OCA Java: Wat is het en wat heb je eraan?

OCA JavaDit is het eerste artikel op ProgrammeerPlaats over OCA Java (1Z0-808). We gaan kijken wat het precies is. Waarom is het handig voor een (Java) developer/programmeur om dit officiële certificaat te halen? Wat leer je ervan? Deze vragen worden beantwoord in dit artikel. In het volgende artikel gaan we dieper in op het OCA examen.

OCA Java: Wat is het?

Kort gezegd is OCA Java een examen van Oracle, een Amerikaans softwarebedrijf. Je kan er een officieel certificaat mee halen. Java is één van de meest gebruikte programmeertalen tegenwoordig. Als je het OCA Java certificaat weet te behalen, betekent het dat je de basiskennis van Java goed beheerst. Je moet weten hoe een compiler denkt. Niet alleen voor Java developers is het goed om dit certificaat te halen. Het is ook goed om je programmeervaardigheden in het algemeen te verbeteren. Het vervolg op Java OCA is Java OCP, maar laten we ons eerst maar gaan richten op Java OCA.

OCA Java: Wat is het?

Wat is een compiler?

Een compiler is een programma dat een programmeertaal kan omzetten in machinetaal, zodat het voor een computer is te begrijpen. Bij Java werkt dat iets anders. Het is de bedoeling met Java om programma’s te maken die kunnen werken op meerdere besturingssystemen, zoals Windows, macOS en Linux. Bij een ‘gewone’ compiler is een programma meestal voor één besturingssysteem te begrijpen, bij Java is dit niet het geval. Een Java compiler compileert de Java code naar bytecode. De Java Virtual Machine (JVM) kan de bytecode begrijpen en uitvoeren. De JVM kan op veel besturingssystemen geïnstalleerd worden. Op deze manier kunnen Java programma’s in meerdere besturingssystemen prima werken.

OCA Java: Wat leer je ervan?

Je leert vooral om de basis van Java goed te begrijpen. Niet alleen voor de basis van Java is het handig, maar ook voor de basis van programmeren in het algemeen. De basisonderdelen van het programmeren, beschreven in “Snelcursus: Leren programmeren”, komen ook weer terug. Dit e-book is echter niet genoeg om het certificaat te halen. Daarvoor heb je het boek OCA study guide nodig, waarvan je de link onderaan dit artikel kan zien.

Onderdelen van OCA Java zijn:

  • Java Building blocks
  • Operators and Statements
  • Core Java API’s
  • Methods and Encapsulation
  • Classic designs
  • Exceptions

Misschien zeggen deze onderdelen je wel helemaal niks? Dan raad ik je aan om de videoreeks op ProgrammeerPlaats te volgen waarin we dieper ingaan op deze onderdelen. Voor degene die willen beginnen met programmeren, raad ik aan om eerst “Snelcursus: Leren programmeren” te lezen. Voor degene die net beginnen met programmeren, kan OCA Java pittig zijn.

OOP

OOP betekent Object georiënteerd programmeren. Java is een OOP programmeertaal. Het is zeer belangrijk om het OOP concept goed te begrijpen voor OCA Java. Voor OOP moet je gaan denken in classes. Een class kan eigenlijk alles zijn, zoals een stoel, auto, huis enz. Een class heeft fields (variabeles) en methods (functions). De fields beschrijven de eigenschappen van de class en de methods het gedrag. Een voorbeeld is een auto die kleur en snelheid als fields heeft. Een method kan dan bijvoorbeeld rijden() zijn. Binnenin deze method wordt field snelheid verder bewerkt. Mocht dit nog als abracadabra voor je klinken, verwijs ik je naar “Snelcursus: Leren programmeren”. Ook in de videoreeks van OCA Java op ProgrammeerPlaats gaat OOP een belangrijke rol spelen.

OCA Java: Wat heb je eraan?

De grote vraag is natuurlijk wat je er eigenlijk mee opschiet als je het OCA Java op zak hebt? Allereerst nemen veel bedrijven je serieuzer als je dit certificaat op zak hebt. Je laat er mee zien dat je basiskennis bezit van Java en veel potentie en motivatie hebt om nog meer te leren! Ten tweede is het heel goed voor je eigen ontwikkeling. Je leert niet alleen beter de basis van Java begrijpen maar ook over programmeren in het algemeen. Je leert denken als een compiler. Dit helpt je om sneller effectievere code te schrijven. Tot slot is het certificaat wereldwijd bekend en zal je meer waardering krijgen bij sollicitaties bij bedrijven wereldwijd. Het is wel een investering van rond de 200 Euro, maar dit zal je ruimschoots terugverdienen met de kennis die je ermee opdoet en het certificaat wat je ermee kan behalen. Als je al bij een bedrijf werkt, krijg je dit misschien wel vergoed, als het relevant is voor de werkzaamheden van het bedrijf.

In “OCA examen: Wat is de beste voorbereiding?” gaan we dieper in over hoe je het OCA Java examen het best kan halen. Welke voorbereidingen je daarvoor het beste kan nemen.

Beoordeel hier het artikel (Alleen voor leden)

2 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 52 votes, average: 5,00 out of 5 (2 votes, average: 5,00 out of 5)
You need to be a registered member to rate this.
Loading...

Wil je OCA Java halen?
Met dit boek is de kans groot dat je het haalt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *