OCA Java: Wat is het en wat heb je eraan?

Dit artikel op ProgrammeerPlaats gaat over OCA Java (1Z0-808). We gaan kijken wat het precies is. Waarom is het handig voor een Java developer/programmeur om deze officiële Java certificering te halen? Wat leer je ervan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel. Ook gaan we dieper in op het OCA examen.

Ja, ik wil optimaal voorbereid zijn en het OCA Java (1Z0-808) examen halen!

OCA Java (Java certificering): Wat is het?

Kort gezegd is OCA Java (1Z0-808) een examen van Oracle, een Amerikaans softwarebedrijf. Je kan een officieel certificaat (Oracle certification, ook wel Java certification) halen als je slaagt voor het examen. Het gaat om de versie Java 8.

Java is één van de meest gebruikte programmeertalen tegenwoordig. Als je het OCA Java certificaat weet te behalen, betekent het dat je de basiskennis van Java goed beheerst.

Je moet weten hoe een compiler denkt. Niet alleen voor Java developers is het goed om dit certificaat te halen. Het is ook goed om je programmeervaardigheden in het algemeen te verbeteren. Het vervolg op Java OCA (1Z0-808) is Java OCP (1Z0-809), maar in dit artikel richten we ons op Java OCA.

Steeds meer bedrijven gaan Java 11 gebruiken. Voor de toekomst is het goed om ook te kijken naar een “Java 11 certification”.

Java logo

Wat is een compiler?

We hebben wel gezegd dat je moeten weten hoe een compiler denkt, maar wat is een compiler eigenlijk? Een compiler is een programma dat een programmeertaal kan omzetten in machinetaal, zodat het voor een computer is te begrijpen. Bij Java werkt dat iets anders. Het is de bedoeling met Java om programma’s te maken die kunnen werken op meerdere besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Linux.

Bij een ‘gewone’ compiler is een programma meestal voor één besturingssysteem te begrijpen, bij Java is dit niet het geval. Een Java compiler compileert de Java code naar bytecode. De Java Virtual Machine (JVM) kan de bytecode begrijpen en uitvoeren. De JVM kan op veel besturingssystemen geïnstalleerd worden. Op deze manier kunnen Java programma’s in meerdere besturingssystemen prima werken.

Wat leer je ervan?

Je leert vooral om de basis van Java goed te begrijpen. Niet alleen voor de basis van Java is het handig, maar ook voor de basis van programmeren in het algemeen. De basisonderdelen van het programmeren, beschreven in “Snelcursus Leren Programmeren”, komen ook weer terug. Dit e-book is echter niet genoeg om het certificaat te halen.

Onderdelen van OCA Java (1Z0-808) zijn:

  • Java Building blocks
  • Operators and Statements
  • Core Java API’s
  • Methods and Encapsulation
  • Classic designs
  • Exceptions

Misschien zeggen deze onderdelen je wel helemaal niks? Dan raad ik je aan om de videoreeks op ProgrammeerPlaats te volgen waarin enkele van deze onderdelen langskomen. Voor degene die willen beginnen met programmeren, raad ik aan om eerst “Snelcursus Leren Programmeren” te lezen. Als je net begint met programmeren, kan OCA Java pittig zijn.

OOP

OOP (Object Oriented Programming) betekent Object georiënteerd programmeren. Java is een OOP programmeertaal. Het is zeer belangrijk om het OOP concept goed te begrijpen voor OCA Java (1Z0-808). Voor OOP moet je gaan denken in classes. Een class kan eigenlijk alles zijn, zoals een stoel, auto, huis enz. Een class heeft fields (variabelen) en methods (functions). De fields beschrijven de eigenschappen van de class en de methods het gedrag. Een voorbeeld is een auto die kleur en snelheid als fields heeft. Een method kan dan bijvoorbeeld rijden() zijn. Binnenin deze method wordt field snelheid verder bewerkt. Mocht dit nog als abracadabra voor je klinken, verwijs ik je naar dit artikel over object georiënteerd programmeren.

Ja, ik wil optimaal voorbereid zijn en het OCA Java (1Z0-808) examen halen!

Wat heb je eraan?

De grote vraag is natuurlijk wat je er eigenlijk mee opschiet als je het OCA Java (1Z0-808) certificaat op zak hebt? Allereerst nemen veel bedrijven je serieuzer als je dit certificaat op zak hebt. Je laat er mee zien dat je basiskennis bezit van Java en veel potentie en motivatie hebt om nog meer te leren!

Ten tweede is het heel goed voor je eigen ontwikkeling. Je leert niet alleen beter de basis van Java begrijpen maar ook over programmeren in het algemeen. Je leert denken als een compiler. Dit helpt je om sneller effectievere code te schrijven.

Tot slot is het certificaat wereldwijd bekend en zal je meer waardering krijgen bij sollicitaties bij bedrijven wereldwijd. Het is wel een investering, maar dit zal je ruimschoots terugverdienen met de kennis die je ermee opdoet en het certificaat wat je ermee kan behalen. De Java certificering zal je veel goed doen in de toekomst! Als je al bij een bedrijf werkt, krijg je dit misschien wel vergoed, als het relevant is voor de werkzaamheden van het bedrijf.

OCA examen: Ook te doen voor beginners?

Wat wij zelf hebben gemerkt is dat het in grote lijnen goed te begrijpen is voor programmeurs/developers die al wat ervaring hebben in het programmeren. Met ervaring bedoelen we tussen de 1 en 3 jaar. Echter zitten er ook veel kleine details in die je moet weten om te kunnen slagen voor het OCA examen. Je moet precies weten hoe een compiler denkt. Als je deze details niet weet, ga je niet hoog scoren.

Voor degenen die net beginnen met programmeren zal het wel lastig worden. Het verschilt natuurlijk ook per persoon. De één pakt sneller dingen op dan de ander. Echter is het over het algemeen vrij pittig voor degenen die nog amper code hebben aangeraakt, om het OCA examen te halen. Beter is dan eerst om puur de basis van het programmeren zelf te begrijpen. Hier op ProgrammeerPlaats kan je het e-book “Snelcursus Leren Programmeren” lezen. Als je dit helemaal doorleest en zelf ook oefent, zal het al kunnen schelen in de voorbereidingstijd om het OCA examen te halen.

Een ideale voorbereidingstijd is er niet. Het ligt eraan hoeveel ervaring je hebt en hoeveel tijd je eraan kan besteden naast bijvoorbeeld je werk of school. Gemiddeld zal je toch wel rond de drie maanden voorbereidingstijd nodig hebben. Vooral zelf oefenen is ook heel belangrijk, zodat je zelf kan zien wat voor foutmeldingen je krijgt na het compileren van je code. Of dat het compileren juist goed gaat. Voor degenen die nog bijna geen code aangeraakt hebben, zal de voorbereidingstijd over het algemeen wel een stuk langer zijn.

Training tip

Om echt optimaal voorbereid te zijn op het OCA examen is “Training: Java SE 8 Programmer I (exam 1Z0-808)” een aanrader! Bij deze training leer je alle onderwerpen die ook terug komen in het examen. Na de training begrijp je alle onderdelen die nodig zijn om het examen te halen.

Ook is er de mogelijkheid om een proefexamen te maken. Dit is zeker goed om te doen. Zo weet je wat voor soort vragen er gaan komen in het examen. Ook weet je dan welke punten je nog kan verbeteren. 

Je kan altijd bij de gecertificeerde docenten terecht, die veel kennis hebben over Java. De training zal zeer zeker een goede investering voor je toekomst zijn.

Zelf programmeren

Het is niet de bedoeling om alleen maar de training te bekijken en zelf niet te programmeren. Door zelf te programmeren krijg je meer feeling en ervaring met Java. Deze kans krijg je ook bij de training. Maak daar zeker gebruik van.

Kat achter laptop

Naast de training zou je ook code kunnen schrijven in een online compiler, zoals JDoodle. Als je de video’s hebt bekeken over de basisonderdelen van het programmeren op ProgrammeerPlaats, zal dit je bekend voor komen. Het is voor het OCA examen wel handiger en leerzamer om je code te schrijven in een IDE (Integrated Development Environment), zoals Eclipse. Als Java programmeur zal je namelijk ook veel gaan werken in een IDE. Voor het OCA examen is het goed om de processen te begrijpen van een IDE.

Het is makkelijk om per hoofdstuk een project aan te maken in Eclipse. Daarin kan je de onderdelen programmeren die je minder goed begrijpt. Je kan de code zo programmeren waarop je denkt dat het wel werkt en denkt hoe het niet werkt. Bij het uitvoeren van het programmaatje wat je hebt gemaakt, kan je zien hoe de compiler op jouw code reageert. Krijg je foutmeldingen, dan weet je hoe het niet moet. Als je geen foutmeldingen krijgt, weet je hoe de code op de juiste manier geschreven moet worden.

De training zelf is ruim voldoende om het OCA examen te halen, maar zelf extra stappen zetten is nooit verkeerd.

OCA Java training + Oefenexamen

Als je echt het OCA examen wilt halen, is het handig om zowel de training als het proefexamen aan te schaffen. Met zowel de training als het proefexamen ben je optimaal voorbereid. Een proefexamen is handig om kennis te krijgen over de vraagstelling van het echte examen en te weten op welke punten je nog vooruitgang moet boeken. Als je het certificaat op zak hebt, lig je goed in de markt. Met de training + het proefexamen is de kans heel groot dat je het gaat halen.

Een investering in jezelf is erg goed om te doen. Deze training zal je extra motiveren om het te halen. Veel gratis informatie op het internet is niet goed en dat demotiveert je om het examen te doen. Met deze training leer je erg veel en kan je vol zelfvertrouwen het examen in.

Waarom wel een Netflix abonnement nemen en niet investeren in je toekomst? Deze investering betaalt zich ruimschoots terug. Java kennis is goud waard. Met meer Java kennis zal je meer bereiken als Java developer. Mis deze kans niet.

Ja, ik wil optimaal voorbereid zijn en het OCA Java (1Z0-808) examen halen!

Plaats een reactie