Opleidingen waar je leert programmeren | Programmeur opleidingen

Ben je op zoek naar een opleiding om te leren programmeren (Programmeur opleiding)? Hier vind je goede MBO, HBO en online opleidingen waar je echt leert programmeren. Ook zie je aan het eind van het artikel goede online cursussen, mocht je daar meer behoefte aan hebben of voor naast je opleiding. Jij kan ook een programmeur worden! Pak een kopje koffie en lees snel verder.

Voordat je aan een opleiding begint

Voordat je aan een opleiding gaat beginnen, is het lekker als je al wat kennis hebt van programmeren. Zelf heb ik het ook meegemaakt. Ik begon aan een HBO opleiding waar programmeren centraal stond en had niet echt voorkennis qua programmeren. Dit was toch flink aanpoten in het begin.

Het is natuurlijk geen verplichting, maar je hebt echt zo’n grote voorsprong als je voor de opleiding al kennis hebt over de basis van het programmeren. Je begint gelijk goed aan de opleiding en loopt niet steeds achter de feiten aan.

Als je van plan bent om een opleiding te volgen waarbij je leert programmeren, dan is het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” het ideale startpunt. In dit e-book leer je op een makkelijke manier programmeren, in gewone mensentaal.

Programmeren kan heel lastig zijn, maar door de juiste uitleg is het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Bij opleidingen wordt het soms ook omslachtig uitgelegd. Als je echt wil gaan leren programmeren, twijfel niet en ga aan de slag met “Snelcursus Leren Programmeren”.

Snelcursus Leren Programmeren cover 2.3 3D

MBO opleidingen waar je leert programmeren

In dit hoofdstuk gaan we kijken naar goede MBO opleidingen waar je leert programmeren. Misschien is één van deze opleidingen ook wel bij jou in de buurt?

Software Developer

Er zijn verschillende MBO Software Developer opleidingen door heel Nederland, van Friesland tot Limburg. Er zal vast wel een MBO Software Developer opleiding bij jou in de buurt zijn.

Als software developer maak je gave software, zoals websites, apps en games. Je maakt niet alleen software, maar zorgt ook dat het goed blijft werken. Dit leer je bij de opleiding.

Het is belangrijk om goed naar klanten te luisteren. Je moet namelijk software maken die aansluit op de wensen van de klanten. Niet alleen luisteren naar klanten is belangrijk, ook een goede samenwerking met collega’s is nodig om samen goede software te maken.

Bij de opleiding Software Developer leer je natuurlijk programmeren om goede software te maken, maar ook de omgang/samenwerking met klanten en collega’s (leerlingen) is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Je kan na deze opleiding bijvoorbeeld aan de slag als web developer, app developer of game developer. Ook kan je doorstuderen en een HBO opleiding gaan doen. Dit vergroot je baankansen.

Applicatieontwikkelaar

Vaak komt deze opleiding op hetzelfde neer als de MBO opleiding Software Developer. In een aantal gevallen is de naam van de opleiding zelfs veranderd van Applicatieontwikkelaar naar Software Developer.

Belangrijk is vooral om zelf goed te kijken of de opleiding bij jou in de buurt is en waar de opleiding precies over gaat. In hoofdlijnen zal het gaan over datgene wat beschreven is in het vorige deelhoofdstuk “Software Developer”.

Code laptop voor programmeur opleiding voorbeeld

Applicatie- en Mediaontwikkelaar/Gamedeveloper

In Utrecht was er een MBO opleiding met deze naam. In andere delen van Nederland zijn er MBO opleidingen die nog wel soortgelijke namen hebben.

Wat opvalt is dat ook deze opleiding in Utrecht zijn naam heeft veranderd naar Software Developer in het schooljaar 2020-2021. Deze opleiding gaat echter volgens de beschrijving iets meer in op nieuwe technologieën, zoals Kunstmatige Intelligentie en Big Data. Daarnaast komt de stof veel overeen met de voorgaande beschreven MBO opleidingen.

Op deze en eerder beschreven opleidingen leer je programmeren, maar kijk vooral zelf wat je het liefst wil leren op het gebied van programmeren en of de opleiding dat kan bieden.

Mediatechnologie

Het interessegebied Mediatechnologie is onder andere te vinden in Rotterdam, bij het Grafisch Lyceum Rotterdam. Je kan kiezen uit 2 opleidingen binnen Mediatechnologie, namelijk Creative Software Developer en Expert IT Systems & Devices. Als je wil leren programmeren, is het logisch om voor Creative Software Developer te kiezen.

Bij de opleiding Creative Software Developer leer je de basis van het programmeren. Verder leer je om websites, apps en games te maken, net zoals bij de voorgaande beschreven MBO opleidingen. Er wordt tevens aandacht bij deze opleiding besteedt aan nieuwe technologieën, zoals Internet of Things en Extended Reality.

Je ziet dat veel MBO opleidingen op het gebied van programmeren de switch maken naar Software Developer als naam van de opleiding. Ook de lesstof komt redelijk op hetzelfde neer. Sommige opleidingen geven wat meer aandacht aan nieuwe technologieën, zoals Internet of Things en Extended Reality, in het geval van deze MBO opleiding. Als je specifiek een nieuwe technologie wil leren, is het goed om te kijken of de opleiding dat kan bieden.

HBO opleidingen waar je leert programmeren

In dit hoofdstuk gaan we kijken naar goede HBO opleidingen waar je leert programmeren. Misschien is één van deze opleidingen ook wel bij jou in de buurt? Als je een MBO diploma hebt behaald van een opleiding waarin programmeren centraal staat, kan je ook doorstromen naar één van deze HBO opleidingen.

Informatica

Informatica is wel de bekendste HBO opleiding als je denkt aan een programmeeropleiding. Door heel Nederland zijn Informatica HBO opleidingen.

Je leert om verschillende soorten software toepassingen te maken, met verschillende technologieën en in verschillende programmeertalen. Later in de opleiding kan je je meestal specialiseren in een bepaalde technologie en/of programmeertaal.

Het ontwerpen, bouwen en testen van software komt steeds terug in de opleiding. Veiligheid begint steeds meer een belangrijke rol te spelen. Software moet veilig zijn om te gebruiken en bestand zijn tegen hackers.

Nieuwe technologieën zoals Big Data en Machine Learning komen steeds vaker voor in de lesstof van Informatica. De techniek verandert snel en daarom past de opleiding hier zich ook op aan.

Bij de opleiding Informatica leer je programmeren en word je een echte programmeur. Na de opleiding kan je bijvoorbeeld aan de slag als software developer, game developer, Kunstmatige Intelligentie specialist of software specialist.

Developer op dobbelstenen

Technische Informatica

Deze HBO opleiding is ook te volgen op veel plekken in heel Nederland. De belangrijkste vraag is eigenlijk: Wat is het verschil tussen Technische Informatica en Informatica?

Het belangrijkste verschil met Informatica is dat je bij Technische Informatica naast software, ook meer bezig bent met hardware. Naast dat je leert programmeren, ga je ook kennis opdoen van de hardware van (complexe) systemen.

Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat of een zelfrijdende auto. Hier komt soft- en hardware samen. Bij deze opleiding leer je welke soft- en hardware je kan gebruiken om systemen te ontwikkelen.

Naast het ontwikkelen is de veiligheid en het onderhouden van systemen belangrijk om te leren. Je leert bij deze opleiding dus niet alleen programmeren, maar doet ook kennis op over hardware. Je wordt meer dan alleen een programmeur.

Na deze opleiding zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen als software engineer, systeemspecialist of ICT-consultant.

Software Engineering

Deze HBO opleiding is onder dezelfde naam en namen die erop lijken op veel plekken in Nederland te volgen. Het heeft veel overeenkomsten met Informatica.

Het grote verschil met Informatica is dat je hier meer met de klanten communiceert. Je leert luisteren naar de klant en voert de wensen uit. Niet alleen maar blind uitvoeren, maar ook eigen inbreng is belangrijk. Bij Informatica ontwikkel je software, maar leer je minder om ook klantcontact te hebben.

