons nu ook op richten. Veel websites gebruiken PHP voor de back-end. De PHP bestanden met PHP code kan je op een webserver zetten. De webserver moet uiteraard wel de PHP code kunnen verwerken, niet alle webservers kunnen dat. De meeste webservers kunnen dat wel, omdat PHP zo populair is.

Aanvragen van de client-side van de website worden door PHP verwerkt en teruggestuurd naar de client. De client is de voorkant van de website (Datgene wat de gebruiker ziet) en de back-end is de achterkant. De client kan bijvoorbeeld een aanvraag doen om informatie uit een database te halen. PHP kan deze aanvraag verwerken en kan ook queries verwerken. Queries zijn opdrachten voor een database. Door middel van PHP kan je dus ook met databases communiceren.

WordPress

WordpressWe hadden het er net al even over. WordPress is een contentmanagementsysteem (CMS). WordPress is geschreven in PHP en maakt gebruik van een MySQL database. Met een contentmanagementsysteem kunnen mensen zonder al te veel technische kennis eenvoudig gegevens publiceren op het internet. Er zijn verschillende gratis thema’s beschikbaar, waardoor je makkelijk een website zonder technische kennis online kan zetten en beheren.

Je kan ook zelf een thema maken voor WordPress met PHP. Of plug-ins maken die mensen kunnen installeren op hun WordPress website. Plug-ins zijn extra functionaliteiten voor je website, zoals een contact formulier. Zonder dit te programmeren kan je met een plug-in dit heel eenvoudig in je website zetten. Om zelf een plug-in te maken, moet je wel programmeren met PHP. programmeerplaats.nl draait ook op WordPress.

PHP leren: Wat zijn de beste leermethodes?

Doordat PHP zo’n populaire scripttaal is, zijn er op internet vele plekken waar je uitleg kan krijgen over PHP. Goed is om ook gewoon zelf aan de slag te gaan. Installeer XAMPP en begin gewoon simpel om eerst “Hello world!” uit te printen in de browser. Ga daarna steeds een stapje verder en stel doelen voor jezelf. Op ProgrammeerPlaats gaan er ook nog interessante video’s en artikelen komen over hoe je een PHP website kan opzetten en kan communiceren met een database. Als je nu al nieuwsgierig bent of vragen hebt, kan je die altijd stellen door te mailen.

Om eerst echt de basisonderdelen van PHP goed te begrijpen voordat je al aan de slag gaat met het opzetten van een PHP website, is “Snelcursus: Leren programmeren” een echte aanrader! Hier leer je echt de basisonderdelen goed kennen van PHP en de basis over programmeren in het algemeen. Dit maakt de stap makkelijker om een PHP website te maken.

Beoordeel hier het artikel (Alleen voor leden)

1 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 51 vote, average: 5,00 out of 5 (1 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Wil je PHP leren met 300+ inspirerende code recepten?
Deze recepten voor PHP zijn zowel voor beginners als gevorderden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *