Omscholen tot ICT’er – programmeur: De beste tips + mogelijkheden!

Wil jij je laten omscholen tot ICT’er? Dan zit je hier goed! We gaan eerst de mogelijkheden bespreken. Er wordt vooral dieper ingegaan op het omscholen tot programmeur/developer, aangezien dit het meest relevant is voor ProgrammeerPlaats. Echter komen andere mogelijkheden ook langs. Het goede nieuws is dat jij je kan omscholen tot ICT’er! Omscholen tot ICT’er zonder diploma en op latere leeftijd is ook mogelijk. Met een gerichte aanpak en goede trainingen liggen er genoeg mogelijkheden. Het ligt ook aan jezelf. Wil je er echt voor gaan? Lees lekker verder!

Ja, ik wil mezelf omscholen tot ICT’er met de beste trainingen!

Mogelijkheden

ICT staat voor informatie- en communicatietechnologie. Mensen in de ICT houden zich bezig met informatiesystemen, telecommunicatie en computers. Je kan het onderverdelen in een beheer- en ontwikkelkant. Als ICT’er zou je bijvoorbeeld websites, applicaties, databases, netwerken en/of systemen kunnen beheren. Hierbij doe je alleen het onderhoud en zorg je dat het goed blijft werken.

Bij de ontwikkeling zorgt een ICT’er dat één of meerdere van de bovenstaande voorbeelden opgebouwd worden vanaf het begin. Of de ICT’er maakt nieuwe functionaliteiten voor bijvoorbeeld een applicatie. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een online boekingssysteem voor een bestaande app van een hotel. Of bijvoorbeeld een extra level in een game maken met nieuwe vijanden erin. Dit wordt ook wel doorontwikkeling genoemd.

ICT is heel breed en overal in de samenleving zie je het tegenwoordig wel terug. Als ICT’er zou je van alles kunnen doen. In dit artikel gaan we ons vooral richten op de ontwikkelingskant. De programmeurs en developers die bezig zijn met programmeren en (door)ontwikkeling, oftewel software development.

Echter staan hier wat voorbeelden op een rijtje van functies die je zou kunnen beoefenen aan de beheerkant:

  • Systeembeheerder
  • Applicatiebeheerder
  • Technisch beheerder
  • Functioneel beheerder

Als je meer de kant op wil gaan van een beheerder, dan is het verstandig om dit artikel te lezen over omscholing naar (systeem)beheerder. Hierin staan ook goede trainingen die je daarvoor kan volgen.

Systeembeheerder

Omscholen tot programmeur

Wil jij jezelf omscholen tot programmeur/developer en gave websites, applicaties en/of misschien wel games maken? Dan ben je op deze website aan het goede adres.

Als programmeur heb je ontzettend veel mogelijkheden. De techniek wordt steeds beter en er komen steeds meer mogelijkheden voor programmeurs. Denk hierbij aan de volgende dingen die een programmeur tegenwoordig kan doen:

  • Robot programmeren
  • Code maken voor slimme objecten, zoals een slimme hardloopschoen
  • Machine learning toepassingen programmeren

Echter moet je het wel op de juiste manier aanpakken. Meer daarover in het volgende hoofdstuk.

Ja, ik wil mezelf omscholen tot ICT’er met de beste trainingen!

Hoe kan jij jezelf omscholen tot ICT’er?

Heb je al besloten of je de beheer- of ontwikkelkant op wil gaan? Als je dit al weet, dan kan je namelijk gerichter te werk gaan. Jij kan jezelf omscholen tot ICT’er, maar daarvoor moet je het wel goed aanpakken.

Als je al weet wat je wil, dan kan je daar een gerichte cursus, training of opleiding voor volgen. Op internet staat heel veel informatie, waardoor je als beginner door de bomen het bos niet meer ziet. Vaak is deze informatie ook niet duidelijk en niet goed gestructureerd.

Omscholing tot ICT’er is niet makkelijk, daarom is het aan te raden om daar wel een goede cursus, training of opleiding voor te volgen. Op deze manier werk je recht naar je doel toe en is het eenvoudiger.

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om je te specialiseren in een bepaalde programmeertaal, zoals Java, Python of PHP. Of je wil bijvoorbeeld meer de web development kant opgaan, dan is het handig om eerst HTML, CSS en JavaScript te leren.

Als je nog zoekende bent, kan het heel gaaf zijn om onbeperkt toegang te krijgen tot meer dan 1000 IT en ICT trainingen. Je kan op deze manier trainingen doen en uitproberen wat je het leukste vindt. Als je weet waar je naartoe wil, kan je daar gerichter trainingen in volgen en steeds een stapje verder gaan.

Omscholen naar de ICT zonder diploma

Het is zeker mogelijk om je om te scholen tot ICT’er zonder dat je een diploma hebt. Het ligt ook aan je doorzettingsvermogen en hoe graag je het echt wil. Je zal er namelijk wel hard voor moeten leren. Kijk eens of je de basis van het programmeren goed begrijpt. Als je hier niks van snapt, zal het lastig worden om een ICT’er (In dit geval programmeur) te worden.

Als je de basis goed begrijpt, dan kan je van daaruit verder werken. Je kan onder andere hier veel gratis informatie vinden in de artikelen. Voor omscholing is een cursus, training of opleiding wel aan te raden om je echt te specialiseren. Veel cursussen, trainingen en opleidingen kan je al doen zonder dat je daar een diploma voor nodig hebt.

Je zou ook zelf wat kunnen aanrommelen en jezelf omscholen tot ICT’er, maar dit is niet voor de meesten weggelegd. “Werken in de ICT zonder opleiding” is zeker interessant om ook eens te lezen.

Omscholen ICT zonder diploma

Omscholen naar de ICT op latere leeftijd

Op latere leeftijd liggen er mogelijkheden om je om te scholen tot ICT’er. Als je al ervaring hebt met computers en programmeren, dan is dat helemaal mooi meegenomen. Echter is dit niet noodzakelijk.

Het zal wel heel lastig worden als je bijna nooit met computers hebt gewerkt in je leven. Dan ben je nog te veel bezig met hoe een computer werkt, in plaats van het leren om een echte ICT’er te worden. Dan zou je alsnog ICT’er kunnen worden, maar gaat er veel meer tijd in zitten.

Zoals al vaker gezegd in dit artikel is het wel aan te raden om een cursus, training of opleiding te volgen, ook voor degenen die zich willen omscholen tot ICT’er op latere leeftijd.

Je kan kijken naar de hoeveelheid ervaring die je al hebt op het gebied van ICT en op basis daarvan beslis je welke cursus/training/opleiding je gaat volgen. Het is ook belangrijk om te beslissen welke kant je op wil, om meer gericht naar je doel toe te werken.

Omscholen ICT op latere leeftijd

De beste trainingen

ICT Trainingen heeft de beste trainingen om jezelf om te scholen tot een ICT’er. Er zijn speciale tracjecten voor de omscholing tot ICT’er. Als je al precies weet welke kant je op wil gaan, dan kan je ook een gerichte training volgen. Bijvoorbeeld voor bepaalde programmeertalen of richting de web development kant.

Als je er nog niet helemaal over uit bent welke richting je wil volgen, kan je onbeperkt leren en uitzoeken wat je het leukste vindt. Als je weet wat je het leukste vindt, ga je jezelf daarin verder specialiseren.

Omscholing tot ICT’er is een hele goede investering voor je toekomst. Er is voor ICT’ers heel veel werk. Er is zelfs een tekort aan ICT’ers en veel bedrijven zijn ernaar op zoek.

De investeringen in de trainingen worden ruimschoots terugbetaald met de kennis die je ermee opdoet en het geld wat je als ICT’er kan verdienen. Het gemiddelde salaris van een ICT’er is erg goed. Gun jezelf een mooie toekomst en ga ervoor!

Heb je nog vragen en/of opmerkingen? Laat dan hieronder een reactie achter of neem contact op.

Plaats een reactie