Daarnaast is samenwerken met collega’s (Klasgenoten) een belangrijk punt. In teams leer je om samen te werken, taken te verdelen, te communiceren met klanten en zijn wensen uit te voeren. Zelf kan je ook advies geven, bijvoorbeeld over welke programmeertalen en technieken het beste passen bij een bepaald project. Je hebt meer kennis over de gehele werking van een systeem.

Na de opleiding zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen als software engineer, web developer of systeemontwikkelaar.

Vinger wijst naar code

Creative Media and Game Technologies

Dit is een HBO opleiding in Rotterdam. In andere delen van Nederland zijn er ook soortgelijke opleidingen met andere namen.

Leren programmeren is wel het belangrijkste onderdeel van deze opleiding, met allerlei programmeertalen en technologieën, maar er komt meer bij kijken.

Naast een programmeur worden, leer je ook om creatief te zijn, met klanten om te gaan, onderzoeken uit te voeren en ontwerpen te maken. Belangrijk bij deze is opleiding is dat de mens echt centraal staat bij het maken van een product en mensen er ook veel bij betrokken worden.

Je leert ook om samen te werken met collega’s (Leerlingen) van andere opleidingen. In projectgroepen ga je aan de slag, leer je samenwerken met andere “experts” en krijg je een rol toebedeeld. De rollen van de leerlingen passen bij de opleiding die ze volgen.

Wil je meer dan alleen een programmeur worden, dan is deze opleiding geschikt voor je.

Als je deze opleiding hebt afgerond, kan je bijvoorbeeld werken als game developer, usability engineer, web developer of mobile developer.

Online opleidingen en cursussen waar je leert programmeren

Misschien heb je wel geen zin om de schoolbanken in te gaan en heb je meer behoefte aan een online opleiding of cursus? Een online cursus kan ook ideaal zijn naast je opleiding. Speciaal daarom besteden we in dit hoofdstuk aandacht aan online mogelijkheden.

Pluralsight

Pluralsight is een heel gaaf platform waar je kan leren programmeren. Er zijn videocursussen over heel veel programmeertalen en nieuwe technologieën, zoals Big Data en Machine Learning. Je leert niet alleen de theorie, maar gaat ook echt zelf aan de slag, met bijvoorbeeld het maken van apps, games of een website.

In “Pluralsight review en ervaringen” lees je een uitgebreide review over het platform en mijn persoonlijke ervaringen. Het platform is zelfs 10 dagen gratis uit te proberen.

Via dit platform is het ook mogelijk om te leren voor officiële certificaten. Dit komt heel goed van pas als je wil gaan solliciteren op een bepaalde functie, zoals Java developer.

Veel mensen wereldwijd die willen leren programmeren maken gebruik van dit platform. Het is zeker aan te raden om even een kijkje te nemen.

Pluralsight logo

Coursera

Coursera is een geweldig online leerplatform waar je kan leren programmeren. Je kan zelfs tegen een goedkope prijs hele goede online opleidingen en cursussen volgen bij de beste universiteiten en bedrijven ter wereld!

In “Coursera review” lees je meer over dit populaire online leerplatform. Door de certificaten die je kan halen, kan het je ook nog eens voordeel opleveren bij sollicitaties.

Het is zeker een gemiste kans als je geen kijkje neemt op dit online leerplatform.

LOI

Bij de LOI zijn er opleidingen op MBO en HBO niveau die eerder ook al genoemd zijn. Echter is het voordeel dat je thuis kan studeren. Op MBO niveau heb je bijvoorbeeld de opleiding Software developer. Op HBO niveau heb je onder andere de opleiding Informatica (Software engineering).

Je gaat vast en zeker een goede opleiding vinden waar je leert programmeren (Programmeur opleiding). Dit vakgebied heeft de toekomst en de baankansen zijn groot. De toekomst ligt in je handen!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie